15.8 C
Athens
05/03/2021
Biztech

Τα νέα τέλη τερματισμού, ο ανταγωνισμός στην καρτοκινητή και η “μάχη” Cosmote – Vodafone

Μία αλλαγή που αναμένεται να έχει οφέλη για τον Έλληνα καταναλωτή αλλά ταυτόχρονα έχει ήδη επηρεάσει τις εμπορικές κινήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου 2013. Ο λόγος για τη μείωση –που επιβάλλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων- στα τέλη τερματισμού κλήσεων προς όλα τα δίκτυα κινητής σε 1,269 ευρωλεπτά/λεπτό από 4,95 ευρωλεπτά/λεπτό που ίσχυε έως τις 31 Ιουλίου 2012, προτού εφαρμοστεί η σταδιακή μείωση στις τιμές.

Τα τέλη τερματισμού είναι το κόστος που πληρώνει κάθε τηλεπικοινωνιακός πάροχος για τις κλήσεις που πραγματοποιούνται από συνδρομητή του προς συνδρομητή άλλου δικτύου. Για παράδειγμα, αν ένας συνδρομητής του παρόχου Α καλέσει έναν αριθμό σε δίκτυο του παρόχου Β και μιλήσει για 1 λεπτό, ο πάροχος Α θα πληρώσει στον πάροχο Β το ποσό των 1,269 ευρωλεπτών.

Σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, η μείωση των τελών τερματισμού θα έχει ως αποτέλεσμα ότι οι λογαριασμοί των συνδρομητών θα μειωθούν κατά περίπου 47 εκατ. ευρώ το 2013. Όμως, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, η σημαντική μείωση που υπάρχει στα τέλη τερματισμού θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αγορά της καρτοκινητής τηλεφωνίας.

Στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς, η Cosmote έχει καταφέρει να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος κυρίως χάρη στο πακέτο What’s UP. Μάλιστα, πολλοί Έλληνες καταναλωτές έχουν και δύο συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας με τη δεύτερη να είναι What’s UP, επειδή το συγκεκριμένο πακέτο προσφέρει εκατοντάδες λεπτά ομιλίας με πολύ χαμηλό κόστος, εφόσον οι κλήσεις γίνονται προς συνδρομητές Cosmote. Ουσιαστικά, η Cosmote εκμεταλλεύεται τη μεγάλη συνδρομητική βάση της και το γεγονός ότι δεν πληρώνει τέλη τερματισμού για τις κλήσεις που γίνονται εντός του δικτύου της.

Με τη μείωση, όμως, των τελών τερματισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, πρακτικά η σημασία του πλεονεκτήματος αυτού περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι δύο άλλες εταιρείες (Vodafone και Wind) μπορούν να προσφέρουν μεγάλο αριθμός λεπτών ομιλίας προς όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με πολύ χαμηλό κόστος. Δεν είναι διόλου τυχαίο η πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια του πακέτου καρτοκινητής της Wind (F2G) επικεντρώνεται ακριβώς στο γεγονός ότι προσφέρει πολύ χαμηλές χρεώσεις για τις κλήσεις προς όλα τα δίκτυα. Ουσιαστικά, η Wind εκμεταλλεύεται την πτώση που υπάρχει στα τέλη τερματισμού προκειμένου να προσφέρει περισσότερα «δωρεάν» λεπτά ομιλίας στους χρήστες του F2G, επιδιώκοντας αφενός να σταματήσει τις διαρροές προς την Cosmote και αφετέρου να προσελκύσει νέους πελάτες για το δικό της πακέτο καρτοκινητής. Σε αντίστοιχες κινήσεις έχει προβεί και η Vodafone, χωρίς, όμως, ακόμη να το έχει διαφημίσει, καθώς το 2013 αναμένεται να είναι η χρονιά όπου ο ανταγωνισμός των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας θα επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς.

Σημειωτέον πως η κυριαρχία της Cosmote στην καρτοκινητή τηλεφωνία είναι τέτοια που η Vodafone κατέθεσε αίτημα προς την ΕΕΤΤ προκειμένου η ρυθμιστική αρχή να εξετάσει αν η πρώτη κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της καρτοκινητής. Σε περίπτωση που το αίτημα της Vodafone γίνει αποδεκτό, τότε η ΕΕΤΤ θα πρέπει να ρυθμίσει τις τιμές της Cosmote στον τομέα της καρτοκινητής!

 Η κίνηση της Vodafone έχει προκαλέσει την αντίδραση του ομίλου ΟΤΕ και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης στις αρχές Νοεμβρίου, ερωτώμενος για το θέμα της ρύθμισης της καρτοκινητής, είχε δηλώσει πως «ο ανταγωνισμός έχει χάσει την ψυχραιμία του».

Η συζήτηση για το συγκεκριμένο αίτημα είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου 2013, αλλά είναι βέβαιο ότι η έκδοση της όποιας απόφασης της ΕΕΤΤ θα αργήσει αρκετούς μήνες.

Μείωση των εσόδων

Η μείωση των τελών τερματισμού, πέραν των αλλαγών στην αγορά της καρτοκινητής, εκτιμάται πως θα επηρεάσει άμεσα και τα έσοδα των εταιρειών του κλάδου. Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως ένας από τους βασικούς λόγους που τα έσοδα από υπηρεσίες, τα οποία και αποτελούν τον βασικό δείκτη που παρακολουθούν οι εταιρείες του κλάδου, θα πέσουν το 2013 ένα επιπλέον 10% σε σχέση με το 2012 που εκτιμάται πως κλείνει περίπου στα επίπεδα των 2,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί πως οι μειώσεις των τελών τερματισμού θα συνεχισθούν και μετά το 2013. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΕΤΤ το 2014 θα μειωθούν στα 1,168 ευρωλεπτά/ λεπτό και το 2015 στα 1,099 ευρωλεπτά/λεπτό συν τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να φθάσουν να είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

ViewSonic M2 LED: Φορητός κινηματογράφος στις διακοπές σας

Giorgos Athanassiadis

3D printing, η ανάδυση μιας νέας αγοράς

Kitriniaris

Συνεργασία Lancom με την Grid Telecom

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα