22.9 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Smartphones χωρίς Apple, Samsung και Google; Για φαντάσου…

Πριν από μερικές ημέρες “έπεσα πάνω” σε ένα άρθρο που μου προκάλεσε φοβερή εντύπωση, οπότε σκέφτηκα αφενός να το… οικειοποιηθώ εν μέρη, αφετέρου να σας το μεταφέρω ως μία πηγή προβληματισμού και συνολικότερου τρόπου σκέψης.

Το άρθρο έχει τίτλο “Will Apple, Google and Samsung lose the smartphone market?” και έχει δημοσιευτεί στο ComputerWorld (http://goo.gl/DDdo5). Κατανοώ ότι ένας τίτλος πρέπει να είναι “πιασάρικος” και “ιντριγκαδόρικος”, αλλά αυτό; Apple, Google και Samsung (και οι τρεις!) να χάσουν τον πόλεμο στα smartphones; Και από ποιον; Να μου πεις ότι η Samsung θα νικήσει την Apple, έχει κάποια βάση. Ό,τι το Android θα εξαφανίσει το iOS (λέμε τώρα) να το συζητήσω… Αλλά ότι ΌΛΟΙ θα χάσουν τον πόλεμο; Πως; Ποιος άλλος πολεμάει ρε διάολε και δεν το ‘χω πάρει χαμπάρι;

Όπως και να ‘χει, ο τίτλος με ανάγκασε να διαβάσω όλο το άρθρο και μάλιστα με περισσή προσοχή (και όχι “διαγώνια” ή “αεροπορικά” όπως συνήθως), και ομολογώ πως με καθήλωσε. Η όλη προσέγγιση έχει ως εξής (σε ελεύθερη απόδοση).

Όσο περίεργο και αδιανόητο μας φαίνονταν πριν μερικά χρόνια το να “εξαφανίσουμε” τη Nokia και την RIM (BlackBerry) από τα κινητά, δεν παύει να αποτελεί ένα γεγονός. Το αν και πότε θα αναστηθούν εκ νέου, μένει να αποδειχθεί, αλλά το γεγονός παραμένει: Nokia και BlackBerry έχουν πάψει να βρίσκονται στην κορυφή της… “τροφικής αλυσίδας” και κινδυνεύουν με αφανισμό.

Το ίδιο συνέβη και σε άλλες αγορές. Σκεφτείτε για παράδειγμα πως το Walkman της Sony που ήταν συνώνυμο της φορητής μουσικής (λέγαμε μάλιστα Walkman για τα προϊόντα όλων των εταιρειών!) κυριολεκτικά εξαφανίστηκε και τη θέση του πήρε το iPod. Σκεφτείτε επίσης, εταιρείες που μεσουρανούσαν παλαιότερα στην αγορά υπολογιστών, servers και σκληρών δίσκων και σήμερα είτε έχουν κλείσει, είτε (στην καλύτερη περίπτωση) έχουν εξαγοραστεί (για να μην πω “καταβροχθιστεί” και “χωνευτεί”). Σκεφτείτε ακόμα την Kodak που ήταν συνώνυμη της φωτογραφίας και έχει πλέον σχεδόν πτωχεύσει…

Εμπεδώσαμε λοιπόν το ότι κάτι που φαίνεται αδιανόητο σήμερα, μπορεί μετά από λίγα χρόνια να αποτελεί την νέα πραγματικότητα. Καλώς! Πως όμως θα συμβεί κάτι τέτοιο στην αγορά των smartphones; Ποιο είναι το θεωρητικό σενάριο που θα οδηγήσει την αγορά κάπου αλλού; Τα επιχειρήματα και οι θεωρήσεις του αρθρογράφου Mike Elgan, είναι τα εξής:

  • Το iOS δεν είναι πλέον τόσο ξεχωριστό. Το Android το έχει φτάσει (ας πούμε) και αρκετοί iPhoners… αυτομολούν! Αυτό το edge που είχε το 2007, δεν το διαθέτει πλέον, και πιθανότατα δεν μπορεί.
  • Παρά το γεγονός ότι η Google κερδίζει έδαφος με το Android, οι συνεργάτες της αρχίζουν και δυσανασχετούν μαζί της ολοένα και περισσότερο. Γιατί; Μα γιατί έκανε αυτό ακριβώς που απαγορεύεται όταν σέβεσαι τους συνεργάτες σου. Τους ανταγωνίζεται και μάλιστα ευθέως, ειδικά μετά την εξαγορά της Motorola. Nexus One και Nexus S (σε συνεργασία με HTC και Samsung) ακολουθήθηκαν από Nexus και Nexus 4, και κατέδειξαν τις προθέσεις της εταιρείας αλλά και το πλεονέκτημα που μπορεί να έχει φτιάχνοντας τις δικές της συσκευές. Μάλιστα τον ερχόμενο Μάιο, όλοι περιμένουν με αγωνία το  Google X phone από τη Motorola, ό,τι κ’ αν είναι τελικά αυτό. Μήπως όλοι αυτοί οι “τσαντισμένοι” συνεργάτες αρχίσουν να γλυκοκοιτάνε τα Windows Phone και τη Microsoft, ειδικά μετά την επιτυχία των Lumia από τη Nokia;
  • Μία πιο προσεκτική ανάλυση των Lumia, δείχνει ότι η επιτυχία είναι Αμερικάνικη και Ευρωπαϊκή, όχι όμως και Ασιατική ή στις αναπτυσσόμενες ή “αναδυόμενες” αγορές. Ποιος θα επικρατήσει εκεί; Μήπως αυτός που θα επικρατήσει, καθορίζει και τον παγκόσμιο νικητή; Στην Κίνα για παράδειγμα, νο1 κατασκευαστής είναι η Samsung, αλλά νο2 είναι η Lenovo! Οπότε η Apple, δεν μπορεί, θα είναι νο3, σωστά; Λάθος! Η Apple βρίσκεται στην νο6 θέση, αφού 3η είναι η Huawei, 4η η ZTE και 5η η Coolpad. Τι, δεν γνωρίζετε την Coolpad; Ευκαιρία να τη μάθετε. Σαν αυτήν, υπάρχουν περίπου 100 κατασκευαστές στην Κίνα, και όλες θέλουν να γίνει Samsung…
  • Σε επίπεδο λειτουργικών, η Samsung μπορεί να απέτυχε με το Bada, αλλά θέλει σίγουρα να μειώσει την εξάρτησή της από την Google, και γι’ αυτό πλέον υποστηρίζει το Tizen (από κοντά και η Intel παρεμπιπτόντως). Τα πρώτα Tizen smartphones έρχονται μέσα στο επόμενο τρίμηνο…

Την ίδια στιγμή, η Mozilla (λέγε με Firefox) έχει αναπτύξει το δικό της OS για smartphones (με προφανές όνομα Firefox OS) και ετοιμάζεται για launch σε έναν μήνα, η Ubuntu κάνει αντίστοιχη προσπάθεια με Linux-based λειτουργικό (όπως και το Android), ενώ η HP αναβιώνει το WebOS (κάποιος επιτέλους σταμάτησε το χαρακίρι εκεί) παρουσιάζοντας μία open-source εκδοχή του, το επονομαζόμενο Open WebOS.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να αποτελούν λογικές αλλά και παρατραβηγμένες υποθέσεις, αλλά όλα καταλήγουν στο ίδιο βασικό συμπέρασμα: Τίποτα δεν είναι βέβαιο! Οι νικητές του σήμερα μπορεί να είναι οι χαμένοι του αύριο, οι ηττημένοι του χθες μπορεί να επανέλθουν με άλλα όπλα, και αυτοί που δεν γνωρίζαμε ίσως κυριαρχήσουν. Με άλλα λόγια: Αλλαγή, αλλαγή, αλλαγή… Μόνο έτσι επιβιώνει κανείς μακροπρόθεσμα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα