Συνεχιζεται το σιριαλ Forthnet

Πολλά ακόμη επεισόδια αναμένεται να έχει το σίριαλ της Forthnet όπως διαφάνηκε μετά τη σημερινή, 16 Ιανουαρίου, έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που προέκυψαν από την επιτυχημένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τη Vodafone Ελλάδος να έχει εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet, με ένα ποσοστό το οποίο ανέρχεται στο 6,51%. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν παρατηρητές της αγοράς, η θυγατρική του βρετανικού ομίλου πρακτικά επιδιώκει να κλείσει θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το μέλλον του εισηγμένου τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Θέση στο συγκεκριμένο τραπέζι έχει “καπαρώσει” εδώ και μερικούς μήνες και η Wind Ελλάς, η οποία πριν την αύξηση είχε το 32,3% της Forthnet. Επίσημη ανακοίνωση για το ποσοστό της Wind μετά την αύξηση δεν υπήρξε, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει φθάσει πλέον στο 33%. Με το ποσοστό αυτό έχει την καταστατική μειοψηφία και να μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Επιπλέον, η Wind έχει ήδη καταγράψει σημαντικές υπεραξίες καθώς για το 33% έχει καταβάλλει περίπου 15 εκατ. ευρώ, όταν η Vodadone, σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών κύκλων, απέκτησε το 6,5% με τίμημα περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Ρυθμιστής, βέβαια, παραμένει η Emirates International Telecommunications (EIT) από το Ντουμπάι, η οποία μέσω της Forgendo ελέγχει το 44,022% της Forthnet. Οι προθέσεις των Αράβων παραμένουν ακόμα θολές, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πάντως πως δεν υπάρχει ακόμη κάποια συμφωνία είτε με τη Wind είτε με τη Vodafone.

Με ανακοίνωσή της η Vodafone ξεκαθαρίζει ότι “η απόκτηση της εν λόγω συμμετοχής στη Forthnet εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικότερων επενδύσεων της εταιρείας, διευρύνοντας τις στρατηγικές της επιλογές στην παροχή ενοποιημένων επικοινωνιών”. Πρόκειται για επισήμανση που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, όπως ότι η Vodafone ενδιαφέρεται για παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης ή ότι η θυγατρική του βρετανικού ομίλου σκοπεύει να λειτουργήσει ως μεσάζοντας προκειμένου να προχωρήσει η συγχώνευση της Forthnet με την hellas online, ένα σχέδιο που είχε φθάσει πολύ κοντά στην ανακοίνωση του πριν περίπου 3 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πηγές της Vodafone επέμεναν ότι η είσοδος στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet δεν αλλάζει τη φύση της συνεργασίας με την hellas online, η οποία χαρακτηρίζεται ως στρατηγικής σημασίας.

Ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να διαδραματίσει και η στάση που θα τηρήσουν οι πιστώτριες τράπεζες. Οι δανειακές υποχρεώσεις της Forthnet ανέρχονται σε περίπου 330 εκατ. ευρώ και η εισροή των 29,1 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση. Η Forthnet έχει ξεκινήσει από πέρυσι συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για αναδιάρθρωση του δανεισμού της, μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ανέμεναν την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.