Τα αυτοκινητα πατανε γκαζι για την εποχη του ΙοΤ

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και οι επικεφαλείς τεχνολογικών κολοσσών που έχουν προβλέψει ότι κάθε εταιρεία θα είναι πρακτικά μια ΙΤ εταιρεία στην εποχή του Internet of Things. Την άποψη αυτή έρχεται να συνυπογράψει και η Gartner η οποία στο τελευταίο report της ασχολείται με την αυτοκινητοβιομηχανία και τη συνάφεια που θα αποκτήσει με το ΙοΤ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Gartner, μέχρι το 2020 1 στα 5 αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στους δρόμους θα διαθέτει κάποια μορφή σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Αυτό αντιστοιχεί σε 250 εκατομμύρια διασυνδεδεμένα αυτοκίνητα.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως στόχο να διαθέτουν όλα τα αυτοκίνητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2018 μια συσκευή που ονομάζεται eCall. Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο ασύρματο σύστημα ειδοποίησης που θα αποστέλλει σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πληροφορίες για τροχαία δυστυχήματα και κυκλοφοριακές λεπτομέρειες. Και αυτό είναι μια μικρή δυνατότητα, ένα κλάσμα των υπηρεσιών και εφαρμογών που θα χτιστούν γύρω από τη διασύνδεση των αυτοκινήτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ενδιαφέροντος που υπάρχει και των ευκαιριών που ανοίγονται για τις εταιρείες τεχνολογίας είναι η προ ημερών σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ford και της Microsoft, σύμφωνα με την οποία τα infotainment συστήματα των μοντέλων της Ford θα ενημερώνονται αυτόματα χρησιμοποιώντας την υπηρεσία cloud της Microsoft Azure.

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία θα διαθέσει ορισμένα μοντέλα εντός του τρέχοντος έτους με ένα σύστημα υπολογιστή θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα συνδέεται σε ένα δίκτυο Wi-Fi. Το σύστημα αυτό θα βασίζεται στο Microsoft Azure και θα είναι  διαθέσιμο σε όλα τα αυτοκίνητα της Ford από το τέλος του 2016 και στη συνέχεια.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.