21.9 C
Athens
02/05/2024
Biztech

Ξεκινάει τον Απρίλιο η κατασκευή του data center της Microsoft στα Σπάτα

Η εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ήταν εστιασμένη στο πρόγραμμα συνεργασίας της Microsoft με την τοπική κοινωνία της περιοχής όπου θα κατασκευαστεί το έργο. Άλλωστε τα τεχνικά θέματα των data centers (ένα στα Σπάτα και δύο στο Κορωπί) είναι λίγο πολύ γνωστά. Θυμίζουμε ότι η πρώτη ανακοίνωση ότι η εταιρεία προτίθεται να κατασκευάσει τρία data centers στην Ελλάδα είχε γίνει το 2020, εν μέσω πανδημίας από τον πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith. Η έκταση των 85 στρεμμάτων στην περιοχή είχε αγοραστεί δυο χρόνια μετά και από τότε η Microsoft έπρεπε να περάσει από τις συμπληγάδες της ελληνικής γραφειοκρατίας συν τις εκλογές.

Τέσσερα χρόνια μετά λοιπόν, όλα τα ζητήματα έχουν λυθεί, οι σχετικές μελέτες έχουν εγκριθεί, το Προεδρικό Διάταγμα έχει εκδοθεί, οι άδειες για τις πρόδρομες εργασίες κατασκευής έχουν δοθεί και η κατασκευή του πρώτου data center στα Σπάτα ξεκινάει άμεσα και συγκεκριμένα μέσα στον Απρίλιο με στόχο να έχει ολοκληρωθεί σε τρία περίπου χρόνια.

Στην εκδήλωση, η νέα CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Γιάννα Ανδρονοπούλου παρουσίασε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνεργασίας με τον Δήμο Σπάτων για τη στήριξη της τοπικής κοινότητας στους τομείς εκπαίδευσης, εργασίας και πολιτισμού. Άλλωστε, όπως ανέφερε, εκτός από την τεράστια σημασία που θα έχει το ίδιο το έργο για τις υπηρεσίες cloud της Microsoft, για την εταιρεία ιδιαίτερη σημασία έχει η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία των Σπάτων, με στόχο τη δημιουργία στοχευμένης στην περιοχή προστιθέμενης αξίας από την κατασκευή του data center.

Η συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σπουδαία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής, να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους κατοίκους της και να προδιαγράψει ένα φιλόδοξο μέλλον επενδύοντας μέσω της εκπαίδευσης, στη νέα γενιά που φοιτά στα δέκα δημόσια σχολεία της περιοχής. 

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, Δημήτρης Μάρκου και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, συνιδρύτρια του Istorima. Χαιρετισμό απηύθυνε η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, κυρία Χριστίνα Κεφαλογιάννη. 

Η ταυτότητα του έργου

Όπως προαναφέραμε η Microsoft θα κατασκευάσει συγκρότημα τριών data centers με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών Microsoft Cloud (Microsoft 365, Microsoft Azure, Dynamics 365 και Power Platform). Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 976.168.800 Ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) εκ των οποίων τα 77,4 εκατομμύρια αφορούσαν την αγορά των οικοπέδων.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα. Το πρώτο data center θα κατασκευαστεί εντός του επιχειρηματικού πάρκου “Πέτρα Γιαλού Βούλια Προκαλήσι”, της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων Λούτσας, του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής. Το δεύτερο και το τρίτο θα κατασκευασθούν στη θέση “Μπουρμπουτσάνα” του Δήμου Κρωπίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής.

Ο ανάδοχος του έργου θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρείες που είχαν καταθέσει προσφορές ήταν οι ΜΕΤΚΑ, ΑΚΤΩΡ και η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ιταλικό όμιλο Renco.

Σπάτα: Εκπαίδευση, Εργασία, Πολιτισμός

Το πρόγραμμα της Microsoft προβλέπει πρόσβαση των μαθητών στο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό  παιχνίδι Minecraft Education προκειμένου με την καθοδήγηση των δασκάλων και των καθηγητών τους να “ανασχεδιάσουν” την πόλη τους εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά βιώσιμες αρχές. Η συλλογική αυτή άσκηση θα συμπιέσει με την έναρξη των εργασιών για το data center, το οποίο μεταξύ άλλων θα λειτουργεί με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, τροφοδοτούμενο από 100% ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Παράλληλα, η Microsoft σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας θα προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκμάθηση και πιστοποίηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων , διαφορετικών επιπέδων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ωφελούμενων: Από βασικές εκπαιδεύσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μέχρι πιο εξειδικευμένες καταρτίσεις και πιστοποιήσεις που ανοίγουν νέους επαγγελματικούς δρόμους για τους ωφελούμενους.

Στο πλαίσιο διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας, η Microsoft σε συνεργασία με το Istorima και τη συνιδρύτρια του Σοφία Παπαϊωάννου εγκαινιάζουν τα “cloud stories”. Προσλαμβάνοντας νέες και νέους από την περιοχή των Σπάτων ως τοπικούς ερευνητές οι οποίοι  θα αναδείξουν τις ιστορίες των ανθρώπων της τοπικής κοινότητας.

Η κυρία Ανδρονοπούλου μίλησε και για την πρωτοβουλία “GRforGrowth 2.0 the AI era”,  που αποτελεί μετεξέλιξη του “GrforGrowth” στο πλαίσιο του οποίου η Microsoft Hellas έχει εκπαιδεύσει 60,000 ανθρώπους σε νέες ψηφιακές δεξιότητες και έχει πιστοποιήσει περισσότερους από 20000.

Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας, συνεχίζει να δημοκρατικοποιεί τις ευκαιρίες πρόσβασης στην ψηφιακή εκπαίδευση – με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ήδη, σε  συνεργασία με το ReGenaration η Microsoft Hellas υλοποιεί το AI 360 School που εκπαιδεύει και πιστοποιεί δωρεάν 1000 άτομα από όλη τη χώρα με στόχο την άμεση απασχόληση τουλάχιστον του 50%. Με ίση εκπροσώπηση γυναικών & ανδρών, το πρόγραμμα απευθύνεται για πρώτη φορά και σε άτομα 45+ με ή χωρίς εκπαιδευτικό υπόβαθρο STEM ή/και επιστήμης υπολογιστών. Πρόκειται για την πρώτη και μεγαλύτερη πρωτοβουλία εκπαίδευσης/πιστοποίησης σε τεχνητή νοημοσύνη για τη χώρα.

Το “GRforGrowth 2.0 the AI era”, θα εστιάσει σε τρεις πυλώνες: Εκμάθηση, εργασία και καινοτομία, με δράσεις και συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην ανάδυση ενός οικοσυστήματος ανθρώπων, επιχειρήσεων και οργανισμών που θα κάνει πραγματικότητα την υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Η CEO της Microsoft, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στη Microsoft Ελλάδας είμαστε σήμερα τριπλά χαρούμενοι αλλά και υπερήφανοι. Πρώτον, επειδή με την έναρξη της κατασκευής του data center στα Σπάτα ανοίγουμε τον δρόμο για να γίνει η χώρα ένα περιφερειακό hub για τα ψηφιακά δεδομένα και στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές. Το data center δημοκρατικοποιεί ακόμα περισσότερο την τεχνολογία επιτρέποντας σε κάθε επιχείρηση και οργανισμό την πρόσβαση σε γρήγορες, ασφαλείς και οικονομικές υπηρεσίες cloud, ανάλογα με τις ανάγκες του. Δεύτερον, επειδή εγκαινιάζουμε ένα νέο παράδειγμα συνεργασίας με την τοπική κοινωνία, λειτουργώντας όχι μόνο ως επιταχυντής της ψηφιακής της μετάβασης αλλά και ως συνοδοιπόρος στο ιστορικό της ταξίδι. Τέλος, επειδή η τεχνολογική υπεροχή της Microsoft στην τεχνητή νοημοσύνη μας επιτρέπει να πολλαπλασιάζουμε την επίδραση των πρωτοβουλιών μας και να παρέχουμε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες σε ανθρώπους, επιχειρήσεις και οργανισμούς να επιτυγχάνουν περισσότερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας».

Από αριστερά: Ανάστασης Ρεμπούσκος, Μαρία Κοντάκη – ερευνητές του Istorima, Σοφία Παπαϊωάννου – δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του Istorima, Δημήτρης Μάρκου – Δήμαρχος Σπάτων  Αρτέμιδος, Γιάννα Ανδρονοπούλου – διευθύνουσα σύμβουλος Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Χριστίνα Κεφαλογιάννη – Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής. 

Σχετικά άρθρα

Logitech Sight AI Camera: Ό,τι πιο κοντινό σε ένα διά ζώσης meeting

Giorgos Athanassiadis

Η TeamViewer εγκαινιάζει το πρώτο παγκόσμιο πρόγραμμα συνεργατών “TeamUP”

Giorgos Athanassiadis

Τα νέα Yoga της Lenovo προσφέρουν έμπνευση και απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα