13.5 C
Athens
25/01/2021
Biztech

Πώς η εταιρική κουλτούρα επηρεάζει τα έσοδά σας

Αν και πολλές εταιρείες εστιάζουν στο μάρκετινγκ ή ψάχνουν να βρουν τρόπους μείωσης λειτουργικών εξόδων, χωρίς αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, υπάρχει άλλο ένα κομμάτι του παζλ που αφορά στην πρόοδο μιας εταιρείας, το οποίο είναι το ίδιο σημαντικό για να βαδίσει στον δρόμο της επιτυχίας: η εταιρική κουλτούρα.

 


 

Αυτό που ονομάζουμε «εταιρική κουλτούρα» περικλείει το συνολικό άθροισμα του οράματος, των αξιών, των πρακτικών, των ανθρώπων, των ιστοριών και του φυσικού χώρου μιας εταιρείας. Έτσι, όταν λειτουργεί καλά, οδηγεί στην παραγωγικότητα, την απόκτηση πελατών και τη διατήρησή τους.

 

Το κόστος της αρνητικής εταιρικής κουλτούρας 

Η αρνητική εταιρική κουλτούρα προκαλεί κόστος. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι εργαζόμενοι υφίστανται συνεχή πίεση για να επιτύχουν καλύτερες και ταχύτερες επιδόσεις, τα έξοδα περίθαλψης που επιβαρύνουν την εταιρεία αυξάνονται έως 50%. Επιπλέον, οι μη αφοσιωμένοι υπάλληλοι χάνουν κατά 37% περισσότερες εργάσιμες ημέρες και έχουν 49% περισσότερα ατυχήματα στο χώρο εργασίας, ενώ η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί σε συχνές αλλαγές προσωπικού, πράγμα που συνεπάγεται πρόσθετα έξοδα.

 

Εταιρική κουλτούρα δεν είναι μόνο τα προνόμια 

Καλό το ευέλικτο ωράριο, η τηλεεργασία, τα δώρα και τα κουπόνια σε γυμναστήρια, αλλά μακροπρόθεσμα δεν οδηγούν σε μείωση του στρες και αύξηση της αφοσίωσης. Οι μελέτες δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας που βελτιώνει αισθητά την εταιρική κουλτούρα είναι η ευεξία στο χώρο εργασίας.

 

Μια σχετική μελέτη αποκάλυψε πως ο αντίκτυπος της ευεξίας των εργαζομένων στην εργασία εκτείνεται πέραν των καθηκόντων τους. Επηρεάζει οικογένειες και ολόκληρες κοινότητες και δεν ενθαρρύνεται με ένα περιστασιακό κτύπημα στην πλάτη ή την αναγνώριση ενός εργαζομένου ως «υπάλληλο του μήνα». Είναι πολύ εύκολο να τοποθετήσετε ένα τραπέζι του πινγκ πονγκ ή να προσφέρετε τακτικά δωρεάν μεσημεριανό στους υπαλλήλους σας και να ονομάζετε τις κινήσεις αυτές «εταιρική κουλτούρα», αλλά αυτά τα προσωρινά μέτρα δεν σας εξασφαλίζουν την πρόοδο και την ανάπτυξη που επιθυμείτε. Προκειμένου να καλλιεργηθεί η μόνιμη παραγωγικότητα και η αφοσίωση που χρειάζεστε από το προσωπικό σας, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν αργά, μεθοδικά και από την κορυφή προς τα κάτω και να εκτείνονται σε ολόκληρο τον οργανισμό σας.

 

Η θετική εταιρική κουλτούρα είναι κάτι πολύ πιο ολιστικό. Καλλιεργείται μέσα από την αφοσίωση και την έμπνευση θετικής σκέψης στους εργασιακούς χώρους και ενσυνείδητη απόδειξη της κατανόησης, της συμπόνιας και της ευγνωμοσύνης σε όλα τα τμήματα και επίπεδα.

 

Μικρές συμβουλές για να ξεκινήσετε

 

  Επιλέξτε ένα χαρακτηριστικό όπως «ευτυχία» ή «φροντίδα» που να ενσαρκώνει την κουλτούρα που θέλετε να δημιουργήσετε και ευθυγραμμίστε όλες τις ενέργειές σας και τις ημερήσιες διατάξεις των συνεδριάσεών σας με αυτό το χαρακτηριστικό.

 

  Εστιάστε πάντα στα θετικά. Δείξτε ευγνωμοσύνη και ευχαριστείτε τους υπαλλήλους σας για το σπουδαίο έργο τους. Ξεκινήστε τις συναντήσεις σας με θετικά συναισθήματα και ενέργειες.

 

  Δεν μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο σε μια μέρα. Επικεντρωθείτε στα σύντομα και τα μικρά τα οποία θα δημιουργήσουν σταδιακά τη μεγάλη αλλαγή. Σκεφτείτε προγράμματα ευημερίας που μπορείτε να συμμετάσχετε, δράσεις που προστατεύουν το περιβάλλον, ή που βοηθούν ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η θετική κουλτούρα πρέπει να ξεκινά από την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

 

Η εξέλιξη της θετικής κουλτούρας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ξεκινήστε να θεωρείτε τους υπαλλήλους σας ως τους πρεσβευτές της επιχείρησής σας. Μπορεί στο τέλος της ημέρας να φεύγουν από το γραφείο, αλλά σπάνια σταματούν να σκέφτονται ή να μιλούν για τη δουλειά τους.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα