Στην Ελλαδα επενδυει η SAP

Έτοιμη να βοηθήσει μικρές startup επιχειρήσεις λογισμικού αλλά και γενικότερα να επενδύσει στην Ελλάδα δηλώνει η SAP. Αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο συν-διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού, Jim Hagemann Snabe.

Ο τελευταίος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα παραγωγική τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα. Επιπλέον τόνισε ότι “όντας ο μεγαλύτερος παγκοσμίως προμηθευτής επιχειρηματικού λογισμικού, βρισκόμαστε εδώ, για να επιταχύνουμε τη διαδικασία της αύξησης της καινοτομίας και της ανάπτυξης, διότι αυτό είναι πραγματικά η ατζέντα για το μέλλον της Ελλάδας. Βλέπουμε μια αγορά με πολλούς ευφυείς ανθρώπους, βλέπουμε μια αγορά όπου το λογισμικό θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο και είμαστε εδώ να επενδύσουμε και να επιταχύνουμε τη διαδικασία. Μεταφέραμε τα κεντρικά γραφεία Νοτίου Ευρώπης της εταιρείας στην Αθήνα, για να επικεντρωθούμε σε αυτή την αγορά και σήμερα μιλήσαμε πώς θα μπορούσαμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας εκπαιδεύοντας νέους ανθρώπους”.

Η αναφορά του κ. Hagemmann Snabe για τη μεταφορά των κεντρικών γραφείων της νοτίου Ευρώπης, πάντως, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς  η συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης περιλαμβάνει μεγάλες και σημαντικές –για τον γερμανικό κολοσσό- αγορές όπως είναι αυτές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ, πέραν, φυσικά, της Ελλάδας και της Κύπρου. Γενικός Διευθυντής Νότιας Ευρώπης αναλαμβάνει ο Στάθης Τζικάκης.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της SAP, η συζήτηση επικεντρώθηκε και σε άλλα σχέδια της γερμανικής εταιρείας όπως είναι:

·        Η δημιουργία κέντρου καινοτομίας (innovation & value engineering) στην Αθήνα με στόχο την ενθάρρυνση της ανάπτυξης σημαντικών κλάδων της οικονομίας, όπως είναι η ναυτιλία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

·        Η συνέχιση του προγράμματος SAP University Alliances, για την περαιτέρω ενίσχυση της μαθησιακής διαδικασίας και της διδασκαλίας στα συνεργαζόμενα καταξιωμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

·        Η πρωτοβουλία για παροχή της πλατφόρμας καινοτομίας SAP HANA σε κορυφαίο πανεπιστημιακό  ίδρυμα και κέντρο ερευνών, με άξονα την ενίσχυση και τη στήριξη των start-up επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

·        Η συμβολή της SAP στην καταπολέμηση της ανεργίας με την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος Academy Cube και στην Ελλάδα μέσα στο 2013. Το εν λόγω πρόγραμμα θα παρέχει σε νέους αποφοίτους πανεπιστημίων τα απαραίτητα εφόδια για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσον οι κινήσεις αυτές θα οδηγήσουν σε δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας, αναμένεται, όμως να ενισχύσει το οικοσύστημα της SAP και να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου του επιχειρηματικού λογισμικού στη χώρα μας, ο οποίος, σημειωτέον ότι, παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

Δημήτρης Μαλλάς