7.5 C
Athens
15/01/2021
Biztech

Τάσεις για το storage το 2012

Την παρουσίαση των τάσεων στην αγορά αποθήκευσης κατά το 2012 πραγματοποίησε η Symantec. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της εταιρείας, οι 5 βασικές τάσεις είναι οι εξής:

► Αυξημένη αλληλεξάρτηση φυσικών και εικονικών τεχνολογιών
Με δεδομένο ότι τα virtualization projects ξεκινούν συχνά ως κάτι μικρό και στη συνέχεια καλύπτουν μεγάλα τμήμα του περιβάλλοντος πληροφορικής, κατά το 2012 αναμένεται ότι πολλές εταιρείες θα συνδυάσουν τις ομάδες έργου σε θέματα virtualization και τις αντίστοιχες υποδομές με το εταιρικό ΙΤ. Έτσι, θα αναδειχθεί η ανάγκη συνεργασίας ως μία πλατφόρμα φυσικών και virtual πόρων.  
Ως αποτέλεσμα, η ασφάλεια, η διαχείριση αποθήκευσης και η δημιουργία αντιγράφων σε φυσικούς και virtual πόρους θα αποτελέσουν το νέο πρότυπο.

Σύμφωνα με έρευνα της Symantec, τα τμήματα ΙΤ χρησιμοποιούν διαφορετικές ομάδες για το φυσικό και το virtual περιβάλλον, ενώ το 31% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί διαφορετικές ομάδες ακόμη και για τη δημιουργία backup σε virtual και φυσικούς servers. Με βάση την ίδια έρευνα, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν διαφορετικές ομάδες έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη στο backup και την ανάκτησή του, ενώ δεν το θεωρούν και αξιόπιστο. Για τις εταιρείες, δε, που χρησιμοποιούν πολλαπλά προϊόντα, το 77% θα σκεφτόταν να υιοθετήσει μία και μοναδική λύση backup.

Σε ό,τι αφορά τους βασικούς παίκτες της αγοράς, η Symantec θεωρεί ότι Citrix και Microsoft βρίσκονται πλέον πολύ πιο κοντά στη VMware, ενώ σε σχετική έρευνα, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν δευτερεύοντες hypervisors στην εταιρεία τους, απόδειξη ότι οι επιχειρήσεις δεν δεσμεύονται αποκλειστικά σε μία πλατφόρμα.

► Νέα “νιότη” για το backup
Στον χώρο του backup υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις, τόσο λόγω της ραγδαίας αύξησης της πληροφορίας, όσο και λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων όπως η προστασία virtual συστημάτων, το deduplication, η διαχείριση snapshots κ.λπ.
Για τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε snapshots περισσότερο απ’ ότι σε backup και δεν εφαρμόζουν deduplication ή granular recovery τεχνολογία για το virtual περιβάλλον τους, η Symantec προβλέπει αύξηση των χρόνων backup και recovery. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν νέες τεχνολογίες που παρουσιάζονται από διάφορους κατασκευαστές, οι οποίες θα αλλάξουν τον τρόπο προστασίας δεδομένων, και θα εξοικονομήσουν εκατομμύρια Ευρώ στις επιχειρήσεις.  

Συνολικά, η Symantec βλέπει την τάση για μία “υπέρ-εταιρική” λύση recovery, αφού snapshots, εικονικά συστήματα, κλασικά backups, ταινίες κ.λπ. θα πρέπει να μπορούν να ανακτηθούν (και να διαχειριστούν) με ενιαίο τρόπο. Μερικά από τα highlights της νέας χρονιάς περιλαμβάνουν τα εξής:
• Έκρηξη της πληροφορίας, η οποία αναμένεται να φτάσει τα 7ZB (ZettaBytes) το 2015, από 1,8ΖΒ το 2011.
• Νέα προσέγγιση στον τρόπο λήψης backup αφού τόσο το 24ώρο “παράθυρο”, όσο και το απομακρυσμένο backup διαθέτουν προβλήματα.
• Μείωση της διατηρούμενης επ αορίστω, πληροφορίας.

► Διακυβέρνηση της πληροφορίας
Το θέμα της διαχείρισης της ουσίας της πληροφορίας, θα αποτελέσει εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Όσοι μπορέσουν να ελέγξουν σωστά τον όγκο των πληροφοριών στον οργανισμό τους, αφενός θα αποκτήσουν τεράστιο πλεονέκτημα, αφετέρου θα μπορούν να τη διαχειριστούν με πολύ καλύτερο τρόπο σε όλα τα νέα μέσα και με όλους τους νέους τρόπους, όπως για παράδειγμα στο cloud, στις φορητές συσκευές και στα κοινωνικά δίκτυα.
Αντίθετα, οι επιχειρήσεις που θα αποτύχουν να ελέγξουν και να προστατεύσουν τα δεδομένα τους θα γίνουν θύματα της ίδιας της πληροφορίας. Η έλλειψη διακυβέρνησης της πληροφορίας θα αποτρέψει την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα σε λύσεις συμμόρφωσης και eDiscovery.

Έτσι, κατά το 2012, οι vendors θα προσφέρουν λύσεις-πακέτο που εκτός από την αρχειοθέτηση, θα περιλαμβάνουν επίσης eDiscovery, encryption, backup, data loss prevention κι άλλες τεχνολογίες.

► Disaster recovery και φυσικά φαινόμενα
Κατά τη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, σημειώθηκαν πολύ περισσότερες φυσικές καταστροφές απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το 2011, μόνο στις ΗΠΑ είχαμε πάνω από 10 μεγάλες καταστροφές λόγω έντονων καιρικών φαινομένων με κόστος άνω των $50 δις.
Η Symantec αναμένει ότι και το 2012 η επικράτηση των φυσικών καταστροφών θα δοκιμάσει περαιτέρω τα σχέδια disaster recovery των επιχειρήσεων, και συνολικά η πιθανότητα για μία επιχείρηση να αναγκαστεί να εφαρμόσει το πλάνο disaster recovery που έχει εκπονήσει, θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Συνολικά, οι εταιρείες θα πρέπει να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις υπηρεσίες με έναν ολιστικό τρόπο και να έχουν τρόπος ανάκτησης των δεδομένα τους με όσο το δυνατόν ταχύτερο τρόπο. H ανάκτηση αυτή θα πρέπει να είναι αυτοματοποιημένη, ώστε αφενός να είναι ακόμη πιο σύντομη, αφετέρου να μειωθεί η εξάρτησή της από τον άνθρωπο.

► Το private cloud δεν θα εξελιχθεί σε cloud-in-a-box
Αν και φαίνεται να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις κάποιων αναλυτών, οι διάφορες λύσεις cloud και συγκεκριμένα αυτές του private cloud δεν θα έρχονται τυποποιημένες ώστε να θεωρούνται “in-a-box”. Με άλλα λόγια, και πάντα σύμφωνα με τη Symantec, μία επιχείρηση δεν θα μπορεί απλά να αγοράσει “σίδερο” και αυτόματα να βρεθεί σε cloud περιβάλλον.
Ο λόγος είναι ότι η λειτουργία ενός datacenter ως cloud vendor σχετίζεται πρωτίστως με τους ανθρώπους και τις διαδικασίες, δηλαδή με στοιχεία όπως η κεντρική διαχείριση, το visibility και ο αυτοματισμός.

Σύμφωνα με τη μελέτη της Symantec, το ROI (Return On Investment ή απόσβεση της επένδυσης) σε θέματα virtualization μειώνεται πλέον. Μάλιστα, το κόστος λειτουργίας μίας λύσης VMware αποτελεί και το νο1 εμπόδιο στην υιοθέτησή της. Με βάση πρόσφατη έρευνα της Symantec (Virtualization and Evolution to the Cloud), τα 2/3 των επαγγελματιών ΙΤ δεν εμπιστεύονται τις κρίσιμες εφαρμογές τους σε ένα private/hybrid cloud, λόγω των επιχειρησιακών απαιτήσεων για SLAs υψηλής διαθεσιμότητας. Αυτό επεκτείνεται και στο περιβάλλον αποθήκευσης με το 82% των ερωτηθέντων να επιλέγουν τη βελτιωμένη διαθεσιμότητα ως ένα σημαντικό στόχο για την απόφαση εφαρμογής private storage-as-a service.
Συνολικά, οι προμηθευτές cloud υπηρεσιών θα πρέπει να προσφέρουν λύσεις που να απαντούν στις ανάγκες για κλιμάκωση (scalability), κεντρική διαχείριση και έλεγχο, καθώς για ευέλικτες χρεώσεις τύπου chargeback ώστε κανείς να πληρώνει μόνο ό,τι χρησιμοποιεί, ακόμη και σε multi-tenant περιβάλλον.
 

Σχετικά άρθρα

AMD: η αγορά των PC’s αλλάζει

Kitriniaris

Πρώτο partner event της Kyocera στην Ελλάδα

Giorgos Athanassiadis

Ξεκλειδώνοντας τις “υπερδυνάμεις” των Xerox MFPs

antonyroussel

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα