12.8 C
Athens
20/04/2021
Biztech

Xeon E7 v2: Η νέα “άνοιξη” του Xeon

Η Intel αλλάζει για µία ακόµη φορά το παιχνίδι στην αγορά των server επεξεργαστών µε την παρουσίαση της νέας γενιάς Xeon E7 v2, που διαθέτουν µέχρι 15 πυρήνες, ενώ ταυτόχρονα δίνουν ιδιαίτερη έµφαση και στις εφαρµογές in memory computing.

Ο νέος Xeon E7-4800, που στηρίζεται στην αρχιτεκτονική Ivy Bridge, είναι ο πιο ισχυρός επεξεργαστής που έχει παρουσιάσει η εταιρεία για servers µέχρι σήµερα. Οι επεξεργαστές της σειράς προορίζονται για servers µε χαρακτηριστικά ιδιαίτερα υψηλού up-time σε διαµορφώσεις που φτάνουν τα 32 sockets και διαχειρίζονται επιχειρηµατικές εφαρµογές, όπως είναι οι βάσεις δεδοµένων, τα εργαλεία analytics και οι λύσεις ERP

Οι νέοι επεξεργαστές διαθέτουν το µεγαλύτερο αριθµό πυρήνων που συναντάµε µέχρι σήµερα σε chip της Intel, αυξάνοντας την απόδοση των servers µε ιδιαίτερα αποτελεσµατική διαχείριση ενέργειας. Πιο συγκεκριµένα, η εταιρεία ανακοίνωσε 20 νέους επεξεργαστές που ξεκινούν από 2 και φτάνουν στους 15 πυρήνες, µε συχνότητες λειτουργίας από 1,4 ως 3,8 GHz και καταναλώνουν από 40 ως 150 Watt.

Οι εφαρµογές που σχετίζονται µε το in-memory computing όπως είναι οι βάσεις δεδοµένων θα επωφεληθούν από τα νέα χαρακτηριστικά throughput και από τη δυνατότητα διαχείρισης 1,5 TB µνήµης ανά socket. Σύµφωνα µε την Diane Bryant, senior vice president και γενική διευθύντρια του τµήµατος Data Center της Intel, οι νέοι επεξεργαστές είναι 2 φορές ταχύτεροι από τους προκατόχους τους. Αντίστοιχα υπάρχει 2,5 φορές αύξηση του bandwidth της µνήµης και οι δυνατότητες I/O έχουν γίνει µέχρι και τέσσερις φορές µεγαλύτερες. Άλλο ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό, που θα πρέπει να αναφέρουµε, είναι η υποστήριξη της έκδοσης 3.0 του PCI-Express, κάτι που υπήρχε µέχρι σήµερα στην οικογένεια των Xeon E5. Καθώς οι νέοι επεξεργαστές υποστηρίζουν και multithreading, το κορυφαίο µοντέλο µε τους 15 πυρήνες θα µπορεί να “τρέχει” ταυτόχρονα 30 threads

Η στόχευση των νέων chips αφορά κυρίως χώρους όπως ο τραπεζικός και ο πετρελαϊκός, που χρειάζονται ιδιαίτερα υψηλό uptime και πρέπει να διαχειριστούν εξαιρετικά µεγάλα σύνολα δεδοµένων, ώστε να ληφθούν αποφάσεις σε πραγµατικό χρόνο. Ένα από τα παραδείγµατα που ανέφερε η κα. Bryant αφορά στις επιχειρήσεις που διαχειρίζονται πιστωτικές κάρτες και χρησιµοποιούν analytics πραγµατικού χρόνου, όπως και πληροφορίες από τα social media, για να αποκαλύψουν τυχόν προσπάθειες εξαπάτησης. Για τέτοιου είδους εργασίες απαιτούνται ιδιαίτερα ισχυροί και αξιόπιστοι servers, που µπορούν να εξάγουν αποτελέσµατα σε πραγµατικό χρόνο.

Λύσεις από εταιρείες όπως οι Microsoft, Oracle και SAP θα εκµεταλλευτούν στο έπακρο την επεξεργαστική ισχύ και τα χαρακτηριστικά αξιοπιστίας των νέων chips, φέρνοντας ακόµη καλύτερα αποτελέσµατα για τους πελάτες τους. Ο επεξεργαστής διαθέτει 37,5 MB σε cache, που αυξάνει ακόµη περισσότερο την απόδοση. Τα δεδοµένα µεταφέρονται από τον επεξεργαστή στην cache και µια µεγάλη cache παίζει θεµελιώδη ρόλο στην αύξηση της απόδοσης των εφαρµογών in-memory.

Οι rack servers µε το νέο Xeon E7 v2, θα έχουν σαφώς µεγαλύτερη αποθηκευτική ικανότητα που θα τους βοηθήσει να επεξεργάζονται τα δεδοµένα, αλλά και να απαντάνε σε queries µε σαφώς γρηγορότερο τρόπο σε σχέση µε τους επεξεργαστές των προηγούµενων γενιών. Ήδη, οι Hewlett Packard, Dell και Cisco έχουν ανακοινώσει servers µε τους νέους επεξεργαστές, ενώ συνολικά 21 εταιρείες θα παρουσιάσουν προτάσεις βασισµένες στη νέα οικογένεια Xeon.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη. 

Σχετικά άρθρα

Χρηματοδότηση €5,52 εκατ. για ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού

Kitriniaris

Δύσκολη εξίσωση για την Ηλεκτρονική

Channel-Manager

Samsung Galaxy Note 10+: Στην κορυφή των smartphones

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα