14 C
Athens
23/04/2021
Biztech

Windows Server 2003, τέλος – μετάβαση, τώρα!

Τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: Σε 20 με 30 εκατομμύρια υπολογίζονται παγκοσμίως οι servers που βασίζονται ακόμα στον Windows Server 2003. Δεδομένης όμως της οριστικής λήξης υποστήριξης του λειτουργικού στις 14 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, οι επόμενοι μήνες θα αποδειχθούν εξαιρετικά πρόσφοροι για τους συνεργάτες που θα δραστηριοποιηθούν, προσφέροντας τεχνογνωσία στο “καυτό” ζήτημα του migration σε νέο λειτουργικό σύστημα. Η μετάβαση είναι πλέον εδώ!

Με τα Windows να αποτελούν το 73% των λειτουργικών συστημάτων που έχουν εγκατασταθεί σε servers ως το τέλος του 2014, είναι ξεκάθαρο πως όποια ενέργεια επηρεάζει ένα προϊόν της Microsoft, θα επηρεάσει αναγκαστικά και ένα τεράστιο ποσοστό των πελατών της. Συγκεκριμένα, οι πελάτες που έχουν καθυστερήσει το update και τον εκσυγχρονισμό του Windows Server 2003, αντιμετωπίζουν τη σκληρή πραγματικότητα του τέλους της υποστήριξης, στις 14 Ιουλίου του 2015.

Οι συνέπειες του EoS

Αφότου η extended support λήξει την ημερομηνία αυτή, όλες οι διαδικασίες υποστήριξης θα παύσουν αυτόματα. Για την πλειονότητα του customer base της Microsoft που δεν έχει τη δυνατότητα ή δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει custom support επιλογές της, το τέλος της υποστήριξης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις εγκαταστάσεις Windows Server. Τα συστήματα αυτά θα εισέλθουν σε λειτουργία χωρίς υποστήριξη, το οποίο συνεπάγεται πως δεν θα υπάρχουν περαιτέρω security fixes, ούτε incident support από τη Microsoft. Εξίσου σημαντικό, οι servers που χρησιμοποιούνται σε περιβάλλοντα που απαιτούν κανονιστική συμμόρφωση, δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ρυθμιστικές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα να θεωρηθούν ως εκτός συμμόρφωσης.

Στην πραγματικότητα, για τις περισσότερες επιχειρήσεις, πρόκειται για κάτι περισσότερο από το ίδιο το Windows Server 2003 – δεδομένης της ηλικίας του λειτουργικού, οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες πως και άλλα προϊόντα software θα είναι εξίσου «γερασμένα», εκτός του λειτουργικού συστήματος. Στη λίστα αυτή συμπεριλαμβάνονται οι εφαρμογές, το middleware, τα προϊόντα database και τα εργαλεία διαχείρισης, τα οποία σίγουρα θα έχουν ξεπεράσει το προσδόκιμο ζωής τους, αφήνοντας την επιχείρηση εκτεθειμένη σε όλων των ειδών τους κινδύνους.

Συνοψίζοντας, κάποια από τα βασικά θέματα που οι επιχειρήσεις και οι πελάτες τους θα αντιμετωπίσουν μετά τη λήξη του κύκλου υποστήριξης του Windows Server 2003 είναι τα εξής:

1. Έλλειψη στα patches/updates/non-security fixes και τέλος στα security fixes. Οι πελάτες θεωρούν τα security fixes ως τα πλέον κρίσιμα για τους εγκατεστημένους servers τους. Πλέον τα fixes αυτά δεν θα τους παρέχονται.

2. Έλλειψη υποστήριξης. Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πλέον να επικοινωνούν με τη Microsoft για τεχνική υποστήριξη στις περιπτώσεις προβλήματος στους servers. Πρόκειται για σημαντικό πρόβλημα στις περιπτώσεις βλάβης, όπου οι πελάτες δεν θα μπορούν να επαναφέρουν το σύστημα και να ανακτήσουν δεδομένα και εφαρμογές.

3. Αδυναμία χρήσης των σύγχρονων επιλογών cloud της Microsoft ή άλλων vendors. Μπορεί ο Windows Server 2003 να μπορεί να τρέξει σε όλους τους hypervisors της αγοράς, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αποτελεί ισότιμο παίκτη για τα σύγχρονα σενάρια deployment. Για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις Windows Server 2003 δεν μπορούν να γίνουν re-hosted σε περιβάλλον Microsoft Azure, εκτός και εάν πρόκειται για 64-bit image, αν και η πλειονότητα των 2003 installations είναι λύσεις 32-bit. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και εάν οι επιχειρήσεις μεταφέρουν το 32-bit image στο Azure cloud, δεν θα μπορούν να συνεχίσουν τη χρήση του λειτουργικού συστήματος άμεσα. Σε τελική ανάλυση, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτύξουν μια υβριδική στρατηγική cloud, θα ανακαλύψουν πως τα Windows Server 2003 δεν μπορούν να προσφέρουν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα Windows Server 2012 R2, σε συνδυασμό με σύγχρονες συνοδευτικές τεχνολογίες όπως το System Center 2012 R2.

Κάθε νέα εποχή, παρ’ όλα αυτά, αποτελεί μια πρόκληση, καθώς είναι πολλά εκείνα τα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν και η έννοια της μετάβασης συχνά φοβίζει τους πελάτες που πρέπει πρώτα από όλα να πειστούν για την αναγκαιότητά της. Στην περίπτωση των επιχειρήσεων που τρέχουν Windows Server 2003 -συστήματος που βασίζεται σε τεχνολογίες περισσότερο από μια δεκαετία παλιές- το πρόβλημα εντοπίζεται στην απροθυμία για αλλαγή. Οι λόγοι που επικαλούνται είναι συνήθως οι διαφορετικές προτεραιότητες στο budget, καθώς και οι εφαρμογές που έχουν γίνει πλέον συνήθεια και αρνούνται να τις αποχωριστούν.

Ακόμα πιο σημαντικός λόγος είναι εκείνος του απαιτούμενου χρόνου μετάβασης. Έχει υπολογιστεί πως χρειάζονται περίπου 200 ημέρες ή και παραπάνω προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση ενός ολόκληρου Windows Server περιβάλλοντος, ανάλογα πάντα με το βαθμό δυσκολίας που προκύπτει από τις επιπλέον εφαρμογές. Επιπλέον, στο πρόβλημα του χρόνου μετάβασης πρέπει να συνυπολογιστούν όχι μόνο οι εφαρμογές που τρέχουν αλλά και το interaction με τους χρήστες. Λογικό είναι πως όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της επιχείρησης, τόσο περισσότερος χρόνος θα απαιτείται για το migration.

Μπορεί όλα αυτά να παρέμεναν σε ένα θεωρητικό επίπεδο για τους περισσότερους, αν δεν υπήρχε το γεγονός πως το τέλος της υποστήριξης για το Windows Server 2003 παρουσιάζει ένα ξεκάθαρο και άμεσο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις των πελατών. Η Microsoft θα σταματήσει μεν την υποστήριξη των 2003, αλλά θα συνεχίσει να κυκλοφορεί patches για τον Windows Server 2008 και τον Windows Server 2012. Σύμφωνα με τους ειδικούς ασφαλείας, οι hackers δεν θα χρειαστούν πολύ να ανακαλύψουν τις αδυναμίες αυτές στον Windows Server 2003. Αποτελεί θέμα χρόνου λοιπόν, η επίθεση στα συστήματα αυτά.

Πολλές επιχειρήσεις που ακόμα τρέχουν Windows Server 2003 είναι βέβαιο πως θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο, επιλέγοντας να τρέξουν τα 2003 ως guest λειτουργικό σύστημα σε ένα virtual σύστημα. Στη θεωρία, το virtual μηχάνημα θα παρέχει το απαραίτητο προστατευτικό στρώμα απομόνωσης –και άρα ασφάλειας- για τον Windows Server 2003. Αν και για κάποιο χρονικό διάστημα η λύση αυτή μπορεί να δουλέψει, σε βάθος χρόνου θα αποδειχθεί πιο οικονομική και ασφαλής η μετακίνηση στην τελευταία έκδοση του Windows Server.

Μολονότι έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στην επικείμενη λήξη της υποστήριξης για τα Windows Server 2003, η πραγματικότητα είναι πως οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν παραμένουν σε αυτά εξαιτίας κάποιας προσκόλλησης σε ένα out-of-date λειτουργικό σύστημα. Αντίθετα, ο  Windows Server 2003 βρίσκονται σε χρήση εξαιτίας της αλληλεξάρτησης που κάποιο άλλο πρόγραμμα έχει θέσει στο λειτουργικό σύστημα του server.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό που προκαλεί δυσκολία ή αδυναμία μετάβασης από τον Windows Server 2003 είναι ένα application software πακέτο, για τους εξής 3 λόγους:

Custom εφαρμογές

Σύμφωνα με την IDC, οι επιχειρήσεις με custom εφαρμογές ή modified εκδόσεις συγκεκριμένων εφαρμογών, αντιμετωπίζουν ένα δίλλημα, όποτε πρόκειται να μεταφέρουν τις εφαρμογές σε ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα. Ουσιαστικά, θα πρέπει να αλλάξει ο κώδικας από τους ίδιους τους developers που δημιούργησαν την αρχική εφαρμογή. Η πρόκληση γίνεται πιο απλή εφόσον η εφαρμογή αυτή έχει γραφτεί εξ ολοκλήρου in-house, αλλά μόνο στην περίπτωση που η development team μπορεί ακόμα να υποστηρίξει την εφαρμογή αυτή και διαθέτει χρόνο να χειριστεί τη μετάβαση.

Packaged application software

Για πολλές επιχειρήσεις, το δίλλημα των packaged εφαρμογών από έναν ISV είναι πως πιθανώς να μη διαθέτουν μια έκδοση που θα εγκατασταθεί σωστά στη νέα έκδοση των Windows Server. Στην περίπτωση αυτή θα απαιτηθεί ένα upgrade των εφαρμογών ή μια νέα αγορά, ταυτόχρονα με το data migration στη νεότερη έκδοση της εφαρμογής.

Out-of-support application software

Σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ένα προϊόν που δεν υποστηρίζεται πλέον ή του οποίου η υποστήριξη θα εκπνεύσει σε κοντινό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για παρόμοια με την προηγούμενη περίπτωση, όπου οι πελάτες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του να αγοράσουν νέες εκδόσεις προϊόντων που ήδη χρησιμοποιούν. Το σενάριο αυτό είναι προβληματικό για πολλούς χρήστες προϊόντων Microsoft που χρησιμοποιούν SQL Server 2005, μιας και το database product πλησιάζει στο όριο του extended support κύκλου του (λήγει στις 12 Απριλίου 2016). Αυτό σημαίνει πως έχει μηδαμινή αξία η μετάβαση του SQL Server στα Windows Server 2008 ή στα 2012, απλά και μόνο για να αντιμετωπίσει η επιχείρηση μια ακόμα μετάβαση ένα χρόνο μετά. Το μήνυμα είναι απλό: Δεν πρέπει να σκέφτεται κάποιος απλά και μόνο ένα update/migration ενός λειτουργικού συστήματος, αλλά ολόκληρο το software οικοσύστημα που συνοδεύει την παρουσία των Windows Server 2003, ώστε να διασφαλίσει πως η σωστή απόφαση που θα πάρει θα είναι προς όφελος της επιχείρησης, επιτυγχάνοντας μακροπρόθεσμα καλύτερη επιστροφή της επένδυσής του.

Το μέλλον είναι στη μετάβαση

Η τροχιά στην οποία βρίσκεται η βιομηχανία του ΙΤ στις ημέρες μας είναι τελείως διαφορετική από εκείνη στα 2000s, όταν η πλειονότητα των Windows Server 2003 servers ξεκίνησαν να λειτουργούν. Οι τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη πραγματικότητα είναι οι εξής:

Standardization

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν θέσει ως στόχο τους να μειώσουν την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία της υποδομής τους. Μέρος της προσπάθειας αποτελεί η εξάλειψη της πλειονότητας των μη-x86 server platforms και της ολοκλήρωσης όλων των x86 servers είτε σε Linux είτε σε Windows, ως τα κυρίαρχα λειτουργικά συστήματα σε χρήση. Οι κορυφαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ήδη σε τροχιά ελαχιστοποίησης του αριθμού των εκδόσεων των λειτουργικών συστημάτων σε χρήση, ώστε να μειώσουν την ποικιλομορφία των configurations για κάθε έκδοση. Στόχος είναι η προετοιμασία για μια standardized υποδομή που μπορεί να κοπιαριστεί στο cloud, κάποια στιγμή στο μέλλον.

BYOD και mobility

Η έκρηξη των κινητών και των tablets και η παρουσία τους στις επιχειρήσεις πιέζει έντονα τα τμήματα IT για την υποστήριξη ή την ενεργοποίηση πρόσβασης από τις συσκευές αυτές. Τα τμήματα ΙΤ, αν και προσπαθούν να προστατεύσουν τα assets της επιχείρησής τους, πιέζονται αισθητά από τους πελάτες τους προκειμένου να επιτρέψουν στις mobile συσκευές τους να χρησιμοποιούνται εντός των επιχειρήσεων. Ευτυχώς, οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει τους domain controllers τους σε μια πιο πρόσφατη έκδοση των Windows, η οποία βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού.

Hybrid και public cloud υλοποιήσεις

Δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις έτοιμες να κάνουν το βήμα σε μια λύση cloud-based για τα σημαντικότερα assets τους, αν και θα πρέπει να γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την επέκταση σε ένα φιλικό προς τις mobile συσκευές σενάριο, χρησιμοποιώντας κάτι σαν το Active Directory Premium της Microsoft – μια λύση διαχείρισης πρόσβασης για χρήστες mobile συσκευών.

Χρήση του public cloud

Έχει γίνει δυνατή η χρήση του public cloud ως επέκταση των corporate δικτύων, δίχως να απαιτείται πλήρης και μόνιμη δέσμευση σε περιβάλλον cloud. Για παράδειγμα, η Microsoft πρόσφατα προσέθεσε νέες δυνατότητες στο Microsoft Azure Site Recovery προκειμένου να ενεργοποιήσει την αναπαραγωγή και ανάκτηση των virtual machines από on-premises στο Microsoft Azure, ενσωματώνοντας τις δυνατότητες του Hyper-V Replica εντός του Windows Server 2012 και 2012 R2.

Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, οι προοπτικές που ανοίγονται είναι πλέον μεγάλες και το EoS για το Windows Server 2003 πρόκειται να οδηγήσει σε πολλαπλά σενάρια, τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Πιέσεις ανταγωνιστών

Θα εμφανιστούν στο προσκήνιο Linux vendors, VMware και άλλοι, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός, ώστε να επεκταθούν στα «χωρικά ύδατα» της Microsoft. Aν και το σενάριο είναι πιθανό, σύμφωνα με την IDC η επιλογή ενός ανταγωνιστικού προϊόντος όπως το Linux ή το Unix δεν πρόκειται να αποβεί επιτυχημένη για τους περισσότερους πελάτες. Η μετάβαση θα είναι, κυρίως, μια Windows-to-Windows υπόθεση.

Hybrid και public cloud

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως για κάποιους πελάτες, η μετάβαση αυτή αποτελεί ευκαιρία προκειμένου να χρησιμοποιήσουν είτε το hybrid είτε το public cloud για τις επόμενης γενιάς λύσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό συνεπάγεται μια μετάβαση από τον Windows Server 2003 σε μια λύση software-as-a-service (SaaS) ή ακόμα στη χρήση μιας λύσης IaaS solution για το hosting του Windows Server 2003 ως ενδιάμεσης. Οι επιλογές για τους πελάτες είναι αρκετές στην εποχή μας. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μετακίνηση από τον Server 2003 σε μια λύση IaaS δεν είναι απαραίτητα χρήσιμη από πλευράς αντιμετώπισης της αρχικής πρόκλησης, η οποία σχετίζεται με τη χρήση ενός λειτουργικού συστήματος που ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του σε λίγους μήνες.

Τα πλεονεκτήματα του modernization

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα για το προσωπικό του IT που σχετίζονται με τη μετακίνηση σε μια νέα έκδοση των Windows. Χαρακτηριστικά, όπως η δυνατότητα χρήσης IPv6, το σύγχρονο virtualization software με Hyper-V, η ολοκληρωμένη διαχείριση με το System Center 2012 R2, και οι βελτιωμένες επιλογές SKU καθιστούν πολύ πιο εύκολη την υλοποίηση και τη διαχείριση των Windows Server. Επιπρόσθετα, οι πελάτες θα εκμεταλλευτούν τους σύγχρονους licensing όρους της Microsoft, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στα datacenter SKUs.

Mobile και cloud στρατηγική

Η Microsoft έχει μια ξεκάθαρη εντολή, όπως τη διατύπωσε ο νέος CEO της Satya Nadella, να επικεντρώσει σε μια στρατηγική mobile και cloud στο computing. Ακόμα και για επιχειρήσεις που δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη λύσεων cloud, η δυνατότητα να ενσωματώσουν και να διαχειριστούν συσκευές mobile μέσω του Azure AD και του Windows Intune, σε συνεργασία με το με το Windows Server 2012 Active Directory, αποτελεί ένα πλεονέκτημα που θα αποδειχθεί χρήσιμο στο προσωπικό του IT.

Προκλήσεις και προοπτικές για το κανάλι

Είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος πως τα δεδομένα, όπως τα περιγράψαμε πιο πάνω, αποτελούν σαφώς μια πρόκληση για το κανάλι συνεργατών, το οποίο οφείλει να δραστηριοποιηθεί σε ένα χώρο που είναι ενεργός και σε μια χρονική συγκυρία που αποδεικνύεται παραπάνω από ώριμη. Το ίδιο το όριο της 14ης Ιουλίου ουσιαστικά καθοδηγεί της εξελίξεις, καθώς δεν είναι κάτι υποκειμενικό, αλλά πιεστικό για κάθε επιχείρηση, μεγάλη ή μικρή σε μέγεθος. Περιθώρια αναβολής δεν υπάρχουν για κανέναν και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τους συνεργάτες και τους πελάτες τους.

Το σημαντικότερο στοιχείο στην περίπτωση της μετάβασης από τον Windows Server 2003 είναι πως απαιτείται η τεχνογνωσία, η εξειδίκευση και η εμπειρία του καναλιού, μιας και η επιχείρηση κατά πάσα πιθανότητα θα υπολείπεται στον τομέα αυτόν. Εφόσον μάλιστα η εταιρεία είναι μικρή σε μέγεθος, πιθανώς να μη διαθέτει και τμήμα μηχανογράφησης, πόσω μάλλον να μπει από μόνη της στη διαδικασία του migration. Η συμβολή επομένως των συνεργατών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για τη μετάβαση καθεαυτή, όσο και για τα θέματα συμβατότητας και γενικότερης ομαλής λειτουργίας των συστημάτων, όπως τα έχουμε ήδη περιγράψει.

Στη λογική αυτή, η στόχευση του καναλιού στην επαφή του με τις επιχειρήσεις που συνεργάζεται πρέπει να είναι η ακόλουθη. Βασικός στόχος αποτελεί η επιτυχής μεταφορά των συστημάτων του πελάτη στο νέο περιβάλλον, διασφαλίζοντας την επιτυχή και αδιάλειπτη λειτουργία και τη συμβατότητα των επιμέρους συστημάτων. Προκειμένου, όμως, να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθεια αυτή, ο συνεργάτης οφείλει να πείσει τον πελάτη για την αναβάθμιση τόσο του software όσο και του ίδιου του hardware (εν προκειμένω, των servers). Ο λόγος είναι πως πιθανότατα οι servers θα ανήκουν και αυτοί στην εποχή του Windows Server 2003 και άρα δεν θα μπορούν να «σηκώσουν» ένα νέο λειτουργικό όπως ο Windows Server 2012 και να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Προφανώς η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολα αποδεκτή από τις επιχειρήσεις –ιδίως τις μικρότερου μεγέθους-, μιας και απαιτείται επιπλέον χρηματική επένδυση, κάτι που στην εποχή μας αποτελεί πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συνεργάτες θα πρέπει να θέσουν το ζήτημα στην πλήρη του διάσταση, επιχειρηματολογώντας πως η ταυτόχρονη αλλαγή software/hardware αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου ο πελάτης να εισέλθει στη νέα εποχή και να επιβιώσει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Το κανάλι οφείλει να πείσει τις επιχειρήσεις να δουν τη μετάβαση ως βήμα εκσυγχρονισμού και προετοιμασίας για την επόμενη γενιά computing Μια ακόμα πλευρά του ζητήματος της μετάβασης είναι και εκείνη στο cloud –ένα πολύ πιθανό σενάριο, όπως είδαμε-, αλλά η πραγματικότητα παραμένει πως δεν είναι πολλές εκείνες οι επιχειρήσεις που το επιλέγουν. Η βασική αιτιολογία είναι πως παραμένουν επιφυλακτικές σε ό,τι έχει σχέση με το σύννεφο, ιδίως για λόγους που σχετίζονται με την ασφάλεια

Σε κάθε περίπτωση, το έργο της μετάβασης δεν είναι εύκολο και επιχείρημα για αυτό αποτελεί το γεγονός πως 20 με 30 εκατομμύρια servers στον κόσμο περιμένουν τη σειρά τους για να αλλαχθούν. Το θετικό στοιχείο από την άλλη πλευρά, είναι πως ολοένα και περισσότεροι κατασκευαστές (Dell, HP κ.ά.) έχουν εμπλακεί στη διαδικασία, προσφέροντας ολοκληρωμένα πακέτα servers με Windows Server 2012. Οι προτάσεις αυτές ακούγονται σαφώς πιο δελεαστικές στους πελάτες, πρωτίστως από οικονομικής, αλλά και από λειτουργικής πλευράς. Ως μέρος της προσπάθειας προκειμένου οι solution providers να κατανοήσουν την ανάγκη της μετάβασης από τον Windows Server 2003 και τις ευκαιρίες που αυτή παρουσιάζει, η Hewlett-Packard ξεκίνησε την Operation Crescendo.

Συμπεράσματα

Αν και είναι πιθανό πολλοί πελάτες να αισθανθούν πως υποχρεώνονται να προχωρήσουν στο update του Windows Server 2003, η πραγματικότητα είναι πώς οι πολιτικές υποστήριξης των προϊόντων της Microsoft είναι σχετικά γενναιόδωρες και η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει δύο ακόμα επιτυχημένα προϊόντα μέσα σε 6 χρόνια. Ο Windows Server 2003 βρίσκεται πλέον στον 11ο χρόνο του και αποτελεί ένα αξιόπιστο κομμάτι πολλών εταιρειών – γι’ αυτό εξάλλου παραμένει ακόμα σε χρήση.
Μπορεί οι επόμενες κυκλοφορίες του Windows Servers να προσέθεσαν ξεκάθαρες βελτιώσεις επί του 2003, αλλά η IDC αναγνωρίζει πως απαιτείται προσπάθεια και επενδύσεις από την πλευρά των πελατών προκειμένου να μεταβούν από γερασμένες εφαρμογές προς τις νεότερες εκδόσεις Windows Server. Εντούτοις, υπάρχουν πλέον αρκετοί λόγοι που καθιστούν το migration ελκυστικό. Η αλήθεια είναι πως οι απειλές και τα ρίσκα που συνεπάγεται η παραμονή μιας επιχείρησης στο λειτουργικό αυτό και μετά το πέρας της υποστήριξής του, θα αποτελέσει και τον ουσιαστικό παράγοντα που θα κινητοποιήσει τους πελάτες.
Ακριβώς αυτό οφείλει να εκμεταλλευτεί το κανάλι συνεργατών και να πείσει τις επιχειρήσεις πως θα πρέπει να δουν τη μετάβαση αυτή ως μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο για να αναβαθμιστούν με μια νεότερη έκδοση Windows Server, αλλά και ως βήμα εκσυγχρονισμού και προετοιμασίας για την επόμενη γενιά computing, όπου τα hybrid και public clouds θα αποτελέσουν σημαντικά στοιχεία του μελλοντικού ΙΤ.

Αναβάθµιση… τώρα µε υπογραφή HP, για όλα τα συστήµατα µε λειτουργικό Windows Server 2003
Άρθρο του Λάµπρου Καρακώστα, HP storage presales technical consultant, HP Greece & Cyprus

Στον χώρο του IT, παρατηρούνται συνεχείς αλλαγές στις τάσεις και τις εξελίξεις, δηµιουργώντας νέες δυνατότητες και ευκαιρίες. Ωστόσο, δύσκολα εµφανίζονται ευκαιρίες µε «ηµεροµηνία λήξης» που µπορούν να οδηγήσουν σε νέες πήγες εσοδών. Μία τέτοια ακριβώς ευκαιρία -και δεδοµένου ότι από τον Απρίλιο του 2003 µέχρι σήµερα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, αλλάζοντας τα πάντα στην αγορά- είναι η λήξη της υποστήριξης για το λειτουργικό σύστηµα Windows Server 2003, ενός εξαιρετικά επιτυχηµένου προϊόντος, το οποίο παραµένει στα Datacenter µετά από 10 και πλέον χρόνια χρήσης.

Στις 14 Ιουλίου του 2015, η υποστήριξη της Microsoft για το λειτουργικό σύστηµα Windows Server 2003 θα διακοπεί, µε αποτέλεσµα, όλα αυτά τα συστήµατα δεκαετίας και συνακόλουθα µέρος ή το σύνολο της υποδοµής της επιχείρησης να είναι εκτεθειµένα.

Πιο συγκεκριµένα, οι πιο σηµαντικοί κίνδυνοι είναι οι εξής:

• Η ασφάλεια θα είναι ελλιπής και η υποδοµή των εταιριών ευάλωτη, αφού θα διακοπούν τα updates και τα αντίστοιχα patches ασφαλείας.
• Η συµµόρφωση µε κανονιστικά πλαίσια και διεθνείς ντιρεκτίβες θα είναι από προβληµατική (στην καλύτερη περίπτωση), έως µη εφικτή.
• Η συντήρηση των συστηµάτων, ακόµη και αν επιτευχθεί, θα είναι εξαιρετικά ακριβή και το κυριότερο, µη αξιόπιστη.
• Πολλές εγκαταστηµένες εφαρµογές σε λειτουργικό σύστηµα Windows Server 2003 θα αντιµετωπίσουν προβλήµατα υποστήριξης.

Παράλληλα, τα παλαιότερα συστήµατα εξυπηρετητών (σε επίπεδο hardware πλέον), αφενός θα είναι πιο «δύσκολα» στη συντήρηση και στη διαχείριση, αλλά και επιπλέον δεν θα υποστηρίζουν δυνατότητες που θεωρούνται δεδοµένες αλλά και απαραίτητες για να παραµείνει ανταγωνιστική η σύγχρονη επιχείρηση.

Προτείνοντας στους πελάτες την αναβάθµιση σε Windows Server 2012 R2 µε εξυπηρετητές της ΗΡ, δίνεται η δυνατότητα να βελτιωθεί δραστικά η υποδοµή τους, εξασφαλίζοντας πλεονεκτήµατα όπως:

• Πλήρης υποστήριξη virtualization.
• Ενοποίηση των εφαρµογών και περιβαλλόντων των παλαιών εξυπηρετητών σε καινούργιους εξυπηρετητές προσφέροντας στον πελάτη εξοικονόµηση σε κατανάλωση ενέργειας ,µείωση χώρου στο  Data center και ευκολότερη διαχείριση.
• Cloud ready υποδοµή.
• Εκµετάλλευση των επεξεργαστών πολλαπλών πυρήνων, αρχιτεκτονικής 64-bit, νέας γενιάς.
• Έλεγχο και δοκιµές legacy εφαρµογών χωρίς κανέναν κίνδυνο µε τη χρήση virtual machines.

Η ευκαιρία σε αριθµούς
Το µέγεθος της ευκαιρίας και η αναγκαιότητα αναβάθµισης της υποδοµής είναι φανερή, µε τα µεγέθη να εκπλήσσουν:

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 11,7 εκατ. συστήµατα µε Windows Server 2003, ενώ οι άδειες που θα πρέπει να αλλάξουν, φθάνουν τα 22 εκατ.! Επιπλέον, αποµένουν λίγοι µήνες πριν τη λήξη της υποστήριξης και περίπου το 60% των πελατών δεν έχουν καταστρώσει ένα σχέδιο µετάβασης και αναβάθµισης της υπάρχουσας υποδοµής τους, ένα σχέδιο που δεν µπορεί να ετοιµαστεί -και πολύ περισσότερο να υλοποιηθεί- από τη µία µέρα στην άλλη.

Αυτά τα µεγέθη µεταφράζονται σε µία συνολική ευκαιρία της τάξεως των 10 δις δολαρίων(!), και τόσο η HP όσο και οι συνεργάτες της βρίσκονται σε προνοµιούχα θέση ώστε να την εκµεταλλευτούν.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι η ΗΡ σε συνεργασία µε τη Microsoft έχουν ήδη αναπτύξει ένα ειδικό πρόγραµµα για τους συνεργάτες, παρέχοντας βελτιστοποιηµένες λύσεις, υπηρεσίες, εκπαίδευση και την απρόσκοπτη εµπειρία υποστήριξης για τη µετάβαση των παλαιών συστηµάτων στη νέα υποδοµή.

Το πρόγραµµα αυτό έχει την ονοµασία HP Microsoft Windows Server 2003 Migration Program, για το οποίο περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www8.hp.com/gr/el/products/servers/windows2003eos.html

Η Lenovo προσφέρει σειρά ολοκληρωµένων προτάσεων για το EoS
Άρθρο του Γιάννη Χουρδάκη, SMB Sales Manager, Lenovo Greece & Cyprus

Αν το 2014 χαρακτηρίστηκε εµπορικά από το End of Support των Windows XP, µε σηµαντική άνοδο πωλήσεων στην αγορά των PCsκαι notebooks, είναι προφανές πως το 2015 θα σηµατοδοτηθεί από την επίσηµη λήξη της υποστήριξης του Windows Server 2003 από την Microsoft.

Σύµφωνα µε το επίσηµο site της εταιρείας, στις 14 Ιουλίου 2015, η Microsoft σταµατάει επίσηµα να προσφέρει ενηµερώσεις ασφαλείας, υποστήριξης και ενηµερώσεις τεχνικού περιεχοµένου για τo Windows Server 2003. Το γεγονός αυτό αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία ενεργοποίησης για το κανάλι, καθώς το τέλος υποστήριξης θα φέρει στην επιφάνεια ανάγκες αναβάθµισης από πλευράς των πελατών και σηµαίνει, εποµένως, πως το κανάλι καλείται να προτείνει στους πελάτες του τον ενδεδειγµένο συνδυασµό hardware και υπηρεσιών για να οδηγήσει την υπολογιστική υποδοµή τους στην επόµενη µέρα.

Συνοπτικά, το τέλος υποστήριξης του Windows Server 2003 θα δηµιουργήσει προοδευτικά «ρήγµα» ασφαλείας στην υποδοµή της επιχείρησης και σταδιακή ανεπάρκεια στην υποστήριξη των εταιρικών λειτουργιών. Επιπλέον, θα αρχίσει να γίνεται ορατή η έλλειψη συµµόρφωσης µε ενεργά πιστοποιητικά ασφαλείας, µε συνέπεια να εµποδίζεται σταδιακά η αλληλεπίδραση της εταιρείας/οργανισµού µε τον παγκόσµιο ιστό, ειδικά σε µορφές δικτυακής αλληλεπίδρασης όπου τα security certificates είναι προ-απαιτούµενα (πχ χρηµατοπιστωτικοί οργανισµοί). Υπολογίζουµε ότι η συγκεκριµένη ενέργεια επηρεάζει άµεσα µια εγκατεστηµένη βάση περίπου 30.000 φυσικών servers που εξακολουθούν να τρέχουν το εν λόγω λειτουργικό, αριθµός που µπορεί να ανέλθει και στις 40.000, αν συνυπολογιστεί και η κατάργηση του Small Business Server 2003.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι µεγάλο µέρος του migration θα αφορά και σε αντικατάσταση του υπάρχοντος hardware, καθώς ο WindowsServer 2012 απαιτεί πιο σύγχρονο εξοπλισµό. Σε αυτό το σηµείο υπάρχουν 2 εκδοχές migration. Oι εταιρείες/Οργανισµοί µπορεί να αποφασίσουν να προχωρήσουν:
α. σε standalone λύση, µε αντικατάσταση server έναν προς έναν ή
β. σε αναβάθµιση της υποδοµής ΙΤ µε τη χρήση virtualization, εκδοχή που απαιτεί συνδυασµό low/high end servers µεstorage και εξοπλισµό networking

Καθήκον του καναλιού για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας της µετάβασης είναι, πρώτα από όλα, η σωστή ενηµέρωση των πελατών του σχετικά µε τις συνέπειες που προκύπτουν για το εταιρικό δίκτυο από το End-of-support του Windows Server 2003. Ακολούθως, το κανάλι καλείται να προχωρήσει στον σωστό σχεδιασµό του migration, ανάλογα µε τις ειδικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης/Οργανισµού. Πιο συγκεκριµένα, το κανάλι θα πρέπει να προχωρήσει άµεσα σε καταγραφή εφαρµογών και εξοπλισµού που τρέχουν σε περιβάλλον Windows Server 2003, αλλά και καταγραφή της χρήσης των υπολογιστικών πόρων (επεξεργαστής, µνήµη, δίσκους) ώστε να αποφασιστεί το βέλτιστο κατά περίπτωση σενάριο µετάβασης στη νέα κατάσταση.

Η Lenovo, µε την ολοκλήρωση της ενσωµάτωσης του τµήµατος X86 από την IBM, και σε συνδυασµό µε την πλήρη γκάµα των ThinkServer, είναι σε θέση να προσφέρει σειρά ολοκληρωµένων προτάσεων, για κάθε περίπτωση, ανάλογα µε τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης/Οργανισµού. Πιο συγκεκριµένα, διαθέτει χαρακτηριστικά και τεχνολογίες υψηλής διαθεσιµότητας, ακόµα και στα εισαγωγικά µοντέλα, ώστε να προσφέρει πιο αξιόπιστη υποδοµή, ευκολότερη στη χρήση, µειώνοντας παράλληλα τα κόστη που συνδέονται µε τη λειτουργία της επιχείρησης είτε αυτή επιλέξει να προχωρήσει µε 1:1 αντικατάσταση είτε µε κάποιον από τους ευέλικτους και προσιτούς συνδυασµούς, σε λύση virtualization.

Windows Server 2003… τέλος!
Περάστε στη νέα εποχή, µε βοηθό τη Symantec

Η 14η Ιουλίου 2015 αποτελεί ένα σηµαντικότατο σηµείο καµπής για πάµπολλες επιχειρήσεις (αλλά και τους πελάτες τους!) σε όλον τον κόσµο. Η Microsoft θα διακόψει την (ήδη επιµηκυµένη) υποστήριξη για τον Windows Server 2003, κάτι που µεταξύ άλλων σηµαίνει και διακοπή της παραγωγής security patches, αφήνοντας την υποδοµή των συστηµάτων ΙΤ εκτεθειµένη σε διαφόρων ειδών απειλές.

Τι σηµαίνει αυτό στην πράξη; Πιο συγκεκριµένα, τι σηµαίνει αυτό για τους πελάτες σας αλλά και για εσάς, τους µεταπωλητές τεχνολογίας; Ας πάρουµε τα πράγµατα µε τη σειρά, βλέποντας το πως η Symantec και το δίκτυο των συνεργατών της, µπορεί να αποτελέσει τον έµπιστο σύµβουλο κάθε πελάτη, παρέχοντας τις λύσεις που απαιτούνται.

Πολλαπλοί κίνδυνοι
Ο πλέον προφανής και σηµαντικός λόγος για τον οποίο ένας οργανισµός θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποια αναβάθµιση των συστηµάτων Windows Server 2003, είναι φυσικά η ασφάλεια.
Ένα λειτουργικό µε τόσα χρόνια στην «πλάτη» του, το οποίο παράλληλα δεν θα διαθέτει πλέον updates και security patches, αφήνει εκτεθειµένη την υποδοµή ΙΤ αλλά και ολόκληρη την επιχείρηση σε επιθέσεις και υψηλό ρίσκο.

Παράλληλα, η υποδοµή όχι µόνο θα είναι πιο ευάλωτη, αλλά παράλληλα θα γίνεται διαρκώς και πιο στοχευµένη, αφού είναι µάλλον φανερό το ότι κάθε είδους «επιτήδειοι» θα ανιχνεύουν και θα στοχεύουν τέτοια συστήµατα και όχι σύγχρονα που συντηρούνται κανονικά.

Σαν να µην έφτανε αυτό, το να διαθέτει κανείς τέτοιου είδους «τρύπες» ασφαλείας στην επιχείρησή του, σχεδόν αυτόµατα δηµιουργεί θέµατα συµµόρφωσης µε βάση διεθνή standards και αντίστοιχους οργανισµούς (π.χ. PCI DDS), αφήνοντας τον οργανισµό εκτεθειµένο και από νοµική ή τυπική πλευρά.

Παράλληλα, µε δεδοµένο ότι οι δεξιότητες για Windows Server 2003 θα βρίσκονται σε υψηλή ζήτηση, η συντήρηση τέτοιων συστηµάτων θα χαρακτηρίζεται από διαρκώς αυξανόµενο
κόστος αλλά και αβεβαιότητα, αφού οι πιθανότητες σφαλµάτων και αστοχίας των συστηµάτων θα αυξάνουν διαρκώς.

Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάµε ότι ο Windows Server 2003 δεν διαθέτει υποστήριξη, ούτε για virtualization, αλλά ούτε και για τη σύγχρονη λογική των APIs. Εποµένως, η λειτουργικότητα και οι δυνατότητες των σύγχρονων συστηµάτων που µπορούν να διαφοροποιήσουν µία επιχείρηση, απλά δεν θα υπάρχουν!

Προστασία δεδοµένων: Η νο1 προτεραιότητα

Με δεδοµένο ότι η µετακίνηση της υποδοµής των παλαιών συστηµάτων σε νέα, δεν είναι µία απλή ή γρήγορη υπόθεση, η συµβουλή µας είναι να προχωρήσετε άµεσα µε τους πελάτες σας, στην κατάστρωση ενός πλάνου µετάβασης.

Το µυστικό για την όσο το δυνατόν πιο εύκολη, “αναίµακτη” και οικονοµικά συµφέρουσα, µετάβαση, είναι η προστασία και η µεταφορά των δεδοµένων (εφαρµογές, data, e-mails κ.λπ.), τοµέας στον οποίο η Symantec έχει να προσφέρει εξαιρετικές λύσεις.

Μέσω backup των υπαρχόντων συστηµάτων, αφενός κερδίζετε τη δυνατότητα να “κάνετε λάθος” χωρίς να το πληρώσετε, αφετέρου µπορείτε να πραγµατοποιήσετε δοκιµές (π.χ. για λόγους development, σε testing περιβάλλοντα κ.λπ.) χωρίς απολύτως κανένα πρόβληµα, και χωρίς κανέναν περιορισµό. Έτσι για παράδειγµα, θα µπορείτε:
• Να κάνετε restore όσα και όποια δεδοµένα θέλετε για έλεγχο, development και οποιαδήποτε δοκιµή.
• Να µετακινηθείτε από ένα φυσικό περιβάλλον σε έναν virtual server, εύκολα και γρήγορα. Για παράδειγµα, οι φυσικοί servers 2003, µετακινούνται σε virtual servers 2012R2 µε τη βοήθεια της Symantec, εύκολα και χωρίς καµία ανησυχία.
• Να “γυρίσετε πίσω” εάν απαιτηθεί, είτε για τεχνικούς, είτε για νοµικούς, είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Ως πρόσθετο “bonus” µίας τέτοιας λύσης εκ µέρους της Symantec, οι πελάτες σας θα µπορούν να απολαύσουν ταχύτατους ρυθµούς backup και restore, ενιαία και αποτελεσµατική διαχείριση για κάθε τύπο δεδοµένων, αλλά και σηµαντική µείωση στον όγκο των δεδοµένων µέσω τεχνικών indexing, deduplication κ.λπ. Η έκδοση 2014 του Symantec Backup Exec για παράδειγµα, δείχνει ότι µπορεί να επιτευχθεί βελτίωση έως και 184% σε σχέση µε παλαιότερες εκδόσεις.

Φυσικά, το δίκτυο συνεργατών της Symantec έχει σηµαντική ευκαιρία και για cross-sell ή up-sell, αφού το Backup Exec µπορεί να αποτελέσει τη βασική πρόταση, αλλά να συνοδευτεί από λύσεις όπως το Enterprise Vault ή από ευέλικτες λύσεις licensing όπως το Backup Exec Capacity Edition, το οποίο δεν απαιτεί ξεχωριστές άδειες για φυσικά ή εικονικά συστήµατα, ή ακόµη και ξεχωριστά sites.
Και φυσικά, σε πιο µεγάλα και πολύπλοκα περιβάλλοντα, η λύση «ακούει» στο όνοµα NetBackup, προσφέροντας διαχείριση και αυτοµατισµό για χιλιάδες servers, φυσικούς ή εικονικούς, αλλά και δεδοµένα που µετρούνται σε… petabytes!

Οδηγός επιβίωσης για το Server 2003 EoS

Το δεδοµένο είναι πως υπάρχουν ακόµα κάποιες δεκάδες εκατοµµύρια περιπτώσεις Server 2003 σε λειτουργία, µε λιγότερες από 200 ηµέρες να αποµένουν ως τις 14 Ιουλίου. Ακόλουθα, παραθέτουµε κάποιες από τις βέλτιστες πρακτικές -τόσο για τις µεγάλες επιχειρήσεις όσο και για τις SMBs- που αναζητούν να κάνουν το βήµα από τον Server 2003 στον Windows Server 2012 R2, αλλά και πώς το κανάλι µπορεί να εκµεταλλευτεί το γεγονός αυτό, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια των πελατών του.

Το server virtualization δεν αποτελεί τη σωστότερη λύση για κάθε εταιρεία απαραίτητα. Αν και η Microsoft είναι αποφασισµένη να µετακινήσει τους πελάτες της στις δικές cloud-based υπηρεσίες, κάποιες εταιρείες χρειάζονται ακόµα τη σταθερότητα των on-premise λύσεων για το επιχειρείν τους. Είτε πρόκειται για ανησυχίες ασφαλείας ή έλλειψης bandwidth για την αποτελεσµατική λειτουργία των virtual servers, ακόµα υπάρχει χώρος για «φυσικά» µηχανήµατα στην µετά-Server 2003 εποχή.

Πολλές µικροµεσαίες απλά δεν µπορούν να αντέξουν οικονοµικά τη διαδικασία µετάβασης. Αν και η µετάβαση σε έναν σύγχρονο server είναι σηµαντική για την προστασία των assets τους, πολλές µικρές επιχειρήσεις έχουν πρόβληµα µε τον προϋπολογισµό ή µε την εξάρτηση από ξεπερασµένες 32-bit εφαρµογές, οπότε προκύπτει ο φόβος της αλλαγής.

Στις περιπτώσεις αυτές, πρέπει να γίνει κατανοητό πως η επένδυση που θα κάνουν, θα αποβεί σε βάθος χρόνου προς όφελός τους, τόσο οικονοµικά όσο και από πλευράς ασφάλειας, ως επακόλουθο της συνολικής αναβάθµισης.

Η πίεση για την αλλαγή των servers δεν είναι απλά ένα σχέδιο της Microsoft για να αποµυζήσει χρήµατα, καθώς ο Windows Server 2003 είναι ένα ξεπερασµένο σύστηµα από κάθε άποψη. Σκεφτείτε το λειτουργικό αυτό σαν ένα αµάξι 10 ετών. Θα προτιµούσατε να αποκτήσετε ένα καινούργιο ή να συνεχίσετε να πληρώνετε συνεχώς για ανταλλακτικά και επισκευές για κάτι που θα συνεχίσει να βγάζει προβλήµατα στο άµεσο µέλλον;

Αν και υπάρχουν τρόποι να ξεπεράσετε το πρόβληµα του non-compliance, δεν υπάρχει δοκιµασµένη µέθοδος για την προστασία ενός ξεπερασµένου server. Στη λογική αυτή, η Microsoft προειδοποιεί τους πελάτες της να αντισταθούν στην εύκολη λύση. Δεν υπάρχουν επίσηµες και ενδεδειγµένες λύσεις τρίτων για patch του λειτουργικού, οπότε όλες οι λύσεις του είδους αυτού θα πρέπει να χρησιµοποιούνται µε δική σας ευθύνη.

Εφόσον ανησυχείτε για το κατά πόσον θα προλάβετε το compliance deadline, επικεντρωθείτε στη µετάβαση των πλέον κρίσιµων workloads αρχικά – δεδοµένου του χρόνου που αποµένει για το EoS του 2003, κάποιες εταιρείες πιθανώς να πιστεύουν πως δεν υπάρχει χρόνος για να µετακινήσουν το σύνολο της υποδοµής τους σε έναν νέο server. Στην περίπτωση αυτή, η Microsoft συµβουλεύει να επικεντρωθείτε πρώτα στα απολύτως κρίσιµα components της επιχείρησής σας και µετά να ασχοληθείτε µε τα δευτερεύοντα. Ακόµα και εάν δεν προλάβετε το deadline, τα σηµαντικότερα assets σας θα παραµείνουν ασφαλή.

Μπορεί το θέµα του non-compliance να αποτελεί πρόβληµα, αλλά κανείς δεν περιµένει µια µαζική επίθεση τις πρώτες ηµέρες (ή µήνες) από το EoS deadline. Αν και η Microsoft παραµένει σταθερή στο θέµα της παύσης υποστήριξης, τα 2003 θα συνεχίσουν να παραµένουν λειτουργικά, ακόµα και αφότου η εταιρεία σταµατήσει την υποστήριξή της. Αν και δεν αναµένεται λοιπόν µια άµεση επίθεση στους servers, ουσιαστικά οι χρήστες θα «κολυµπούν» δίχως σωσίβιο. Στη περίπτωση που λάβει χώρα µια επίθεση, δεν θα υπάρξει κάποιος διαθέσιµος προκειµένου να βοηθήσει τους χρήστες στο να επιβιώσουν. Πέρυσι µόνο, η Microsoft κυκλοφόρησε 34 critical updates ασφαλείας για το Windows Server 2003.

Μπορείτε να παραλείψετε την έκδοση 2008 και να µεταβείτε απευθείας στην έκδοση 2012 R2 – δεν είναι απαραίτητο να µεταβείτε µέσω του 2008 προκειµένου να καταλήξετε στον 2012 R2. Εξοικονοµήστε χρόνο και προσπάθεια για την επιχείρησή σας και τους πελάτες σας, µετακινούµενοι στο πιο πρόσφατο λειτουργικό, κάνοντας χρήση του toolkit δωρεάν εκτίµησης και σχεδιασµού της Microsoft.

Το κανάλι συνεργατών κερδίζει φανερά από τη διαδικασία του migration. Οι συνεργάτες έχουν πληθώρα ευκαιριών κέρδους από τις εταιρείες που αναζητούν βοήθεια στη διαδικασία µετάβασης στους νέους servers. Με 20 εκατοµµύρια συστήµατα Server 2003 ακόµα ενεργά, οι partners µπορούν να κεφαλαιοποιήσουν στο γεγονός πως οι περισσότερες µικροµεσαίες δεν διαθέτουν ούτε το απαραίτητο προσωπικό ούτε τους πόρους προκειµένου να εκπαιδεύσουν το προσωπικό τους για να κάνει τη µετάβαση από το Server 2003 σε ένα πιο σύγχρονο σύστηµα. Αυτό σηµαίνει πως οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από κάποιον που θα επικεντρώσει στη µετάβαση των συστηµάτων τους, αντί για αυτούς.

Το Windows Server 2003 EoS σηµατοδοτεί µια νέα εποχή!
Άρθρο του Παναγιώτη Βογιατζή, partner sales executive της Microsoft

Ο Windows Server 2003 αποτέλεσε επαναστατική µετεξέλιξη του Windows Server 2000 και βοήθησε σηµαντικά στον εκσυγχρονισµό των υποδοµών ΙΤ σε ένα ευρύ φάσµα εταιριών από SMB έως και Enterprise. Μετά από 12 χρόνια «ζωής», µε τα ανάλογα Service Packs και την ενδιάµεση έκδοση R2, έρχεται πλέον η ηµεροµηνία λήξης υποστήριξης στις 14 Ιουλίου του 2015 και της αντικατάστασής του από την πιο πρόσφατη έκδοση, τον Windows Server 2012 R2.

Τι σηµαίνει η λήξη υποστήριξης για τους συνεργάτες του καναλιού; Οι Windows Servers κατείχαν τα τελευταία χρόνια πάνω από 80% µερίδιο αγοράς στους x86 servers στην Ελλάδα σύµφωνα µε την IDC. Δεδοµένου ότι πολλές εταιρείες σήµερα καθυστερούν να αναβαθµίσουν και να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους, σίγουρα διαθέτουν ακόµα τον Windows Server 2003 στη βασική υποδοµή τους.

Με τη λήξη υποστήριξης του Windows Server 2003 προκύπτουν µια σειρά από ζητήµατα:

Ασφάλεια: Δεν θα προσφέρονται security patches οπότε οι servers θα είναι ευάλωτοι και εκτεθειµένοι σε επιθέσεις. Αυτό θα επηρεάσει όλους τους servers που τρέχουν τον Windows Server 2003/R2, στις virtual και φυσικές εκδόσεις τους.

Εφαρµογές: Πολλές εφαρµογές θα σταµατήσουν να υποστηρίζονται από τους κατασκευαστές τους, καθώς θα λήξει η υποστήριξη του λειτουργικού συστήµατος στο οποίο εκτελούνται. Αυτό αφορά και τον Microsoft Small Business Server (SBS) 2003.

Συµµόρφωση: Ο Windows Server 2003/ R2 γίνεται ευπαθής και δεν θα πληρούνται οι απαιτήσεις των περισσότερων ελέγχων συµµόρφωσης όπως τα πρότυπα ασφάλειας πιστωτικών/ χρεωστικών καρτών πληρωµής (Payment Card Industry, PCI). Αυτό µπορεί να σηµαίνει τον τερµατισµό της συνεργασίας µε οργανισµούς, όπως είναι η Visa και η MasterCard.

Πιστοποιήσεις: Ο οργανισµός δεν θα µπορεί να πιστοποιηθεί µε στάνταρ (π.χ. ISO), τα οποία αποδεικνύουν την ποιότητα των παρεχόµενων προϊόντων/υπηρεσιών.
Ενηµερώσεις. Μετά το τέλος της υποστήριξης θα σταµατήσει η διάθεση updates  για τον Windows Server 2003/R2, µε ό,τι αντίκτυπο µπορεί να έχει αυτό στις πληροφοριακές υποδοµές των οργανισµών.

Αυξηµένο λειτουργικό κόστος: Το κόστος συντήρησης θα αυξηθεί καθώς θα πρέπει να υπολογίζει κανείς την πρόσθετη δαπάνη για συστήµατα ανίχνευσης επιθέσεων, για περισσότερο εξελιγµένα firewalls και για την κατάτµηση του δικτύου ώστε να αποµονωθούν οι servers µε τον Windows Server 2003.

Το τέλος όµως της υποστήριξης µπορεί να σηµατοδοτήσει την έναρξη µιας νέας φάσης στην εξέλιξη του IT µιας εταιρείας ή ενός οργανισµού και µια ευκαιρία εκσυγχρονισµού των πληροφοριακών υποδοµών µε ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστηµα όπως ο Windows Server 2012 R2:

• Σηµαντικά νέα χαρακτηριστικά όπως το virtualization και η δυνατότητα εφαρµογής αρχιτεκτονικών υβριδικού cloud στο storage.

• Σηµαντικές βελτιώσεις στην ταχύτητα, την ασφάλεια και την ευκολία διαχείρισης.

• Εξασφάλιση της συµβατότητας µε όλες τις σύγχρονες εφαρµογές και συσκευές.

• Μείωση κόστους και πολυπλοκότητας.

• Δυνατότητα επέκτασης στο cloud, είτε µέσω χαρακτηριστικών του server όπως Azure Backup και Azure Site Recovery, είτε µεταφέροντας ολόκληρο το Virtual Machine στο cloud, είτε µε υβριδικές εγκαταστάσεις.

Η αναβάθµιση από τον Windows Server 2003 αποτελεί µια διαδικασία που χρειάζεται αρκετό χρόνο και προετοιµασία. Ένα καλό πρώτο βήµα είναι να ενηµερωθούµε από το site www.MicrosoftVirtualAcademy.com που έχει δωρεάν εκπαιδεύσεις µε βίντεο, παραδείγµατα, demo κλπ.

Συνοψίζοντας, το τέλος υποστήριξης για τον Windows Server 2003 σηµατοδοτεί την έναρξη µιας νέας εποχής µε σηµαντικές ευκαιρίες εξέλιξης και εκσυγχρονισµού στις υποδοµές IT µε σηµαντικά οφέλη. Η αναβάθµιση όµως θα πρέπει να σχεδιαστεί και να εκτελεστεί άµεσα καθώς η 14η Ιουλίου πλησιάζει!

Σχετικά άρθρα

H Epson στην έκθεση “Συσκευασία 2014”

Kitriniaris

Η Cosmos ενημέρωσε τους Δήμους για το Wi-Fi Aruba Networking

Νέα εταιρική ταυτότητα για την Intracom Holdings

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα