16.7 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Τα ερωτήματα και οι αλλαγές που φέρνει η συνεργασία Vodafone–Wind

Όταν τον Φεβρουάριο του 2012 ανακοινωνόταν ότι η προσπάθεια για συγχώνευση της Vodafone Ελλάδος με τη Wind Ελλάς δεν θα συνεχιζόταν υπό το φόβο ότι η Κομισιόν δεν θα δώσει το «πράσινο φως», αμέσως η πρώτη σκέψη όσων γνωρίζουν τις διεθνείς τάσεις ήταν πότε άραγε οι δύο εταιρείες θα προχωρήσουν στη συνεργασία τους στο κομμάτι των υποδομών δικτύου.

Η ανακοίνωση για τη μερική κοινή χρήση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Ιδίως από τη στιγμή που οι δύο εταιρείες κάθισαν στο τραπέζι των συνομιλιών πριν από μερικούς μήνες, καθώς η πίεση από την πτώση των εσόδων ήταν δεδομένη και η ανάγκη για μείωση των λειτουργικών δαπανών ή τουλάχιστον καλύτερη αξιοποίηση των πόρων προς επένδυση ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ενδεχομένως, τα 150 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν από τη νέα εταιρεία να επενδύονταν ούτως ή άλλως. Η Vodafone για το προηγούμενο οικονομικό έτος της (Απρίλιος 2012 – Μάρτιος 2013) επένδυσε σε υποδομές περίπου 82 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 το αντίστοιχο νούμερο για τη Wind ήταν στα 65 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές ότι όλα αυτά τα χρήματα δεν όδευσαν προς το κομμάτι των κεραιών, αλλά ένα σημαντικό κομμάτι δαπανήθηκε γι’ αυτό. Γενικότερα, η προσπάθεια που γίνεται έχει κυρίως ως στόχο τη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Το μεγάλο πλεονέκτημα της συνεργασίας δεν είναι ότι θα γίνουν μεγαλύτερες επενδύσεις, αλλά ότι αυτές που θα γίνουν θα αξιοποιηθούν καλύτερα και θα καλύψουν και περιοχές όπου μέχρι τώρα δεν πήγαινε μία από τις δύο εταιρείες για λόγους βιωσιμότητας. Τώρα που είναι δύο, έχει νόημα. Πρακτικά, η κάλυψη θα βελτιωθεί, ιδίως στην περιφέρεια, και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα καλύτερες υπηρεσίες για τους πελάτες των δύο εταιρειών, ενώ επιπλέον Vodafone–Wind θα είναι σε θέση πλέον να αντικρούσουν το επιχείρημα της Cosmote ότι έχει την καλύτερη κάλυψη δικτύου. Δεν είναι τυχαίο ότι και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ όταν ρωτήθηκε σχετικά για το θέμα στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΤΕ, απάντησε ότι το έκαναν επειδή η Cosmote είχε επενδύσει πολλά στον τομέα των δικτύων.

Βέβαια, η συνεργασία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της και υπάρχουν και αρκετά ερωτήματα που χρήζουν απάντησης όπως είναι:

Πότε θα ξεκινήσει η νέα εταιρεία;
Το κείμενο της συμφωνίας έχει ήδη κατατεθεί στην ΕΕΤΤ (από την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες) και περιμένει την έγκριση του. Η ΕΕΤΤ έχει στο πρόσφατο παρελθόν δείξει με δημόσιες τοποθετήσεις του προέδρου της, Λεωνίδα Κανέλλου μετά από σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ότι δεν αντιτίθεται σε τέτοιου είδους συμπράξεις. Οπότε, δεν αποκλείεται η έγκριση να δοθεί ακόμη και εντός του Ιουλίου. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο θα είναι εφικτό να αρχίσει να λειτουργεί το νέο σχήμα.

Ποιά η μετοχική σύνθεση και η στελέχωση της εταιρείας;
Η νέα εταιρεία θα είναι κοινοπραξία και θα έχουν από 50% έκαστη η Vodafone και η Wind. Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι επικεφαλής θα αναλάβει ο Νίκος Μπάμπαλης, νυν γενικός διευθυντής δικτύου της Wind Ελλάς αλλά και πρώην στέλεχος της Vodafone Ελλάδος και μάλιστα στο τεχνικό τμήμα της τελευταίας. Πρακτικά, γνωρίζει τα τεχνικά τμήματα και των δύο εταιρειών, οπότε αυτό είναι ένα πλεονέκτημα. Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν περίπου 250-300 άτομα από Vodafone και Wind. Δεν θα υπάρχουν απολύσεις αλλά ούτε και νέες θέσεις εργασίας.

Τι είναι αυτές οι νέες θέσεις εργασίας;
Οι περίπου 650 νέες θέσεις εργασίας για τις οποίες γίνεται λόγος αφορούν κυρίως τον κατασκευαστικό τομέα. Η διαδικασία της ενοποίησης θα διαρκέσει περίπου 2 χρόνια και απαιτούνται πολλές εργασίες και σε κατασκευαστικό επίπεδο, καθώς αρκετές κεραίες θα πρέπει να «κατέβουν» ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρξει συνεγκατάσταση υποδομών. Γενικότερα, οι τεχνικές εργασίες είναι ουκ ολίγες και γι’ αυτό γίνεται λόγος για δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας, κάτι που προκύπτει και από μία οικονομικοτεχνική μελέτη που έχει ήδη γίνει.

Αφορά όλο το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας των δύο εταιρειών;
Κατηγορηματικά όχι. Αφορά μόνο το ακραίο κομμάτι του δικτύου, δηλαδή τις κεραίες και τους σταθμούς βάσης, και μάλιστα όχι όλους. Όταν ολοκληρωθεί, τότε θα περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των κεραιοσυστημάτων στην περιφέρεια και ένα σημαντικό ποσοστό στα αστικά κέντρα. Σημειωτέον πως η ενοποίηση θα γίνεται σταδιακά και απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει εκσυγχρονιστεί και το δίκτυο της Wind, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Περιλαμβάνει και το 4G;
Γενικότερα, η συμφωνία δεν αφορά την ενοποίηση του φάσματος. Και επίσης δεν περιλαμβάνει το 4G. Αυτό σημαίνει ότι η Vodafone συνεχίζει να αναπτύσσει αυτόνομα το 4G δίκτυο της. Σημειωτέον πως οι νέες κεραίες της Wind είναι άμεσα αναβαθμίσιμες σε 4G, οπότε είναι ένα ερωτηματικό το τι θα γίνει σε βάθος διετίας όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η μερική ενοποίηση και η κοινή χρήση, κάποια στιγμή σε βάθος χρόνου να γίνει και ολική, τουλάχιστον όσον αφορά τις δικτυακές υποδομές των δύο εταιρίες για το κομμάτι της κινητής τηλεφωνίας.

Σχετικά άρθρα

EMC: Ρεκόρ πωλήσεων το δ’ τρίμηνο

Kitriniaris

Διάκριση για τις λύσεις της Kaspersky

Kitriniaris

Ηγέτης η Microsoft στο social software

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα