14 C
Athens
23/04/2021
Biztech

Windows 10: Piracy killer και money maker;

Με μια εξαιρετικά τολμηρή κίνηση που κανείς δεν είχε προβλέψει, η Microsoft ανακοίνωσε ότι τα επερχόμενα Windows 10 θα διατίθενται δωρεάν στην Κίνα  όχι μόνο για τους νόμιμους χρήστες των προηγούμενων εκδόσεων αλλά και για όσους τρέχουν στους υπολογιστές τους πειρατικά Windows! Αν μάλιστα, κάποιες πρώτες αναφορές που κάνουν λόγο για δωρεάν διάθεση των Windows 10 στους απανταχού χρήστες πειρατικών Windows 7 και 8 επιβεβαιωθούν, τότε μιλάμε για το μεγαλύτερο πλήγμα κατά του πειρατικού λογισμικού που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του WinHEC conference στη Shenzhen της Κίνας, ο Terry Myerson, αντιπρόεδρος του τμήματος λειτουργικών συστημάτων της Microsoft, ανακοίνωσε ότι τα Windows 10 θα έρθουν τελικά στις συσκευές των χρηστών σε 190 χώρες και 111 γλώσσες μέσα στο ερχόμενο καλοκαίρι. Μεγάλη είδηση, η οποία ωστόσο εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη, αν και οι περισσότεροι αναλυτές τα περιμέναν λίγο αργότερα, μέσα στο φθινόπωρο.  Αυτό, όμως, που κανείς δεν περίμενε ήταν αυτό που αποκάλυψε λίγο αργότερα σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Myerson: “Αναβαθμίζουμε όλες τις εκδόσεις, αυθεντικές και μη, των Windows 7 και 8.1 σε Windows 10. Στόχος μας είναι να επανασυνδεθούμε με τους εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες Windows στην Κίνα”, τόνισε ο Myesron στο ειδησεογραφικό πρακτορείο. Και όχι μόνο, αφού ανεπιβεβαίωτες έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι η τακτική αυτή θα ισχύσει τελικά σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην Κίνα.

Η προσέγγιση αυτή φαντάζει απολύτως φυσιολογική για την κινεζική αγορά, αφού στατιστικά στοιχεία από τη χώρα του δράκου κάνουν λόγο για ένα ποσοστό πειρατείας που αγγίζει το 90% όσον αφορά τα Windows, όπως τουλάχιστον είχε ισχυριστεί ο Steve Ballmer το 2011. Συνεπώς αν θες όλους αυτούς τους χρήστες σαν δυνητικούς πελάτες όλων των υπηρεσιών και εφαρμογών που έχουν στηθεί γύρω από τα Windows δεν έχεις άλλο δρόμο παρά να τους “νομιμοποιήσεις”. Και με δεδομένο το βιοτικό επίπεδο στην Κίνα καθώς και τη βαθιά ριζωμένη κουλτούρα της πειρατείας στη συγκεκριμένη χώρα ο μόνο τρόπος για να γίνει αυτό είναι…τζάμπα.

Αν όμως η προσέγγιση αυτή ισχύσει τελικά για ολόκληρο τον κόσμο περνάμε από το επίπεδο του φυσιολογικού στη σφαίρα του τολμηρού, αφού ακόμη και σήμερα η εταιρεία αντλεί τεράστια έσοδα από τα Windows. Ωστόσο ο CEO της εταιρείας, Satya Nadella, έχει δείξει εδώ και λίγους μήνες τις πραγματικές προσθέσεις τους για τα Windows 10, τονίζοντας ότι θα μετατραπούν σε κάτι πολύ περισσότερο από ένα λειτουργικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα στη μεγαλύτερη ιντερνετική υπηρεσία στον κόσμο. Πρακτικά η Microsoft κάνει στροφή στην τιμολογιακή πολιτική της, χρησιμοποιώντας τα Windows ως όχημα για να προωθήσει μια σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών τα οποία θα της φέρουν νέα έσοδα. Και η προσφορά δωρεάν Windows 10 δείχνει λογική προς τον παραπάνω στόχο, κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Νέα χαρακτηριστικά

Όσον αφορά τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού, τα Windows 10 θα δίνουν τη δυνατότητα εισόδου στον υπολογιστή και σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή, με την ταυτοποίηση βιομετρικών χαρακτηριστικών.  Αυτό θα επιτυγχάνεται μέσω του Windows Hello το οποίο θα αναγνωρίζει τον χρήστη μέσω χαρακτηριστικών, όπως το πρόσωπο, η ίριδα ή τα δακτυλικά αποτυπώματα, καταργώντας έτσι την ανάγκη για ύπαρξη passwords. Επίσης επιβεβαιώθηκε ότι το project Spartan, o νέος browser της Microsoft, θα διαδεχθεί τον Internet Explorer. Ο νέος browser θα είναι πραγματικά… Σπαρτιάτης, δηλαδή πιο λιτός και γρήγορος από τον προκάτοχό του, αλλά δεν θα μείνει για πολύ καιρό έτσι – δηλαδή ονοματολογικά Σπαρτιάτης –  αφού η οριστική ονομασία του θα αλλάξει και θα ανακοινωθεί  εν ευθέτω χρόνω, ίσως μαζί με την επίσημη διάθεση των Windows 10.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη

Σχετικά άρθρα

Τη διανομή λύσεων της ITX Security ανέλαβε η Stark

Kitriniaris

Νέος channel & commercial manager στη Veritas

Large Format: Στο printing, το μέγεθος μετράει!

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα