Συνεχιζεται η ανοδος της Lenovo

Σύμφωνα με την IDC, η Lenovo βρέθηκε στο γ’ τρίμηνο του 2012 στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των κατασκευαστών υπολογιστών με μερίδιο 15,7%, μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από την HP. Σύμφωνα, όμως, με την Gartner, η κινεζική εταιρεία ήταν πρώτη με μερίδιο επίσης 15,7% αλλά με την ΗΡ στο 15,5%. Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι πως η Lenovo είναι πλέον στην κορυφή σε παγκόσμιο επίπεδο και αν συνεχίσει τους ίδιους ρυθμούς ανάπτυξης, τότε μάλλον πάει για να εγκαθιδρυθεί στην κορυφή.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η Lenovo, με βάση τα στοιχεία της IDC, δεν είναι πρώτη ούτε στην αμερικανική ούτε στην ευρωπαϊκή αγορά. Είναι 4η στις ΗΠΑ και 3η στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά η κυριαρχία της στην αγορά της Κίνας, τη μεγαλύτερη του κόσμου πλέον, είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα. «Φιλοδοξία της Lenovo είναι φυσικά να αναδειχθεί στον αδιαφιλονίκητο ηγέτη στην αγορά των PC παγκοσμίως, αλλά αυτό αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην πορεία μας ως εταιρεία και στην αποστολή μας να αναδειχτούμε σε ηγέτη στην εποχή του PC +, μια έννοια που περιλαμβάνει τους υπολογιστές, τις ταμπλέτες, τα smartphones, την έξυπνη τηλεόραση και το cloud και επιχειρησιακό computing» σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lenovo, Yang Yuanqing. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη Lenovo όχι μόνο ως ένα κορυφαίο εμπορικό σήμα της εποχής PC+, αλλά και  ως μία από τις πιο αξιοσέβαστες εταιρείες του κόσμου».

Πάντως, τα στοιχεία της IDC δείχνουν ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο: η αγορά των προσωπικών υπολογιστών βρίσκεται σε περίοδο ύφεσης, καθώς στο γ’ τρίμηνο οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 8,6% (σε ετήσια βάση) στα 87,8 εκατ. τεμάχια. Ένας λόγος είναι, φυσικά, και το ότι οι καταναλωτές περιμένουν τα Windows 8, αλλά και το ότι η IDC δεν προσμετρά –σε αυτή την έρευνα- τα tablets, τα οποία, για όλο και περισσότερους καταναλωτές, υποκαθιστούν το παραδοσιακό PC. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε σε ποια κατηγορία θα μετρά από εδώ και στο εξής η IDC τα «υβριδικά» μοντέλα με Windows 8 που συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά ενός tablet με εκείνες ενός φορητού υπολογιστή χάρη στα αποσπωμένα πληκτρολόγια.