8.8 C
Athens
02/03/2021
Biztech

Velti: Περικοπές σε Ελλάδα και εξωτερικό

Σε μια προσπάθεια να μειώσει δραστικά το λειτουργικό της κόστος και να αντιστρέψει την κακή οικονομική της πορεία, η Velti, εταιρεία που δραστηριοποιείται στο mobile marketing, προχώρησε σε σημαντική μείωση του προσωπικού της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ειδικότερα στην Ελλάδα, οι περικοπές των θέσεων εργασίας ξεπέρασαν τις 30, ενώ από τις δραστηριότητες της Velti στο εξωτερικό υπήρξαν άλλες περίπου 200 περικοπές, οι οποίες όμως αφορούσαν υψηλόβαθμα στελέχη κατά κύριο λόγο.

Συνολικά, η μείωση των θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι φθάνει περίπου στο 22% του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, η οποία πλέον απασχολεί λιγότερα από 900 άτομα σε όλες τις θυγατρικές της. Στην Ελλάδα, το ποσοστό της μείωσης ήταν μικρότερο, δεδομένου ότι πριν τις περικοπές, η Velti Greece απασχολούσε περίπου 350 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων ήταν ο λόγος που τον περασμένο Νοέμβριο, η εταιρεία προχώρησε στην απόσχιση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια και τη μεταφορά τους στη θυγατρική VCI, την οποία διοικεί ομάδα υφιστάμενων στελεχών της τελευταίας. Οι δραστηριότητες της VCI περιλαμβάνουν και έργα πληροφορικής, τομέα από τον οποίο εκτός Ελλάδας η Velti είχε σταματήσει να δραστηριοποιείται. Στην Ελλάδα, η Velti έχει αναλάβει σημαντικά έργα στο δημόσιο τομέα, ιδίως στο κομμάτι της ανάπτυξης sites, αλλά και στον ιδιωτικό με έμφαση στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Μάλιστα, συνεχίζει να συμμετάσχει σε αρκετούς από τους τελευταίους διαγωνισμούς για έργα του Δημοσίου.

Στο α’ τρίμηνο του 2013, η εταιρεία είδε τον κύκλο εργασιών της να μειώνεται κατά 21% στα 41 εκατ. δολάρια (περίπου 31 εκατ. ευρώ), ενώ οι καθαρές ζημιές ανήλθαν στα 157 εκατ. δολάρια (περίπου 119 εκατ. ευρώ) έναντι 8,8 εκατ. δολαρίων (περίπου 6,6 εκατ. ευρώ) το α’ τρίμηνο του 2012. Οι προσαρμοσμένες καθαρές ζημίες αυξήθηκαν στα 18,1 εκατ. δολάρια (περίπου 13,7 εκατ. ευρώ) από 1,1 εκατ. δολάρια (περίπου 0,8 εκατ. ευρώ) πριν από ένα χρόνο.

Η μετοχή της εταιρείας έχει πιεστεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέσα Μαϊου, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, γνωστοποιήθηκε και η αποχώρηση του γενικού εκτελεστικού διευθυντή (chief operating officer) Χρήστου Κασκαβέλη, ο οποίος ήταν εκ των ιδρυτικών μελών και βασικός μέτοχος της εταιρείας.

Η Velti χαρακτηριζόταν ως ένα από τα πιο αξιόλογα παραδείγματα ελληνικής εταιρείας από το χώρο της τεχνολογίας. Ξεκίνησε από τη χώρα μας πριν περίπου 10 χρόνια και από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας επεκτάθηκε στο εξωτερικό, κινούμενη δυναμικά στον τομέα του mobile marketing, κάνοντας αρκετές εξαγορές στην Ασία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία τεχνολογίας που εισήχθη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, ενώ αργότερα πέρασε στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού και μετακόμισε στο Nasdaq. Οι δύο δημόσιες εγγραφές ήταν ιδιαίτερα πετυχημένες και θεωρείτο από τα ανερχόμενα “αστέρια” στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών. Σημειωτέον πάντως πως τα τελευταία χρόνια η έδρα της είχε μεταφερθεί στο εξωτερικό, ενώ γενικότερα η Velti απέφευγε συστηματικά να δημοσιοποιεί ότι η προέλευση της ήταν η Ελλάδα, δεδομένης και της κακής διεθνούς εικόνας που είχε η χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

H Cosmos υλοποιεί τη νέα δικτυακή υποδομή της ΙΚΕΑ

Giorgos Athanassiadis

Η Kaspersky επεκτείνει τη συνεργασία της με την Ideal Electronics

Kitriniaris

Τα έγγραφα του Συμβουλίου της ΕΕ διαθέσιμα δωρεάν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα