10.2 C
Athens
21/01/2021
Biztech

VDSL: συνεχείς οι ανατροπές

Τη μία στιγμή όλα είναι έτοιμα να καταρρεύσουν και την επόμενη όλα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Η παροχή VDSL συνδέσεων στο ευρύ κοινό (σ.σ. γιατί η Cyta Hellas δίνει μεν αλλά σε συνδρομητές που είναι σε απόσταση 800 μέτρων από τον τηλεπικοινωνιακό κόμβο) έχει εξελιχθεί σε ένα σίριαλ άνευ προηγουμένου, το οποίο μπορεί να φαίνεται αυτή τη στιγμή πως θα έχει ευτυχισμένο τέλος για τον καταναλωτή (που θα πάρει VDSL συνδέσεις) αλλά οι επιπτώσεις συνολικά στην τηλεπικοινωνιακή αγορά και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο δεν αποκλείεται να είναι πιο σοβαρές.

Σε κάθε περίπτωση, στα τελευταία επεισόδια του σίριαλ θα μπορούσαμε να δούμε πολλές ενδιαφέρουσες εξελίξεις και ανατροπές. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην ολομέλεια της περασμένης Πέμπτης αποφάσισε να εγκρίνει τα πακέτα VDSL του ΟΤΕ. Βέβαια, τα είχε εγκρίνει και πριν από ένα μήνα, αλλά τότε ήταν προσωρινά και υποστήριζε πως θα τα ξανακοίταζε μετά από 6 μήνες για να δει αν υπάρχει κάποιο “πρόβλημα” με τις χρεώσεις και την “υπονόμευση” του ανταγωνισμού. Μόνο που τελικώς τα ξανακοίταξε μετά από ένα μήνα και πριν γίνουν διαθέσιμα, επικαλούμενη νέα στοιχεία από τον ΟΤΕ. Όμως, ο τελευταίος -που παραπονιόταν ότι δεν είναι σωστό να του τα εγκρίνουν προσωρινά- είχε δηλώσει ότι δεν θα δώσει νέα στοιχεία, ενώ τώρα που η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε ότι τα του ενέκρινε, δηλώνει ότι περιμένει να δει την απόφαση γιατί ανησυχεί μήπως υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Επίσης, πολλοί αναρωτιούνται πότε πρόλαβε η Επιτροπή να κάνει τις δοκιμές που λέει ότι έκανε όταν στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η σχετική διαδικασία παίρνει πολλές εβδομάδες!

Η μόνη “σταθερή” προϋπόθεση είναι να βγει ταυτόχρονα με τη λιανική και η χονδρική του VDSL. Οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ, βεβαίως, και γκρινιάζουν και παραπονιούνται αφενός ότι υπάρχουν διάφορα τεχνικά ζητήματα που πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν πριν τις 26 Νοεμβρίου που είναι η καταληκτική ημερομηνία της ΕΕΤΤ για διάθεση του VDSL. Όμως, το μεγάλο τους θέμα είναι ότι εκτιμούν πως υπάρχει συμπίεση κέρδους από τις τιμές χονδρικής που προωθούνται και υποστηρίζουν ότι τίθεται θέμα οικονομικής επιβίωσης για ορισμένες εταιρείες. Προς το παρόν, πάντως, επιφυλάσσονται να δουν τη νέα απόφαση και μετά να καθορίσουν τις επόμενες επιλογές τους με τη Forthnet πάντως να δηλώνει ήδη πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσφυγής στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Πάντως, είναι ενδιαφέρον πως το θέμα του VDSL έφθασε να πάρει διεθνείς διαστάσεις, καθώς υπήρξε ενημέρωση μέχρι και της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ όταν βρέθηκε στην Αθήνα, πριν από μερικές ημέρες. Μάλιστα, η κ. Μέρκελ, ενώπιον του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά αναρωτήθηκε γιατί η ρυθμιστική αρχή εμποδίζει την ανάπτυξη.

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

Windows 8.1: Επανέναρξη… για την “Έναρξη”

Kitriniaris

Πανευρωπαϊκή συνάντηση συνεργατών της Sony στην Αθήνα

Η Kodak Alaris παρουσιάζει το νέο σαρωτή Kodak i3500

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα