7.3 C
Athens
19/01/2021
Biztech

Thin & Light Business Laptops: Μια αγορά με…μεγάλο βάρος

Τα thin & light laptops είναι ίσως η πιο ενδιαφέρουσα κατηγορία φορητών υπολογιστών. Από απλά εργαλεία παραγωγικότητας έχουν εξελιχθεί σε «σύμβολο status» που το κάθε στέλεχος επιθυμεί να έχει στον χαρτοφύλακά του. Διαθέτουν την πιο σύγχρονη τεχνολογία, ισχυρά υποσυστήματα, πλήθος επιλογών συνδεσιμότητας και χρήσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα συστήματα με οθόνη αφής και τα 2-σε-1, convertibles και detachables που λειτουργούν και ως tablet. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλα τα παραπάνω στριμώχνονται σε μερικά χιλιοστά πάχος.

Τα σύγχρονα thin & light laptops απευθύνονται στον επαγγελματία που δεν κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις και την αυτονομία, αλλά ταυτόχρονα επιθυμεί έναν υπολογιστή που να ταιριάζει με το στυλ του. Για αυτό το λόγο βλέπουμε διάφορες σχεδιαστικές πρωτοτυπίες εκ μέρους των κατασκευαστών, από νέα «διαστημικά» κράματα που προσδίδουν στιβαρότητα, ανθεκτικότητα, εργονομία και ελάχιστο βάρος και πρωτότυπες χρωματικές επιλογές, μέχρι εξωτικά υλικά, όπως ξύλο και δέρμα. 

 


 

Υπάρχουν αρκετοί και σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι επιχειρήσεις δείχνουν ολοένα και συχνότερα προτίμηση στα επαγγελματικά thin & light laptops, μιας και ενσωματώνουν τις νεότερες γενιές επεξεργαστών Intel Core, δίσκους SSD, καθώς και άλλα εξελιγμένα χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν τοποθετηθεί εντός ενός εξαιρετικά λεπτού, ελαφριού και φορητού περιβλήματος. Οι κατασκευάστριες εταιρείες κυκλοφορούν μια ευρεία ποικιλία μοντέλων που απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και είναι σαφώς πιο ολοκληρωμένα και αξιόπιστα από τα παραδοσιακά laptops.

 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι λύσεις high-end περιλαμβάνουν μοντέλα τα οποία μέχρι πρότινος μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στα mobile workstations. Με τη βασική διαφορά -και ταυτόχρονα πλεονέκτημα για τα thin & light laptops- ότι είναι σαφώς πιο φορητά χωρίς να υπολείπονται σε ισχύ. Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό επιχείρημα στο οποίο οι συνεργάτες οφείλουν να σταθούν όταν μιλούν με δυνητικούς πελάτες.

Τα thin & light laptops ενσωματώνουν high-end επεξεργαστές Intel Core και AMD Ryzen τελευταίας γενιάς αλλά και αντίστοιχες επιλογές από πλευράς γραφικών, ώστε να ανταποκρίνονται στις εργασίες που απαιτούν έντονη επεξεργαστική και γραφική ισχύ. Πρόκειται για την ιδανική λύση για επιχειρήσεις που ασχολούνται με γραφικά, μοντάζ, παραγωγή βίντεο και διαφημίσεων κ.ο.κ.

Την ίδια στιγμή ανταποκρίνονται στις υψηλότερες απαιτήσεις με ταχύτατους δίσκους SSD, μεγάλη ποσότητα μνήμης και προφανώς με εξαιρετικά λεπτό case στο ελάχιστο δυνατό βάρος. Συγκεκριμένα, τα business thin & light laptops διαθέτουν κατ’ ελάχιστο 4GB μνήμης RAM, η οποία αποτελεί το τυπικό πλέον προαπαιτούμενο για όλα τα business συστήματα. Από την άλλη, ο δίσκος SSD θα βελτιώσει σημαντικά τη συνολική εμπειρία εργασίας, ενώ ο αποθηκευτικός χώρος είναι κι αυτός ανάλογος (με τα 128GB και επάνω να αποτελούν την τυπική χωρητικότητα), ακόμα και στην περίπτωση επιχειρήσεων που αποθηκεύουν τα περισσότερα από τα δεδομένα τους σε servers.

Ένα ακόμα σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η αυτονομία της μπαταρίας. Η μεγάλης χωρητικότητας μπαταρία είναι εξαιρετικά σημαντική -στις περιπτώσεις επαγγελματικών ταξιδιών, πτήσεων, μετακινήσεων κ.ο.κ.-, για συσκευές που ο λόγος ύπαρξής τους είναι ακριβώς η φορητότητα, ενώ εξαιτίας των high-end features τους καταναλώνουν πολύ ενέργεια. Στη λογική αυτή τα business thin & light laptops συνήθως διαθέτουν ποικιλία από επιλογές μπαταρίας, ενώ κάποια μοντέλα enterprise-class συνοδεύονται από 2 με 3 διαφορετικά είδη μπαταριών. Προφανώς όσο μεγαλύτερη είναι η μπαταρία, τόσο αυξάνεται και η αυτονομία κάτι που έχει αρνητική επίδραση στο συνολικό βάρος της συσκευής. Από την άλλη, αυτό το μικρό μειονέκτημα υπερκαλύπτεται από το βασικό πλεονέκτημα πως ο πελάτης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συσκευή του όσο χρόνο χρειαστεί χωρίς διακοπή.

 

2-σε-1 (Convertibles / Detachable tablets)

Για αρκετά χρόνια, όταν μια επιχείρηση χρειαζόταν ένα φορητό σύστημα, η επιλογή laptop ήταν μονόδρομος. Όσο όμως οι mobile επεξεργαστές γίνονταν πιο ισχυροί και τα λειτουργικά συστήματα πιο ευέλικτα, οι χρήστες είχαν περισσότερες επιλογές: είτε τα παραδοσιακά συστήματα είτε τα tablet που προσέφεραν μειωμένη λειτουργικότητα και ισχύ, αλλά ήταν πιο βολικά καθώς δεν χρειάζονταν πληκτρολόγιο. Ήταν επομένως θέμα χρόνου προτού οι κατασκευαστές συνειδητοποιήσουν πως η προσθήκη ή αφαίρεση του πληκτρολογίου ήταν το κλειδί. Το αποτέλεσμα είναι οι συσκευές 2-σε-1, οι οποίες αναδείχθηκαν στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην αγορά των PCs, όπως θα δούμε και στη συνέχεια. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα convertible laptops και τα detachable tablets.

 

Convertible Laptops

Ένα convertible μπορεί να μεταμορφωθεί από laptop σε tablet και το αντίστροφο, με τα περισσότερα συστήματα να διαθέτουν αρθρωτό σχεδιασμό που επιτρέπει την περιστροφή του πληκτρολογίου 360 μοίρες πίσω από την οθόνη. Αυτού του είδους το 2-σε-1 αποτελεί τη ιδανική επιλογή εφόσον ο χρήστης χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο αρκετά, καθώς σημαίνει πως θα το έχει πάντα κοντά του.

Δεδομένης της κίνησης που επιτρέπει η άρθρωση του convertible, τα συστήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικές λειτουργίες. Στην περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να μοιραστεί την οθόνη σε ένα meeting θα το αναδιπλώσει στη θέση stand ή εφόσον δεν υπάρχει χώρος στο γραφείο θα το τοποθετήσει σε λειτουργία tent. Τα 2-σε-1 πραγματικά δεν έχουν αντίπαλο σε αυτό το πεδίο.

Σε ένα convertible όλο το hardware συμπεριλαμβανομένης της μπαταρίας είναι τοποθετημένο στη βάση όπως και στα κανονικά laptops, οπότε προσφέρεται η απαραίτητη ισορροπία για χρήση στα γόνατα ή στην επιφάνεια του τραπεζιού. Το σταθερό καπάκι του clamshell είναι επίσης μια πολύ καλύτερη επιφάνεια πληκτρολόγησης από το εξαιρετικά λεπτό panel ενός αποσπώμενου πληκτρολογίου. Υπάρχει εξάλλου πολύς περισσότερος χώρος για την μπαταρία σε laptop form factor, με αποτέλεσμα βελτιωμένη αυτονομία.

Το μειονέκτημα σε αυτό το form factor είναι πως προστίθεται έξτρα βάρος εξαιτίας αυτών των μπαταριών, καθώς και επιπλέον πάχος, μιας και ο μηχανισμός της άρθρωσης είναι περισσότερο περίπλοκος από εκείνον ενός laptop. Επίσης, μιας και το κάτω μισό είναι μόνιμα συνδεδεμένο, αυτό σημαίνει πως ο χρήστης θα κουβαλάει το εξτρά βάρος και τον όγκο του πληκτρολογίου όπου κι αν βρεθεί.

 

Detachable Tablets

Ένα detachable tablet 2-σε-1 είναι ουσιαστικά ένα tablet με πληκτρολόγιο-βάση ή πληκτρολόγιο-case. Η επιλογή της βάσης είναι πιο σταθερή από το case, αλλά η βασική ιδέα είναι αυτή: Ο χρήστης μπορεί να αποσπάσει το πληκτρολόγιο από το tablet και να το αφήσει στον χώρο εργασίας του ή αλλού εφόσον επιθυμεί τη μέγιστη φορητότητα.

Ένα tablet με μια καλοσχεδιασμένη βάση πληκτρολογίου δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από ένα clamshell laptop, ενώ κάποια detachable docks περιέχουν μεγαλύτερη μπαταρία που θα επεκτείνει σημαντικά τον χρόνο εργασίας χωρίς φόρτιση. Οι απλούστερες θήκες πληκτρολογίου συνήθως δεν περιέχουν εξτρά cells μπαταρίας ή θύρες USB, αλλά εφόσον ο χρήστης δεν έχει συχνά ανάγκη πληκτρολογίου, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον πειράξουν οι ελλείψεις αυτές.

Το όφελος του case πληκτρολογίου εντοπίζεται στο γεγονός πως είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο συνολικά από το σύνηθες κάτω μισό του laptop ή του convertible. Εντούτοις, τα detachable υβριδικά tablets, έχουν την τάση να είναι πιο βαριά στο επάνω τμήμα, μιας και όλα τα υποσυστήματα και η μπαταρία, ουσιαστικά το βάρος τους, βρίσκεται στην οθόνη. Θα είναι καλό η επιχείρηση να εξετάσει τους τρόπους χρήσης, προκειμένου να αποφασίσει κατά πόσον βολεύει το κράτημα του PC στα χέρια και η αλληλεπίδραση με την οθόνη αφής είναι κατάλληλη για τις ανάγκες των εργαζομένων της.

Η απόσπαση του tablet από το πληκτρολόγιο είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα για το προσωπικό της επιχείρησης, ιδίως στις περιπτώσεις παρουσιάσεων σε μεγάλες οθόνες, ενώ ταυτόχρονα γίνεται χρήση του tablet για σημειώσεις στα slides σε πραγματικό χρόνο. Η επανατοποθέτηση του πληκτρολογίου απαιτεί ελάχιστο χρόνο, το οποίο σημαίνει πως ο χρήστης θα μπορεί εύκολα και άνετα να αλλάξει το περιεχόμενο του slideshow κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος ή εφόσον απαιτείται μια ταχεία αλλαγή πριν το επόμενο meeting.

 

 

 

Η αγορά των thin & light laptops

Σύμφωνα με έρευνα της IDC, οι πωλήσεις της κατηγορίας personal computing devices (PCDs), στην οποία περιλαμβάνονται τα παραδοσιακά PCs και tablets, αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση στον ετήσιο μέσο όρο ανάπτυξής τους της τάξης του 2,4% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2019-2023. Εντούτοις, οι 2-σε-1 συσκευές (convertible PCs και detachable tablets), καθώς και τα ultraslim notebook PCs αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% συνολικά την ίδια χρονική περίοδο. Σύμφωνα με την πρόβλεψη με τίτλο «Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker» της IDC, οι συνολικές πωλήσεις PCDs θα πέσουν κάτω από τα 400 εκατομμύρια εντός του 2020, κάτι που έχει να συμβεί από το 2010, τη χρονιά που κυκλοφόρησε το iPad. Κι όμως, σε αυτή τη μάλλον αρνητική εξέλιξη διακρίνεται μια αισιόδοξη προοπτική, με τα thin and light laptops και τα detachable tablets, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι συσκευές iPad Pro της Apple και τα Surface tablets της Microsoft.

 

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ryan Reith (program vice president του Worldwide Mobile Device Trackers της IDC), μέσα στο 2019 είδαμε κάποιες μη αναμενόμενες θετικές τάσεις εντός της παραδοσιακής αγοράς των PCs. Η εμπορική ζήτηση που βασίστηκε κυρίως στο προδιαγεγραμμένο τέλος της υποστήριξης των Windows 7 ήταν αναμενόμενη, αφήνοντας χώρο για μεγαλύτερη ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 2019. Επιπλέον είδαμε κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις από πλευράς ζήτησης στο consumer κομμάτι. Ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσον οι επιβαλλόμενοι δασμοί θα ανεβάσουν τις consumer δαπάνες έχει κάνει τους vendors να επιχειρήσουν να προωθήσουν συντομότερα τα προϊόντα τους στο κανάλι, οπότε το πραγματικό ενδιαφέρον έχει σχέση με την παρακολούθηση των πωλήσεων για το υπόλοιπο του 2019 και μετά του 2020.

 

Η IDC μάλιστα αναμένει έναν διαχωρισμό της κατηγορίας 2-σε-1, δεδομένου πως η Apple και η Microsoft συνεχίζουν να προωθούν τα detachables, ενώ άλλοι κατασκευαστές προωθούν τα convertible PCs. Σε βάθος χρόνου, οι ειδικοί της IDC αναμένουν πως τα iOS detachables θα καταλάβουν περίπου το ένα τέταρτο της αγοράς 2-σε-1. Η υποστήριξη της Apple στο φυσικό πληκτρολόγιο, μέσω της προσθήκης smart connector στο iPad του 2019 και η κυκλοφορία του iPadOS θα ενισχύσει τα detachables ως τη βιώσιμη εναλλακτική στα σύγχρονα notebooks και τα convertibles.

Εκτός της ανάπτυξης που παρατηρείται σε αυτού του είδους τα form factors, η παρουσία του 5G θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αγορά των PCDs, αν και αναμένεται να ακολουθήσει εκείνη των smartphones. Η IDC προβλέπει πως ως το 2023 το 10% των detachable tablets θα βασίζεται στο 5G, επιπροσθέτως ενός επιπλέον 29% που διαθέτει 4G. Εντωμεταξύ, ο αριθμός των ultraslim και convertible notebooks με συνδεσιμότητα αναμένεται να αυξηθεί με διπλάσιο ρυθμό CAGR.

 


 

Πρόβλεψη της IDC για Personal Computing Device, 2019-2023 (πωλήσεις σε εκατομμύρια τεμάχια)

Όλα τα στοιχεία αντιπροσωπεύουν δεδομένα πρόβλεψης
Τα παραδοσιακά PCs περιλαμβάνουν Desktop, Notebook και Workstation,
Οι 2-σε-1 συσκευές είναι η κατηγορία που περιλαμβάνει convertible PCs και detachable tablets

 


 

Σύμφωνα πάλι με έρευνα της Global Industry Analysts, οι πωλήσεις των thin & light laptops αναμένεται να αγγίξουν τα 375 εκατομμύρια δολάρια ως το 2024. Σε αυτό προφανώς συμβάλλει το εξαιρετικό επίπεδο ευχρηστίας τους στις καθημερινές εργασίες, μιας και προσφέρουν στους καταναλωτές μια ελαφριά, λεπτή και ταχύτατη συσκευή που έχει αυτονομία περίπου 10 ώρες.

Τα thin & light laptops παραμένουν μια σχετικά νέα κατηγορία notebooks. Πρόκειται για καινοτόμες συσκευές που διαθέτουν παρόμοια μεν υποσυστήματα με εκείνα των notebooks (οθόνη, πληκτρολόγιο και hardware), αλλά διαφοροποιούνται καθώς ενσωματώνουν ταχύτερες επιλογές αποθήκευσης όπως είναι οι δίσκοι SSD (ή το υβριδικό μοντέλο SSD+σκληρός δίσκος).

Οι σύγχρονες έρευνες στον κόσμο των επιχειρήσεων εστιάζουν σε συγκεκριμένους παράγοντες για τους οποίους ολοένα και περισσότερα στελέχη επιλέγουν τα thin & light laptops και καλό θα είναι να τους έχει υπόψη το κανάλι συνεργατών:

•  Σχεδιασμός: Ελαφρύς, λεπτός, ποιοτικός

•  Χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας

•  Μεγάλη διάρκεια ζωής μπαταρίας

•  Ταχεία εκκίνηση εντός 2-3 δευτερολέπτων από κατάσταση hibernate

•  Σταθερή συνδεσιμότητα

 

Μια ακόμα παράμετρος που εξηγεί την επιτυχία των thin & light laptops στη συνολική αγορά των laptops είναι η αντικειμενική πραγματικότητα της αυξανόμενης κυριαρχίας των 2-σε-1 συσκευών που ενσωματώνουν την ολοκληρωμένη λειτουργικότητα των notebooks, ταυτόχρονα με τη φορητότητα ενός tablet. Το γεγονός αυτό πρέπει να συνδυαστεί με την επέκταση της στρατηγικής για τις συσκευές αυτές όπως καθορίστηκε από τις Intel και Microsoft, με στόχο τη ανταπόκρισή τους στη συνεχή άνοδο και δημοτικότητα των μη Windows και Intel συσκευών.

 

Σε κάθε περίπτωση, αν δούμε τη σταθερή μείωση των πωλήσεων PCs, οι οποίες εν πολλοίς οφείλονται στους μεγαλύτερης διάρκειας κύκλους ανανέωσης των υπολογιστών, της αντικατάστασής τους από smartphones και tablets, αλλά και την αυξανόμενη μετακίνηση προς το mobile computing, τότε όντως η αναμενόμενη ανάπτυξη στην αγορά των thin & light laptops παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κανάλι. Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις στην τεχνολογία των επεξεργαστών, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα ελαφρύτερα και λεπτότερα σχέδια notebooks, με επιδόσεις που καλύπτουν ακόμα και τις πιο ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Τέλος, να προσθέσουμε και τη γενικότερη τάση που φαίνεται να προσφέρει μια περαιτέρω ώθηση ανάπτυξης στον χώρο των thin & light laptops. Αναφερόμαστε στην αυξανόμενη παρουσία του BYOD στις επιχειρήσεις, οι οποίες υιοθετούν με ολοένα και μεγαλύτερους ρυθμούς τις λεγόμενες ultraportable συσκευές όπως είναι και τα thin & light laptops, για έναν αριθμό από λειτουργίες όπως το product development, το testing, η ανάλυση και η προεπισκόπηση των ΙΤ προϊόντων. Επιπλέον, η ενσωμάτωση του Thunderbolt 3 ως κυρίαρχη επιλογή για τα thin & light laptops που συνεπάγεται ταχεία μεταφορά αρχείων, PC migrations, πρόσβαση σε data storage, επιτρέποντας μεγαλύτερες ταχύτητες στη μεταφορά δεδομένων, είναι βέβαιο πως θα ωφελήσει τις μελλοντικές προοπτικές τής αγοράς αυτής στο άμεσο μέλλον.

 

 

 

Thin & light ή κανονικό laptop;

Γιατί κάποιος να προτιμήσει κάποιο thin & light και όχι μια πιο παραδοσιακή λύση laptop; Στη συνέχεια, στεκόμαστε σε κάποια βασικά επιχειρήματα που θα δώσουν στο κανάλι συνεργατών σημαντικά επιχειρήματα.

 

Σχεδιασμός και εμφάνιση

Σε πρώτο επίπεδο, τα thin & light laptops έχουν το εξής βασικό πλεονέκτημα όταν τα συγκρίνουμε με την πλειονότητα των laptops: Είναι σαφώς πιο λεπτά και την ίδια στιγμή πιο ελαφριά. Ας πάρουμε για παράδειγμα το δημοφιλές segment των 13,3 ιντσών όπου οι περισσότερες συσκευές ζυγίζουν λιγότερο από 1,5 κιλά και έχουν πάχος ως και 18 χιλιοστά. Αντίθετα, τα συνηθισμένα φορητά laptops είναι σαφώς πιο ογκώδη και ζυγίζουν τουλάχιστον 2 κιλά, με κάποιες μόνο εξαιρέσεις μεταξύ των premium business notebooks.

Εκτός αυτών δεν υπάρχει κάποιο όριο σχετικά με την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του περιβλήματος, αν και οι συσκευές αυτής της κατηγορίας εντυπωσιάζουν με την εμφάνισή τους και τη γενικότερη ποιότητα του φινιρίσματος. Τα υλικά που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι το μαγνήσιο, το αλουμίνιο, τα ανθρακονήματα, το γυαλί και άλλα υψηλής ποιότητας υλικά, κάτι που προφανώς δεν ισχύει για τα παραδοσιακά laptops, εκτός και αν αναφερόμαστε στη high-end κατηγορία.

 

Πληκτρολόγιο

Ανασηκώνοντας το καπάκι, ο χρήστης θα παρατηρήσει πως τα περισσότερα thin & light laptops διαθέτουν σχετικά «ρηχά» πληκτρολόγια, εξαιτίας του λεπτού σχεδιασμού τους, κάτι που τα διαφοροποιεί σε σχέση με τα παραδοσιακά laptops που διαθέτουν περισσότερο χώρο. Και αυτό όμως δεν αποτελεί απόλυτο κανόνα, μιας και υπάρχουν στην αγορά μοντέλα με εξαιρετικά πληκτρολόγια, ενώ τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν πληκτρολόγιο οπίσθιου φωτισμού.

 

Hardware και επιδόσεις

Τα thin & light laptops συνήθως συνοδεύονται από ενσωματωμένα γραφικά (παρόλο που κάποια διαθέτουν και ξεχωριστό chip γραφικών). Αυτό συνεπάγεται πως διαθέτουν ακόμα περισσότερα configurations σε σχέση με τα κλασικά notebooks, τα οποία εκτείνονται από τα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης entry level συστήματα, ως και τους πιο «βαρείς» πολυ-πύρηνους επεξεργαστές και τις εξειδικευμένες λύσεις γραφικών που θα βρούμε στα τελευταίας γενιάς business συστήματα.

Τα thin & light laptops επιπλέον μπορούν αποδειχθούν αρκετά απαιτητικά, δεδομένου πως οι Ultra Low Voltage (ULV) πλατφόρμες συνεπάγονται υψηλές επιδόσεις, ιδίως σε συνδυασμό με τις επιλογές ταχείας αποθήκευσης, όπως είναι οι δίσκοι SSD σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους. Επιπρόσθετα, οι πλατφόρμες ULV υποτίθεται πως προσφέρουν μια περαιτέρω ισορροπία μεταξύ ισχύος και απόδοσης, με αποτέλεσμα η αγορά να προσφέρει πολλαπλές επιλογές του είδους.

 

Διάρκεια μπαταρίας

Τα thin & light laptops έχουν σαφώς μεγαλύτερη διάρκεια ζωής με μία μόνο φόρτιση, σε σχέση με τα παραδοσιακά laptops, η οποία μπορεί να αγγίξει ακόμα και τις 10 ώρες λειτουργίας. Προκειμένου να κερδίσουν σε αποθηκευτικό χώρο, οι μπαταρίες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ενσωματωμένες και μη αποσπώμενες στα περισσότερα thin & light laptops, όπως εξάλλου και τα υποσυστήματα hardware. Αντίθετα, στα παραδοσιακά laptops η μπαταρία, η μνήμη ή ο αποθηκευτικός χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και αντικαταστάσιμος.

 

Άλλα χαρακτηριστικά

Δεδομένου πως τα thin & light laptops είναι τόσο ελαφριά, το αποτέλεσμα είναι πως μπορούν να υπερθερμανθούν όταν εκτελούν απαιτητικές εφαρμογές, ιδίως οι εκδόσεις με εξειδικευμένες κάρτες γραφικών. Σε αυτό συνεισφέρει και το μεταλλικό περίβλημα που δεν βοηθάει ιδιαίτερα στο να απομακρύνεται η θερμότητα εύκολα.

Συν τοις άλλοις, τα thin & light laptops οφείλουν να εκκινούν ταχύτατα και να επανέρχονται από κατάσταση αδράνειας σε χρόνο κάτω από 7 δευτερόλεπτα, και γι’ αυτό οι ταχύτερες επιλογές αποθήκευσης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση. Και βέβαια, θα πρέπει να υλοποιήσουν μια σειρά από τεχνολογίες ασφαλείας, οι οποίες θα διασφαλίσουν πως το περιεχόμενο που βρίσκεται αποθηκευμένο στη συσκευή θα παραμείνει ασφαλές στην περίπτωση που οι συσκευές κλαπούν, ενώ θα βοηθήσουν το χρήστη τους να τις εντοπίσουν και πιθανώς να τις ανακτήσουν. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επιχειρηματικούς πελάτες του καναλιού των συνεργατών που απαιτούν ασφάλεια πάνω από όλα.

Και βέβαια, όσον αφορά τις θύρες και τις επιλογές συνδεσιμότητας, στα thin & light laptops ενσωματώνονται οι άκρως απαραίτητες, μιας και δεν υπάρχει αρκετός χώρος λόγω πάχους για όσα έχουμε συνηθίσει στα παραδοσιακά laoptops. Το αποτέλεσμα είναι πως κάποια features είτε έχουν περικοπεί ή αντικατασταθεί από τις πιο μινιμαλιστικές εκδόσεις τους. Για παράδειγμα δύσκολα θα βρείτε θύρα Ethernet σε ένα τέτοιο laptop, ενώ το USB-C (με Thunderbolt 3 ή χωρίς) είναι σχεδόν standard. Στις περιπτώσεις αυτές τα docking stations προσφέρουν πολλές επιλογές επέκτασης και συνδεσιμότητας.

 

Όσον αφορά τις οθόνες, ο συνεργάτης μπορεί να προτείνει μια ευρεία γκάμα από εκείνες που προσφέρει η αγορά, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της επιχείρησης: οι επιλογές αυτές κυμαίνονται από τις 11,6 ίντσες ως και τις 15,6 ίντσες. Οι περισσότερες premium επιλογές προσφέρουν οθόνες υψηλής ποιότητας, με IPS panels και ακόμα και οθόνες αφής σε πολλά από τα τελευταία μοντέλα.

 

Σχετικά άρθρα

Δύο εταιρείες επιλέγουν λύσεις της Nubis

Kitriniaris

Παρουσίαση του νέου HTC One

Kitriniaris

Η Ericsson δημιουργεί το κοινωνικό δίκτυο των πραγμάτων

dmallas

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα