Στα $107 δις η αγορα cloud μεχρι το 2017

Μπορεί τα  $47 δις που ήταν η αξία της αγοράς cloud το 2013 να φαντάζουν πολλά, όμως δεν είναι ούτε τα μισά από τα $107 δις στα οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει ο τζίρος του cloud computing μέχρι το 2017. Αυτά είναι τουλάχιστον τα στοιχεία και οι προβλέψεις που έδωσε η IDC στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, η εταιρεία αναλύσεων εκτιμά τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των cloud υπηρεσιών στο 23,5 %, ποσοστό σχεδόν πενταπλάσιο από ό, τι εκείνο της ευρύτερης αγοράς της τεχνολογίας, δήλωσε ο Rick Villars, αντιπρόεδρος της IDC για το πεδίο των data centers και του cloud.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της IDC, το cloud…πετάει χάρη σε τρεις κυρίως παράγοντες: το scale, το complexity και την ταχύτητα. Συγκεκριμένα, η τεχνολογία cloud προσφέρει τέτοιο scale που η μέση επιχείρηση δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει με ίδιες δυνάμεις. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει στις επιχειρήσεις να παρέχουν πιο σύνθετες υπηρεσίες, σε ταχύτερο χρόνο προς τους πελάτες του, και να δημιουργούν έτσι νέες πηγές εσόδων.

Η έκρηξη στη χρήση έξυπνων κινητών συσκευών ήταν μία από τις πρώτες μαζικές τάσεις που επέκτεινε σημαντικά την ανάγκη για υπηρεσίες cloud computing. ” Για κάθε κινητή συσκευή που ενεργοποιείται, πρέπει να υπάρχει ένα μεγάλο data center για την υποστήριξή της”, δήλωσε ο Villars.

Μάλιστα, το επόμενο κύμα της mobile επανάστασης είναι ήδη καθ’ οδόν και θα είναι κατακλυσμιαίο. Ο λόγος για την ανάδυση των wearable συσκευών, των διασυνδεμένων συσκευών και του Internet of Things, τεχνολογίες η υιοθέτηση των οποίων θα απαιτήσει περισσότερα data centers. “Το μέλλον του cloud είναι άμεσα συνυφασμένο με το Internet of Τhings”, υποστήριξε το στέλεχος της IDC. “To cloud είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί το Internet of Things και οι υπηρεσίες που θα το συνοδεύουν”, συμπλήρωσε ο Villars.

H IDC προβλέπει ότι καθώς οι διασυνδεδεμένες συσκευές θα πολλαπλασιάζονται, θα υπάρξει η ανάγκη τα διάφορα data centers να βρίσκονται όσο το δυνατόν εγγύτερα στις συσκευές αυτές. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία αυτών που η IDC ονομάζει “micro data centers”. Θα πρόκειται για moduled δομές, οι οποίες θα μπορούν να αναβαθμίζονται ταχύτατα με την πρoσθήκη  νέου haradware, όποτε αυτό απαιτείται, με μια λογική ανάλογη με εκείνη που συναντάμε στις κατασκευές Lego. Σε αυτό το πλαίσιο η IDC θεωρεί ότι όσες λιγότερες ΙΤ υποδομές έχει στην ιδιοκτησία της μια επιχείρηση, τόσο πιο αποδοτική θα είναι, καθώς οι οn-demand λύσεις που θα προσφέρουν οι πάροχοι cloud θα μπορούν να καλύψουν τις όποιες ανάγκες.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.