Τα smartphones και η αυξηση δεδομενων αλλαζουν τον κοσμο

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου από την Ericsson στο Σαν Φρανσίσκο, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Hans Vestberg, συζήτησε με τους δημοσιογράφους την επίδραση της τεράστιας αύξησης των συνδρομητών και της χρήσης δεδομένων στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Η ποιότητα του δικτύου, η εμπειρία των καταναλωτών, τα νέα μοντέλα χρέωσης και τιμολόγησης καθώς και η προσφορά υπηρεσιών χρειάζονται προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

 

“Το 2008 υπήρχαν 4 δισεκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας. Μέχρι το 2017 οι συνδρομές θα φτάσουν τα 9 δισεκατομμύρια. Με το mobility και τη συνδεσιμότητα διαθέσιμα παντού, δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ ενός επαγγελματία και ενός απλού χρήστη”, δήλωσε ο H. Vestberg, για να συμπληρώσει ότι “Είναι υποχρέωσή μας να μεριμνήσουμε για τα δίκτυα, ώστε να έχουν δομηθεί και σχεδιαστεί για να χειριστούν όχι μόνο την αύξηση της κίνησης, αλλά και την πολυπλοκότητα των διαφόρων συσκευών και ειδών κυκλοφορίας στα σημερινά κινητά δίκτυα”.

Σύμφωνα με την έκθεση “Traffic and Market Report – Στον παλμό της Διαδικτυωμένης Κοινωνίας”, της Ericsson, μέχρι το 2017, το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει 3G κάλυψη ενώ ήδη 170 εκατομμύρια νέοι συνδρομητές προστέθηκαν σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012 (η πλήρης έκθεση της Ericsson, βρίσκεται εδώ).

Ο κ. Vestberg ανέφερε ότι ο τομέας ΤΠΕ ήδη αντιμετωπίζει ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η αστικοποίηση, το περιβάλλον και η χρήση των φυσικών πόρων. Με την παγκόσμια κάλυψη, ο τομέας ΤΠΕ θα αποτελέσει το βασικό ‘μοχλό’ του μετασχηματισμού και της προόδου στο μέλλον.

Επιπλέον πρόσθεσε: “Κάτι τέτοιο πρόκειται να δημιουργήσει νέες απαιτήσεις σχετικά με τις τρέχουσες δραστηριότητές μας, αλλά από την άλλη θα δημιουργήσει και ευκαιρίες πέρα από τη φαντασία μας. Οι ‘βασικοί παίκτες’ της Διαδικτυωμένης Κοινωνίας είναι εκείνοι που επανεξετάζουν και ανακαλύπτουν ξανά τον εαυτό τους, έτσι ώστε να ενταχθούν στο νέο οικοσύστημα”.

“Η βασική σύνθεση των επιχειρήσεων, με υψηλότερο μερίδιο της κάλυψης του δικτύου και τα έργα εκσυγχρονισμού παρέμεινε σταθερή κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ αυτή η σύνθεση αναμένεται να επικρατήσει βραχυπρόθεσμα”, σύμφωνα με τον κ. Vestberg. Όπως αναφέρθηκε στην έκθεση για το 1ο τρίμηνο του 2012, στην αρχή του τρέχοντος έτους παρατηρήθηκε επίσης ότι οι πωλήσεις επηρεάστηκαν από την αναμενόμενη σημαντική μείωση των πωλήσεων CDMA και λόγω των μειωμένων δαπανών των παρόχων σε περιοχές με μακρο-οικονομική αβεβαιότητα ή πολιτική αναταραχή.

Ο Επικεφαλής Στρατηγικής, Douglas Gilstrap, συμμετείχε στη συζήτηση με τον κ. Vestberg κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και μίλησε για το μοναδικό συνδυασμό της τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας υπηρεσιών της Ericsson, ο οποίος προσφέρει λύσεις στους πελάτες που αναζητούν ευκαιρίες μέσα από τη Διαδικτυωμένη κοινωνία.

Επιπλέον, ο κ. Gilstrap ανέφερε ότι η εταιρεία επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο OSS/BSS, έτσι ώστε να υποστηρίζει πελάτες που έχουν προσαρμοστεί άμεσα στην αναπτυσσόμενη αγορά της παροχής υπηρεσιών. “Στο απλούστερο επίπεδο, το OSS/BSS είναι τα πάντα, από την ενεργοποίηση του πελάτη σε δίκτυο, την υποστήριξη λειτουργίας για την καλύτερη απόδοση του δικτύου μέχρι το τελικό σημείο της χρέωσης για την εν λόγω υπηρεσία. Χωρίς το σύστημα OSS/BSS, οι πάροχοι υπηρεσιών δικτύου θα μείνουν πίσω”, δήλωσε ο κ. Gilstrap.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία ερευνών Gartner κυκλοφόρησε την έκθεση “Market Share Analysis: Telecom Operations Management Systems (BSS, OSS and SDP), Worldwide, 2010-2011” βάσει της οποίας κατατάσσει την Ericsson στη δεύτερη θέση προμηθευτών παγκοσμίως σε τέτοιου είδους συστήματα με βάση την κερδοφορία. Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Ericsson θα κατείχε την κορυφή παγκοσμίως για το 2011, αν είχαν συμπεριληφθεί στοιχεία απόδοσης της πρόσφατα αποκτηθείσας εταιρείας Telcordia.

Μπορείτε να δείτε την έκθεση της Gartner εδώ.