11.5 C
Athens
26/02/2021
Biztech

Τα δίκτυα 5G στο προσκήνιο

Μπορεί η Ευρώπη ακόμα να μην έχει εισέλθει πλήρως στην εποχή του 4G, ωστόσο το ζήτημα 5G βρέθηκε στο επίκεντρο τω συζητήσεων στο φετινό MWC. Απόδειξη αυτού η συνέντευξη την οποία πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία μίλησε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα ψηφιακών επικοινωνιών, Γκούντερ Έντινγκερ, παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών των μεγάλων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και κυρίως αυτών που προέρχονται από την Ευρώπη (Ericsson, Nokia Networks, Alcatel-Lucent).

Η συνέντευξη Τύπου αφορούσε το όραμα της ΕΕ για το 5G και ο κ. Έντινγκερ δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία προς το 5G, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει “πόλεμος” τεχνολογιών.  Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΕΕ εδώ και αρκετό καιρό καθώς θα κάνουν εφικτή τη διασύνδεση όλων των συσκευών στο αποκαλούμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων και αναμένεται να δώσουν ώθηση σε αμέτρητους τομείς της επιχειρηματικότητας.

Το 5G, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ειδικής ενότητας που είχε το συνέδριο που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του MWC, θα προσφέρει κατ’ αρχήν πολύ υψηλότερες ταχύτητες, οι οποίες θα φθάνουν μέχρι τα 10 Gbps. Σημειωτέον ότι το 4G μπορεί να φθάσει –θεωρητικά- έως 300 Mbps, ενώ τα ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών είναι τώρα στα 100 Mbps και στην επόμενη φάση τους θα “ανέβουν” στο 1 Gbps.

Όμως, εξίσου σημαντικά είναι τα δύο άλλα βασικά χαρακτηριστικά του 5G. Το πρώτο είναι η δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης στο Διαδίκτυο εκατομμυρίων συσκευών σε ένα χώρο όπως είναι ένα στάδιο ή μία πλατεία. Και το δεύτερο είναι ότι η “καθυστέρηση” στην απόκριση της σύνδεσης, το αποκαλούμενο latency, θα είναι στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου (ms) όταν στο 4G το αντίστοιχο νούμερο είναι στα 50 ms και στο 3G είναι στα 100 ms.

Οι δύο τελευταίες βελτιώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς προχωρά ταχύτατα η διασύνδεση όλων των συσκευών με το Internet, το αποκαλούμενο και Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT). Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη στο φετινό MWC και αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι πως το IoT έχει αρχίσει να δημιουργεί νέα επιχειρηματικά μοντέλα αλλά και νέες υπηρεσίες. Ουσιαστικά, όπως σημείωσε στην παρουσίαση του ο Χανς Βέστμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Ericsson, αυτή η τάση προς τη διασύνδεση όλων των συσκευών δημιουργεί καινούριες επιχειρηματικές λογικές και αλλάζει τα δεδομένα. Κάτι που ήταν εμφανές και στο περίπτερο της Ericsson όπου μπορούσε να δει κανείς υπηρεσίες όπως είναι η εξ αποστάσεως διαχείριση ενός εκσκαφέα, ο οποίος βρίσκεται στη Σουηδία!

Στο περίπτερο της Ericsson υπήρχε φυσικά και μία πρωτότυπη εγκατάσταση δικτύου 5G, το οποίο δεν βασιζόταν σε κάποια συγκεκριμένα πρότυπα, καθώς αυτά δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί. Αυτό θα γίνει πιθανότατα το 2016 και τα πρώτα πιλοτικά δεν αναμένονται πριν το 2019, όπως ανέφεραν στελέχη του χώρου.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

HP: 1η θέση στο βαθμό ικανοποίησης δικτύου συνεργατών

Giorgos Athanassiadis

Συνεργασία HOL με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Kitriniaris

Θα πέσουν κεφάλια στη Microsoft;

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα