Θετικα τα πρωτα σημαδια για το ελληνικο “Cyber Monday”

Με μέση αύξηση της τάξης του 42% στις online πωλήσεις, έκλεισε η Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου για τα e-shops που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία αυτή με προσφορές προς τους καταναλωτές. Η πρωτοβουλία οργανώθηκε από τον GRECA, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτρονικού Εμπορίου, μεταξύ 3 και 10 Δεκεμβρίου, και πρόκειται να καθιερωθεί σε ετήσια βάση στα πρότυπα του Cyber Monday, ενός διεθνούς θεσμού για online πωλήσεις προϊόντων, που αποτελεί τη σημαντικότερη ημέρα της χρονιάς για τους e-tailers στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο GRECA, υπήρξαν και ειδικές περιπτώσεις, ανάλογα με τις προσφορές και τον τρόπο που αυτές επικοινωνήθηκαν, όπου κάποια e-shops κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων μεγαλύτερη του 100% σε σχέση με την εβδομάδα προ των προσφορών.

Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό αντίστοιχο του Cyber Monday έκανε φέτος τα πρώτα του βήματα, καθώς ο διεθνής θεσμός μετρά αφενός περισσότερα χρόνια, αφετέρου συμμετέχουν σε αυτό συντριπτικά περισσότερα e-shops. Είναι ενδεικτικό ότι στο φετινό Cyber Monday, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, οι Αμερικανοί καταναλωτές πραγματοποίησαν online αγορές ύψους $1,735 δις.

Στην Ελλάδα, το Δ.Σ. του GRECA έκρινε ο εορτασμός θα απέδιδε καλύτερα για τους καταναλωτές και τα ηλεκτρονικά καταστήματα αν διαρκούσε μία εβδομάδα αντί για μία ημέρα.