11.5 C
Athens
26/02/2021
Biztech

[Upd: Vodafone-Verizon: Έκλεισε το deal των $ 130 δις]

Επανήλθε στο προσκήνιο το θέμα της πώλησης της συμμετοχής της Vodafone στη Verizon Wireless, μία συμφωνία η αξία της οποίας μπορεί να ξεπεράσει τα $ 100 δις. Ο βρετανικός όμιλος επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη Verizon προκειμένου να πουλήσει στη δεύτερη το 45% που έχει στη Verizon Wireless, μία από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η υπόθεση δεν είναι νέα, καθώς συζητήσεις είχαν υπάρξει και στο παρελθόν, χωρίς, όμως, να υπάρξει αποτέλεσμα. Η Verizon που ελέγχει το 55% της Verizon Wireless θέλει το μερίδιο της Vodafone και είναι διατεθειμένη, σύμφωνα με τις φήμες, να δώσει περίπου $ 100 δις, με τον βρετανικό όμιλο να επιδιώκει ένα τίμημα της τάξεως των $ 130 δις. Ενδεχομένως, μία συμφωνία να κλείσει κάπου στη μέση.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι και οι δύο πλευρές θα ήθελαν να προχωρήσει μία τέτοια συμφωνία, αλλά το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στην υψηλή φορολογία που θα καλείτο να πληρώσει η Vodafone με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το ποσό που θα επέστρεφε στους μετόχους της. Αυτός είναι και ο λόγος που τον περασμένο Απρίλιο είχε προκύψει ένα σενάριο που ήθελε τη Verizon να συνέπραττε με την AT&T -τον κύριο ανταγωνιστή της στην αμερικανική αγορά- και να αγόραζαν ολόκληρον τον βρετανικό όμιλο και στη συνέχεια η πρώτη να έπαιρνε το 45% της Verizon Wireless με τη δεύτερη να αποκτούσε τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Vodafone. Όσο και αν μοιάζει απίστευτο, το 45% της Verizon Wireless αξίζει σχεδόν όσο όλη η υπόλοιπη Vodafone!

[Νέα ενημέρωση 2/9] Στα $ 130 δις η συμφωνία μεταξύ Vodafone και Verizon

Έκλεισε σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters η συμφωνία μεταξύ Vodafone και Verizon, με το τίμημα αυτής να ανέρχεται τελικά στα $ 130 δις. Άνθρωποι που έχουν εσωτερική πληροφόρηση δήλωσαν στο Reuters ότι η επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί μετά το σημερινό κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς του Λονδίνου αλλά και μετά την ψηφοφορία του ΔΣ της Verizon που θα επικυρώσει τη συμφωνία.

Η Vodafone θα λάβει $ 60 δις σε μετρητά, $ 60 δις σε μετοχές της Verizon και $ 10 δις από άλλες συναλλαγές. Αντίστοιχα, η Verizon για να ανταποκριθεί στους όρους της συμφωνίας έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για σύναψη δανείου ύψους $ 65 δις με τέσσερις τράπεζες, την JPMorgan Chase & Co, την Morgan Stanley, την Barclays Plc και την Bank of America Merrill Lynch.

Η επικείμενη συμφωνία θα ενδυναμώσει, με διαφορετικό τρόπο, και τις δύο εταιρείες. Η Verizon θα αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κινητή τηλεφωνία της Αμερικής ενώ η Vodafone θα αποκτήσει τεράστια ρευστότητα που θα της επιτρέψει να προχωρήσει σε κινήσεις ενίσχυσης των δραστηριοτήτων της στην ευραπαϊκή αγορά.

[Νέα ενημέρωση]

Ανακοινώθηκε η συμφωνία για την πώληση από τη Vodafone του 45% της Verizon Wireless, ενός από τους δύο μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, στον έτερο μέτοχο, τη Verizon. Μία συμφωνία, η αξία της οποίας φθάνει στα $ 130 δις, καθιστώντας την τρίτη μεγαλύτερη επιχειρηματική εξαγορά όλων των εποχών.

Ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος θα εισπράξει σε μετρητά περί τα  $ 58,9  δις συν μετοχές της Verizon αξίας, επίσης, $ 60,2 δις, ενώ στη συμφωνία περιλαμβάνονται και μία σειρά μικρότερων συναλλαγών, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα $ 11 δις. Στις τελευταίες, η πιο σημαντική είναι η μεταβίβαση στη Vodafone του 23,1% της Verizon στη Vodafone Italy. Τα διοικητικά συμβούλια και των δύο ομίλων ενέκριναν ομόφωνα τη συμφωνία, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο α’ τρίμηνο του 2014.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα αξιοποιήσει η Vodafone τα κεφάλαια από την πώληση του 45% της Verizon Wireless. Θεωρείται βέβαιο ότι ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί για την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, αλλά τα υπόλοιπα κεφάλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με διάφορους τρόπου και η νυν διοίκηση έχει έναν -μάλλον ευχάριστο- πονοκέφαλο.

Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

 

Σχετικά άρθρα

IBM: Προς πώληση μέρος των x86 στη Lenovo;

Kitriniaris

Πτώση κερδών και εσόδων για την Xerox

Kitriniaris

Η ΕΕ ζητά το “σπάσιμο” της Google

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα