Συστηματα storage και servers ενισχυουν την αγορα του ΙΤ

Κατά 4,6% θα διευρυνθεί η παγκόσμια αγορά ΙΤ το 2014, καθώς οι επιχειρήσεις θα εισέλθουν σε ένα κύκλο ανανέωσης του εξοπλισμού τους σε συστήματα storage, servers και εξοπλισμό networking, προβλέπει στην πιο πρόσφατη έκθεσή της η IDC. H έκθεση Worldwide Black Book παρέχει προβλέψεις για τις δαπάνες στην αγορά του ΙΤ σε 54 χώρες και 25 επιμέρους τμήματα της αγοράς, μεταξύ των οποίων hardware, software, υπηρεσίες και τηλεπικοινωνίες.

Το σημείο-κλειδί της συγκεκριμένης έκθεσης είναι η πρόβλεψη ότι το σύνολο της αγοράς ΙΤ θα αναπτυχθεί κατά 4,6% το 2014, ωθούμενο από κάποιες επιμέρους κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, η IDC προβλέπει ότι οι αγορές των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης θα αρχίσουν εντός του 2014 να επανεπενδύουν στις ΙΤ υποδομές, γεγονός που θα αποτυπωθεί και στις πωλήσεις. Για παράδειγμα, η IDC αναμένει ότι οι δαπάνες για servers και συστήματα storage θα αυξηθούν κατά 3% το 2014, μετά από ένα κακό 2013 όπου η συρρίκνωσή τους ήταν 4% και 0,5% αντίστοιχα. Επίσης, η αγορά του enterprise software θα γνωρίσει ανάπτυξη της τάξης του 4% το 2014, έναντι 3% το 2013.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιχειρήσεις στις ώριμες οικονομίες αρχίζουν να αισθάνονται πιο σίγουρες για το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, και αυτό μεταφράζεται σε νέες επενδύσεις στο κομμάτι πληροφορικής, σύμφωνα με την IDC.

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα ήταν ακόμη υψηλότερος, γύρω στο 5%, ωστόσο αυτό δεν θα συμβεί καθώς το 2014 θα είναι έτος κατά το οποίο οι αναδυόμενες αγορές – οι οποίες είχαν στηρίξει τον κλάδο τα προηγούμενα έτη – δεν θα κινηθούν με την ίδια δυναμική ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξει και επιβράδυνση.

Η πολύπαθη αγορά των PCs ενώ δείχνει σημάδια ότι έπιασε πάτο, θα εξακολουθήσει να καταγράφει μείωση τζίρου, ενώ και οι επενδύσεις στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές θα παραμείνουν ασθενικές και το 2014. Επίσης, η εκρηκτική αύξηση στις πωλήσεις mobile συσκευών θα μετριαστεί, σύμφωνα με την IDC. Ακόμη και έτσι όμως, το 2014 θα δαπανηθούν $500 δις για κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες ενώ αξιοσημείωτο ποσό είναι και τα $400 δις που θα διατεθούν για αγορά software.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.