11.7 C
Athens
26/02/2021
Biztech

WWDC: H Apple λέει «αντίο» στην Intel!

Έπειτα από χρόνια συνεργασίας, η Apple ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύεται από την Intel και πλέον θα σχεδιάζει τους δικούς της επεξεργαστές (και) για τους υπολογιστές Mac πράγμα που θα της επιτρέψει να προωθεί τις τεχνολογίες όποτε αυτή επιθυμεί χωρίς να εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα άλλων κατασκευαστών. Η είδηση αυτή (ήταν κοινό μυστικό εδώ και χρόνια) είναι ίσως η σημαντικότερη από όσα ανακοινώθηκαν στο καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο Worldwide Developer Conference (WWDC) της Apple, το οποίο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού φέτος πραγματοποιήθηκε μέσω Internet.

Για την ιστορία να πούμε ότι η μετάβαση από τους επεξεργαστές PowerPC στους x86 της Intel είχε ανακοινωθεί επίσημα το 2005 στο τότε WWDC από τον Steve Jobs.

Όπως δήλωσε ο Tim Cook στην εναρκτήρια ομιλία του «πρόκειται για μια ιστορική ημέρα που σηματοδοτεί ένα τεράστιο άλμα για τον Mac».

Η Apple λοιπόν θα χρησιμοποιεί τα δικά της chips της σειράς Α που βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM για να τροφοδοτήσει τα νέα Mac. To project ονομάζεται Apple Silicon και αφορά στη δημιουργία ισχυρών, ενεργειακά αποδοτικών επεξεργαστών, κάτι που σημαίνει βελτιωμένη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για τα MacBooks.

Για να υποστηρίξει παλιές και νέες εφαρμογές, η Apple θα χρησιμοποιήσει το λογισμικό εξομοίωσης Rosetta 2 προκειμένου να επιτρέψει τα Mac που βασίζονται σε αρχιτεκτονική ARM να εκτελούν κώδικα Intel, κάτι που συνέβη και στην προηγούμενη μετάβαση από PowerPC σε Intel, ωστόσο, σύμφωνα με την Apple η απόδοση εφαρμογών για x86 που εκτελούνται σε Mac ARM θα είναι πολύ καλύτερη. Επιπλέον, όλες οι εφαρμογές του iOS θα τρέχουν εγγενώς σε macOS υπολογιστές που θα αξιοποιούν αρχιτεκτονική ARM.

Η κοινή αρχιτεκτονική που βασίζεται σε ARM θα διευκολύνει τους προγραμματιστές να γράφουν και να βελτιστοποιούν εφαρμογές σε όλες τις πλατφόρμες της Apple. Οι επαγγελματικές εφαρμογές της Apple θα ενημερωθούν άμεσα για να υποστηρίξουν τη νέα αρχιτεκτονική της εταιρείας στο νέο macOS Big Sur και η εταιρεία προτρέπει τους developers να ενημερώσουν και τις δικές τους εφαρμογές. «Η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών θα μπορούν να ενημερωθούν μέσα σε λίγες μέρες» ισχυρίστηκε ο senior vice president του τμήματος software engineering της Apple Craig Federighi.

Η Microsoft βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ενημέρωσης των εφαρμογών του Office με το Word και το Excel να τρέχουν εκτελούνται ήδη εγγενώς στους νέους Mac. Η Apple συνεργάζεται επίσης με την Adobe για την μετάβαση των επαγγελματικών εφαρμογών της τελευταίας στη νέα εποχή. Μάλιστα, η Apple έδειξε στην πράξη το Lightroom και το Photoshop να λειτουργούν κανονικά στους νέους Mac.

Τα πρώτα συστήματα με τα νέα ARM SoC θα κυκλοφορήσουν αργότερα μέσα στο έτος, αλλά όπως ανακοινώθηκε θα χρειαστούν περίπου δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί πλήρως η μετάβαση, ενώ η Apple θα συνεχίσει να υποστηρίζει Mac με επεξεργαστές Intel για τα επόμενα χρόνια.

macOS Big Sur

Η επόμενη έκδοση του macOS θα ονομάζεται Big Sur και φέρνει πολλές αλλαγές στη σχεδίαση του περιβάλλοντος. Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνεται μια προσαρμόσιμη αρχική σελίδα, με ένα νέο app dock και Finder. Η γραμμή του μενού είναι πλέον ημιδιαφανής, η εφαρμογή Mail έχει αποκτήσει περισσότερο χρώμα, η εφαρμογή Photos διαθέτει animations, ενώ βελτιώσεις έχουν υποστεί το Κέντρο Ειδοποιήσεων, τα Μηνύματα και οι Χάρτες.

Η Apple ανέφερε ότι το Safari θα είναι πιο γρήγορο και πιο ασφαλές. Θα προσφέρει πλέον αναφορές απορρήτου, βελτιωμένες καρτέλες και ενσωματωμένη μετάφραση σε επτά γλώσσες (ισπανικά, κινέζικα, γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, αγγλικά και πορτογαλικά) προς το παρόν.

iOS 14 – Επιτέλους widgets

Τα widgets του νέου iOS 14 είναι διαθέσιμα σε πολλά μεγέθη και μια νέα «έξυπνη στοίβα» σάς επιτρέπει να τοποθετήσετε πολλά από αυτά σε έναν ενιαίο χώρο με δυνατότητα swipe. Για να οργανώσετε περαιτέρω την οθόνη σας, η Apple λανσάρει μια νέα βιβλιοθήκη εφαρμογών, η οποία θα ομαδοποιεί αυτόματα τις εφαρμογές σε κατηγορίες και επιτρέπει την εύκολη αναζήτηση apps. Ακόμα, επιτρέπεται η αλλαγή της προεπιλεγμένης εφαρμογής email και του browser.

Το watchOS 7 περιλαμβάνει πλέον παρακολούθηση ύπνου με ενσωματωμένες λειτουργίες που σας βοηθούν να δημιουργήσετε καλές συνήθειες ύπνου. Η Apple έχει μετονομάσει την εφαρμογή WatchOS Activity Fitness και έχει προσθέσει νέες δραστηριότητες.

Το iPadOS 14 έλαβε κι αυτό τις απαραίτητες αλλαγές με νέα βιβλιοθήκη εφαρμογών widgets στην αρχική οθόνη όπως και στο iOS 14, ενώ μια από τις πιο χρήσιμες νέες προσθήκες είναι το Scribble, μια λειτουργία του Apple Pencil που επιτρέπει την μετατροπή χειρογράφου σε κείμενο σε οποιοδήποτε πεδίο κειμένου. Το Scribble μπορεί να αναγνωρίσει αγγλικά και κινέζικα γραμμένα στο ίδιο πεδίο και μπορεί να διακρίνει χειρόγραφες διευθύνσεις και αριθμούς τηλεφώνου.

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ. Και το tvOS 14 ανανεώθηκε με δυνατότητα PIP το οποίο λειτουργεί και μέσω AirPlay, ενώ σε ότι αφορά το περιεχόμενο παρουσιάστηκε το πρώτο teaser της πολυαναμενόμενης σειράς Foundation βασισμένη στην ομώνυμη αρχική τριλογία του Isaac Asimov, η οποία θα προβληθεί το 2021 στην πλατφόρμα Apple TV+.

Σχετικά άρθρα

“Πετάει” το 4G στην Ελλάδα

Channel-Manager

Feel Good… συνεργασία για την Retail Link

Kitriniaris

Επέκταση της εμπειρίας χρήσης του LG G3

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα