Τα apps κανουν καλο στην απασχοληση

Εντυπωσιακή άνοδο τόσο όσον αφορά τα έσοδα αλλά κυρίως όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο κλάδος της ανάπτυξης εφαρμογών για φορητές συσκευές (apps). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Gigaom για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε λιγότερα από πέντε χρόνια από την εμφάνιση των smartphones, οι ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά έχουν φθάσει να απασχολούν 1,8 εκατ. άτομα, ενώ τα έσοδα έχουν φθάσει στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 17,5 δις ευρώ.

Όμως, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως η έρευνα αναφέρει ότι μέχρι το 2018, οι συνολικές θέσεις εργασίας σε εταιρείες που κινούνται γύρω από την ανάπτυξη και την προώθηση των apps θα φθάσουν στα 4,8 εκατ., ενώ η συνεισφορά του κλάδου στην ευρωπαϊκή οικονομία θα ανέλθει στα 63 δις ευρώ. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στην ΕΕ 1 εκατ. δημιουργοί apps και 800.000 άνθρωποι που καλύπτουν θέσεις μάρκετινγκ και υποστήριξης και τα αντίστοιχα νούμερα το 2018 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 2,7 εκατ. και 2,1 εκατ. αντίστοιχα.

Εξίσου σημαντικό είναι, όμως, το γεγονός ότι σε αυτό τον κλάδο η Ευρώπη δεν υπολείπεται των Ηνωμένων Πολιτειών. Η έρευνα της Gigaom δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί δημιουργοί εφαρμογών έχουν ίσο μερίδιο (42%) όσον αφορά τα έσοδα από apps στις κρίσιμες αγορές της ΕΕ και των ΗΠΑ. Μάλιστα, οι 28 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δημιουργήσει τις 40 από τις 100 κορυφαίες -με βάση τα έσοδα- apps στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Υπάρχουν, βέβαια και προκλήσεις. Η έρευνα της Gigaom έδειξε ότι το 38% των δημιουργών apps υποστηρίζει ότι οι εταιρείες στην ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες να συναγωνιστούν τους μισθούς που προσφέρουν οι Αμερικανοί ανταγωνιστές τους, το 31% ανέφερε ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση, το 30% ότι στις startup εταιρείες του κλάδου δεν υπάρχει η κατάλληλη εμπειρία διοίκησης επιχειρήσεων, ενώ το 25% τόνισε ότι δεν υπάρχουν αρκετοί δημιουργοί εφαρμογών. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι μόλις το 9% των δημιουργών apps είναι γυναίκες.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.