Windows Server 2012: Ο δρομος για το cloud

Έχοντας περάσει πλέον κοντά στα τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που παρουσιάστηκε ο Windows Server 2008, ο οποίος ακολουθήθηκε μετά από ενάμιση χρόνο από την έκδοση R2, πλέον ήρθε η ώρα για την επόμενη έκδοση του Windows Server, ο οποίος φέρει την ονομασία 2012 και ο οποίος αναπτύσσεται παράλληλα με τα Windows 8 και διαθέτει πληθώρα νέων χαρακτηριστικών. Για να δούμε τι νέο φέρνει ο Windows Server 2012 μιλήσαμε με τον business group lead server solutions της εταιρείας, Νικόλα Μολφέτα. 

Biztech.gr: Τι φέρνει η νέα έκδοση του Windows Server? 

Νικόλας Μολφέτας: Ένα από τα πράγματα που θέλαμε να πετύχουμε είναι να μεταφέρουμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει από τις διάφορες υπηρεσίες cloud που διαθέτουμε (Hotmail, Xbox Live, Office 365, Azure και άλλα) πακεταρισμένες σε ένα λειτουργικό σύστημα που απευθύνεται σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και παρέχεται μέσα από τους συνεργάτες μας. Αυτό είναι ο ένας λόγος που μας οδήγησε στην παρουσίαση του νέου λειτουργικού. Ο άλλος λόγος αφορά στο ότι πλέον υπάρχει μια αρκετά ξεκάθαρη απάντηση στο ζήτημα private vs. public cloud και αυτή είναι το hybrid cloud. Πάντα θα υπάρχουν τόσο το private κα το public και η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να επιλέξει τι θα έχει που. Όμως η επιλογή της θα πρέπει να έχει υπολογίσει την ύπαρξη κοινών προτύπων ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πόρους βάσει των αναγκών της. 
Περνώντας στα χαρακτηριστικά τώρα πρέπει να πούμε ότι οι αλλαγές που φέρνει ο Windows Server 2012 είναι κυριολεκτικά χιλιάδες  και δεν μπορούν να αναφερθούν όλες. Στις πιο σημαντικές θα πρέπει να αναφέρουμε τη νέα έκδοση του Hyper-V, με άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί σε θέματα κλιμάκωσης και λειτουργικότητας. Για παράδειγμα από 4 λογικούς επεξεργαστές υποστηρίζονται πλέον 64 ανά virtual machine, από 64GB μνήμης πήγαμε στο 1TB. Στην περίπτωση των virtual machines ανά host πλέον ο αριθμός είναι 1024 και οι φυσικοί επεξεργαστές που υποστηρίζονται ανά host είναι 320. Πέρα από τα νούμερα, τα οποία είναι εντυπωσιακά, μεγάλες είναι και οι αλλαγές σε θέματα λειτουργικότητας, όπως στο Live Migration, το οποίο πλέον μπορεί να γίνει και εκτός cluster. Με άλλα λόγια μπορείς να κάνεις μεταφορά ενός virtual machine από ένα host σε ένα άλλο, χωρίς να βρίσκονται στο ίδιο cluster, χωρίς να έχουν κοινό storage. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται Shared Nothing Migration. Στο κομμάτι του Virtualization δεν πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε το Hyper-V Replica, που επιτρέπει στην επιχείρηση να έχει near real time αντίγραφο ασφαλείας των VMs που τρέχει. Με άλλα λόγια τα VMs συγχρονίζονται εντός 15 λεπτών και το όλο χαρακτηριστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για Disaster Recovery χωρίς καμιά επιπλέον χρέωση. 
Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία αλλαγών είναι ο συνδυασμός κλιμάκωσης και ευχρηστίας. Το σύνηθες είναι ότι όσο κλιμακώνεις ένα σύστημα, τόσο πιο περίπλοκο γίνεται. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε χαρακτηριστικά κλιμάκωσης διατηρώντας την ευχρηστία. Δίνουμε για παράδειγμα για διαχείριση σε storage, όπως είναι το Offloaded Data transfer, όπου η μεταφορά των δεδομένων δεν περνάει από τον επεξεργαστή αλλά από τον controller των συσκευών storage. Αυτό σε συνδυασμό με την έκδοση 3.0 του πρωτοκόλλου SMB (Server Message Block) δίνει απίστευτες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Σε demo που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία, η μεταφορά των δεδομένων έφτασε σε ταχύτητα 1GB / δευτερόλεπτο, κάτι που σημαίνει περί το 1 δις IO operations ανά δευτερόλεπτο. Μάλιστα κάτι τέτοιο έγινε από 1 virtual machine, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός για να πετύχει αντίστοιχη απόδοση χρειάζεται τουλάχιστον 3 virtual machines. Επειδή όμως όπως ανέφερα με την κλιμάκωση αυξάνει και η πολυπλοκότητα, έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία διαχείρισης. Για παράδειγμα η καινούργια κονσόλα του Windows Server παρέχει τη δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης και άλλων servers, σαν μια light μορφή του System Center Virtual Machine Manager. Άρα για πελάτες που δεν έχουν ιδιαίτερα περίπλοκες εγκαταστάσεις παρέχεται μια λύση για διαχείριση πολλαπλών servers. 
Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε την έκδοση 3 του Powershell, που παρέχει μεγάλες δυνατότητες ειδικά για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων διαδικασιών. Παρά το γεγονός ότι το Powershell υπάρχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η χρήση του δεν είναι τόσο διαδεδομένη, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και σε πολλά άλλα προϊόντα της εταιρείας, όπως ο Exchange κ.α. Ο τρίτος άξονας αφορά στο ότι έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του cloud. Μπορείς πολύ για παράδειγμα εύκολα να έχεις χαρακτηριστικά όπως είναι multitenant web sites μέσα στο ίδιο server της επιχείρησης, τα οποία περνούν με ιδιαίτερη ευκολία στο Azure. Μάλιστα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο κομμάτι της υποστήριξης Non-Microsoft τεχνολογιών. Η λογική είναι: “Όποια εφαρμογή θέλεις σε όποιο cloud θέλεις”. Μπορεί μια επιχείρηση να δημιουργεί εφαρμογές σε PHP, Java, noJS,  οι οποίες μπορούν να τρέχουν και στις πιστοποιημένες διανομές Linux, είτε βρίσκονται στο Hyper-V (private cloud) είτε στο Azure (public cloud).  Ο τελευταίος άξονας αφορά κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για το σύγχρονο τρόπο εργασίας, που σχετίζεται με την απομακρυσμένη πρόσβαση και το desktop virtualization. Με τις πολύ μεγάλες βελτιώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο VDI, υπάρχει η δυνατότητα να σταθεί αυτόνομα η κατάλληλη υποδομή για desktop virtualization χωρίς την ανάγκη ύπαρξης προϊόντων από τρίτους κατασκευαστές. Επίσης ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο κομμάτι του BYOD, όπου ο κάθε χρήστης φέρνει στην εταιρεία την προσωπική του συσκευή και ο administrator πρέπει να τον υποστηρίξει χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα δεδομένα αλλά και τα συστήματα της επιχείρησης.
Biztech.gr: Ποιες είναι οι εκδόσεις του Windows Server 2012; 
Ν. Μολφέτας: Η Microsoft έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απλούστευση του licensing. Έτσι πλέον υπάρχουν δυο εκδόσεις για μεγάλες επιχειρήσεις και δυο εκδόσεις για μικρές και μεσαίες. Όσον αφορά στις εκδόσεις που απευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις υπάρχει ο ίδιος τρόπος αδειοδότησης, που είναι ανά επεξεργαστή που συνδυάζεται με την αγορά των απαραίτητων CALs. Τα χαρακτηριστικά κατά βάση είναι ακριβώς τα ίδια, είτε είναι για παράδειγμα η υποστήριξη πολλών επεξεργαστών ή μεγάλης μνήμης. Και οι δυο εκδόσεις (Standard και Datacenter) υποστηρίζουν τον ίδιο αριθμό χρηστών, μπορείς να κάνεις cluster με όποια επιλέξεις. Η μόνη διαφοροποίηση που υπάρχει αφορά στο virtualization. Η έκδοση Datacenter παρέχει στην ουσία απεριόριστο virtualization, με άλλα λόγια η επιχείρηση που θα επιλέξει την εν λόγω έκδοση μπορεί να ανοίξει όσους Windows servers θέλει σε virtual περιβάλλον, ενώ στη standard έκδοση, τα δικαιώματα χρήσης αφορούν σε δυο virtual instances του Windows Server 2012, ενώ μέχρι πρότινος τα δικαιώματα ήταν για ένα virtual instance πέρα του φυσικού. 
Περνώντας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συναντάμε και εκεί δυο εκδόσεις. Η πρώτη είναι η Foundation, η οποία όπως την ξέραμε αφορά σε μικρές επιχειρήσεις με μέχρι 15 χρήστες. Η δεύτερη έκδοση είναι η Essentials, αυτή που ξέραμε μέχρι σήμερα ως Small Business Server και αφορά σε επιχειρήσεις με μέχρι 25 χρήστες. Το κοινό που έχουν είναι ότι αδειοδοτούνται ανά server και όχι ανά επεξεργαστή και δεν υπάρχει επιπλέον χρέωση για τα CALs. 
Biztech.gr: Ποιες είναι οι ευκαιρίες που προκύπτουν για τους συνεργάτες με την έλευση του Windows Server 2012; 
Ν. Μολφέτας: Ξεκινώντας από το high-end της αγοράς υπάρχουν δυο βασικές ευκαιρίες. Υπάρχει ακόμη ένας αριθμός πελατών που διαθέτουν λίγο ή ακόμη και καθόλου virtualization. Ο Hyper-V παρέχει τις απαραίτητες δυνατότητες που ζητούν οι πελάτες για virtualization με ένα πολύ λογικό κόστος. Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι το προϊόν μπορεί να λειτουργήσει και συμπληρωματικά σε ήδη υπάρχουσα υποδομή virtualization ακόμα και αν αυτή στηρίζεται σε ανταγωνιστικά προϊόντα. Αν σε αυτό το σενάριο προστεθεί και ο System Center, ο πελάτης πλέον έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τόσο τα VMs που βρίσκονται στο Hyper-V αλλά και αυτά που βρίσκονται σε άλλες λύσεις. 
Η δεύτερη ευκαιρία προκύπτει από το private cloud. Οι πελάτες που έχουν προχωρήσει το κομμάτι του virtualization πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από τη μετάβαση στο cloud. Ο δρόμος είναι η αναβάθμιση στο Windows Server 2012 και στη νέα έκδοση του Hyper-V, τα οποία ολοκληρώνονται από τη νέα έκδοση του System Center. 
Εννοείται ότι πάντα υπάρχει η περίπτωση των εταιρειών που θέλουν να αναβαθμίσουν στη νέα έκδοση λόγω των νέων χαρακτηριστικών, αλλά και λόγω ότι έχουν μείνει σε παλιότερες εκδόσεις, η υποστήριξη των οποίων τελειώνει σύντομα. Περαιτέρω υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες ευκαιρίες όπως είναι για παράδειγμα η περίπτωση των branch offices, ή οι ανάγκες στο storage όπου πλέον ο server διαθέτει χαρακτηριστικά deduplication παρέχοντας με αυτό τον τρόπο την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του υπάρχοντος αποθηκευτικού χώρου. 
Στο low-end της αγοράς ξεκινάμε με το Foundation Server, ο οποίος απευθύνεται κυρίως σε εταιρείες που δεν διαθέτουν server και έχουν μικρές ανάγκες IT, όπως για παράδειγμα file and print services, δίκτυο και άλλα. Το χαμηλό κόστος του Foundation server που είναι bundled με hardware καθιστά την αγορά του αντίστοιχη με την αγορά ενός ακόμη PC. Όσον αφορά στην έκδοση Essentials πρόκειται για ένα προϊόν που έχει όλη την ευχρηστία που γνωρίζουμε από το Small Business Server, όπως είναι οι Wizards που διευκολύνουν οποιαδήποτε διαδικασία, όπως η προσθήκη νέων χρηστών και πολλά άλλα. Επιπλέον υπάρχουν μια σειρά από plugins για να συνδεθεί ο server με διάφορες υπηρεσίες cloud. Αντί να έχεις προεγκατεστημένο το e-mail σου, το collaboration ή κάτι άλλο μπορεί να συνδεθεί ο Essential με τις διάφορες cloud υπηρεσίες που παρέχουν high availability με εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον δεν υπάρχει το αρχικό κόστος κτήσης της αγοράς μαζί με τα ακριβά cals ανάλογα με τους χρήστες που έχει η επιχείρηση. Η τάση που διαφαίνεται είναι ότι ολοένα και περισσότερες μικρές επιχειρήσεις γυρνούν στο cloud. Φυσικά υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις που θέλουν το on-premise μοντέλο και για αυτό το λόγο η Standard έκδοση του Small Business Server θα συνεχίσει να πωλείται μέχρι και το Δεκέμβρη του 2013 μέσα από το ΟΕΜ κανάλι. 
 
Μπορείτε να δοκιμάσετε την έκδοση RC του Widows Server 2012 και να διαπιστώσετε όλες τις νέες δυνατότητες κατεβάζοντάς την έκδοση Release Candidate  από τη διεύθυνση www.microsoft.com/windowsserver