17.5 C
Athens
14/04/2021
Biztech

Smartphones: Με 4,1% πτώση έκλεισε το 2018

Σύμφωνα με την IDC, το 2018 αποδείχθηκε το χειρότερο έτος σε ότι αφορά τις πωλήσεις smartphone στην περίοδο των εορτών. Συγκεκριμένα, τα τεμάχια που πωλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους ανήλθαν σε 375,4 εκατομμύρια, νούμερο που αντιπροσωπεύει πτώση της τάξης του 4,9% σε ετήσια βάση, ενώ ήταν και το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης.

Συνολικά το 2018 έκλεισε με μείωση στον όγκο πωλήσεων 4,1% και συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια μονάδες. Με τις δυσκολίες στις συνθήκες της αγοράς να συνεχίζονται και στο πρώτο τρίμηνο του 2019, η πιθανότητα μιας φθίνουσας αγοράς και φέτος γίνεται όλο και πιο πραγματική.

 

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτή τη στιγμή η αγορά των smartphones είναι ένα χάος», δήλωσε ο Ryan Reith, αντιπρόεδρος του προγράμματος Worldwide Mobile Device Trackers της IDC. «Εκτός από ελάχιστες αγορές σε Ινδία, Ινδονησία, Κορέα και Βιετνάμ στις οποίες παρατηρήθηκε υψηλή ανάπτυξη, δεν παρατηρήσαμε ιδιαίτερα θετική δραστηριότητα το 2018. Θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που έπαιξαν ρόλο σε αυτό, όπως η επιμήκυνση των κύκλων αντικατάστασης, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, καθώς και η αυξανόμενη απογοήτευση των καταναλωτών για τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές», κατέληξε.

 

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αγορά των smartphones σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά της Κίνας παραμένει στο επίκεντρο. Η Κίνα, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της παγκόσμιας αγοράς smartphone, παρουσίασε πτώση πάνω από 10% το 2018. Η υψηλή διαθεσιμότητα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση σε ολόκληρη την αγορά, όπως και οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες εμφανίζονται σημαντικά μειωμένες. Ταυτόχρονα, οι τέσσερις κορυφαίες εταιρείες του κόσμο – οι οποίες είναι όλες κινέζικες – Huawei, OPPO, Vivo και Xiaomi – αύξησαν το μερίδιό τους στην αγορά της Κίνας σε περίπου 78%, από 66% το 2017.

 

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι 5 κορυφαίες εταιρείες smartphone συνεχίζουν να ενισχύονται και τώρα αντιπροσωπεύουν το 69% του όγκου των smartphone, από 63% πριν από ένα χρόνο. Αν στη λίστα συμπεριλάβουμε και τη Vivo, που βρίσκεται στην έκτη θέση το μερίδιο των κορυφαίων εταιρειών ανέρχεται σε 75%.

 

Το Top 5

 

Samsung

To 4Q18 η Samsung παρουσίασε μείωση όγκου πωλήσεων κατά 5,5% (70,4 εκ. τεμάχια). Ωστόσο, διατηρήθηκε στην πρώτη θέση αν και το μερίδιό της μειώθηκε κάτω από το 20% ελάχιστα πιο πάνω από την Apple και τη Huawei.

 

Apple

H Apple έπεσε κατά 11,5% το 4ο τρίμηνο του 2018, σημειώνοντας ένα από τα πιο δύσκολα τρίμηνα για το iPhone παρά τα τρία νέα μοντέλα που ανακοινώθηκαν. Ο συνολικός όγκος του iPhone μειώθηκε κατά 3,2% για ολόκληρο το έτος, γεγονός που οφείλεται στην πτώση των δύο μεγαλύτερων αγορών (Η.Π.Α. και Κίνα).

 

Huawei

Η Huawei συνέχισε να αξιοποιεί την ισχυρή δυναμική της σε ορισμένες αγορές με αύξηση 43,9% το 4Q18 και συνολικά για το έτος 33,6%. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η σειρά Honor τα πηγαίνει πολύ καλά αντιπροσωπεύοντας πλέον το ήμισυ του συνολικού της όγκου. Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ των πωλήσεων της Huawei, κάτι που μειώνεται σταθερά, καθώς η εταιρεία συνεχίζει τη διεθνή της επιτυχία με ανάπτυξη σχεδόν σε κάθε διεθνή αγορά το 2018.

 

OPPO

Ο OPPO ολοκλήρωσε το τέταρτο τρίμηνο στην τέταρτη θέση με τις συνολικές πωλήσεις 113,1 εκατομμυρίων τεμαχίων, αυξημένες κατά 1,3% από το 2017. Η εταιρεία εξακολουθεί να πραγματοποιεί τις περισσότερες πωλήσεις της στην Κίνα, ενώ εκτός Κίνας, η εταιρεία εστιάζει σε Ινδία και Ινδονησία.

 

Xiaomi

Η Xiaomi ολοκληρώνει το Top 5 με τις πωλήσεις ολόκληρου του έτους αυξημένες κατά 32,2% σε ετήσια βάση και όγκους τεμαχίων που υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια. Όπως και η OPPO, η Ινδία και η Ινδονησία εξακολουθούν να αποτελούν τις βασικές αγορές της Xiaomi εκτός Κίνας. Ωστόσο, η εταιρεία τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά σε στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, κυρίως στην Ισπανία.

Η σειρά Redmi συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία στις αναδυόμενες αγορές, αλλά οι συσκευές Mi Mix / Max / Pro συνεχίζουν να καθιερώνονται ως κορυφαίοι ανταγωνιστές στο υψηλό κομμάτι της αγοράς.

 

Top 5 κατασκευαστών smartphone (σε εκ. τεμάχια)

Πηγή: IDC Quarterly Mobile Phone Tracker, 30 Ιανουαρίου, 2019

 

Σχετικά άρθρα

Nutanix: Νέο λειτουργικό για next-generation datacenters

Kitriniaris

IBM FlexPac μόνο για το κανάλι

ntiliakos

Η μισθοδοσία της Jumbo στη SingularLogic

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα