18.3 C
Athens
27/02/2021
Biztech

Workstations: Τεχνολογία αιχμής, με παρόν και μέλλον

Η παγκόσμια αγορά workstation βίωσε άλλο ένα ρεκόρ πωλήσεων το τρίτο τρίμηνο του έτους με εντυπωσιακή ετήσια ανάπτυξη, οδηγώντας σε αύξηση εσόδων κατασκευαστών και μεταπωλητών. Ο λόγος για την ανάπτυξη αυτή έχει να κάνει με την αυξανόμενη ανάγκη για περισσότερη επεξεργαστική ισχύ σε κλάδους που ασχολούνται με επιστημονικές εφαρμογές, data analytics, machine learning, virtual/augmented reality, 3D animation και άλλες.

Οι κατασκευαστές προσφέρουν πολλές διαφορετικές υλοποιήσεις workstations σε πολλαπλά form factors. Έτσι, εκτός από τα κλασικά tower και mini tower, υπάρχουν και τα μικρά, αλλά πανίσχυρα συστήματα small form factor. Μια άλλη ενδιαφέρουσα κατηγορία workstation με πολύ μεγάλη ανάπτυξη είναι τα mobile workstations. Πρόκειται για φορητούς υπολογιστές ειδικών προδιαγραφών τόσο από άποψη κατασκευής, όσο και από άποψη hardware, ώστε να είναι ισχυρά και την ίδια στιγμή να αντέχουν σε δύσκολες συνθήκες.

 


 

Δεν είναι σπάνιο οι επιχειρήσεις που ήδη διαθέτουν κάποια επαγγελματικού επιπέδου laptops να είναι επιφυλακτικές σχετικά με το κατά πόσον θα πρέπει να αντικαταστήσουν τις ήδη υπάρχουσες συσκευές τους με workstations. Αυτό που πρέπει ο συνεργάτης να τονίσει είναι οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των συσκευών αυτών (θα δούμε παρακάτω αναλυτικά τα πλεονεκτήματά τους).

Ένα workstation είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εκτελέσει απαιτητικές διεργασίες, όπως είναι το rendering, το 3D animation, το CAD, ανάλυση δεδομένων και επεξεργασία βίντεο, μεταξύ άλλων. Από την άλλη, ένα επαγγελματικό laptop είναι ικανό να διεκπεραιώσει λιγότερο απαιτητικές εργασίες γραφείου και προφανώς και η τιμή τους είναι ανάλογη των δυνατοτήτων τους.

Τι είναι όμως εκείνο που διαφοροποιεί έναν business υπολογιστή από ένα workstation και ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά του που ξεχωρίζουν; Αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το brand, κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι τυπικά σε όλα τα συστήματα:

 

Πολλαπλοί επεξεργαστικοί πυρήνες

Η ικανότητα διαχείρισης πολλαπλών προγραμμάτων ταυτόχρονα, ιδίως εκείνων που χρησιμοποιούν μεγάλη ποσότητα μνήμης, είναι χαρακτηριστικό των workstations. Δεν είναι τυχαίο πως τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν τελευταίας επεξεργαστές Intel Core ή Xeon.

 

Solid-state drives (SSD)

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους, ένας SSD δεν διαθέτει κινούμενα μέρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δουλεύει ταχύτερα, έχοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ενώ οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι είναι πιο επιρρεπείς στη φυσική φθορά. Ένας SSD είναι σχεδιασμένος να διαχειρίζεται τον φόρτο εργασίας συστημάτων που δεν σταματούν ποτέ, εκτελώντας προγράμματα 24 ώρες την ημέρα.

 

Καλύτερη GPU (κάρτα γραφικών)

Μολονότι όλοι οι σύγχρονοι υπολογιστές διαθέτουν κάρτες γραφικών και επεξεργαστές, ένα workstation διαθέτει αναβαθμισμένη κάρτα γραφικών ώστε να «ανακουφίσει» τον επεξεργαστή από το να χρειάζεται να εμφανίζει γραφικά στην οθόνη. Αυτό συνεπάγεται μικρότερες καθυστερήσεις για απαιτητικές από πλευράς γραφικών εργασίες, όπως είναι το 3D rendering και το CAD.

 

ECC Memory

Οι τυπικοί υπολογιστές δεν μπορούν να διαβάσουν ή να επιλύσουν single-bit errors. Αντίθετα, η ECC Memory (error-correcting code) μπορεί να ανιχνεύσει και να διορθώσει το data corruption, προκειμένου να συνεχίσετε τις σημαντικές διεργασίες σας. Για παράδειγμα, οι επιστημονικές και αριθμητικές διεργασίες δεν μπορούν να ανεχθούν ακόμα και τις μικρότερες παρεμβολές στους υπολογισμούς, οπότε αυτού του είδους η μνήμη είναι απαραίτητη για τις καθημερινές υπολογιστικές εργασίες στους σχετικούς κλάδους.

 

RAID (συστοιχία ανεξάρτητων δίσκων)

Ένα σύστημα RAID χρησιμοποιεί περισσότερους από έναν σκληρούς δίσκους για την αποθήκευση των πληροφοριών, έτσι μειώνεται η πιθανότητα πως ένα crash θα προκαλέσει καταστροφή. Το αποτέλεσμα θα είναι πως η επεξεργασία και η αποθήκευση των δεδομένων θα γίνεται ακόμα ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

 

Μπορεί τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά να μην είναι διαθέσιμα όλα μαζί ταυτόχρονα σε όλα τα workstations, αλλά είναι πλέον δεδομένο πως κάποια από αυτά τουλάχιστον θα βρίσκονται στα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα.

 

Η σύγχρονη μικρομεσαία και μεγάλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε συγκεκριμένους κλάδους δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που φέρνουν τα workstations από πλευράς παραγωγικότητας.

 

Τα πλεονεκτήματα των workstations

Η σύγχρονη μικρομεσαία και μεγάλη επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε συγκεκριμένους κλάδους δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που φέρνουν τα συστήματα αυτά από πλευράς παραγωγικότητας. Ο συνδυασμός βελτιωμένων επιδόσεων των workstations, η διαθεσιμότητα των υψηλής ταχύτητας δικτύων, η κυριαρχία των cloud υπηρεσιών και η αυξημένη ασφάλεια δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Ας δούμε στη συνέχεια κάποια από τα βασικότερα οφέλη που φέρνει στην επιχείρηση η υιοθέτηση των workstations.

 

1. Ευελιξία και customization

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των workstations είναι πως έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν διαμόρφωση, σχήμα, ακόμα και χρώμα, προσφέροντας την απαραίτητη ευελιξία από πλευράς χώρου και χρόνου εργασίας: από το σπίτι, εν κινήσει, ακόμα και από διαφορετική χώρα. Εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία, σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες μπορούν να ωφεληθούν, ενώ οι δυνατότητες customization συνεπάγονται πως η επιχείρηση μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον υπάρχοντα χώρο, με ορατά αποτελέσματα στην παραγωγικότητα των εργαζομένων της επιχείρησης.

 

2. Εργασία από το σπίτι

Η εργασία από το σπίτι στην ψηφιακή εποχή θα ελαχιστοποιήσει τον χρόνο μετακίνησης, αυξάνοντας τελικά τον ωφέλιμο χρόνο εργασίας. Ιδίως οι mobile workstation λύσεις επιτρέπουν στην επιχείρηση να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του μερικής απασχόλησης προσωπικού που είναι απαραίτητο για να παρακολουθεί συγκεκριμένα projects και deadlines. Για τις περιπτώσεις αυτές απαιτείται ο συνδυασμός mobile hardware, πρόσβασης στο δίκτυο και κατάλληλες λύσεις ασφαλείας για την προστασία της επιχείρησης. Και βέβαια, για μεγάλη μερίδα νέων κυρίως εργαζομένων, η εργασία από το σπίτι διευκολύνει σημαντικά.

 

3. Ενισχυμένες επιδόσεις

Τα workstations έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις. Υποστηρίζουν εξειδικευμένο software που έχει αντίστοιχα υψηλές απαιτήσεις από πλευράς πόρων συστήματος (π.χ. μνήμης, δίσκων, Ι/Ο και υποσυστημάτων γραφικών), ενσωματώνουν επαγγελματικού τύπου κάρτες γραφικών για τις πιο απαιτητικές εργασίες 3D visualization, υποστήριξη OpenGL, ενώ υποστηρίζουν συγκεκριμένες εφαρμογές για τη μεγιστοποίηση των επιδόσεων.

 

4. Παραγωγικότητα και λειτουργικότητα

Τα workstations τεχνολογίας αιχμής προσφέρουν άμεση πρόσβαση σε hardware και τεχνολογία, ευνοώντας την παραγωγικότητα. Η επιτυχία ενός project και γενικά των δραστηριοτήτων της επιχείρησης εξαρτάται από την τεχνολογία, τις διεργασίες και την ψυχολογία που επικρατεί στον εργασιακό χώρο. Εφόσον όλα αυτά συνδυαστούν με τα χαρακτηριστικά των workstations, τα αποτελέσματα θα γίνουν άμεσα ορατά.

 

5. Επεκτασιμότητα

Μια ακμάζουσα επιχείρηση σίγουρα διαθέτει στρατηγική ανάπτυξης, το οποίο σημαίνει πως η τεχνολογία που χρησιμοποιεί οφείλει να παρακολουθεί αντίστοιχα την πορεία της. Τα workstations υπερέχουν ως προς αυτό σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα, καθώς μπορούν να επεκταθούν με υποσυστήματα τεχνολογίας αιχμής όποτε οι ανάγκες το απαιτήσουν με τα πιο σύγχρονα μοντέλα να αξιοποιούν toll-less σχεδιασμό για πρόσβαση στο εσωτερικό και αντικατάσταση υποσυστημάτων χωρίς χρήση εργαλείων.

 

6. Αξιοπιστία συστήματος

Τα workstations ενσωματώνουν υψηλότερης αξιοπιστίας τεχνολογία από εκείνη των παραδοσιακών PCs, όπως οι τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστές, οι κάρτες γραφικών, η μεγαλύτερη παροχή ισχύος και οι πιο εξελιγμένοι μηχανισμοί ψύξης, ανάμεσα σε άλλα.

 

7. Σταθερές εφαρμογές

Εκτός όμως από κορυφαία χαρακτηριστικά και αξιοπιστία, τα workstations διαθέτουν και εξειδικευμένα features, τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένους κλάδους (γραφικά, design, CAD κ.ο.κ.). Στη βάση αυτή, η επιχείρηση μπορεί να επιλέξει τις κατάλληλες συσκευές για τις ιδιαίτερες ανάγκες της, αποκτώντας τον κατάλληλο συνδυασμό hardware, system software και εφαρμογών.

 

8. Λύσεις cloud

Για να προσφέρουν το απαραίτητο value στις επιχειρήσεις, τα workstations θα πρέπει να συνδυάζουν το hardware συσκευών, δικτύων και υπηρεσιών. Η προοπτική αυτή είναι απαραίτητη ιδίως για σχεδιαστές και μηχανικούς που έχουν μεγάλες υπολογιστικές απαιτήσεις. Στη λογική αυτή, οι βασισμένες στο cloud υπηρεσίες αποτελούν εξαιρετικό συμπλήρωμα και γι’ αυτό έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια.

 

Ένα workstation είναι ειδικά σχεδιασμένο για να εκτελέσει απαιτητικές διεργασίες, όπως είναι το rendering, το 3D animation, το CAD, ανάλυση δεδομένων και επεξεργασία video.

 

HP Z VR Backpack G2 Workstation:

Εικονική πραγματικότητα που… φοριέται

Η σειρά Z by HP περιλαμβάνει πρωτοποριακά προϊόντα σε διάφορα form factors που χρησιμοποιούνται σε πολλούς κλάδους όταν απαιτούνται κορυφαίες επιδόσεις. Οι εφαρμογές virtual/augmented reality είναι από τις πιο απαιτητικές και συνάμα από τις πιο περιοριστικές. Και αυτό επειδή ενώ ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας δημιουργείται σε δύο διαστάσεις μέσα στον workstation, η πραγματική του ουσία είναι η περιήγηση μέσα σε αυτό. Η HP έχει δημιουργήσει ένα πρωτοποριακό workstation για εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, που όμοιό του δεν υπάρχει στην αγορά.

Το HP Z VR Backpack G2 Workstation σας επιτρέπει να ξεκλειδώσετε την πραγματική δυναμική της εικονικής πραγματικότητας με έναν πανίσχυρο υπολογιστή, ο οποίος έχει τη μορφή ενός backpack, επιτρέποντας στον χρήστη να τον φορέσει στην πλάτη και με τη βοήθεια του HP Reverb Virtual Reality 1000 Headset να «βυθιστεί» μέσα στον εικονικό κόσμο. Το HP Z VR Backpack G2 Workstation προσφέρει ασύγκριτη ελευθερία και χάρη στον πρωτοποριακό του σχεδιασμό, διαθέτει πανίσχυρο hardware για να μπορεί να αξιοποιεί και τις πιο απαιτητικές εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας, ενώ συνάμα να είναι άνετο και εργονομικό.

Στην πραγματικότητα το HP Z VR Backpack G2 Workstation είναι ένα υβριδικό σύστημα. Μπορεί να αξιοποιηθεί ως desktop τοποθετώντας το στο ειδικό docking station ή ως wearable – μάλιστα, διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία απαλλάσσοντας από τα καλώδια, χαρίζοντας απεριόριστη ελευθερία κινήσεων. Η απόδοση των γραφικών NVIDIA GeForce σε συνδυασμό με τους επεξεργαστές Intel Core επιτρέπει τη δημιουργία και την περιήγηση σε κάθε VR workload. Παράλληλα με την πιστοποίηση ISV για τις πιο απαιτητικές εφαρμογές όπως το VRED και το Revit, επιτρέπει την απρόσκοπτη ολοκλήρωση του workflow.

 

HP Reverb Virtual Reality 1000 Headset

Το headset εικονικής πραγματικότητας της HP, αξιοποιείται ήδη σε πολλούς κλάδους, από την εκπαίδευση και το σχεδιασμό, μέχρι ιατρικές εφαρμογές. Η ανάλυση 1080×1080 pixels σε κάθε μάτι και το οπτικό πεδίο των 114 μοιρών προσφέρουν εμπειρία VR που πλησιάζει στον πραγματικό κόσμο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το HP Reverb Virtual Reality 1000 Headset χρησιμοποιείται σε εφαρμογές που απαιτείται απόλυτη ακρίβεια τόσο στην απεικόνιση του περιβάλλοντος, όσο και στην αλληλεπίδραση με αυτό όπως η εξομοίωση ενός χειρουργείου για την εκπαίδευση του προσωπικού.

Η αγορά των workstations

Είναι αλήθεια πως οι κατασκευαστές workstations -και το κανάλι γενικότερα- παραμένουν πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς αυτής σε σχέση με την αγορά συνολικά των PCs. Και σίγουρα έχουν πολύ σοβαρούς λόγους, δεδομένου πως τα workstations δεν δείχνουν (τουλάχιστον σε σημαντικό βαθμό) να ακολουθούν την πτωτική πορεία που παρατηρείται στην αγορά των mainstream PCs. Βασικός λόγος είναι πως δεν χρειάζονται τόσο συχνή ανανέωση όπως οι παραδοσιακές συσκευές, εξαιτίας των υποσυστημάτων τεχνολογίας αιχμής που διαθέτουν. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουν και άλλες ψηφιακές συσκευές όπως είναι τα smartphones που ανταγωνίζονται στα ίσα τα παραδοσιακά desktop ή mobile PCs. Στη λογική αυτή, η αγορά των workstations κινείται σε διαφορετική γραμμή σε σχέση με τις σχετιζόμενες με τα PCs αγορές.

 

Πιο συγκεκριμένα, η αγορά των workstations είδε στο Q2 του 2019 ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, με τις πωλήσεις σε τεμάχια να φτάνουν 1,6 εκατομμύρια. Επιπρόσθετα, στο τρίμηνο αυτό είδαμε εντυπωσιακή αύξηση YoY της τάξης του 18,1%, η οποία ξεπέρασε τον ευρύτερο κλάδο της αγοράς των υπολογιστών. Ταυτόχρονα, οι τιμές παραμένουν σταθερές, επιτρέποντας σταθερή κερδοφορία.

 

Η τριάδα Dell, HP και Lenovo διαθέτει τη μερίδα του λέοντος από πλευράς τεμαχίων, με τη Lenovo να κάνει μεγάλα άλματα τελευταία. Όσον αφορά το τρίτο τρίμηνο του 2018 η αγορά των workstation κατέγραψε κέρδη 11,4%, ενώ η υποστηρικτική αγορά των επαγγελματικών καρτών γραφικών είδε και αυτή εντυπωσιακή αύξηση της τάξης 20,1%. Η τριάδα των Dell, HP και Lenovo διαθέτουν το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς από πλευράς τεμαχίων, με 89,3% της συνολικής αγοράς.

 

Ο βασικός λόγος πίσω από αυτή την εντυπωσιακή επίδοση και στις δύο αγορές είναι τελικά ξεκάθαρος. Τα capex budgets παραμένουν εξαιρετικά υγιή, ενώ η απαίτηση για υψηλότερες επιδόσεις, τις οποίες το αγοραστικό κοινό μεταφράζει απευθείας σε υψηλότερη παραγωγικότητα, δεν φαίνεται να έχει ορατό τέλος στο άμεσο μέλλον. Ακόμα καλύτερα, η αγορά αυτή φαίνεται να έχει υγιή εξέλιξη, προσφέροντας ισχυρά μεν αλλά όχι υπερβολικά αποτελέσματα, κάτι που δηλώνει σταθερότητα και συνεχή ανάπτυξη σε βάθος χρόνου (εφόσον βέβαια το επιτρέψουν οι μακροοικονομικές συνθήκες).

 

Η ανάπτυξη στο segment αυτό οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 

Ασφάλεια

Οι επιχειρήσεις προσθέτουν ακόμα περισσότερη φυσική ασφάλεια ή μέτρα παρακολούθησης που εκμεταλλεύονται τις κάμερες υψηλής ανάλυσης και τα drones για να προστατεύσουν τα assets τους.

 

Υγεία

Τα νοσοκομεία αποκτούν workstations υψηλών επιδόσεων στα ακτινολογικά εργαστήρια λόγω κυρίως των ηλικιωμένων ασθενών που χρειάζονται ακτίνες Χ κ.λπ.

 

Ανάπτυξη του 3D printing

Οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης, της αεροδιαστημικής, της υγειονομικής περίθαλψης, της αυτοκινητοβιομηχανίας και άλλων χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τρισδιάστατη εκτύπωση για πρωτότυπα και άλλες χρήσεις.

 

Ανάπτυξη του AR/VR

Οι επιχειρήσεις στον κλάδο της ψυχαγωγίας χρησιμοποιούν workstations για να προσφέρουν ακόμα πιο ρεαλιστική εμπειρία στις ταινίες αλλά και στο gaming.

 

Business intelligence

Ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν επιστήμονες για να τις βοηθήσουν στο «data mining» για στρατηγικές marketing και πωλήσεων, οικονομικές αναλύσεις, έρευνα και ανάπτυξη κ.ο.κ.

 

Όσον αφορά το κανάλι συνεργατών, το «κλειδί» στην περίπτωση των workstations, τόσο στα ολοκληρωμένα συστήματα όσο και στην αγορά των υποσυστημάτων, είναι η ορθή καταγραφή ανά τύπο application (π.χ. CAD/CAM, παρακολούθηση κ.ο.κ.). Αυτό σημαίνει πως στη συνέχεια θα είναι πιο εύκολο να βοηθήσουν τους πελάτες τους να κατανοήσουν τα οφέλη της υιοθέτησης ενός workstation στην κερδοφορία και την παραγωγικότητα.

 

Ο ρόλος του 3D animation software

Σύμφωνα με έρευνα του Future Market Insights, τα παγκόσμια έσοδα όσον αφορά τα workstations αναμένεται να αυξηθούν, με μέσο ετήσιο όρο ανάπτυξης 9,8% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2016-2026. Οι βασικοί λόγοι της ανάπτυξης αυτής είναι η ανανεωμένη ζήτηση για 3D animation software και η αυξημένη ζήτηση των συστημάτων αυτών για μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών.

Πιο συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, από πλευράς αξίας το segment των tower workstations είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των άλλων segments. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για tower workstations σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για end-user εφαρμογές, όπως είναι η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου (DCC), οικονομικές/χρηματιστηριακές δραστηριότητες, software engineering και άλλους εμπορικούς σκοπούς.

Παγκοσμίως, το segment των Windows workstation σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σημαντικά υψηλότερο από πλευράς αξίας σε σύγκριση με το μερίδιο που κατέχουν τα λειτουργικά Linux και Unix. Αυτό οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση Windows workstations για δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου και περιεχομένου εικονικής πραγματικότητας (VR) στον κλάδο της εκμετάλλευσης αερίου και πετρελαίου, σε εκείνον της μηχανολογίας και του software engineering. Το Windows workstations segment αναμένεται να κερδίσει 150 BPS ως το 2026 σε σύγκριση με εκείνο του 2016, το οποίο αντιστοιχεί σε μερίδιο αξίας 92.2% ως το 2026.

Η αυξημένη ζήτηση για mobile και all-in-one workstations οδηγεί την ανάπτυξη της αγοράς workstations. Τα all-in-one workstations προσφέρουν καινοτόμο σχεδιασμό για high-end χρήστες, ώστε να ανταποκριθούν σε όλα τα είδη των επαγγελματικών και επιχειρηματικών αναγκών.

 

Ένας ακόμα παράγοντας που αναμένεται να ενισχύσει την αγορά των workstations είναι η αυξημένη ζήτηση για 3D animation software και για workstations για ευρεία γκάμα εφαρμογών. Η υιοθέτηση του 3D animation software θα οδηγήσει στην αυξημένη ζήτηση για εξελιγμένες εφαρμογές, όπως είναι το CAD, για την ανάπτυξη 3D animated προϊόντων. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να τρέξουν απρόσκοπτα σε workstations, οπότε η ανάγκη για συσκευές του είδους έχει αντίστοιχα αυξηθεί. Η αύξηση στη χρήση του 3D animation software στους κλάδους της μεταποίησης, της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού και των κατασκευών θα ενισχύσει τη ζήτηση για workstations σε όλο τον πλανήτη.

 

Το 2014 η παγκόσμια αγορά 3D animation είχε αξία 21,1 δις δολαρίων και η αγορά αυτή αναμένεται να επεκταθεί με μέσο ετήσιο όρο ανάπτυξης του 8,1% μέχρι το 2026. Από γεωγραφικής πλευράς, η Βόρεια Αμερική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για τεχνολογία 3D animation, κάτι που οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για workstations στους καταναλωτές στην περιοχή.

Επί του παρόντος, τα workstations χρησιμοποιούνται σε πολλούς κλάδους στις αναπτυσσόμενες χώρες για εργασίες που ποικίλουν από τις ιατρικές διαγνώσεις ως τα οικονομικά μοντέλα. Τα workstations έχουν αναδειχθεί σε βασική προεπιλογή για μηχανικούς, αναλυτές, δημιουργούς περιεχομένου και άλλους επαγγελματίες, χάρη στην αυξανόμενη απαίτηση για υψηλού επιπέδου επιδόσεις, data integrity και visualization. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση για workstations στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Το εξειδικευμένο engineering software, όπως είναι το computer-aided engineering (CAE) software, το computer-aided designing (CAD), το electronic design automation (EDA) software, το computer-aided manufacturing (CAM) και architecture και το construction (AEC) software απαιτούν πολλαπλούς επεξεργαστές και υψηλής ταχύτητας ικανότητα για data rendering, τα οποία δεν υποστηρίζονται από τα PCs. Αυτό συνεπάγεται πως αυξάνεται η ζήτηση για εξελιγμένα συστήματα workstations, ώστε να μπορούν να τρέξουν αποτελεσματικά το δεδομένο software. Με τη σειρά του, ο κλάδος της μηχανολογίας καταλαμβάνει πολύ μεγάλο μερίδιο στην αγορά των workstations, δίνοντας επιπλέον ώθηση στη συνολική αγορά των συσκευών αυτών.

 

Η παγκόσμια αγορά των workstations κατηγοριοποιείται με βάση το προϊόν, το λειτουργικό σύστημα, την εφαρμογή και την περιοχή. Βάσει του προϊόντος, η αγορά των workstations διαφοροποιείται σε tower workstation, mobile workstation, rack workstation, blade workstation και all-in-one workstation. Μεταξύ αυτών, τα tower workstations χρησιμοποιούνται για οικονομικά μοντέλα και επιστημονικές εφαρμογές. Τα mobile workstations είναι κατάλληλα για mobile 3D design, επιστημονικές εργασίες και δημιουργία multimedia. Τα rack workstations λειτουργούν ως servers με αποθηκευτικό χώρο και επιπρόσθετες δυνατότητες επιδόσεων, ενώ τα blade workstations χρησιμοποιούνται για disaster recovery και εφαρμογές data security.

 

Τα έσοδα των mobile workstations αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 10,4% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-2026. Στη βάση του λειτουργικού συστήματος, η αγορά workstation διαχωρίζεται σε Windows, Linux, και Unix. Το μερίδιο των Windows workstations αναμένεται να αυξηθεί με μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 9,9% κατά τη διάρκεια της περιόδου. Από πλευράς εφαρμογών η παγκόσμια αγορά workstations διαφοροποιείται στα εξής segments: Δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, οικονομία/ χρηματιστηριακά, μηχανολογία, software engineering και άλλες εμπορικές εφαρμογές. Το μερίδιο εσόδων από το segment της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου αναμένεται να επεκταθεί με μέσο ετήσιο όρο ανάπτυξης 11,6%, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Με βάση την περιοχή, η αγορά του workstation διαχωρίζεται στη Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη, Δυτική Ευρώπη, Ιαπωνία, Μέση Ανατολή και Αφρική. Η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη αναμένεται να διατηρήσουν την πρωτιά στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.

 

Μεταξύ των επιμέρους αγορών, η αγορά MEA αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, επεκτεινόμενη με μέσο ετήσιο όρο αύξησης που θα ξεπεράσει το 10,7% κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Τα έσοδα από την αγορά της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης αντιστοιχούσαν στο 68,2% των παγκοσμίων εσόδων της αγοράς workstations το 2017.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι το γεγονός πως συσκευές Mac Pro και PCs μένουν πίσω στον ανταγωνισμό στη Βόρεια Αμερική, καθώς πανίσχυρα νέα workstations από τις HP, Lenovo και Dell που ενσωματώνουν εξελιγμένη τεχνολογία κερδίζουν συνεχώς δημοτικότητα. Νέα, εξελιγμένα workstations για επαγγελματικές εφαρμογές, επεξεργασία video και δημιουργία περιεχομένου VR για headsets, συμπεριλαμβανομένων των HTC Vive και Oculus Rift ανήκουν κι αυτά στους κερδισμένους.

 

Οι κατασκευαστές workstations -και το κανάλι γενικότερα- παραμένουν πιο αισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές αυτής της αγοράς σε σχέση με εκείνη των PCs, δεδομένου πως τα workstations δεν ακολουθούν την πτωτική πορεία που παρατηρείται στην αγορά των mainstream PCs.

 

Ανταγωνιστική αγορά, ενδιαφέρουσες προκλήσεις

Σύμφωνα πάλι με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας ερευνών Research Nester, η παγκόσμια αγορά των workstation συνεχίζει να είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική. Όπως προειπώθηκε, τα workstations διαφοροποιούνται σημαντικά σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα, μιας και ενσωματώνουν τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστές και κάρτες γραφικών, δίσκους SSDs, μεγάλη ποσότητα μνήμης κ.ο.κ.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς αυτής παίζει η αυξημένη απαίτηση για animation software, δικτύωση και γραφικά. Αν θέλαμε να αναφερθούμε σε μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα trends που θα εμφανιστούν μέσα στα ερχόμενα χρόνια, θα συμπεριλαμβάναμε την ενδιαφέρουσα μετακίνηση αριθμού χρηστών PC και Apple Mac στα workstations, την ταχεία αύξηση στη ζήτηση των virtual workstations, την αυξημένη ζήτηση για tower workstations σε ψηφιακές εφαρμογές και τέλος την υψηλή ζήτηση για mobile workstations στον κλάδο του software engineering.

 

Τα σχεδιασμένα με workstations προϊόντα έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλή στους κλάδους των γραφικών και του animation. Η αυξημένη παγκόσμια υιοθέτηση του CAD για 3D animation στους κλάδους των κατασκευών και της μεταποίησης αναμένεται να εκτινάξει την παγκόσμια αγορά workstations.

Η αυξημένη ζήτηση για 3D animation software, δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, networking και γραφικών αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν την παγκόσμια αγορά των workstations. Η ανάπτυξη του 3D animation software επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια υιοθέτηση του CΑD στη μεταποίηση, τις κατασκευές, την αρχιτεκτονική και στον σχεδιασμό. Δεδομένου πως ο εξοπλισμός των workstations είναι εξαιρετικά απαιτητικός, ειδικά για 3D animation software, είναι επόμενο πως η αγορά αυτή επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη εκείνης των workstations σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Η αυξημένη ζήτηση για mobile workstations και all-in-one workstations βασίζεται σε μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, οι οποίες αναμένεται να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια αγορά workstations. Επιπλέον, μιας και τα workstations χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία, η αυξημένη εκβιομηχάνιση των αναπτυσσόμενων χωρών αναμένεται να συνεισφέρει με τη σειρά της στη συνολική ζήτηση και επομένως στην περαιτέρω ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς των workstations.

 

Βέβαια, έχουν προκύψει αναπόφευκτα και κάποιοι ανασχετικοί παράγοντες: Τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για αντικατάσταση των συσκευών, η συντήρηση και ο αυξημένος ανταγωνισμός από εναλλακτικές πλατφόρμες που προσφέρουν υψηλής ποιότητας επιδόσεις, είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους λόγους που μπορεί να επιβραδύνουν σχετικά τον ρυθμό της παγκόσμιας αγοράς workstation.

 


Σχετικά άρθρα

Συμβόλαιο ύψους $ 1 δις κέρδισε η ΙΒΜ από υπουργείο των ΗΠΑ

Kitriniaris

H Epson επιστρέφει έως 100 Ευρώ με αγορά EcoTank ITS

Giorgos Athanassiadis

Active: Best Growth Partner για την Dell το 2013

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα