Τα smartphones οδηγουν την παγκοσμια αγορα κινητων

Τα smartphones συνεχίζουν την εντυπωσιακή άνοδο της δημοτικότητας τους σε παγκόσμιο επίπεδο, βοηθώντας έτσι να υπάρχει θετικό πρόσημο και στο σύνολο της αγοράς κινητών τηλεφώνων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IDC, το β’ τρίμηνο του 2013 διετέθησαν παγκοσμίως 432,1 εκατ. συσκευές κινητής τηλεφωνίας με την αύξηση σε ετήσια βάση να είναι στο 6%.

Πάνω από τα μισά ήταν smartphones, καθώς τα “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα έφθασαν στα 237,9 εκατ. τεμάχια, σημειώνοντας άνοδο 52,3%.

Όσον αφορά στα μερίδια των κατασκευαστών, οι εκπλήξεις ήταν λίγες, με εξαίρεση την είσοδο της κινεζικής Lenovo στην πρώτη πεντάδα της κατηγορίας των smartphones. Η Lenovo πωλεί μόνο στην Κίνα τα smartphones, αλλά απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι αρκετό για να βρεθεί στην 4η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με ποσοστό 4,7%.

Πρώτη στην κατηγορία των smartphones ήταν, φυσικά, η Samsung με 30,4% αλλά με μερίδιο μειωμένο κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2012, ενώ έπεσε και το μερίδιο της Apple στο 13,1% από 16,6%. Και οι δύο εταιρείες αύξησαν, βέβαια, τις πωλήσεις τους σε αριθμό τεμαχίων, αλλά η αγορά δείχνει να αποκτά λίγο μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Στην τρίτη θέση στα smartphones ήταν η LG με 5,1% και διπλάσιες πωλήσεις, η Lenovo, όπως προαναφέραμε, στην 4η θέση, ενώ την πεντάδα έκλεισε η ΖΤΕ με μερίδιο 4,2%.

Στο σύνολο της αγοράς κινητών τηλεφώνων, όπου περιλαμβάνονται και οι “συμβατικές” συσκευές (featured phones), η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική. Η Samsung είναι μεν πρώτη με μερίδιο 26,2% (από 23,9%), ενώ δεύτερη είναι η Nokia με 14,1% (από 20,5%). Τρίτη η Apple με 7,2% (από 6,4%), τέταρτη η LG με 3,7% (από 3,2%) και πέμπτη και εδώ η ΖTE με 3,5% (έναντι 3,7%). Δείγμα του ανταγωνισμού που υπάρχει στα χαμηλά είναι ότι το μερίδιο των υπόλοιπων κατασκευαστών ανέβηκε στο 45,2% από 42,2% που ήταν στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.