Συνεχιζεται η πτωση στην ελληνικη αγορα επιχειρηματικου λογισμικου

Απαισιόδοξη τόσο για τη φετινή χρονιά όσο και για την επόμενη πενταετία δείχνει η γνωστή εταιρεία ερευνών IDC όσον αφορά την ελληνική αγορά επιχειρηματικού λογισμικού (enterprise application software).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πρόκειται να δημοσιευθεί, το 2012 η αξία της εν λόγω αγοράς έφθασε στα $ 90,92 εκατ. (σ.σ. η IDC μετρά τα πάντα σε δολάρια), σημειώνοντας πτώση 15,3% σε σχέση με το 2011. Αν η αγορά μετρηθεί σε ευρώ, τότε η πτώση το 2012 σε σχέση με το 2011 είναι στο -8,2%.

Η IDC αναμένει ότι οι δαπάνες για επιχειρηματικό λογισμικό θα μειωθούν κατά 5,9% το 2013 και γενικότερα εκτιμά ότι θα υπάρξει σταθερότητα την επόμενη πενταετία, καθώς οι προβλέψεις της κάνουν λόγο για μια αγορά με αξία $ 91,04 εκατ. δολαρίων το 2017. Δηλαδή, στα ίδια επίπεδα με το 2012.

Την προηγούμενη χρονιά, η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο του επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα ήταν η SAP, ακολουθούμενη από τις SingularLogic, Oracle, Microsoft και Entersoft. Πάνω από το 50% των δαπανών για επιχειρηματικό λογισμικό συνεχίζει να αφορά τις εφαρμογές διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (enterprise resource management ή ERM κατά την IDC), ενώ ακολουθούν οι εφαρμογές διαχείρισης της επιχειρησιακής αλυσίδας (supply chain management –SCM) και business analytics.

Σε επίπεδο κάθετων αγορών, το λιανεμπόριο ήταν ο κλάδος που δαπάνησε τα περισσότερα όσον αφορά στο επιχειρηματικό λογισμικό, ακολουθούμενος από το χονδρεμπόριο και τις εταιρείες μεταποίησης.