11.4 C
Athens
05/03/2021
Biztech

Windows-Android: Συγκάτοικοι με το ζόρι;

Αποτέλεσε χωρίς αμφιβολία ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στη φετινή CES. Για κάποιους θεωρείται αναπόφευκτη εξέλιξη. Για ορισμένους δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από προσωρινή σύγχυση, απτή απόδειξη ότι όντως περνάμε τα σύνορα προς τη “χώρα” αλλά και την εποχή του post-PC. Δεν έλειψαν βέβαια και αυτοί που υποστήριξαν ότι η εμφάνιση της συγκεκριμένης τάσης προσθέτει έναν ακόμη λόγο ανησυχίας στα στελέχη της Microsoft. Όπως και να ‘χει, η εμφάνιση υπολογιστών που “παντρεύουν” Windows με Android είναι γεγονός.

Σε επίπεδο συσκευών, τον χορό άνοιξε η Asus με την παρουσίαση του Transformer Book Duet TD300, το οποίο διατηρώντας τον υβριδικό χαρακτήρα των Transformer μοντέλων, προσέθεσε και τη δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα σε Windows 8.1 και Android 4.1 Jelly Bean. Η εναλλαγή των λειτουργικών συστημάτων γίνεται σε 4 μόλις δευτερόλεπτα με το πάτημα ενός πλήκτρου. Ακολούθησε η ινδική Micromax με το tablet Canvas LapTab, το οποίο επίσης “περνά” από το ένα OS στο άλλο μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Η παρουσία της ινδικής εταιρείας μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχει το απαιτούμενο ειδικό βάρος, αλλά απευθύνεται σε μια σημαντική σε μέγεθος αγορά και η δημιουργία ακόμη και ενός τοπικού trend ενδέχεται να δημιουργήσει θέμα.

Και αν η αλήθεια είναι ότι σε επίπεδο συσκευών δεν υπήρξε, δα, και κανένας καταιγισμός παρουσιάσεων, όπως ανέμεναν πριν την CES αρκετοί αναλυτές, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι το ζήτημα Dual OS έχει ανοίξει. Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς την επιμονή στις συνεντεύξεις τύπου, τόσο της Intel όσο και της AMD, να τονίσουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι έχουν τις λύσεις που θα απαιτήσει η βιομηχανία για περάσει στην εποχή Windows-Android. 

Ειδικότερα, η Intel επιβεβαίωσε ότι μετά το μοντέλο της Asus θα ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι κατασκευαστές οι οποίοι θα λανσάρουν συσκευές Windows-Android. Η AMD, από την άλλη, χωρίς να ακολουθεί ακριβώς το μονοπάτι που χαράσσει η Intel, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την BlueStacks- την εταιρεία που έφερε τις Android Apps στα Windows-θα προσφέρει μια νέα εμπειρία, πέρα από την παραδοσιακή προσέγγιση του dual boot, μεταξύ Windows και Android. Συγκεκριμένα, οι χρήστες Windows 7 και 8 με AMD based συσκευές θα μπορούν να έχουν μια virtualized αλλά πλήρη πρόσβαση στο περιβάλλον Android. Πάντως, οι Intel και AMD δείχνουν να θέλουν να δώσουν διακριτούς ρόλους στα λειτουργικά: Αν μιλάμε για desktop εφαρμογές τότε τα Windows διατηρούν τον κυρίαρχο ρόλο, αν όμως μιλάμε για εφαρμογές αφής τότε το Android παίρνει τα ηνία.

Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η λογική του Dual OS ήταν αναπόφευκτο να έρθει στην επιφάνεια, ασχέτως που θα οδηγήσει. Αφενός γιατί οι κατασκευαστές ψάχνουν τρόπους για να αυξήσουν τις πωλήσεις PC, οι οποίες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Αφετέρου το Android έχει καταστεί πλέον εξαιρετικά οικείο στον μέσο χρήστη λόγω της τεράστιας επιτυχίας του στις mobile συσκευές, ενώ διαθέτει και μια τεράστια γκάμα εφαρμογών. Οπότε με βάση την κοινή λογική, ο συγκερασμός Windows και Android ήταν περίπου μονόδρομος για τους κατασκευαστές που “ψάχνουν” τη χήνα με τα χρυσά αυγά. Το ζήτημα είναι πόσοι κατασκευαστές θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Asus ώστε να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα συσκευών που θα δημιουργήσει μια ξεκάθαρη τάση, καθώς μέχρι τώρα οι μεγάλες εταιρείες επέλεξαν να παρουσιάσουν συστήματα που τρέχουν μόνο Android ή μόνο Windows, αλλά όχι να τα συνδυάζουν.

Τώρα, ποια θα είναι τα απόνερα αυτής της εξέλιξης, είναι δύσκολο κανείς να μαντέψει. Εγχείρημα με μικρές πιθανότητες επιτυχίας; Προάγγελος ακόμα μεγαλύτερων προβλημάτων για την Microsoft, καθώς το Android αποκτά πλέον παρουσία και στο προνομιακό γι’ αυτήν πεδίο των PCs; Αιτία οριστικής ρήξης-όχι ακόμα όμως- της Microsoft με παραδοσιακούς κατασκευαστές, με πρώτη και καλύτερη την Intel; Μία ακόμη τάση που στην επόμενη CES, κανείς δεν θα θυμάται; Τα πάντα μοιάζουν εξίσου πιθανά και απίθανα. Σε κάθε περίπτωση, το 2014 θα δείξει κατά που πάει…η βαλίτσα. 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.
 

Σχετικά άρθρα

Στις 16 Ιουνίου, το ευρωπαϊκό συνέδριο συνεργατών της Kaspersky

Giorgos Athanassiadis

Τα Plié Dancestores χορεύουν στο… cloud με το MyManager

All-in-One λύσεις από την Dell για επιχειρήσεις

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα