13.8 C
Athens
24/01/2021
Biztech

Workstations: Μια αγορά σε ανάπτυξη

Η παγκόσμια αγορά workstation αναμένεται να είναι η πιο ανταγωνιστική εδώ και δεκαετίες. Οι τάσεις που φαίνονται πιο πιθανές είναι ταχεία αύξηση της ζήτησης για virtual workstations, αυξανόμενη ζήτηση σε tower workstations για ψηφιακές εφαρμογές και υψηλή ζήτηση για mobile workstations στον χώρο της σχεδίασης λογισμικού.

Ένα workstation είναι ένα προηγμένος υπολογιστής ειδικά σχεδιασμένος και πιστοποιημένος για επιστημονικές και τεχνικές εφαρμογές. Τα workstations είναι πολύ διαφορετικά από τους κανονικούς υπολογιστές, καθώς μεταξύ άλλων, διαθέτουν βελτιστοποιημένους επεξεργαστές, επαγγελματικές κάρτες γραφικών κορυφαίας ισχύος και σκληρούς δίσκους SSD, ενώ οι κατασκευαστές δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην πιστοποίηση για απρόσκοπτη λειτουργία σε συγκεκριμένες εφαρμογές (ISV).

Η αυξανόμενη ζήτηση λογισμικού 3D animation, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών VR και AR αναμένεται να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς workstation. Επιπλέον, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες αναζητούν ειδικούς σε big data analytics, η ανάγκη για υπολογιστές υψηλών επιδόσεων θα συνεχίζει να αυξάνεται.

 


 

Ας ξεκινήσουμε όπως με κάποιες βασικές παραμέτρους που πρέπει να έχουμε υπόψη για τις τεχνολογικά εξελιγμένες συσκευές. Τα συστήματα αυτά έχουν επαγγελματικές προδιαγραφές για εφαρμογές high-end, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου, χρηματοοικονομικής μοντελοποίησης (finance modelling), εφαρμογών μηχανολογίας, software engineering και άλλων κλάδων. Τα workstations έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και να ενσωματώσουν συστοιχίες δίσκων, SSD και φυσικά εξελιγμένες GPUs.

Οι προσωπικοί υπολογιστές, σε ένα τυπικό γραφείο, χρησιμοποιούνται κυρίως για απλές εφαρμογές, όπως είναι η επεξεργασία κειμένου, η δημιουργία emails και οι παρουσιάσεις με τη χρήση software. Τα workstations έχουν φτιαχτεί για την ανάπτυξη σημαντικών tasks, όπως είναι το CAD και οι εφαρμογές επεξεργασίας video, όπου οι επιδόσεις και η αξιοπιστία παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Επί του παρόντος, τα workstations έχουν εδραιώσει σημαντική παρουσία στον χώρο του engineering και στις εφαρμογές digital content creation (DCC). Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στη ζήτηση των συστημάτων αυτών σε εφαρμογές software engineering, προκειμένου να ολοκληρωθούν κρίσιμα projects. Τα workstations χρησιμοποιούνται ευρέως για εργασίες που απαιτούν εξελιγμένα χαρακτηριστικά, όπως σύγχρονες κάρτες γραφικών και high end ανάλυση.

 

Τα πλεονεκτήματα των workstations

Τα οφέλη των workstations (και των mobile ιδίως) δεν είναι κάτι που η σύγχρονη επιχείρηση μπορεί να αγνοήσει. Είναι αλήθεια πως οι επαγγελματίες (ιδίως στον χώρο του design και του engineering όπου απευθύνονται πρωτίστως τα workstations) είχαν τις αμφιβολίες τους μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, εξαιτίας κυρίως του γεγονότος πως οι συσκευές δεν διέθεταν την απαιτούμενη ισχύ και επιδόσεις, ενώ δεν υποστήριζαν και τα εργαλεία software που χρειάζονταν.

Πλέον αυτό δεν ισχύει, μιας και ο συνδυασμός βελτιωμένων επιδόσεων των workstations, η ευρεία διαθεσιμότητα των υψηλής ταχύτητας δικτύων, η κυριαρχία των cloud υπηρεσιών και η αυξημένη ασφάλεια δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν πλήρως τις δυνατότητες του mobile computing.

Ας δούμε στη συνέχεια κάποια από τα βασικότερα οφέλη που φέρνει στην επιχείρηση η υιοθέτηση των mobile workstations.

 

1. Ευελιξία και customization

Ένα workstation μπορεί να αλλάξει δομή, σχήμα, ακόμα και χρώμα. Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των workstations, μιας και προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες από πλευράς χώρου και χρόνου εργασίας: από το σπίτι, εν κινήσει, ακόμα και από διαφορετική χώρα. Εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία, σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες μπορούν να ωφεληθούν, ενώ οι δυνατότητες customization συνεπάγονται πως η επιχείρηση μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον υπάρχοντα χώρο, όποιος κι αν είναι αυτός. Είναι άμεσα κατανοητό τι σημαίνουν αυτά για την παραγωγικότητα των εργαζομένων της επιχείρησης.

 

2. Εργασία από το σπίτι

Δεν είναι κάτι που μπορούμε να παραβλέψουμε στην ψηφιακή εποχή. Η εργασία από το σπίτι θα ελαχιστοποιήσει τον χρόνο μετακίνησης, αυξάνοντας τελικά τον ωφέλιμο χρόνο εργασίας. Αυτό ισχύει κυρίως για τις mobile workstation λύσεις που επιτρέπουν στην επιχείρηση να χρησιμοποιήσει ακόμα πιο κατάλληλα το μερικής απασχόλησης προσωπικό που είναι απαραίτητο για να παρακολουθεί συγκεκριμένα projects και deadlines. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας συνδυασμός mobile hardware, πρόσβαση στο δίκτυο και λύσεις ασφαλείας για να διασφαλιστεί πως η επιχείρηση προστατεύεται. Τέλος, η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι συνεισφέρει στην ικανοποίηση των (νέων κυρίως) εργαζομένων, ώστε να προσηλώνονται ευκολότερα στον κοινό σκοπό.

 

3. Ενισχυμένες επιδόσεις

Τα workstations έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να προσφέρουν κορυφαίες επιδόσεις. Μιας και υποστηρίζουν εξειδικευμένο software που έχει αντίστοιχα υψηλές απαιτήσεις από πλευράς πόρων συστήματος (π.χ. μνήμης, δίσκων, Ι/Ο και υποσυστημάτων γραφικών), ενσωματώνουν επαγγελματικού τύπου κάρτες γραφικών για τις πιο απαιτητικές εργασίες 3D visualization, υποστήριξη OpenGL, αλλά και για υποστήριξη συγκεκριμένων εφαρμογών για τη μεγιστοποίηση των επιδόσεων.

 

4. Παραγωγικότητα και λειτουργικότητα

Ένα τελευταίας τεχνολογίας workstation προσφέρει άμεση πρόσβαση σε hardware και τεχνολογία που ευνοούν την παραγωγικότητα. Μην ξεχνάτε πως η επιτυχία ενός project και γενικά των δραστηριοτήτων της επιχείρησης συναρτάται από την τεχνολογία, τις διεργασίες και τη συνολική επικρατούσα νοοτροπία στον εργασιακό χώρο. Εφόσον όλα αυτά συνδυαστούν με λειτουργικό τρόπο σε κάποια workstations, θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.

 

5. Επεκτασιμότητα

Είναι λογικό πως κάθε επιχείρηση διαθέτει κάποια στρατηγική ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που η ομάδα επεκτείνεται, θα πρέπει αντίστοιχα να ακολουθεί και το hardware, ώστε να προσαρμόζεται ανάλογα στις νέες συνθήκες. Από τα βασικά σημεία υπεροχής των workstations σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα υπολογιστών είναι ακριβώς οι προηγμένες δυνατότητες εύκολης επέκτασής τους.

 

6. Αξιοπιστία συστήματος

Για προφανείς λόγους τα workstations ενσωματώνουν υψηλότερης αξιοπιστίας τεχνολογία από εκείνη των παραδοσιακών PCs. Αναφερόμαστε σε χαρακτηριστικά όπως οι τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστές, οι κάρτες γραφικών, η μεγαλύτερη παροχή ισχύος και οι πιο εξελιγμένοι μηχανισμοί ψύξης, τα οποία διασφαλίζουν υψηλότερη αξιοπιστία για τις επιχειρήσεις που την αναζητούν.

 

7. Σταθερότητα εφαρμογών

Εκτός όμως από κορυφαία χαρακτηριστικά και αξιοπιστία, τα workstations διαθέτουν και εξειδικευμένα features, τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένους κλάδους (γραφικά, design, CAD κ.ο.κ.). Εφόσον η επιχείρηση έχει επιλέξει τις κατάλληλες συσκευές για τις ιδιαίτερες ανάγκες της, θα έχει στη διάθεσή της έναν αξιόπιστο και σταθερό συνδυασμό hardware, system software και εφαρμογών.

 

8. Λύσεις cloud

Προκειμένου να παράσχουν το μέγιστο ROI, οι λύσεις workstation θα πρέπει να συνδυάζουν το hardware συσκευών, δικτύων και υπηρεσιών που θα προσφέρουν πραγματικό value στις επιχειρήσεις. Πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως για σχεδιαστές και μηχανικούς που έχουν μεγάλες υπολογιστικές απαιτήσεις. Σε αυτό ακριβώς συνεισφέρουν σημαντικά οι βασισμένες στο cloud υπηρεσίες που αποτελούν εξαιρετικό συμπλήρωμα στο μοντέλο του mobile computing και γι’ αυτό έχουν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια.

 

Άρθρο εκ μέρους της HP

HP Workstations: Βασιστείτε επάνω τους

Η HP σχεδιάζει και κατασκευάζει τους πιο ισχυρούς και αξιόπιστους επαγγελματικούς υπολογιστές του πλανήτη. Σε στενή συνεργασία με τους καλύτερους κατασκευαστές hardware και software, η HP εξασφαλίζει την καλύτερη εμπειρία και απόδοση με τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες σε κάθε κλάδο, είτε πρόκειται για 3D rendering και animation, είτε για data analytics και προηγμένες εφαρμογές AI και machine learning.

Η οικογένεια των HP Workstations καλύπτει όλα τα form factors, από mobile και SFF, μέχρι mini και tower.

 

Η δύναμη του Z

Τα πιο προηγμένα workstations που μπορεί να βρει μια εταιρεία σήμερα για να καλύψει τις ανάγκες της τώρα και στο μέλλον είναι της σειράς  Z. Κάθε κλάδος έχει τις δικές του προκλήσεις σε ότι αφορά το workflow.  Η σειρά των Z Workstations διαθέτει μοντέλα που καλύπτουν κάθε ανάγκη και είναι πιστοποιημένα από τους κορυφαίους vendors λογισμικού.

 

Το «μικρό» μοντέλο της σειράς, το Z2 Mini είναι το πιο μικρό workstation της αγοράς και έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη βιομηχανία της σχεδίασης γραφικών και CAD. Με ευέλικτες επιλογές διαμόρφωσης και deployment μέσα στην επιχείρηση, ο Z2 Mini αποτελεί την προφανή επιλογή για τον σύγχρονο χώρο εργασίας.

Τη σειρά Z2 συμπληρώνει ο HP Z2 Small Form Factor. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό SFF workstation της αγοράς, ο οποίος μπορεί να ανταπεξέλθει με ευκολία σε single και multi-threaded εφαρμογές. Με σχεδόν απεριόριστες επιλογές διαμόρφωσης, ο Z2 SFF είναι η τέλεια επιλογή για αρχιτεκτονικά γραφεία, βιομηχανικό σχεδιασμό και OEMs.

Η σειρά Tower, ξεκινά με τα HP Z2 και Z4 Tower. Πρόκειται για πανίσχυρα workstations, που απευθύνονται στην αγορά Building Information Modeling (BIM) και 3D CAD.

Ο HP Z6 Tower είναι το τέλειο workstation για VFX και 3D rendering. Με επεξεργαστές Intel Core i9 και υποστήριξη για επαγγελματικές κάρτες γραφικών, τα workstations  αυτά είναι σε θέση να δώσουν ζωή στην εικονική πραγματικότητα.

Το πιο ισχυρό workstation του πλανήτη είναι το HP Z8. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο σύστημα, ειδικά βελτιστοποιημένο για εργασίες που απαιτούν επεξεργαστική ισχύ επιπέδου υπερυπολογιστή, όπως το simulation, το 8K video editing και το machine learning.

 

HP Zbook – Οι φορητοί «υπερυπολογιστές» που χρειάζεστε

Η σειρά των mobile workstations της HP, έχει σχεδιαστεί για να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης, προσφέροντας υψηλές επιδόσεις και αξιοπιστία, ενσωματώνοντας τις νεότερες καινοτομίες και τις κορυφαίες τεχνολογίες σε φορητή μορφή.

Η σειρά περιλαμβάνει τα μοντέλα Zbook x2, το πιο ισχυρό detachable PC της αγοράς, το προηγμένο convertible Zbook Studio x360, το Zbook Studio με την πιο φωτεινή οθόνη 4Κ που έχετε δει ποτέ και τα Zbook 14U & 14U, 15, 15v και Zbook 17.

Υπάρχει ένα Zbook για κάθε workflow.

 

Όλα τα workstations της HP προσφέρουν προηγμένα εργαλεία προστασίας ξεκινώντας από το BIOS και φτάνοντας στο λειτουργικό σύστημα, ενώ είναι κατασκευασμένα από τα πιο κορυφαία υλικά, προσφέροντας απρόσκοπτη λειτουργία σε κάθε περιβάλλον και συνθήκες.

 

Η αγορά των workstations

Η αγορά των PCs συνολικά (και προφανώς και των worksrtations) φαίνεται τελικά πως σταθεροποιείται μετά από χρόνια σε πτώση. Στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, οι παγκόσμιες πωλήσεις PCs, όπως είναι τα desktops, notebooks και workstations αυξήθηκαν ετησίως κατά 0,7%, αγγίζοντας τα 70,6 εκ. τεμάχια, σύμφωνα με έρευνα της IDC. Η εταιρεία ερευνών είχα αρχικά προβλέψει πτώση 1,7% για το τρίμηνο αυτό.

Η αύξηση αυτή δείχνει πως η αγορά των PCs σταθεροποιείται, αν και ακόμα βρίσκεται σε κατάσταση αδυναμίας. Την ανάπτυξη οδηγούν οι νέες κυκλοφορίες και η αυξημένη ζήτηση για consumer PCs. Για παράδειγμα, στη CES του 2018, οι HP, Lenovo και Dell ανακοίνωσαν όλες τους νέα μοντέλα PCs με χαρακτηριστικά όπως ενσωμάτωση της Amazon Alexa, ενισχυμένη διάρκεια μπαταρίας και συνδεσιμότητα LTΕ ανάμεσα στα άλλα.

 

Τα workstastions, ειδικότερα, είναι ένα από τα σημαντικά segments της desktop PC αγοράς, η οποία έχει δει ανάπτυξη 21% στις πωλήσεις τεμαχίων το Q2 2018 σε σχέση με το Q2 2017 στο B2B κανάλι των ΗΠΑ. Ο κορυφαίος κατασκευαστής από πλευράς πωλήσεων την περίοδο αυτή ήταν η Hewlett-Packard ακολουθούμενη από τις Lenovo και Dell. Από πλευράς τιμών, τα συστήματα που ήταν κάτω από 1000 δολάρια αντιπροσώπευαν το 40% των πωλήσεων και ανέβηκαν στο 29%, ενώ το segment των 1000+ δολαρίων αντιστοιχούσε στο 60% των πωλήσεων τεμαχίων με αύξηση 16%.

 

Η ανάπτυξη στο segment αυτό οφείλεται σε έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 

Ασφάλεια: Οι επιχειρήσεις προσθέτουν ακόμα περισσότερη φυσική ασφάλεια ή μέτρα παρακολούθησης που εκμεταλλεύονται τις κάμερες υψηλής ανάλυσης και τα drones για να προστατεύσουν τα assets τους.

Υγεία: Τα νοσοκομεία αποκτούν workstations υψηλών επιδόσεων στα ακτινολογικά εργαστήρια λόγω της εισροής ηλικιωμένων ασθενών που έχουν την τάση να απαιτούν ακτίνες Χ κ.λπ.

Ανάπτυξη του 3D printing: Οι επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης, της αεροδιαστημικής, της υγειονομικής περίθαλψης, της αυτοκινητοβιομηχανίας και άλλων χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο την τρισδιάστατη εκτύπωση για πρωτότυπα και άλλες χρήσεις.

Ανάπτυξη του AR/VR: Οι επιχειρήσεις στον κλάδο της ψυχαγωγίας χρησιμοποιούν workstations για να προσφέρουν ακόμα πιο ρεαλιστική εμπειρία στις ταινίες αλλά και στο gaming.

Business intelligence: Ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν επιστήμονες για να τις βοηθήσουν στο «data mining» για στρατηγικές marketing και πωλήσεων, οικονομικές αναλύσεις, έρευνα και ανάπτυξη κ.ο.κ.

 

Για το κανάλι συνεργατών τόσο στα ολοκληρωμένα συστήματα όσο και στην αγορά των υποσυστημάτων, το «κλειδί» στην περίπτωση των workstations είναι η ορθή καταγραφή ανά τύπο application (π.χ. CAD/CAM, παρακολούθηση κ.ο.κ.). Στη συνέχεια, θα πρέπει να βοηθήσουν τους πελάτες τους να κατανοήσουν τα οφέλη της υιοθέτησης ενός υψηλών επιδόσεων workstation.

 

Σύμφωνα τώρα με το Future Market Insights, τα παγκόσμια έσοδα όσον αφορά τα workstations αναμένεται να αυξηθούν, με μέσο ετήσιο όρο ανάπτυξης 9,8% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2016-2026. Οι βασικοί λόγοι της ανάπτυξης αυτής είναι η ανανεωμένη ζήτηση για 3D animation software και η αυξημένη ζήτηση των συστημάτων αυτών για μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών.

Πιο συγκεκριμένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, το segment των tower workstations από πλευράς αξίας είναι σημαντικά υψηλότερο από εκείνο των άλλων segments. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για tower workstations σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες για end-user εφαρμογές, όπως είναι η δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου (DCC), οικονομικές/χρηματιστηριακές δραστηριότητες, software engineering και άλλους εμπορικούς σκοπούς.

Παγκοσμίως, το segment των Windows workstation από πλευράς αξίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με το μερίδιο που κατέχουν τα λειτουργικά Linux. Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην ισχυρή ζήτηση Windows workstations για δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου και περιεχομένου εικονικής πραγματικότητας (VR) στον κλάδο της εκμετάλλευσης αερίου και πετρελαίου, σε εκείνον της μηχανολογίας και του software engineering. Το Windows workstations segment αναμένεται να κερδίσει 1,5% ως το 2026 σε σύγκριση με εκείνο του 2016, το οποίο αντιστοιχεί σε μερίδιο αξίας 92,2% ως το 2026.

Η αυξημένη ζήτηση για mobile και all-in-one workstations οδηγεί την ανάπτυξη της αγοράς workstations. Τα All-in-one workstations προσφέρουν καινοτόμο σχεδιασμό για high-end χρήστες, ώστε να ανταποκριθούν σε όλα τα είδη των επαγγελματικών και επιχειρηματικών αναγκών.

Η αυξημένη ζήτηση για 3D animation software και για workstations για ευρεία γκάμα εφαρμογών, αναμένεται να εκτοξεύσει την αγορά των workstations. Η ευρεία υιοθέτηση του 3D animation software θα οδηγήσει στην αυξημένη ζήτηση για εξελιγμένες εφαρμογές, όπως είναι το CAD, για την ανάπτυξη 3D animated προϊόντων. Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να τρέξουν απρόσκοπτα σε workstations, οπότε η ανάγκη για συσκευές του είδους έχει αντίστοιχα αυξηθεί. Η αύξηση στη χρήση του 3D animation software στους κλάδους της μεταποίησης, της αρχιτεκτονικής, του σχεδιασμού και των κατασκευών θα ενισχύσει τη ζήτηση για workstations σε όλο τον πλανήτη.

 

Το 2014 η παγκόσμια αγορά 3D animation είχε αξία 21,1 δις δολαρίων και η αγορά αυτή αναμένεται να επεκταθεί με μέσο ετήσιο όρο ανάπτυξης του 8,1% κατά τη διάρκεια των ετών 2014-2026. Από γεωγραφικής πλευράς, η Βόρεια Αμερική είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για τεχνολογία 3D animation, κάτι που οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για workstations στους καταναλωτές στην περιοχή.

Επί του παρόντος, τα workstations χρησιμοποιούνται σε πολλούς κλάδους στις αναπτυσσόμενες χώρες για εργασίες που ποικίλουν από τις ιατρικές διαγνώσεις ως τα οικονομικά μοντέλα. Τα workstations έχουν αναδειχθεί σε προτιμητέα προεπιλογή για μηχανικούς, αναλυτές, δημιουργούς περιεχομένου και άλλους επαγγελματίες, χάρη στην αυξανόμενη απαίτηση για υψηλού επιπέδου επιδόσεις, data integrity και visualization. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση για workstations στον επαγγελματικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Το εξειδικευμένο engineering software, όπως είναι το computer-aided engineering (CAE) software, το computer-aided designing (CAD), το electronic design automation (EDA) software, το computer-aided manufacturing (CAM) και architecture και το construction (AEC) software απαιτούν πολλαπλούς επεξεργαστές και υψηλής ταχύτητας ικανότητα για data rendering, τα οποία δεν υποστηρίζονται από τα PCs. Ως αποτέλεσμα, η απαίτηση για εξελιγμένα συστήματα workstations αυξάνεται προκειμένου να τρέξουν αποτελεσματικά το δεδομένο software. Ως εκ τούτου, ο κλάδος της μηχανολογίας καταλαμβάνει πολύ μεγάλο μερίδιο στην αγορά των workstations, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στη συνολική αγορά των συσκευών αυτών.

 

Η παγκόσμια αγορά των workstations κατηγοριοποιείται με βάση το προϊόν, το λειτουργικό σύστημα, την εφαρμογή και την περιοχή.

Βάσει του προϊόντος, η αγορά των workstations διαφοροποιείται σε tower workstation, mobile workstation, rack workstation, blade workstation και all-in-one workstation. Μεταξύ αυτών, τα tower workstations χρησιμοποιούνται για οικονομικά μοντέλα και επιστημονικές εφαρμογές. Τα mobile workstations είναι κατάλληλα για mobile 3D design, επιστημονικές εργασίες και δημιουργία multimedia. Τα rack workstations λειτουργούν ως servers με αποθηκευτικό χώρο και επιπρόσθετες δυνατότητες επιδόσεων, ενώ τα blade workstations χρησιμοποιούνται για disaster recovery και εφαρμογές data security.

Τα έσοδα των mobile workstations αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 10,4% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014-2026. Στη βάση του λειτουργικού συστήματος, η αγορά workstation διαχωρίζεται σε Windows, Linux, και Unix. Το μερίδιο των Windows workstations αναμένεται να αυξηθεί με μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης της τάξης του 9,9% κατά τη διάρκεια της περιόδου. Από πλευράς εφαρμογών η παγκόσμια αγορά workstations διαφοροποιείται στα εξής segments: Δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, Οικονομία/ Χρηματιστηριακά, Μηχανολογία, Software engineering και άλλες εμπορικές εφαρμογές. Το μερίδιο εσόδων από το segment της δημιουργίας ψηφιακού περιεχομένου αναμένεται να επεκταθεί με μέσο ετήσιο όρο ανάπτυξης 11,6%, κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Με βάση την περιοχή, η αγορά του workstation διαχωρίζεται στη Βόρεια Αμερική, Λατινική Αμερική, Ανατολική Ευρώπη, Δυτική Ευρώπη, Ιαπωνία, Μέση Ανατολή και Αφρική. Η Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη αναμένεται να διατηρήσουν την πρωτιά στην αγορά αυτή τα επόμενα χρόνια.

 

Μεταξύ των επιμέρους αγορών, η αγορά MEA αναμένεται να έχει ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, επεκτεινόμενη με μέσο ετήσιο όρο αύξησης που θα ξεπεράσει το 10,7% κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής. Τα έσοδα από την αγορά της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης αντιστοιχούσαν στο 68,2% των παγκοσμίων εσόδων της αγοράς workstations το 2017. Κάποιοι από τους βασικούς παίκτες της αγοράς workstation είναι οι HP, Dell, Lenovo, Fujitsu και NEC.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον σημείο είναι το γεγονός πως συσκευές Mac Pro και PCs μένουν πίσω στον ανταγωνισμό στη Βόρεια Αμερική, καθώς πανίσχυρα νέα workstations από τις HP, Lenovo και Dell που ενσωματώνουν εξελιγμένη τεχνολογία κερδίζουν συνεχώς δημοτικότητα. Νέα, εξελιγμένα workstations για επαγγελματικές εφαρμογές, επεξεργασία video και δημιουργία περιεχομένου VR για headsets, συμπεριλαμβανομένων των HTC Vive και Oculus Rift κερδίζουν σε και αυτά σε δημοτικότητα. Οι υψηλές επιδόσεις και οι δυνατότητες επεξεργασίας των workstations συνεισφέρουν στη δημοτικότητά τους στις ΗΠΑ.

 

 

Παράγοντες ανάπτυξης και προκλήσεις

Σύμφωνα πάλι με την εταιρεία ερευνών Research Nester, η παγκόσμια αγορά των workstation αναμένεται να είναι πιο ανταγωνιστική από ποτέ. Όπως είδαμε, τα workstations διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με τα κοινά υπολογιστικά συστήματα καθώς τρέχουν πολλαπλά λειτουργικά συστήματα και ενσωματώνουν SSDs και τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστές και GPUs.

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς αυτής παίζει η αυξημένη απαίτηση για animation software, δικτύωση και γραφικά κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου ως το 2023. Κάποια από τα πλέον ενδιαφέροντα trends που θα εμφανιστούν μέσα στα ερχόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη μετακίνηση των χρηστών PC και Apple Mac στα workstations, την ταχεία αύξηση στη ζήτηση των virtual workstations, την αυξημένη ζήτηση για tower workstations σε ψηφιακές εφαρμογές και τέλος την υψηλή ζήτηση για mobile workstations στον κλάδο του software engineering.

Τα σχεδιασμένα με workstations προϊόντα έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά δημοφιλή στους κλάδους των γραφικών και του animation. Η αυξημένη παγκόσμια υιοθέτηση του CAD για 3D animation στους κλάδους των κατασκευών και της μεταποίησης αναμένεται να εκτινάξει την παγκόσμια αγορά workstations.

Η αυξημένη ζήτηση για 3D animation software, δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου, networking και γραφικών αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν την παγκόσμια αγορά των workstations. Η ανάπτυξη του 3D animation software επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια υιοθέτηση του CΑD στη μεταποίηση, τις κατασκευές, την αρχιτεκτονική και στον σχεδιασμό. Δεδομένου πως ο εξοπλισμός των workstations είναι εξαιρετικά απαιτητικός, ειδικά για 3D animation software, είναι επόμενο πως η αγορά αυτή επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη εκείνης των worksations σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η αυξημένη ζήτηση για mobile workstations και all-in-one workstations, οφείλεται σε μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών που αναμένεται να δώσουν ώθηση στην παγκόσμια αγορά workstations. Επιπλέον, μιας και τα workstations χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία, η αυξημένη εκβιομηχάνιση των αναπτυσσόμενων χωρών αναμένεται να συνεισφέρει και αυτή στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς των workstations.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα για αντικατάσταση των συσκευών, η τακτική συντήρηση και ο αυξημένος ανταγωνισμός από εναλλακτικές πλατφόρμες που προσφέρουν υψηλής ποιότητας επιδόσεις, είναι κάποιοι από τους σημαντικότερους λόγους, οι οποίοι μπορεί να επιβραδύνουν σχετικά τον ρυθμό της παγκόσμιας αγοράς workstation.

 

Μέγεθος αγοράς και προβλέψεις

Η παγκόσμια αγορά workstation αναμένεται να παρουσιάσει μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης κατά 9,8% κατά την περίοδο 2016-2023. Το τμήμα mobile workstation αναμένεται να παρουσιάσει το υψηλότερο μερίδιο στην αγορά workstations με εκτιμώμενο μερίδιο 23% στο τέλος του 2016, ενώ αναμένεται να επεκταθεί με μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης 6% κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Το all-in-one workstation segment αναμένεται να παρουσιάσει ένα υψηλότερο μέσο όρο ετήσιας ανάπτυξης σε σύγκριση με το τμήμα mobile workstation. Από πλευράς περιοχών, η Βόρεια Αμερική αναμένεται να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά workstations με σημαντικό μερίδιο 40%, ακολουθούμενη από το 22,5% της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής ως το 2023.

 

Πού απευθύνονται τα workstations;

Αφού εξετάσαμε αναλυτικά τα πλεονεκτήματα και την αγορά των workstations, καλό θα είναι οι συνεργάτες να γνωρίζουν ποιοι είναι συγκεκριμένα οι κλάδοι και οι επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη την ισχύ και τις επιδόσεις των συστημάτων αυτών.

 

Σχεδιασμός και προσομοίωση: Προγράμματα Mechanical Computer Aided Design (MCAD), Computer Aided Engineering (CAE) και Electronics Computer Aided Design (ECAD), στους κλάδους αυτοκινητοβιομηχανιών, αεροναυτικής, αλλά και βιομηχανικού σχεδιασμού για την παραγωγή πρωτοτύπων.

 

Περιπτώσεις «power office»: Πρόκειται για επιχειρήσεις που εκτελούν καθημερινά απαιτητικές εργασίες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο σχεδιασμός Web, γραφικών και βίντεο (με προγράμματα όπως τα Adobe Photoshop, Illustrator, After Effects, Premier), η διαχείριση μεγάλων βάσεων δεδομένων και φύλλων εργασιών (με το Microsoft Office Suite), αλλά και εκεί που απαιτείται υψηλός βαθμός συνεργασίας με εταιρείες engineering (software γραφικών ή διαχείρισης βάσης δεδομένων).

 

Ψυχαγωγία και Digital Content Creation (DCC): Για χρήση σε μη γραμμική επεξεργασία βίντεο, rendering, animation και γραφιστικές τέχνες.

 

Οικονομικού τύπου εφαρμογές: Υποστήριξη πολλαπλών οθονών, ώστε να είναι διαθέσιμη η μέγιστη ποσότητα πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας για την επιχείρηση τη συνεχή επαφή με τις αγορές.

 

Αρχιτεκτονική, μηχανική και κατασκευές: Ο σχεδιασμός των projects στους κλάδους αυτούς συνήθως πραγματοποιείται με τη βοήθεια εξειδικευμένων workstations. Έτσι, οι πελάτες αλλά και οι μηχανικοί θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους το αποτέλεσμα προτού προχωρήσουν σε εργασίες, χάρη στο φωτο-ρεαλιστικό rendering.

Σχετικά άρθρα

H Dell ανανεώνει τη σειρά Latitude

Kitriniaris

Έργο Microsoft Dynamics CRM από την Data Communication

Channel-Manager

CPI: Νέα Α4 Enterprise Class πολυμηχανήματα

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα