7.1 C
Athens
20/01/2021
Biztech

SOHO printers: Ποιοτικές εκτυπώσεις από το σπίτι

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Από τη μια στιγμή στην άλλη, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν να εργάζονται από το σπίτι τους, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι και ο εκτυπωτής, ο οποίος κλήθηκε να παίξει πολλαπλό ρόλο καλύπτοντας τις ανάγκες της εργασίας, αλλά και της οικογένειας.

Έτσι, φάνηκε γρήγορα ότι η εξ αποστάσεως εργασία και τα ηλεκτρονικά μαθήματα δεν καλύπτονται από έναν τυπικό οικιακό εκτυπωτή, αλλά απαιτούν μια συσκευή που είναι σχεδιασμένη για περιβάλλον SOHO. Σαρώσεις, εκτυπώσεις διπλής όψης, mobile printing, αποστολή αρχείων απευθείας από τον εκτυπωτή βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας τα μεγάλα μέλη της οποίας εργάζονται από το σπίτι και τα μικρότερα παρακολουθούν τα μαθήματά τους μέσω τηλεδιασκέψεων.

Η κατηγορία των SOHO εκτυπωτών περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα μοντέλων με δυνατότητες που καλύπτουν κάθε ανάγκη, από πολυλειτουργικές συσκευές, μέχρι απλούς εκτυπωτές τεχνολογίας inkjet και laser, ασπρόμαυρους ή έγχρωμους. Επιπλέον, σε περίπτωση μεγάλου όγκου εκτυπώσεων οι συσκευές με τεχνολογία αναπλήρωσης ρίχνουν το κόστος ανά σελίδα ακόμα πιο χαμηλά.


Μολονότι η έννοια του γραφείου χωρίς χαρτί βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και καιρό, η πραγματικότητα είναι ότι η κατηγορία των small/ home office (SOHO) εξακολουθεί να έχει την ανάγκη εκτύπωσης εγγράφων αρκετά συχνά, με αποτέλεσμα να απαιτείται παρουσία μιας τουλάχιστον τέτοιας συσκευής.

Οι standalone office copy συσκευές παλαιού τύπου σχεδόν εξαφανίστηκαν στην ψηφιακή εποχή και αντικαταστάθηκαν από εκτυπωτές πολλαπλών λειτουργιών MFPs που συνδυάζουν τις λειτουργίες εκτύπωσης, αντιγραφής, σάρωσης και προαιρετικά αποστολή φαξ σε μία μόνο συσκευή. Τεχνικά, ένα “copier” με τους σημερινούς όρους είναι συνήθως ένας εκτυπωτής που έχει ενσωματωμένη σάρωση, έτσι ώστε ένα έγγραφο που θα αντιγραφεί να μπορεί να σαρωθεί και να αναπαραχθεί από τον εκτυπωτή.

Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες συσκευές εκτύπωσης, οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν, ενώ προστίθενται ολοένα και περισσότερα features που καθιστούν απαραίτητη την παρουσία τους τόσο στη μικρή επιχείρηση όσο και στο σπίτι. Ας δούμε κάποιους από τους λόγους για τους οποίους ο συνεργάτης θα πρέπει να προτείνει στον SOHO πελάτη μια τέτοια συσκευή.

Κόστος

Όταν αναφερόμαστε στο κόστος ενός εκτυπωτή, συνυπολογίζουμε και το κόστος της μελάνης ή του toner, ειδικά εφόσον ο πελάτης έχει αυξημένες ανάγκες εκτύπωσης. Οι κατασκευαστές εκτυπωτών πωλούν τις συσκευές με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος και αντ’ αυτού κερδίζουν από την πώληση μελανιού και toner. Για να εξασφαλιστούν, πολλές εταιρείες εξοπλίζουν τις συσκευές τους τους με δοχεία μελανιού / toner που έχουν ενσωματωμένα μικροτσίπ που εμποδίζουν τη χρήση «ανεπίσημων» δοχείων ή προσφέρουν «starter toners» που έχουν το ήμισυ της κανονικής χωρητικότητας.

Οι έγχρωμοι εκτυπωτές αποδεικνύονται πιο ακριβοί, καθώς απαιτούν 4 δοχεία μελάνης. Είναι σύνηθες το κόστος αντικατάστασης των δοχείων μελάνης / toner να υπερβαίνει την τιμή αγοράς ολόκληρης της μονάδας. Μάλιστα, χάρη στις συνδέσεις Wi-Fi και Internet, πολλές εταιρείες εκτυπωτών μπορούν να ελέγχουν και να αποστέλλουν αυτόματα αναλώσιμα όταν ανιχνεύουν πως εξαντλούνται. Αυτό βέβαια απαιτεί συνδρομητική υπηρεσία, το κόστος της οποίας βασίζεται στον αριθμό σελίδων που εκτυπώνει η επιχείρηση. Πολλές μικρές επιχειρήσεις εξετάζουν την δυνατότητα αυτή, καθώς μπορεί να έρχεται με κάποιο κόστος, αλλά εξοικονομεί χαμένο χρόνο μετακίνησης και downtime συσκευών στο ενδιάμεσο.


Όγκος εκτυπώσεων

Οι περισσότεροι εκτυπωτές για SOHO χρήση δεν έχουν σχεδιαστεί για μεγάλο όγκο εκτυπώσεων, επομένως καλό είναι οι κάτοχοι να γνωρίζουν τη συνιστώμενη χρήση της μονάδας (σελίδες ανά μήνα). Ο αριθμός των σελίδων που μπορούν να εκτυπωθούν με ένα συγκεκριμένο cartridge, που αναφέρεται ως απόδοση ISO, προσφέρει μια γενική ιδέα για το πόσο συχνά τα δοχεία μελανιού χρειάζονται αντικατάσταση.

Να ληφθεί υπόψη ότι ακόμη και αν υπάρχει ένας in-house εκτυπωτής, ενδέχεται να έχει νόημα η ανάθεση σε τρίτους (π.χ. online) υπηρεσιών εκτύπωσης για μεγαλύτερες εργασίες ή ειδικές εκτυπώσεις, όπως είναι τα φυλλάδια. Με δεδομένη την υψηλή τιμή του μελανιού και του toner, απλώς δεν είναι οικονομικό να πραγματοποιούνται εκτυπώσεις μεγάλου όγκου σε λιγότερο ακριβές συσκευές, ειδικά όταν πρόκειται για έγχρωμα έγγραφα ή φωτογραφίες. Η αγορά εκτυπωτή χαμηλότερου κόστους για βασικές ανάγκες και η εξωτερική ανάθεση μεγαλύτερων εργασιών εκτύπωσης αποτελεί τον ιδανικό συμβιβασμό για τις περισσότερες SOHO.

Εκτυπώσεις διπλής όψης

Το γνωστό duplexing είναι η δυνατότητα εκτύπωσης και στις δύο πλευρές της σελίδας. Μολονότι μπορεί εκ πρώτης να μην είναι κάτι που ζητάει κάποιος από τη συσκευή εκτύπωσης, σε βάθος χρόνου η εκτύπωση διπλής όψης εξοικονομεί χαρτί και χρήματα. Ταυτόχρονα, έχει θετική επίπτωση στο περιβάλλον.

Συνδεσιμότητα

Εκτός από τη βασική σύνδεση USB με τον υπολογιστή, οι περισσότερες συσκευές εκτύπωσης προσφέρουν ενσύρματη δικτυακή σύνδεση, ασύρματη ή και τα δύο. Το βασικό πλεονέκτημα, εκτός από το ότι μειώνει την ακαταστασία των καλωδίων είναι η δυνατότητα εκτύπωσης από ποικιλία συσκευών όπως τα κινητά ή τα tablets. Οι επιλογές συνδεσιμότητας είναι εξαιρετικά επίκαιρες στην εποχή μας και σε οικιακό περιβάλλον, όπου κάποιος γονιός μπορεί να εργάζεται στο σπίτι και ταυτόχρονα τα παιδιά να χρειάζονται εκτυπώσεις για τις εργασίες του σχολείου.

Ασπρόμαυρες και έγχρωμες

Οι έγχρωμες εκτυπώσεις μπορεί να πιο αργές και ακριβότερες, αλλά πιθανώς να είναι ένα χαρακτηριστικό που ο χρήστης χρειάζεται από τον εκτυπωτή, εφόσον σκοπεύει να παράγει διαφημιστικό υλικό, όπως φυλλάδια ή έγχρωμες φωτογραφίες. Το ίδιο ισχύει και για την οικιακή χρήση, στην περίπτωση τόσο των φωτογραφιών όσο και των εργασιών ή άλλων απαιτούμενων εκτυπώσεων. Εάν ο κάτοχος χρειάζεται έγχρωμες εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας, θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι χρησιμοποιεί χαρτί υψηλής ποιότητας, το οποίο είναι συχνά πιο ακριβό από το κανονικό χαρτί εκτυπωτή.

Ευελιξία μέσων

Κατάλληλη επιλογή μιας συσκευής που μπορεί να χειριστεί διαφορετικά μεγέθη και βάρη χαρτιού, καθώς κι άλλα μέσα, όπως διαφάνειες και κάρτες ευρετηρίου. Μία ακόμα επιλογή είναι εκείνη της εκτυπωτικής συσκευής που προσφέρει flatbed copying, εάν ο χρήστης ενδιαφέρεται για αντιγραφή από βιβλία.

Διαχείριση χαρτιού

Ιδίως στην περίπτωση των SOHO, σίγουρα υπάρχουν πολύ πιο σημαντικές εργασίες από τη συνεχή και χρονοβόρα τροφοδοσία του paper tray με φύλλα χαρτιού. Για όσους εκτυπώνουν σε τακτική βάση, θα πρέπει να επιλέξουν ένα μοντέλο με χωρητικότητα τουλάχιστον 250 σελίδων ή περισσότερο. Επιπλέον, θα χρειαστεί αυτόματος τροφοδότης χαρτιού που θα συγκρατεί τουλάχιστον 30 σελίδες.

Χρόνος απόκρισης

Οι εκτυπωτές που δεν απαιτούν χρόνο προθέρμανσης είναι ιδανικοί για περιβάλλοντα SOHO, όπου η συσκευή μπορεί να παραμείνει αδρανής για ώρες ή ημέρες. Οι υψηλές ταχύτητες εκτύπωσης / αντιγραφής είναι εξαιρετικές, αλλά δεν θα εξοικονομήσουν χρόνο εφόσον ο χρήστης πρέπει να περιμένει κάποια λεπτά για να ζεσταθεί η μονάδα κάθε φορά που βγαίνει από την αναστολή λειτουργίας. Ορισμένοι εκτυπωτές προσφέρουν πλέον έναν πρώτο χρόνο εκτύπωσης που είναι μικρότερος από 10 δευτερόλεπτα.


Τα πλεονεκτήματα των MFPs

Ας εξετάσουμε αναλυτικά μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν ειδικότερα οι συσκευές MFPs στο περιβάλλον των SOHO.

Εξοικονόμηση δαπανών

Παρόλο που η επένδυση σε έναν μόνο πολυλειτουργικό εκτυπωτή (MFP) μπορεί να είναι υψηλότερη από έναν standalone, φωτοαντιγραφικό ή scanner, ο κάτοχος μιας τέτοιας συσκευής έχει τη δυνατότητα να εκτελεί όλες αυτές τις λειτουργίες και πολλές ακόμα σε μία μόνο. Επιπλέον, το μακροπρόθεσμο κόστος χρήσης και συντήρησης είναι χαμηλότερο με ένα MFP. Αντί να αγοράζει toner / μελάνι, χαρτί και υπηρεσίες συντήρησης για πολλές συσκευές, μπορεί να πληρώνει αποκλειστικά για αναλώσιμα και υπηρεσίες με μία μόνο μηνιαία χρέωση.

Απλουστευμένη διαχείριση

Εφόσον υπάρχουν πολλές συσκευές στο γραφείο ή το σπίτι, θα πρέπει να αγοραστούν αναλώσιμα από διάφορους κατασκευαστές για διαφορετικές μάρκες και μοντέλα. Ένας εκτυπωτής MFP σημαίνει προμήθεια των αναλωσίμων για έναν τύπο συσκευής – από έναν προμηθευτή.

Εξοικονόμηση χώρου

Ο περιορισμένος χώρος είναι κάτι σύνηθες στην περίπτωση των SOHO και μια συσκευή MFP θα βοηθήσει στην οργάνωση που απαιτείται για την εκτύπωση, το σκανάρισμα ή τη δημιουργία αντιγράφων. Μιας κι όλες αυτές οι εργασίες πραγματοποιούνται μέσω μίας μόνο συσκευής, θα απαιτηθεί μόλις ένα μικρό μέρος του χώρου για την τοποθέτηση του MFP. Επιπλέον, με τα αναλώσιμα να περιορίζονται κι αυτά αντίστοιχα σε μία συσκευή, δεν θα χρειαστεί επιπλέον αποθηκευτικός χώρος.

Μεγαλύτερη λειτουργικότητα

Με την έλευση του email και του cloud computing, οι συσκευές fax έχουν μειωθεί αισθητά στα γραφεία και στα σπίτια. Πλην όμως, η χρησιμότητα για fax δεν έχει εξαφανιστεί παντελώς. Χάρη στα MFPs, ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει και να αποστέλλει faxes χωρίς τη ανάγκη να διαθέτει μια ξεχωριστή συσκευή γι’ αυτό τον σκοπό. Στην ίδια λογική, ανοίγονται νέοι ορίζοντες ευκαιριών workflow, χάρη στη λειτουργία scanning των συσκευών αυτών, καθώς προσφέρουν δυνατότητα διαμοιρασμού αρχείων και αποθήκευσης.

Η ευκολία και η εξοικονόμηση χρημάτων είναι μερικά από τα οφέλη ενός MFP για περιβάλλον SOHO. Οι κάτοχοί του θα επωφεληθούν από τις πρόσθετες ευκολίες που παρέχει ένα MFP για τη δημιουργία εγγράφων, τη δημιουργία αντιγράφων, την κοινή χρήση και τον αποθηκευτικό χώρο.


6 must χαρακτηριστικά SOHO εκτυπωτών

Το περιβάλλον small office/ home office έχει τις δικές του ανάγκες που είναι διαφορετικές από εκείνες των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Στη λογική αυτή οι εκτυπωτικές συσκευές που θα χρειαστεί ο πελάτης θα πρέπει να διαθέτουν κάποια features που θα κάνουν τελικά τη διαφορά όσον αφορά την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα. Επιπρόσθετα, οι σωστές επιλογές θα εξασφαλίσουν χρόνο και χρήματα, προσφέροντας επαγγελματικά αποτελέσματα.

Ας δούμε 6 από αυτά τα features που θα πρέπει να διαθέτουν οι εκτυπωτικές συσκευές.

Ανάλυση εκτυπωτή

Ίσως είναι και ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά τα οποία κοιτάζουν οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές εκτυπωτών. Για όποιους σκοπεύουν να αγοράσουν έναν εκτυπωτή office που εκτυπώνει απλά σε ασπρόμαυρο, τότε η ανάλυση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 600 x 600 dpi. Προτείνεται εντούτοις, ανάλυση 2400 x 1200 για υψηλής ποιότητας εκτυπώσεις.

Οι έγχρωμες εκτυπώσεις απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη ανάλυση, δεδομένου πως η διαδικασία είναι πιο περίπλοκή από εκείνη των ασπρόμαυρων εκτυπώσεων. Επομένως, το τυπικό ελάχιστο που θα πρέπει να επιλέξει κάποιος είναι το 1200 x 1200. Εντούτοις, εφόσον οι ανάγκες εργασίας επιτάσσουν τη συχνή χρήση έγχρωμων εκτυπώσεων, τότε η επιλογή ανάλυσης 4800 x 4800 θα προσφέρει την απαιτούμενη υψηλή ποιότητα.

Τύπος εκτυπωτή

Οι δύο βασικότεροι τύποι office εκτυπωτών στην αγορά για περιβάλλοντα SOHO είναι οι laser και οι inkjet. Το ποιος είναι καταλληλότερος για τις ανάγκες του καθενός, εξαρτάται από το είδος των features εκτύπωσης που επιζητά, αλλά και τις ανάγκες εργασίας, τον όγκο εκτυπώσεων, το budget και τον χώρο που διαθέτει.

Ένας laser office printer προσφέρει συνήθως καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης σε σχέση με τους inkjet. Ταυτόχρονα, λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά όσον αφορά το κόστος ανά σελίδα. Αυτό συμβαίνει επειδή το ένα toner cartdrige διαρκεί πολύ περισσότερο από ένα δοχείο μελάνης του inkjet. Εντούτοις, το μεγαλύτερο μειονέκτημα του toner είναι σαφώς η τιμή του σε σχέση με το μελάνι. Τέλος, ο laser προσφέρει σαφώς ταχύτερες εκτυπώσεις σε σχέση με τον inkjet.

Πολυλειτουργικότητα

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος γιατί οι MFPs έχουν μεγάλη ζήτηση. Προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε μικρές επιχειρήσεις και οικιακό περιβάλλον. Το κατά πόσον θα αποδειχθούν χρήσιμες, θα εξαρτηθεί ανά περίπτωση, ανάλογα με τις ανάγκες. Εφόσον το budget είναι περιορισμένο και οι ανάγκες περιορισμένες, τότε ο πελάτης μπορεί να γίνει πιο επιλεκτικός σε σχέση με τα features που επιθυμεί. Για παράδειγμα, εφόσον σκοπεύει να εκτυπώνει έγγραφα κειμένου, ίσως μπορεί να παραβλέψει την έγχρωμη λειτουργία εντελώς.

Τύπος τεχνολογίας σάρωσης

Πολλοί χρήστες δεν έχουν υπόψη τους πως οι office εκτυπωτές διαθέτουν δύο διαφορετικές τεχνολογίες και πώς να τις χρησιμοποιήσουν. Γι’ αυτό και δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή στο εν λόγω feature όταν αποφασίζουν ποιον εκτυπωτή να αγοράσουν. Εφόσον όμως επιθυμεί κάποιος να αγοράσει έναν εκτυπωτή με υψηλής ποιότητας scanner, θα πρέπει να γνωρίζει τις διαφορές.

Ο πρώτος τύπος τεχνολογίας είναι το Charged Coupled Device (CCD). Η σκοπιμότητα του τύπου αυτού έγκειται κυρίως στη σάρωση αρχείων γραφικών. Ο δεύτερος τύπος είναι το Colour Contact Scanner (CCS), το οποίο είναι απαραίτητο για τη σάρωση υψηλής ποιότητας φωτογραφιών κειμένου. Είναι προφανές πως κι εδώ δεν υπάρχει «σωστή» επιλογή, παρά μόνο εκείνη που ταιριάζει στις ανάγκες του χρήστη.

Ανάλυση scanner

Στην ίδια λογική, ένα ακόμα σημαντικό feature που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την αγορά ενός εκτυπωτή για περιβάλλοντα SOHO είναι η ανάλυση του scanner. Η ελάχιστη ανάλυση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1200 x 600. Εντούτοις, εφόσον ο χρήστης χρειάζεται για την εργασία του υψηλότερη ποιότητα σαρώσεων, τότε θα πρέπει να αναζητήσει μια συσκευή που θα προσφέρει ανάλυση 4800 x 4800, η οποία είναι παραπάνω από αρκετή.

Προστασία απορρήτου

Στο συνεχώς μεταβαλλόμενο ψηφιακό τοπίο, το απόρρητο και η ασφάλεια είναι πιο σημαντικά από ποτέ. Τα ηλεκτρονικά έγγραφα, τα δεδομένα και τα αρχεία που ανήκουν στην επιχείρηση, καθώς και οποιαδήποτε από τις σημαντικές πληροφορίες των πελατών δεν μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο. Η επιλογή ενός εκτυπωτή γραφείου με βελτιωμένη προστασία εγγράφων -μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών εκτύπωσης που περιλαμβάνουν οι σύγχρονες εκτυπωτικές συσκευές στο οπλοστάσιό τους- αποτελεί προτεραιότητα και δεν πρέπει να υποτιμάται.

Επιπλέον, οι επιλογές ασφαλείας δεν θα εξασφαλίσουν μόνο ότι ο εκτυπωτής διαθέτει προστασία απορρήτου, διατηρώντας την επιχείρηση ασφαλή, αλλά θα κάνουν τις συσκευές πιο φορητές και αποτελεσματικές. Η αποστολή εγγράφων στον εκτυπωτή ασύρματα, η σάρωση εγγράφων για την αποθήκευσή τους σε USB ή η αποστολή τους σε email, η αποθήκευση στο cloud και σε δικτυακούς φακέλους αποτελούν συνολικά σημαντικές πτυχές των επιχειρηματικών λειτουργιών που απαιτούν προστασία.


Η αγορά των SOHO printers

Τα δύο τελευταία τρίμηνα του 2019 παρουσιάστηκαν πτωτικές πωλήσεις εκτυπωτών και MFPs στη Δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την IDC. Συγκεκριμένα η εταιρεία έρευνας αναφέρει ότι η αγορά της Δυτικής Ευρώπης μειώθηκε κατά 5,8% από πλευράς τεμαχίων το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Η συνολική αγορά μειώθηκε κατά 286.000 τεμάχια και οι πιέσεις των τιμών οδήγησαν ταυτόχρονα σε μείωση αξίας κατά 4,1% (λίγο πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Η IDC αναφέρει ότι υπήρχαν λίγες περιοχές ανάπτυξης και η αρνητική τάση συνεχίζεται και εντός του 2020. Να τονίσουμε πως η έρευνα της IDC παρακολουθεί τις εξελίξεις σε συσκευές Α4, στις οποίες περιλαμβάνονται single-function εκτυπωτές, printer- multifunctional συστήματα (MFPs), and single-function digital copiers (SFDCs).

Οι πωλήσεις Inkjet μειώθηκαν 5,4% σε μόλις πάνω από 3 εκατομμύρια τεμάχια και οι πωλήσεις Α4 και Α3 κατέγραψαν αρνητικά στοιχεία αύξησης. Η μεγαλύτερη μείωση προέρχεται από συσκευές εκτύπωσης, αλλά και εκείνες των MFPs μειώθηκαν επίσης περισσότερο από 4%, αλλά δεν παρατηρήθηκε μείωση σε όλους τους OEM.

Οι laser συσκευές παρουσίασαν μείωση κατά 6,1% και, όπως συνέβη και στους inkjets, παρατηρήθηκαν ελάχιστες περιπτώσεις ανάπτυξης. Ορισμένες αγορές, όπως οι εκτυπωτές A4 single function, μειώθηκαν αρκετά, αλλά υπήρξε μικρή αύξηση στις μονόχρωμες συσκευές MFP A4. Καθώς ήταν λιγότερες οι πωλήσεις σε τεμάχια των laser, παρατηρήθηκε επίσης μείωση της αξίας της αγοράς αυτής, τη φορά αυτή κατά 2,5%, παρόλο που ορισμένοι από τους κλάδους υψηλότερης ταχύτητας αυξήθηκαν. Οι συσκευές inkjet υψηλής ταχύτητας συρρικνώθηκαν επίσης με όρους τεμαχίων, αλλά παρατηρήθηκε αύξηση της αξίας στον κλάδο τους.

«Η πτώση που παρουσιάστηκε το 2019 ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες και τις αγορές κι αυτή η εξέλιξη συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και στις αρχές του 2020, αλλά θα υπάρξει κάποια ανάπτυξη από ορισμένα segments», δήλωσε ο Phil Sargeant, διευθυντής προγράμματος της IDC (Western European Imaging, Hardware Devices, and Document Solutions group). Τα στοιχεία δείχνουν πως οι αγορές του hardcopy εξακολουθούν να είναι πολύτιμες για πολλούς OEM και ορισμένες παραδοσιακές αγορές, όπως η μονόχρωμη και η inkjet, εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές, ακόμη και αν μειώνονται προσωρινά.

Στα highlights της έρευνας περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα ευρήματα:

  • Η συνολική αγορά της Δυτικής Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 5,8% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2019, καταγράφοντας αριθμό πωλήσεων 4,6 εκατομμυρίων τεμαχίων, ενώ η αξία μειώθηκε κατά 4,1%.
  • Οι συσκευές MFP A4 παρουσίασαν μικρή αύξηση 0,8%, ενώ οι μονόχρωμοι εκτυπωτές A4 μειώθηκαν κατά 11,2%.
  • Τα περισσότερα segments έγχρωμων εκτυπωτών παρουσίασαν μείωση, αλλά υπήρξε σταθερή ανάπτυξη στην εξειδικευμένη αγορά Α2 εκτυπωτών.

Η θετική πορεία των inkjet

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η έρευνα αγοράς της ResearchAndMarkets με τίτλο «Global Inkjet Printers Market Size, Market Share, Application Analysis, Regional Outlook, Growth Trends, Key Players, Competitive Strategies and Forecasts, 2019-2027». Σύμφωνα με αυτήν, η συνολική αγορά των inkjet εκτυπωτών σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση (σε μακροπρόθεσμη όμως βάση) με μέσο ετήσιο όρο ανάπτυξης της τάξης του 7,2% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2019 ως 2027, ξεκινώντας με αξία 45,18 δις δολαρίων το 2019.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, με την ταχεία εξέλιξη του e-commerce και του m-commerce, άρχισε να αυξάνεται η ζήτηση για έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο επισήμανσης των brands και αναβαθμισμένης επικοινωνίας με τους πελάτες. Η λογική αυτή οδήγησε στην υιοθέτηση των inkjet εκτυπωτών, καθώς αποδείχτηκε πως συντελεί στην αποτελεσματική επικοινωνία με τον τελικό πελάτη.

Η τεχνολογία inkjet εξελίσσεται σταδιακά και τώρα θεωρείται οικονομική και αξιόπιστη σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες. Επιπλέον, η ικανότητα των εκτυπωτών inkjet να παρέχουν εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας και υψηλής ταχύτητας έχει στρέψει την προσοχή του κοινού στο segment αυτό, αυξάνοντας την υιοθέτησή του.

Με συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και ερευνητικές μελέτες, οι κατασκευαστές διερευνούν νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες που μπορούν να ενσωματωθούν στα επερχόμενα μοντέλα των εκτυπωτών inkjet. Το αποτέλεσμα είναι πως προσφέρεται μια μεγάλη ευκαιρία για τους εμπλεκόμενους να κάνουν το προϊόν τους πιο ξεχωριστό και έτσι να αποκτήσουν σημαντική παρουσία στην αγορά.

Ωστόσο, το υψηλό κόστος του εκτυπωτή και των cartridges σε σύγκριση με άλλα παραδοσιακά μηχανήματα και αξεσουάρ είναι πιθανό να περιορίσει την ανάπτυξη αυτής της αγοράς κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης. Με βάση τον τύπο, η αγορά εκτυπωτών inkjet χωρίζεται σε επιτραπέζιους εκτυπωτές, MFPs, εκτυπωτές υφασμάτων κ.ο.κ. Το MFP segment αναμένεται να κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά εκτυπωτών inkjet. Το τεράστιο μερίδιο αγοράς αυτού του segment οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη υιοθέτησή του με βάση τα πλούσια features, την υψηλή ταχύτητα τις multifunctional ικανότητες και την προσιτή τιμή.


Η αγορά των A4 laser

Η εκτύπωση με λέιζερ είναι μια ηλεκτροστατική ψηφιακή διαδικασία εκτύπωσης. Παράγει κείμενο και γραφικά υψηλής ποιότητας (και φωτογραφίες ικανοποιητικής ποιότητας) περνώντας επανειλημμένα μια ακτίνα λέιζερ εμπρός και πίσω πάνω από έναν αρνητικά φορτισμένο κύλινδρο που ονομάζεται «τύμπανο». Στη συνέχεια, το τύμπανο συλλέγει επιλεκτικά ηλεκτρικά φορτισμένο μελάνι σε σκόνη (τόνερ) και μεταφέρει την εικόνα σε χαρτί, το οποίο στη συνέχεια θερμαίνεται για τη μόνιμη σύντηξη του κειμένου και / ή των εικόνων. Όπως με τα ψηφιακά φωτοαντιγραφικά μηχανήματα, οι εκτυπωτές laser χρησιμοποιούν μια διαδικασία εκτύπωσης ξηρογραφίας. Ωστόσο, η εκτύπωση με λέιζερ διαφέρει από τα αναλογικά φωτοαντιγραφικά, καθώς η εικόνα παράγεται από την άμεση σάρωση του μέσου κατά μήκος του φωτοϋποδοχέα του εκτυπωτή. Αυτό επιτρέπει στην εκτύπωση λέιζερ να αντιγράφει εικόνες πιο γρήγορα από τα περισσότερα φωτοαντιγραφικά.

Οι Α4 laser εκτυπωτές έχουν κυρίως SMB, SOHO και οικιακή χρήση και χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Single Function A4 Laser εκτυπωτές και Multifunction A4 Laser εκτυπωτές. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα επόμενα πέντε χρόνια, η αγορά A4 Laser εκτυπωτών θα φτάσει στο 11% ετήσιο μέσο όρο ανάπτυξης από πλευράς αξίας, ενώ η παγκόσμια αγορά θα αγγίξει 280 εκατομμύρια δολάρια το 2024 από τα 150 εκατομμύρια το 2019.

Σύμφωνα, τέλος, με την Market Intellica, η προβλεπόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, θα επηρεάσει αρνητικά και τον κλάδο των A4 laser εκτυπωτών. Εντούτοις, το συγκεκριμένο segment θα διατηρήσει μια σχετικά θετική πορεία ανάπτυξης του 0,016. Μέσα στα επόμενα χρόνια το μέγεθος της αγοράς των Α4 Laser εκτυπωτών θα επεκταθεί περαιτέρω και από τα 14300.0 εκατομμύρια δολάρια το 2019 ως το 2024 θα φτάσει τα 15800.0 εκατομμύρια σε αξία.

Σχετικά άρθρα

Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για τις εταιρείες του gi-Cluster

Channel-Manager

Μία ακόμη σύμβαση έργου για τη Lavisoft

Channel-Manager

Η Edenred στηρίζει την γαλλική fintech πλατφόρμα «Swave»

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα