Symantec: Επιθεση παντου! (μερος 1ο)

“Καταιγισμός” νέων προϊόντων, πλήρη υποστήριξη για συσκευές “πέρα από το PC”, νέο portal συνεργατών αλλά και πανευρωπαϊκή καινοτομία για την ψηφιακή διανομή software, συνθέτουν την εξαιρετικά δραστήρια πολιτική της Symantec στην αγορά consumer.

Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Γρηγόρη Ιωαννίδη, διευθυντή πωλήσεων της Symantec για τη χώρα μας, με ευθύνη για την καταναλωτική αγορά. Αφορμή για τη συζήτησή μας αποτέλεσαν οι πολλαπλές ανακοινώσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία σε καταναλωτικό επίπεδο, πιστή ουσιαστικά στο ραντεβού της, όπως κάθε χρόνο. Αυτήν τη φορά βέβαια, οι νέες κινήσεις και οι ανακοινώσεις, ήταν πιο σημαντικές αλλά και πιο εντυπωσιακές από κάθε άλλη φορά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Πέρα από το PC
Ήδη από την προηγούμενη χρονιά, η Symantec είχε δώσει έμφαση στην αγορά των smartphones και των tablets, προτρέποντας τους συνεργάτες της να δούνε πέρα από το PC και να μην χάσουν τη mobile ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά τους. Φέτος, τόσο η στρατηγική όσο και τα προϊόντα έχουν ωριμάσει ακόμη περισσότερο, με αποτέλεσμα το συνολικό offering να είναι πλήρες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς με τις οποίες συμφωνεί και η Symantec, μόνο εφέτος θα διατεθούν περίπου 110.000 tablets στην ελληνική αγορά, και αυτό το μέγεθος θα αυξηθεί κατά περίπου 60% (180.000 tablets) για το 2013. Όλες αυτές οι συσκευές δεν διαθέτουν τρόπο προστασίας από απειλές, ιούς κ.λπ., με αποτέλεσμα η ευκαιρία να είναι πραγματικά πολύ μεγάλη.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη “Το κανάλι έχει δεθεί με την αγορά του PC και πρέπει άμεσα να δει την αγορά των tablets ώστε να μην μείνει εκτός“. Σημειώνουμε πως το κλασικό retail έχει αρπάξει αυτήν την ευκαιρία ήδη από το 2011 (μέσω του Norton Mobile Security για παράδειγμα), και επομένως το κανάλι θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και αποφασιστικά.

Όπως μας αποκαλύπτει ο κ. Ιωαννίδης, η νέα έκδοση, Norton Mobile Security 3.2 λανσάρεται αυτήν τη στιγμή και υποστηρίζει τόσο τις συσκευές Android, όσο και τις αντίστοιχες με iOS 6.0. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά features είναι διαθέσιμα στο Android για αρχή (κάτι λογικό αφού το λειτουργικό της Google είναι πολύ πιο ευάλωτο σε απειλές), ενώ αναμένονται updates και για τις συσκευές της Apple.

Στα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στο νέο Norton Mobile Security, διακρίνουμε τα:

  • Ανανεωμένο περιβάλλον χρήσης με ειδική σχεδίαση ώστε να εμφανίζεται σωστά σε κάθε οθόνη και ανάλυση (ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε Android συσκευές).
  • Δυνατότητα backup των επαφών στο cloud.
  • Απομακρυσμένη πρόσβαση για την περίπτωση απώλειας της συσκευής με δυνατότητες όπως η “scream” για την εμφάνιση μηνύματος.
  • Δυνατότητα “sneak peek” ώστε ο χρήστης να βλέπει το που βρίσκεται το κινητό του.

Σημειώνεται ότι το κόστος του Norton Mobile Security 3.2 ανέρχεται σε 30 Ευρώ ανά έτος και ανά συσκευή, αποτελώντας μία πρώτη τάξεως ευκαιρία για το “καλάθι” του καναλιού, καθώς φυσικά και δυνατότητα για επαναλαμβανόμενα έσοδα αφού η σχετική συνδρομή θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε έτος. Όπως όλα τα προϊόντα της οικογένειας Norton, το νέο Mobile Security συνοδεύεται από δωρεάν (0800) τεχνική υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα.

Πέρα από τους καταναλωτές όμως, η ευκαιρία για το κανάλι βρίσκεται -κυρίως- στον χώρο των επιχειρήσεων. Σε αυτό το επίπεδο και με τις τάσεις του BYOD (Bring Your Own Device) και BYOA (Bring Your Own Application) να κερδίζουν διαρκώς έδαφος, αλλά και συνολικότερα λόγω του consumerization της τεχνολογίας, η ανάγκη για ασφάλεια είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες στρέφονται στα tablets όπου τα θέματα ασφαλείας είναι πολύ πιο πίσω σε σχέση με τους τυπικούς υπολογιστές, και σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, αυτή είναι και η μεγαλύτερη ευκαιρία του καναλιού.

Norton Anti-Theft
Στο ίδιο μοτίβο, και ενδεχομένως προάγγελος κάποιων “έξυπνων” πακέτων, κινείται και η νέα ανακοίνωση της Symantec, το Norton Anti-Theft. Πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο προϊόν (ουσιαστικά υπηρεσία), το οποίο προστατεύει τις συσκευές των χρηστών και τα δεδομένα τους σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής.

Η πρώτη αυτή έκδοση απευθύνεται σε καταναλωτές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς διατίθεται σε πακέτα των 3, 5 και 10 συσκευών. Αυτές οι συσκευές μπορεί να είναι smartphones ή tablets με λειτουργικό Android, υπολογιστές με Windows αλλά και Mac. Όλα αυτά με 40 Ευρώ για το πακέτο των 3 συσκευών.

Η εν λόγω υπηρεσία αφενός δείχνει τον δρόμο των πραγμάτων που έρχονται (συνδυασμός φορητών και κλασικών υπολογιστικών συσκευών), ενώ παράλληλα λύνει ένα πολύ σοβαρό θέμα, αυτό της απώλειας ή κλοπής των συσκευών στις οποίες πλέον αποθηκεύσουμε… τα πάντα! (επαφές, πελατολόγια, τιμοκαταλόγους, προσφορές κ.λπ.).

Η προτροπή λοιπόν του κ. Ιωαννίδη είναι σαφής: “Η δουλειά μας αλλάζει! Δεν βρίσκεται στο γραφείο μας, αλλά παντού. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους πελάτες μας. Πρέπει λοιπόν να βγούμε έξω και να τους δείξουμε τα οφέλη της τεχνολογίας. Το hardware πρέπει να πλαισιωθεί με υπηρεσίες ώστε να είναι κερδοφόρο.”

Για να μην ξεχνιόμαστε…
Φυσικά, οι mobile εκδόσεις ή το νέο Anti-Theft δεν σημαίνει ότι η Symantec έχει παραμελήσει τον τομέα από τον οποίο έχει δημιουργήσει τη φήμη και το μέγεθός της. Τα γνωστά μας Norton AntiVirus, Norton Internet Security και Norton 360 είναι και πάλι εδώ με νέες εκδόσεις, και η εταιρεία αποφεύγει να τους προσδώσει ονομασίες όπως 2011, 2012 κ.λπ. αφού πλέον αυτές δεν έχουν κανένα νόημα!

Όποια σουίτα και αν διαθέτει ο χρήστης, είναι διαρκώς αναβαθμίσιμη στην τελευταία έκδοση, και επομένως δεν υπάρχει κάποιος πραγματικός διαχωρισμός μεταξύ ετών ή κάτι αντίστοιχο. Οι νέες εκδόσεις είναι ήδη διαθέσιμες (οι υπάρχοντες χρήστες τις λαμβάνουν μέσω update).

Σημειώνουμε επίσης, ότι η Symantec είναι πανέτοιμη και για τα Windows 8, και έτσι εκτός από την υποστήριξη του νέου λειτουργικού, έχει προετοιμάσει δωρεάν μία σουίτα διαχείρισης η οποία είναι διαθέσιμη μέσω του Windows Store. Ο λόγος για το Norton Studio, μέσω του οποίου κάθε χρήστης μπορεί να παρακολουθεί την κατάσταση όλων του των συσκευών.

Διαβάστε την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου, μόνο στο BizTech.gr:
1. Νέο portal συνεργατών από τη Symantec
2. Ψηφιακή διανομή λογισμικού!