4 C
Athens
28/01/2021
Biztech

Windows 10: Μια πραγματικά ενιαία πλατφόρμα

Ένα από τα θέματα που κέντρισαν το ενδιαφέρον μου τον τελευταίο καιρό αφορούσε στην πορεία που ακολουθεί η Microsoft με την ανάπτυξη των Windows 10. Η ενοποίηση του κώδικα περνά πλέον σε νέο επίπεδο με τις επερχόμενες εκδόσεις – όσες ακολουθούν την κωδική ονομασία Redstone. Σε πρώτη φάση, οι αλλαγές που πραγματοποιούνται αφορούν στον πυρήνα του λειτουργικού και ο απώτερος στόχος είναι να γίνει ακόμα καλύτερη και πιο ενιαία εμπειρία στους χρήστες PCs, tablets, smartphones ακόμα όμως και του Xbox One, της κονσόλας της εταιρείας.

 

Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα πέρα από τον κώδικα που συμπληρώνουν το πακέτο. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Continuum. Δεν αναφέρομαι στο χαρακτηριστικό που αφορά στη μετάβαση από το laptop mode σε tablet mode και αφορά κυρίως στα hybrid συστήματα (ή 2 σε 1 όπως συνήθως τα λέμε), αλλά στο Microsoft Display Dock HD-500 for Windows 10 with Continuum, ένα αξεσουάρ της νέας γενιάς Lumia, που λόγω συντομίας αποκαλείται τελικά μόνο Continuum δημιουργώντας μια μικρή σύγχυση για το τι ακριβώς κάνει.

 

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια με αποτέλεσμα, ώστε το αρκετά ισχυρό smartphone να παίξει το ρόλο ενός πλήρους PC – στηριζόμενο βέβαια αποκλειστικά σε εφαρμογές που υπάρχουν στο Windows Store. Πίσω από αυτή την προσπάθεια κρύβεται μια απλή ιδέα. Ολοένα και περισσότερο εξαρτόμαστε από το smartphone, που είναι σχεδόν πάντα μαζί μας. Πόσες φορές όμως δεν έχει κάποιος από εμάς ευχηθεί να είχε την εύκολη δυνατότητα πρόσβασης σε μια μεγαλύτερη οθόνη, ώστε να δούμε για παράδειγμα ένα αρχείο Excel ή ένα κανονικό πληκτρολόγιο ώστε να γράψουμε ένα κείμενο μεγαλύτερο από 2-3 γραμμές; Σε αυτά ακριβώς τα προβλήματα έρχεται να απαντήσει το Continuum.

 

Η εμπειρία είναι πραγματικά εξαιρετική και αξίζει τον κόπο να τη δείτε, έχοντας ως added bonus ότι το smartphone μπορεί να διαχειριστεί την εξωτερική οθόνη, τελείως ξεχωριστά από τη δική του.

 

Τι θα μπορούσε να κάνει πιο ενδιαφέρουσα την όλη εμπειρία; Μα η ύπαρξη μιας λύσης x86 σε αυτό το επίπεδο. Μπορεί να ακούγεται κάπως μακρινό, αλλά για σκεφτείτε το, ποιος δεν θα ήθελε μια συσκευή σε μέγεθος smartphone, η οποία όμως μόλις συνδεόταν σε μια μεγάλη οθόνη θα του έδινε τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα πλήρες desktop σύστημα; Για να μπορέσει όμως να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, απαιτείται αρκετά μεγάλη προσπάθεια τόσο από την πλευρά της Microsoft –ώστε να φέρει το x86 λειτουργικό της σε τέτοιο σημείο, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό σε ένα smartphone– με ταυτόχρονη ανάπτυξη του Continuum, όσο όμως και από την πλευρά της Intel που θα πρέπει να παρουσιάσει τους κατάλληλους  επεξεργαστές. Για να λειτουργήσει ικανοποιητικά ένα τέτοιο μοντέλο θα απαιτούταν μια απόδοση αντίστοιχη ενός Core M, με κατανάλωση αντίστοιχη ενός Atom. Και το σημείο αυτό δεν είναι μακριά. Η Intel αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα πλατφόρμα της (με την κωδική ονομασία Morganfield) μέσα στο έτος. Η προσπάθεια της εταιρείας βέβαια είναι γιγαντιαία, καθώς θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στο chip γραφικών που θα περιλαμβάνεται στη λύση της, καθώς όλες οι σύγχρονες προτάσεις συνοδεύονται από πανίσχυρα GPUs, τα οποία παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην απόδοση των εφαρμογών αλλά και στο multitasking.

 

Οι βάσεις για μια διαφορετική χρήση του smartphone έχουν μπει ήδη από την τρέχουσα γενιά, αλλά μια προοπτική όπως αυτή ενός x86 μπορεί να βοηθήσει στην ανεύρεση ενός νέου ρόλου για τα smartphones της Microsoft, όπως ακριβώς συνέβη με το Surface.

Σχετικά άρθρα

H Microsoft Ελλάς διοργανώνει το δεύτερο Microsoft Summit

Giorgos Athanassiadis

Πωλείται η Cyta Ελλάδας

Giorgos Athanassiadis

Το Tech Channel Partner 48 εκτυπώνει σε μεγάλο format

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα