Στην Telefonica περασε η Telecom Italia

Οι κινήσεις “συγκέντρωσης” της ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αγοράς συνεχίζονται με το τελευταίο δείγμα να έρχεται από την ισπανική Telefonica, η οποία απέκτησε τον έλεγχο της στην Telecom Italia.

Η Telefonica ανακοίνωσε ότι μέσα από μία αρκετά περίπλοκη διαδικασία αύξησε το ποσοστό της στην Telco, την εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει το μάνατζμεντ της Telecom Italia, από 46% σε 66%. Η κίνηση αυτή θα κοστίσει στην Telefonica άμεσα € 324 εκατ. σε ρευστό ώστε να αγοράσει νέες μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου της Telco. Η Telefonica πρόκειται να αποκτήσει τις επιπλέον μετοχές από τρεις ιταλικές τράπεζες (Generali, Intesa Sanpaolo και Mediobanca) που θέλουν να αποχωρήσουν σταδιακά από την Telco.

Η Telco ελέγχει περίπου το 20% των μετοχών του ιταλικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού αλλά έχει το δικαίωμα να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Telecom Italia. Για την τελευταία και ιδίως για την θυγατρική της στην κινητή τηλεφωνία, την ΤΙΜ, υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλους ομίλους όπως η Hutchison Whampoa (Χονγκ Κονγκ) και τον γνωστό Αιγύπτιο επιχειρηματία, Ναγκίμπ Σαουίρις.

Το σημείο – κλειδί πάντως αναμένεται να είναι η έγκριση της συμφωνίας από τη ρυθμιστική αρχή της Βραζιλίας. Ο λόγος είναι πως εκεί δραστηριοποιούνται τόσο η Telefonica όσο και η ΤΙΜ. H εκτίμηση είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ιδίως αν ισχύουν οι φήμες που θέλουν την Telefonica να επιθυμεί τη διάσπαση της Telecom Italia και την απόσχιση της ΤΙΜ, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε περίπου $ 10 δις δολάρια.

Η ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά βρίσκεται γενικότερα σε φάση ανακατατάξεων με την Telefonica να ετοιμάζεται να αγοράσει την E-Plus στη Γερμανία, ενώ “καραδοκεί” και η αμερικανική ΑΤ&Τ, o επικεφαλής της οποίας Ράνταλ Στέφενσον, υποστήριξε χθες ότι ενδιαφέρεται για αξιόλογες ευκαιρίες στη Γηραιά Ήπειρο.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.