17.3 C
Athens
15/04/2021
Biztech

Στο “σύννεφο” του Windows Azure η Olympic Air

Η Oympic Air  βρέθηκε περίπου πριν από ένα έτος μπροστά στην ανάγκη ανασχεδιασμού του website της εταιρείας, www.olympicair.com, διαδικασία η οποία προέκυψε από μια αλλαγή στη στρατηγική της εταιρείας σε ένα μοντέλο που δίνει έμφαση στην απευθείας πώληση εισιτηρίων μέσω Internet.  Η λύση που χρησιμοποιούταν μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν επέτρεπε την εύκολη κλιμάκωση ειδικότερα σε περιπτώσεις peaks, όπως οι τουριστικές περίοδοι, ενώ αντίστοιχα το κόστος web hosting ήταν εξαιρετικά υψηλό. Η αλλαγή στη στρατηγική ήταν απαραίτητη καθώς ολοένα και περισσότερες κρατήσεις θέσεων από και προς την Ελλάδα γίνονται μέσω Internet. Οι πελάτες ζητούν δυνατότητες όπως η κράτηση αλλά και η αλλαγή των ημερομηνιών να πραγματοποιούνται εξαιρετικά γρήγορα. Ταυτόχρονα με αυτό, όμως, στόχος της εταιρείας ήταν και η αύξηση των views αλλά και των hits στο website.

Η νέα στρατηγική έφερνε πολλές νέες απαιτήσεις και από το CMS (Content Management System), όπως η δυνατότητα personalization κάτι που δεν υποστηρίζονταν από την υφιστάμενη λύση, η οποία μάλιστα είχε σημαντικές δυσκολίες και στην ανάπτυξή της, κάτι που έκανε ακόμα πιο περίπλοκη την όποια αλλαγή.

Η λύση
Η διαδικασία επιλογής ενός σύγχρονου CMS σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες απαιτήσεις της εταιρείας έφερε στο προσκήνιο και την επιλογή της λύσης hosting. Τα μεγάλα peaks που παρατηρούνται σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, αλλά και τα επιπλέον peaks που θα προέκυπταν από κινήσεις του marketing, απαιτούσαν χαρακτηριστικά κλιμάκωσης που παρείχαν μόνο λύσεις cloud.

Η πρώτη προσέγγιση της εταιρείας ήταν να εξετάσει τους τοπικούς cloud providers. Στη διάρκεια της αναζήτησης αυτής, η εταιρεία εξέτασε και το Windows Azure, λύση που είχε εξαιρετικά χαρακτηριστικά κλιμάκωσης και διαθεσιμότητας, η οποία προκρίθηκε φέρνοντας μια μείωση στις operational δαπάνες της τάξης του 75%. Πέρα από αυτά όμως το τμήμα IT της εταιρείας είχε ήδη εξοικείωση με τα εργαλεία της Microsoft όπως το System Center που επιτρέπει την ταυτόχρονη διαχείριση των φυσικών συστημάτων αλλά και των virtual συστημάτων που βρίσκονται στο Azure.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Windows Azure έπαιξε και το γεγονός ότι το offering της Microsoft πέρα από το IaaS (Infrastructure as a Service) όπου ο πελάτης παίρνει ένα virtual machine για το οποίο είναι πλήρως υπεύθυνος–όπως ακριβώς στην περίπτωση ενός φυσικού συστήματος- περιλαμβάνει και λύσεις PaaS (Platform as a Service). Η διαχείριση των virtual machines σε αυτή την περίπτωση γίνεται από τη Microsoft, μειώνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος του IT. Βάζοντας και αυτό το δεδομένο στην εξίσωση, οι επιλογές στο κομμάτι του CMS μειώθηκαν ακόμη περισσότερο και η εταιρεία επέλεξε τη λύση της Sitecore.

Τον επανασχεδιασμό του site, ανέλαβε η εταιρεία Λινάκης digital, που έχει υλοποιήσει ένα πραγματικά πρωτοποριακό site, το οποίο έχει φέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Οφέλη
Η εταιρεία είδε άμεσα σημαντική αύξηση στα αποτελέσματα του web site. Τα page views και τα hits ανέβηκαν κατά 150% και 70% αντίστοιχα, κάτι που ισοδυναμεί με εξαιρετικά μεγάλη αύξηση επισκεπτών στο site, ενώ σημαντική είναι η αύξηση και των πωλήσεων.

Με τη μετάβαση στο cloud, η Olympic Air είδε μια σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών της τάξης του 75% σε σχέση με την προηγούμενη λύση. Το Windows Azure παρέχει πλέον δυνατότητες κλιμάκωσης και χαρακτηριστικά διαθεσιμότητας που καλύπτουν όλες τις ανάγκες της επιχείρησης. Αντίστοιχα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η διαχείριση πραγματοποιείται από το System Center, ένα εργαλείο ήδη γνωστό στο τμήμα IT της εταιρείας.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη που είδε η εταιρεία αφορά στο χρόνο που απαιτήθηκε για την ανάπτυξη και το deployment του website, ο οποίος δεν ξεπέρασε συνολικά τους τρεις μήνες, και συμπεριελάμβανε ακόμη και την εκπαίδευση των ανθρώπων IT της OlympicAir

Αντίστοιχα υπάρχει εξαιρετικά γρήγορο procurement. Το τμήμα IT μπορεί με ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία να δημιουργήσει ένα test server στο Azure, να πραγματοποιήσει τις δοκιμές που θέλει και στη συνέχεια να τον αποσύρει.
 

Σχετικά άρθρα

EMC: Στόχος πάντα τα Big Data

Kitriniaris

Τεχνολογίες cloud της Microsoft επέλεξε η Telefónica

Kitriniaris

Η Φινλανδία επιλέγει Intracom

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα