17.5 C
Athens
14/04/2021
Biztech

Vodafone: Hybrid και multi-vendor – Το μέλλον του Cloud!

Πρόσφατα, επισκέφθηκε τη χώρα μας ο Greg Hyttenrauch, διευθυντής της Vodafone για τον τομέα Cloud & Hosting Services, και ένα από τα στελέχη που έχουν εξαιρετικά καλή γνώση του Cloud σε παγκόσμιο επίπεδο. Το BizTech.gr δεν έχασε την ευκαιρία, και του έθεσε μερικές από τις ερωτήσεις που βρισκόνται στη σκέψη των περισσότερων από εμάς.

Η συζήτηση με τον κ. Hyttenrauch κύλησε γύρω από το Cloud φυσικά, αλλά παράλληλα, άγγιξε σημαντικούς τομείς πέρα από την τεχνολογία, όπως για παράδειγμα τον ρόλο των συνεργατών, το πως βλέπουν οι πελάτες το θέμα της ασφάλειας κ.λπ. Ας δούμε τι μας είπε το στέλεχος της Vodafone.

 
Q: Με ποιον τρόπο, το Cloud επηρεάζει το θέμα της ασφάλειας σε σχέση με τους τελικούς πελάτες; Οι τελευταίοι θεωρούν ακόμη ότι το security αποτελεί πρόβλημα ή υπάρχουν ακόμη και οι αντίστροφες εντυπώσεις;
Α: Ναι, παρατηρούμε και εμείς αυτήν την αντίθεση, αλλά συνολικά, το τοπίο αλλάζει.

Από τις εταιρείες με τις οποίες δουλεύουμε, μόνο στη μειονότητα που δεν ακολουθεί μία “Cloud first” προσέγγιση (η Gartner εκτιμά αυτό το ποσοστό σε περίπου 12% σε παγκόσμιο επίπεδο), βλέπουν την ασφάλεια σαν βασικό εμπόδιο υιοθέτησης του Cloud.

Παρ’ όλα αυτά, για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, το focus έχει πλέον αλλάξει. Έτσι, από τις ανησυχίες γύρω από την ασφάλεια της υποδομής, έχουμε περάσει πλέον σε ερωτήματα ασφάλειας για τα ίδια τα δεδομένα και τον τρόπο πρόσβασης. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα της IDC έδειξε ότι περίπου μία στις πέντες επιχειρήσεις (20%), είχε σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την ασφάλιση της πρόσβασης μέσω του Internet.

 
Καθώς οι οργανισμοί περνάνε πιο σημαντικές (για τη δουλειά τους) εργασίες τους στο Cloud, τέτοιου είδους ερωτήματα θα αυξάνονται.

Greg Hyttenrauch, Vodafone
Greg Hyttenrauch, διευθυντής της Vodafone για τον τομέα Cloud & Hosting Services.

Πιστεύουμε ότι η στρατηγική της Vodafone που προσφέρει τοπικά datacenters και πλατφόρμες Cloud εντός της χώρας, βοηθάει σημαντικά ώστε να λυθούν τέτοια θέματα, ενώ η τοπική υποστήριξη και η υψηλής ασφάλειας σταθερή σύνδεση Internet, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες διαφοροποίησης.

 
Επίσης, όταν αντιμετωπίζεις ερωτήματα γύρω από την ασφάλεια, το να ξεπεράσεις κάποιες αντιλήψεις είναι το ίδιο σημαντικό με την τεχνολογία ή την υπηρεσία που προσφέρεις. Για παράδειγμα, έχουμε έναν πελάτη, μία δυναμική startup εταιρεία, η επιχειρηματική ζωή της οποίας ξεκίνησε μέσα από υπηρεσίες IaaS στο public cloud, αλλά πρόσφατα μεταφέρθηκε στο private cloud της Vodafone. Και αυτό διότι πέρα από το ότι παρέχουμε μία ασφαλή πλατφόρμα που θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν την επιχείρησή τους πιο οικονομικά, παράλληλα οι δικοί τους πελάτες θέλουν να βλέπουν τον προμηθευτή τους να συνεργάζεται με μία έμπιστη εταιρεία όπως η Vodafone. Έτσι, όλοι οι εμπεκόμενοι έχουν το “κεφάλι τους ήσυχο”.

 
Q: Θα λέγατε ότι η πώληση λύσεων Cloud είναι ένα direct sales business, ή υπάρχει χώρος και για μεταπωλητές; Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθεί η Vodafone σε σχέση με το μοντέλο πωλήσεων (direct vs. indirect);
A: Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς όπως η IDC, το 62% των καναλιών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των resellers, προσφέρουν ήδη κάποια μορφή offering στο Cloud, είτε πρόκειται για SaaS, PaaS ή IaaS (σ.Σ.: Software, Platform και Infrastructure as a Service αντίστοιχα), ως τμήμα των υπηρεσιών που παρέχουν προς τους πελάτες τους, οπότε θα έλεγα πως υπάρχει μία πραγματική ευκαιρία για όλους.

 
Για τη Vodafone, οι συνεργάτες και οι μεταπωλητές παίζουν ήδη έναν σημαντικό ρόλο στην go-to-market στρατηγική μας, τόσο ως ένα κανάλι πωλήσεων προς την αγορά, όσο και ως τρόπο παροχής εξειδικευμένου expertise που σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται.

Από την παροχή δικτύωσης και υβριδικής υποδομής Cloud, μέχρι θέματα integration, τυποποιημένων υπηρεσιών Cloud και πρόσβασης στην αγορά των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αναμένουμε το κανάλι να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξή μας.

 
Q: Σε σχέση με τις διάφορες συνεργασίες που υλοποιεί η Vodafone, σκοπεύετε κυρίως να δραστηριοποιηθείτε με λύσεις τρίτων στη δική σας υποδομή Cloud ή θεωρείτε ότι θα πρέπει να αναπτύξετε και τις δικές σας λύσεις και εφαρμογές;
A: Θα χρησιμοποιήσουμε έναν συνδυασμό και των δύο. Έχουμε ήδη επενδύσει στην ανάπτυξη της δικής μας πλατφόρμας Cloud που είναι πλήρως software-defined, και η οποία μεγιστοποιεί την αξία του δικτύου της Vodafone, καθώς φυσικά και τα 20 χρόνια εμπειρίας μας ως service provider, μαζί με την καλύτερη υποδομή και τις αντίστοιχες υπηρεσίες τρίτων.

Για κάθε ανάγκη μπορεί να απαιτείται διαφορετικός τύπος Cloud, και καμία τεχνολογία ή κάποιος public cloud provider, δεν μπορεί να προσφέρει μία ολοκληρωμένη λύση σε παγκόσμιο επίπεδο αυτήν τη στιγμή. Έτσι λοιπόν, το να αποκομίσει κανείς τα πλεονεκτήματα του Cloud με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι θέμα συνεργασιών. Μάλιστα, αυτή η τάση θα γίνει ακόμη πιο έντονη λόγω της ανάπτυξης του υβριδικού Cloud. Η Gartner προβλέπει ότι το 93% των επιχειρήσεων θα χρησιμοποιούν λύσεις hybrid cloud (ένα μίγμα public και private cloud υπηρεσιών), μέχρι το 2017.

 
Προκειμένου να είμαστε σε θέση να παράσχουμε την καλύτερη δυνατή λύση για τους πελάτες μας, στοχεύουμε να έχουμε το καλύτερο περιβάλλον εκτέλεσης των εφαρμογών τους, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνολογίες Cloud, όλες “ενωμένες” και “ενορχηστρωμένες” από τις υπηρεσίες της Vodafone.

Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η μορφή του Cloud, δεν μπορεί να χρησιμεύσει σε τίποτα χωρίς το δίκτυο. Οι διαρκείς επενδύσεις της Vodafone στα έξυπνα δίκτυα νέας γενοάς, συμπεριλαμβανομένων των SDN και NFV (Software Defined Networking και Network Function Virtualization αντίστοιχα), σημαίνουν ότι βρισκόμαστε σε μία πολύ ισχυρή θέση ώστε να διασφαλίσουμε το ότι το Cloud “τρέχει” καλύτερα στο δίκτυό μας.

 
Q: Καθώς η αγορά του Cloud βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, τόσο ως προς τον “τύπο” του Cloud που θα επικρατήσει (public, private, hybrid), όσο και ως προς το τοπίο του ανταγωνισμού (κατασκευαστές hardware, εταιρείες software, τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί, ακόμη και retailers όπως το Amazon κ.λπ.), πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τελικώς τα πράγματα;
A: Βλέπουμε το μέλλον του Cloud, υβριδικό και multi-vendor.

Παρά το γεγονός ότι η αρχική ανάπτυξη της υποδομής cloud, έδινε ιδιαίτερη έμφαση στο public cloud, συχνά υποστηρίζοντας νέες επιχειρηματικές εφαρμογές, η αγορά ωριμάζει γρήγορα καθώς περισσότεροι οργανισμοί υιοθετούν λύσεις Cloud στις οποίες τρέχουν τις core επιχειρηματικές τους εφαρμογές. Ολοένα και περισσότεροι πελάτες ακολουθούν μία hybrid προσέγγιση, επενδύοντας σε private clouds προκειμένου να επιτύχουν τα μοντέλα security αλλά και κλιμάκωσης που επιθυμούν για τον οργανισμό τους.

 
Πράγματι, οι εσωτερικές μας παγκόσμιες έρευνες, δείχνουν ότι το 84% των επιχειρήσεων ξεκίνησαν το “ταξίδι” τους στο υβριδικό Cloud, από το private Cloud, με την Gartner να σημειώνει ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (65%) θα συνεχίσουν να προτιμούν το private Cloud έναντι του public στο μέλλον.

 
Προτιμούν μία υβριδική προσέγγιση καθώς αυτή βοηθάει στο να παραμένουν τα δεδομένα υπό τον έλεγχο τους, ενώ παράλληλα μπορούν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του public Cloud. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να βελτιστοποιήσουν τόσο τους εσωτερικούς, όσο και τα εξωτερικούς διαθέσιμους πόρους για επιπλέον χωρητικότητα και δυνατότητες, όποτε το θελήσουν.

Σχετικά άρθρα

EMC: Προαγωγή του Πάνου Αδριανού

Kitriniaris

Gartner: Στα $3,8 τρις η παγκόσμια ΙΤ δαπάνη το 2019

Giorgos Athanassiadis

Enterprise update για τα Windows Phone

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα