Συναντηση ΣΕΠΕ με τον Υπουργο Οικονομικων για την ηλεκτρονικη τιμολογηση

Την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις τους στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με την ταχύτερη διείσδυση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στη χώρα μας, είχαν οι εκπροσώποι του ΣΕΠΕ, του ΣΕΒ και του ΣΕΚΤ.

Οι προτάσεις της μικτής ομάδας εργασίας των ΣΕΠΕ, ΣΕΒ και ΣΕΚΤ, εστιάστηκαν σε 4 άξονες:

• Ανάγκη  για ευρύτερη χρήση της  ηλεκτρονικής  τιμολόγησης, ακόμα και από πολύ μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

• Κράτος ως ελεγκτικός μηχανισμός, με την αμεσότερη συλλογή των δεδομένων των συναλλαγών με κάθε πρόσφορη διαθέσιμη τεχνολογία, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των επιχειρήσεων, την παρακολούθηση του ΦΠΑ σε επίπεδο ημέρας και τη μείωση της φοροδιαφυγής μέσω διασταυρώσεων.

• Κράτος ως χρήστης υπηρεσιών ηλεκτρονικής τιμολόγησης, στις προμήθειες του δημόσιου τομέα (B2G e-invoicing).

• Πλάνο εφαρμογής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτείας.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως τα οφέλη για την ελληνική οικονομία θα είναι τεράστια, καθώς πέρα από το περίπου €1,5 δις στην εξοικονόμηση κόστους ετησίως, ενδεικτικά για μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση με 50 ημερήσιες συναλλαγές, το e-invoicing μπορεί να εξοικονομήσει έως και 20 ανθρωπομήνες ανά έτος. Σύμφωνα με τελευταίες πανευρωπαϊκές έρευνες τα οφέλη μόνο για το δημόσιο τομέα σε ολόκληρη την Ευρώπη από την ηλεκτρονική τιμολόγηση μπορούν να ξεπεράσουν τα €40 δις ανά έτος.