Τριγμοι στο mobile division της Samsung

Η φτώχια φέρνει γκρίνια, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός και απ’ ότι φαίνεται γκρίνια φέρνει και ο μικρότερος του αναμενομένου πλούτος, αφού μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου για τη Samsung, η εταιρεία φέρεται να εξετάζει αλλαγή του επικεφαλής στο mobile division. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε χθεσινό δημοσίευμά της η Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο τα πυρά συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του J.K. Shin, επικεφαλή του mobile division αλλά και co-CEO της εταιρείας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγές εντός της εταιρείας το σενάριο που εξετάζεται είναι η απομάκρυνση του Shin από τη θέση του στο mobile division και η αντικατάστασή του από τον Boo-Keun Yoon, επίσης co-CEO της εταιρείας, ο οποίος είναι επικεφαλής του consumer electronic business. Μάλιστα, ο Yoon δεν θα μετακινηθεί αλλά θα διατηρήσει και τις δύο θέσεις ταυτόχρονα.

Το mobile division είναι ένα από τα σημαντικότερα businesses για τη Samsung και ίσως αυτό που την καθιέρωσε ως ένα από τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως. Ωστόσο τα τελευταία τρίμηνα η Samsung πέφτει θύμα της ίδιας τακτικής που της επέτρεψε να καταστεί ο μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones. Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι ανταγωνιστές παρουσιάζουν όλο και περισσότερα, όλο και καλύτερα και ολοένα πιο ανταγωνιστικά μοντέλα συσκευών, με μικρότερο κόστος. Έτσι κερδίζουν συνεχώς μερίδιο αγοράς. Πλέον η κορεατική εταιρεία φαίνεται να κατανοεί ότι δεν μπορεί να “χτυπήσει” τους κινέζους κατασκευαστές “χαμηλά” όπου τα περιθώρια κέρδους είναι πια πολύ μικρά, και στο πλαίσιο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να μειώσει τον αριθμό των μοντέλων smartphones περίπου 25% έως 30% μέχρι το 2015.