4.8 C
Athens
16/01/2021
Biztech

Small form factors: Μια δυναμική αγορά, σε μέγεθος… τσέπης

Μπορεί η αγορά των υπολογιστών εν γένει να δέχεται συνεχή πλήγματα από πλευράς πωλήσεων, αλλά υπάρχουν κάποια segments που συνεχίζουν να… αντιστέκονται στις τάσεις αυτές, φέρνοντας χαμόγελα αισιοδοξίας σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας. Αναφερόμαστε στα mini PCs (ή mini desktops ή small form factors, αν προτιμάτε τους εναλλακτικούς όρους), τα οποία εξαρχής έκαναν αισθητή την –μικρή κατά τα άλλα- παρουσία τους, για λόγους που θα περιγράψουμε στη συνέχεια.

Πλέον, βρίσκονται στην πιο ώριμη φάση τους, καθώς ενσωματώνουν τεχνολογία και χαρακτηριστικά που τα καθιστούν μια εντελώς διακριτή αγορά, με σημαντικές προοπτικές και περιθώρια δραστηριοποίησης από το κανάλι συνεργατών.

 

Τι είναι όμως τα mini PCs και γιατί γίνεται τόσος λόγος γι’ αυτά; Από τις απαρχές των desktop υπολογιστών, το μέγεθος των συστημάτων αυτών ήταν τουλάχιστον ογκώδες. Αυτό συνέβαινε, αρχικά, εξαιτίας του αριθμού των υποσυστημάτων τους που ήταν ευμεγέθη, τα οποία όμως απαιτούνταν προκειμένου να εκτελεστούν ακόμα και οι πλέον βασικές λειτουργίες.

Με το χρόνο, η τεχνολογία προχώρησε με άλματα, επιτρέποντας στους επεξεργαστές και τα ολοκληρωμένα κυκλώματα γενικά να συρρικνωθούν, με αποτέλεσμα τα υποσυστήματα να περιοριστούν σημαντικά σε μέγεθος, αλλά και σε αριθμό. Αυτό σημαίνει πως πολλές από τις λειτουργίες που απαιτούσαν μια πλήρους μεγέθους κάρτα επέκτασης, να μπορούν πλέον να τοποθετηθούν εντός ενός chip στη motherboard, βοηθώντας στη μείωση του συνολικού μεγέθους. Μάλιστα, με την εισαγωγή νέων features όπως οι δίσκοι SSD και τα μικροσκοπικά drive formats όπως είναι οι κάρτες του προτύπου Μ.2 (πρώην Next Generation Form Factor – NGFF), τα συστήματα μπορούν να γίνουν ακόμα μικρότερα.

Η ουσία είναι πως υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την αγορά μικρότερου μεγέθους υπολογιστικών συστημάτων. Σίγουρα, τα laptops είναι μικρά και φορητά, αλλά είναι αρκετό το καταναλωτικό κοινό –business και consumer- που επιθυμεί να ενσωματώσει ένα PC στον εργασιακό χώρο του ή ακόμα στο home theater του, χωρίς να πρέπει να καταφύγει σε ένα μεγάλο case. Τα small form factor PCs επιτυγχάνουν σε αυτό το έργο, προσφέροντας ευχρηστία, λειτουργικότητα και mobility.

 

Form factors για όλους!

Υπάρχουν τρεις τύποι-υποδιαιρέσεις των small factor PCs διαθέσιμοι στην αγορά, το καθένα με τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματά του. Ας τα δούμε αναλυτικότερα:

 

Slim PCs

Τα Slim PCs αποτελούν την πρώιμη μορφή των συστημάτων αυτών. Ουσιαστικά, επρόκειτο περί desktop συστημάτων που περιόριζαν τον όγκο τους, μειώνοντας το χώρο για κάρτες επέκτασης πλήρους μεγέθους. Με τον τρόπο αυτό περιορίστηκε το ύψος και το πλάτος στο μισό. Διαθέτουν επιπλέον θύρες επέκτασης PCI-Express, αλλά και εξειδικευμένες θύρες επέκτασης που είναι δύσκολο να βρεθούν πλέον. Αφότου το σύστημα έχει φτάσει το όριο ζωής του, απλά αντικαθίσταται από έναν νέο υπολογιστή. Επειδή ακριβώς δεν υπάρχει ανάγκη επέκτασης, ένα σύστημα όπως το Slim PC παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα. Οι υπολογιστές αυτοί δεν χρειάζεται να διαθέτουν την αιχμή της τεχνολογίας όσον αφορά τα υποσυστήματα, δεδομένου πως απευθύνονται σε επιχειρήσεις που το μεγαλύτερο ποσοστό των εργασιών τους ουσιαστικά εξαντλείται στην επεξεργασία κειμένου, στα spreadsheets και στις εταιρικές επικοινωνίες.

 

Cubes

Τα form factors αυτά έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή πρόσφατα, ιδίως στο κοινό των enthusiasts και των PC gamers. Τα συστήματα αυτά αποκαλούνται cubes, μιας και μοιάζουν με μεγάλου μεγέθους κύβους στο σχήμα. Στο εσωτερικό τους βρίσκουμε όλα τα παραδοσιακά desktop υποσυστήματα υπολογιστών, αλλά σε αντίθεση με τα slim PCs, διαθέτουν περιορισμένο αριθμό από πλήρους μεγέθους κάρτες επέκτασης. Είναι αυτή η δυνατότητα επέκτασης που τα έχει καταστήσει τόσο δημοφιλή στο κοινό.

Προτού η παρουσία του network gaming και τα LAN parties αποκτήσουν το φανατικό κοινό τους, όπου οι χρήστες έφερναν τα προσωπικά τους PCs σε μια κοινή τοποθεσία για να τα συνδέσουν μεταξύ τους, οι κατασκευαστές δεν έβλεπαν το λόγο για την κυκλοφορία μικρού μεγέθους συστημάτων που περιλάμβαναν εξελιγμένες δυνατότητες γραφικών. Σε τελική ανάλυση, τα ενσωματωμένα γραφικά είναι υπεραρκετά για τις κλασικές εργασίες μιας επιχείρησης. Από την άλλη, οι gamers χρειάζονται τη δυνατότητα εγκατάστασης καρτών γραφικών τελευταίας τεχνολογίας. Και αυτό ακριβώς έπαιρναν από τα cube PCs.

 

Mini PCs – Barebones

Πρόκειται για τα νεότερα και πλέον εξελιγμένα small factor PCs. Είναι σαφώς τα μικρότερα συστήματα, μεγέθους μεγάλου χαρτόδετου βιβλίου ή θήκης DVD. Ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο μικρά σε μέγεθος είναι εξαιτίας του ότι βασίζονται για τη λειτουργία τους σε υποσυστήματα laptop, ενώ δεν διαθέτουν την οθόνη, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι, ώστε να κερδίσουν σε όγκο. Επιπλέον, το τροφοδοτικό προφανώς βρίσκεται εκτός του case.

Στην ίδια λογική κινούνται και τα barebones PCs. Πρόκειται περί ενός super-compact form factor, αν και οποιοδήποτε σύστημα (ATX, mini-ATX, micro-ATX) μπορεί να περιγραφεί ως barebone, εφόσον διαθέτει τα απαραίτητα συνοδευτικά υποσυστήματα: Η motherboard και η τροφοδοσία βρίσκονται συνήθως ενσωματωμένα στο case. Η CPU συνήθως αγοράζεται με τον υπολογιστή, ενώ ο χρήστης καλείται να εγκαταστήσει τη μνήμη και το μικρό δίσκο αποθήκευσης. Ουσιαστικά, ο εσωτερικός δίσκος αποθήκευσης είναι αρκετά μεγάλος για τις ανάγκες του λειτουργικού συστήματος, αλλά όχι για πολλά περισσότερα. Ο χρήστης μπορεί πάντα να προσθέσει εξωτερικό σκληρό δίσκο μέσω της θύρας USB 3.0, εφόσον θέλει περισσότερο χώρο.

Κατά τα άλλα, περιφερειακά όπως το ποντίκι και το πληκτρολόγιο συνδέονται μέσω της θύρας USB. Η οθόνη μπορεί να συνδεθεί μέσω HDMI, DVI ή Thunderbolt. Κάποια από τα high-end mini PCs διαθέτουν PCIe-16 sockets που υποστηρίζουν ξεχωριστές κάρτες γραφικών. Τα περισσότερα από τα barebones συνδέονται στο δίκτυο μέσω LAN, και Wi-Fi, ενώ υποστηρίζουν και Bluetooth.

Διαφορετικοί κατασκευαστές προσφέρουν barebone συστήματα. Ανάμεσα στα πλέον δημοφιλή είναι τα μοντέλα από τις Gigabyte, Asus και ZOTAC.

Όπως το Intel NUC, οι υπολογιστές αυτοί ενσωματώνουν τη motherboard, CPU και PSU στο case, ενώ ο χρήστης θα πρέπει να αγοράσει τα υπόλοιπα υποσυστήματα και να τα προσθέσει, όπως επίσης και το λειτουργικό σύστημα.

Στην ίδια λογική κινείται και το HP Elite Slice, το οποίο κάνει πράξη τη λογική του modular, χάρη στις δυνατότητες επέκτασης χώρου, και προσθήκης πληθώρας covers: collaboration, φόρτισης, audio module κ.ο.κ.

Η εγκατάσταση ενός mini PC με τα υποσυστήματά του απαιτεί την ίδια προσέγγιση με εκείνη του στησίματος ενός desktop PC. Αυτό σημαίνει πως ο πελάτης –εταιρικός ή ιδιώτης- θα πρέπει πρώτα να έχει σκεφτεί πώς σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το σύστημα, ώστε να “ντύσει” τον υπολογιστή με τα κατάλληλα parts που θα του προσφέρουν τις επιδόσεις που έχει ανάγκη.

 

HP Z2 Mini: το πρώτο mini workstation για την αγορά του CAD

Φτιαγμένο από και για επαγγελματίες του σχεδιασμού, το επαναστατικό HP Z2 Mini προσφέρει επιδόσεις και αξιοπιστία σε μικρό και κομψό σχεδιασμό για τη βέλτιστη δυνατή εμπειρία στο CAD.

 

z2miniΤα προϊόντα HP Z Workstation έχουν αναδειχθεί στις κορυφαίες επιλογές για τους πελάτες που απαιτούν ένα workstation αξιώσεων. Βασισμένο στην επιτυχία του HP Z240 SFF, τα HP Z Workstation είναι τουλάχιστον δύο φορές ισχυρότερα από οποιοδήποτε mini PC της αγοράς, προσφέροντας τη δυνατότητα υποστήριξης 6 οθονών. Το Z2 Mini έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τα εκατομμύρια χρηστών του CAD που απαιτούν μικρότερου μεγέθους hardware χωρίς εκπτώσεις στην ακουστική, τις επιδόσεις και την αξιοπιστία στις κρίσιμες εφαρμογές. Συγκεκριμένα το Z2 Mini έχει δοκιμαστεί για 368.000 ώρες και είναι πιστοποιημένο για επάνω από 20 επαγγελματικές εφαρμογές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι εξής:

 • AutoCAD
 • Vectorworks
 • MicroStation
 • Inventor
 • SOLIDWORKS
 • Solid Edge
 • Revit

 

Για το workspace του μέλλοντος

 

Με μόλις 2,3 ίντσες ύψος και εξελιγμένη δυνατότητα τοποθέτησης VESA, το Z2 Mini είναι τέλειο για όλα τα περιβάλλοντα γραφείου. Το ultra-compact και καλαίσθητο σύστημα, προσφέρει στους χρήστες πολυάριθμες επιλογές: Πάνω και κάτω από το γραφείο, πίσω από μια οθόνη HP Z ή τοποθέτηση σε τοίχο.

Το επάνω τμήμα του case ανοίγει για εύκολη πρόσβαση στα εσωτερικά υποσυστήματα, ενώ η καινοτομική αρχιτεκτονική επιτρέπει στους εσωτερικούς ανεμιστήρες να λειτουργούν αθόρυβα, ακόμα και σε απαιτητικές εργασίες.

 

Το workstation, το οποίο τρέχει Windows 10 Pro ή Linux ενσωματώνει επιλογές σύγχρονης και επόμενης γενιάς Intel Xeon επεξεργαστών, για πανίσχυρες επιδόσεις στις πλέον απαιτητικές εφαρμογές. Χάρη στις επαγγελματικές κάρτες γραφικών NVIDIA Quadro Pro Graphics, έχετε στη διάθεσή σας κορυφαίες επιδόσεις γραφικών για απαιτητικά 3D μοντέλα. Τέλος, το HP Z Turbo Drive, θα μειώσει το χρόνο boot up, τους χρόνους ανταπόκρισης και τα uploads αρχείων με ως και 512GB PCIe αποθήκευσης ή 1,5TB συνολικού αποθηκευτικού χώρου.

 

Συμπερασματικά, ο σχεδιασμός του Z2 Mini και η κατασκευαστική του ευφυΐα, θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι οραματίζονται τα workstations και τους χώρους εργασίας του μέλλοντος.

 

Τα πλεονεκτήματα και οι χρήσεις των Mini PCs

 

Γιατί όμως τα mini PCs πλεονεκτούν σε σχέση με ένα παραδοσιακό desktop σύστημα, ένα notebook ή ακόμα και ένα tablet; Όπως θα δούμε στη συνέχεια, οι λόγοι είναι αρκετοί και το κανάλι συνεργατών καλό θα είναι να τους λάβει υπόψη του, ώστε να προσφέρει και το αντίστοιχο story πωλήσεων:

 • Μέγεθος. Πρόκειται για προφανές πλεονέκτημα. Ανάλογα με το μοντέλο, μπορεί να είναι τόσο μικρό όσο ένα βιβλίο ή κοσμηματοθήκη, και κάποιες φορές ακόμα μικρότερο. Χάρη στο μικρό όγκο του υπολογιστή, ο κάτοχός του θα κερδίσει πολύτιμο χώρο στο σπίτι ή στο γραφείο.
 • Ευελιξία. Ένα mini PC θα έχει όλη την ισχύ ενός κλασικού desktop PC, ενώ είναι εύκολο να αναβαθμιστούν τα υποσυστήματα όπως η RAM και ο σκληρός δίσκος. Συνδέεται στην οθόνη της επιλογής του χρήστη, είτε πρόκειται για κανονική οθόνη είτε για οθόνη τηλεόρασης.
 • Κόστος. Τα mini PCs είναι σαφώς φτηνότερη αγορά, αλλά και πιο οικονομικά σε βάθος χρόνου.
 • Ενεργειακή κατανάλωση. Οι συσκευές αυτές χρησιμοποιούν τις νεότερες τεχνολογίες από πλευράς εξοικονόμησης ενέργειας, προκειμένου να τρέχουν με λιγότερη ενέργεια και μειωμένη θερμοκρασία.

 

Οι πολλαπλές χρήσεις των mini PCs

 

Αφότου τα laptops και τα tablets έφεραν την επανάσταση στο χώρο της τεχνολογίας, είναι πολλοί εκείνοι που πίστεψαν πως τα παραδοσιακά desktop PCs ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα μικρότερα small form factors όπως τα mini PCs που διαθέτουν πολλές χρήσεις και πλεονεκτήματα:

 

 • Εργασία και επιχειρήσεις. Τα mini PCs μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εκπαιδεύσεις, σεμινάρια ή παρουσιάσεις. Αποδεικνύονται η καλύτερη λύση για online εργασία, επεξεργασία κειμένου ή προετοιμασία παρουσιάσεων. Επιπλέον, διαθέτουν σαφώς περισσότερη ισχύ και δυνατότητες από τα tablets. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις για εξοικονόμηση χώρου (έχουν μέγεθος σχεδόν το 1/10 από τα κανονικά PCs), καθιστώντας το χώρο εργασίας λιγότερο ακατάστατο, ενώ μπορούν να συνδεθούν εύκολα στα κύρια συστήματα δικτύων.
 • Home entertainment. Ένα mini PC που διαθέτει τις κατάλληλες συνδέσεις video και audio, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως multimedia server. Βέβαια, θα πρέπει ο κάτοχός του να διασφαλίσει πως θα διαθέτει κάποιο μοντέλο με αρκετά ισχυρή κάρτα γραφικών και επεξεργαστή, ώστε να μπορεί να χειριστεί full HD video. Με την προσθήκη ενός remote, όλες οι λειτουργίες θα μπορούν να γίνουν από τον καναπέ του σπιτιού.
 • Gaming. Πολλά mini PCs διαθέτουν την απαραίτητη ισχύ για να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις υπολογιστικής ισχύος που έχει θέσει η βιομηχανία του gaming. Πολύ συχνά μάλιστα, τα συστήματα αυτά υποστηρίζουν και τις παιχνιδομηχανές που χρησιμοποιούνται στα καζίνο.
 • Video conferencing. Η compact μονάδα προσφέρει ποιοτικές βιντεο-συνδιασκέψεις με κρυστάλλινο ήχο.
 • Δεύτερο οικιακό PC. Σαφώς οικονομικότερη επιλογή από την αγορά ενός ακόμα laptop ή desktop PC για οικογενειακή χρήση. Ο κάτοχός του απλά θα συνδέσει μια οθόνη, ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι, ενώ η σύνδεση στο Internet είναι απλή διαδικασία.
 • Παραγωγή media. Ένα mini PC διαθέτει την ισχύ για την παραγωγή κορυφαίας ποιότητας και επιδόσεων visuals. Η δημιουργία, εγγραφή, επεξεργασία και αναπαραγωγή περιεχομένου βίντεο και ήχου αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.
 • Διαφήμιση. Η μικρή και ταυτόχρονα ισχυρή αυτή μονάδα αποδεικνύεται εξαιρετική στο χώρο της ψηφιακής διαφήμισης. Η ισχύς της μπορεί να διαχειριστεί το πλέον σύνθετο ψηφιακό animation, χωρίς να απαιτεί πολύ χώρο στο γραφείο.

 

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, τα πλεονεκτήματα αυτά μεταφράζονται σε μια ευρεία γκάμα σεναρίων, όπου τα mini PCs επιλύουν πολλές προκλήσεις. Τα mini PCs και τα barebones προσφέρουν την υπολογιστική ισχύ για περιπτώσεις όπως τα digital signage κιόσκια και τα έξυπνα teleconference rooms. Επιπλέον, οι δύο αυτές επιλογές αποτελούν τα “δομικά υλικά” για το λεγόμενο “thin-client computing”. Το thin client είναι ένας “ελαφρύς” υπολογιστής σχεδιασμένος για απομακρυσμένη πρόσβαση σε έναν πιο ισχυρό server. Στην περίπτωση αυτή, ένα mini PC συνήθως τοποθετείται στο πίσω μέρος μιας οθόνης και δικτυώνεται και πάλι πίσω σε κάποιον server, σε ένα data center που βρίσκεται αλλού.

Επιπλέον, πολλά συστήματα παρακολούθησης (surveillance) χρησιμοποιούν custom barebones, προσφέροντας την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για την προβολή εικόνας. Συνήθως, πωλούνται ως τμήμα ενός ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης, αλλά και πάλι είναι συχνή η παρουσία DIY εγκαταστάσεων όπου το router, οι κάμερες και η οθόνη αγοράζονται ξεχωριστά και εγκαθίστανται.

 

Άρθρο του Σπύρου Γαλιατσάτου

Η έννοια του mini PC αλλάζει! Το τέλειο μέγεθος για κάθε χώρο

Οι μηχανικοί της Gigabyte ανέπτυξαν έναν εξαιρετικά συμπαγή σχεδιασμό υπολογιστή με κομψή σχεδίαση βασισμένη σε σκελετό αλουμινίου και γυαλί στην επιφάνεια του σασί. Αυτό το απίστευτα συμπαγές PC με τον στιλάτο σχεδιασμό του είναι ιδανικό για ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων και εφαρμογών για το σπίτι και το γραφείο και όχι μόνο

Το BRIX με την απλότητα του και την άνεση που προσφέρει όσον αφορά το μέγεθος του καθώς και με την ευρεία γκάμα μοντέλων για να διαλέξετε,  ανεβάζει τα standard των mini pc καθιστώντας το ιδανικό για multimedia hub με την χαμηλή του κατανάλωση σε ενέργεια.

 

Φτιάξε το pc σου όσο δυνατό θες!

Το BRIX υποστηρίζει την εγκατάσταση ενός 2.5 ” SATA 6Gbps HDD ή SSD και ενός  M.2  SSD

To BRIX ήρθε για να επαναπροσδιορίσει την έννοια του desktop υπολογιστή. Είναι τόσο μικρό που δεν θα το πιστεύετε ότι είναι φτιαγμένο για HTPC s ή mini Workstations.

 

Χάρη στο VESA βραχίονα, το BRIX μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί πίσω από μια οθόνη ή HD τηλεόραση και να τα μετατρέψει σε ένα πλήρως εξοπλισμένο υπολογιστή ή ψηφιακή συσκευή σήμανσης.

Είναι τόσο μικρό που δεν θα πιστεύετε ότι είναι εξοπλισμένο με όλες τις απαραίτητες θύρες που χρειάζεστε για το pc σας.  Διαθέτει θύρες  VGA (σε ορισμένα μοντέλα), mini Diplay Port & HDMI για να συνδέσετε έως και τρεις ανεξάρτητες οθόνες , μέσω HDMI και DisplayPort ++, χωρίς την ανάγκη για πρόσθετη κάρτα γραφικών.

 

Για άνετο περιβάλλον εργασίας

Εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα χαρακτηριστικά USB Type-C, USB 3.1 για ταχύτητα μεταφοράς 10 Gb/sΔιαθέτει LAN δικτύωση με δυνατότητες ταχύτητας στα 10/100/1000Mbps. Επιπλέον, διαθέτει Wi-Fi ac για αστραπιαία ασύρματη σύνδεση αλλά και Bluetooth για να συνδέσετε με ευκολία όλες τις συσκευές σας χωρίς καλώδια. Επίσης διαθέτει ειδικό application για να το χειρίζεστε από το smartphone σας.

Τα BRIX της Gigabyte υποστηρίζουν  ανάλυση 4K, φέρνοντας απαράμιλλη οπτική ευκρίνεια και εκπληκτικό ρεαλισμό στους κατόχους 4K HDTV ή οθονών υπολογιστών. Το γεγονός αυτό, ανοίγει νέες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις ψηφιακής σήμανσης που ενδιαφέρονται για το μικρό μέγεθος του BRIX της Gigabyte, και που έχουν ανάγκη από 4K λύση οθόνης ικανή να παρέχει μια εξαιρετικά ρεαλιστική, υψηλής ευκρίνειας οπτική εμπειρία.

 

Χάρη στο μέγεθος του και τις δυνατότητες του βρίσκει εφαρμογή σε πληθώρα διαφορετικών αγορών:

 

Ο τέλειος συμπαγής οικιακός υπολογιστής

 • Σαλόνι
 • Υπνοδωμάτιο
 • Κουζίνα
 • Χώρο μελέτης

 

Κάθετες αγορές

 • Σχολεία
 • Υπολογιστής Πανεπιστημιακού Εργαστηρίου
 • Βιβλιοθήκες
 • Νοσοκομεία / Ιατρικός Εξοπλισμός
 • Κυβερνητικά Ιδρύματα

 

Ένα απόλυτο εργαστήριο γραφικών

 • Παίξτε τα τελευταία 3D παιχνίδια
 • Αναπαραγωγή Πολυμέσων
 • Επεξεργασία Βίντεο
 • 3D σχεδιασμός

 

Ισχυρές Εμπορικές Εφαρμογές

 • Δοκιμές Εργοστασιακών Μηχανημάτων πχ. ΚΤΕΟ
 • ATM συστήματα τραπεζών
 • Εξοπλισμός Gaming
 • Μηχάνημα αυτόματης πώλησης
 • Συστήματα Ασφαλείας
 • Εστιατόρια, καφετέριες , POS Solutions

 

Απλούστερη και πιο έξυπνη ψηφιακή ζωή

 • Πίνακες Πληροφοριών Εμπορικών κέντρων
 • Οθόνη πληροφοριών Split-flap
 • Πίνακες αποτελεσμάτων
 • Εσωτερικού / εξωτερικού χώρου
 • LED οθόνες

 

Στο γραφείο

 • Εξοπλισμό Χώρου Συνεδριάσεων
 • Σταθμοί εργασίας
 • Στούντιο
 • Γραφεία ελεύθερων επαγγελματιών

 

Η αγορά των Mini PCs

 

Είναι αλήθεια πως η ευρύτερη αγορά των υπολογιστών δεν πηγαίνει και τόσο καλά, και επ’ αυτού υπάρχουν αξιόπιστες έρευνες και στοιχεία που πιστοποιούν το γεγονός. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μιλάμε για… καμένη γη, καθώς συνεχίζει να παρατηρείται κάποια ανάπτυξη σε κάποια segments – ένα από αυτά είναι τα mini PCs ή desktops, όπως το NUC της Intel, το οποίο αποτελεί ένα από τα πλέον επιτυχημένα μοντέλα του χώρου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πωλήσεις των λεγόμενων “tiny PCs” (τα οποία έχουν το μέγεθος του NUC, του Brix της Gigabyte ή των ThinkCentre Tiny της Lenovo, του Inspiron Micro Desktop της Dell ή του modular Elite Slice της HP) έχουν εκτιναχτεί από τα περίπου μηδέν τεμάχια το 2012 σε μερικά εκατομμύρια ως το 2015.

 

Business-friendly χαρακτηριστικά σε μικρό μέγεθος

 

Σύμφωνα με την Intel, ο χώρος των mini PCs βρίσκεται σε εντυπωσιακή ανάπτυξη. Όχι μόνο τα δικά της NUCs, αλλά και τα παρεμφερή συστήματα, προσελκύουν το ενδιαφέρον από ανθρώπους που θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν ως mini-game κονσόλες, ένα πεδίο που αποδεικνύεται εξαιρετικά επικερδές για τους κατασκευαστές των συσκευών αυτών. Μπορεί η Intel να μην είχε τόσο μεγάλη διείσδυση στην αγορά αυτή ως τώρα, αλλά πλέον αφήνει το αποτύπωμά της εκεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, οι καταναλωτές αγοράζουν τα συστήματα αυτά για χρήση ως home theater PCs, κάτι στο οποίο αποδεικνύονται απολύτως κατάλληλα, εξαιτίας της χαμηλής κατανάλωσής τους και του μικρού μεγέθους τους.

 

Βέβαια, η πιο δυνατή ζήτηση για τα small factor PCs προέρχεται από τις επιχειρήσεις, και εκεί είναι που τα mini συστήματα πλεονεκτούν έναντι των λοιπών all-in-one PCs (που συνεχίζουν να πουλάνε περισσότερο στους καταναλωτές και λιγότερο στις επιχειρήσεις). Μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη των all-in-one PCs είναι πως εξ ορισμού η αναβάθμιση της οθόνης και του υπολογιστή γίνεται ταυτόχρονα. Και για το λόγο αυτόν, γίνεται με καθυστέρηση που συχνά δεν ικανοποιεί τον καταναλωτή. Σε τελική ανάλυση, οι επιχειρήσεις θα αναβαθμίσουν πολύ πιο γρήγορα το ίδιο το PC από τις οθόνες τους. Επιπρόσθετα, τα desktops (βεβαίως και τα mini PCs) ανοίγουν σαφώς ευκολότερα και μπορούν να επιδιορθωθούν ευκολότερα από τα περισσότερα all-in-ones. Στη λογική αυτή, είναι αρκετές οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Intel, που επιλέγουν να τοποθετήσουν τα NUCs ή άλλα mini PCs στο πίσω μέρος των οθονών τους, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα που είναι σαφώς ευκολότερο να το διαχειριστούν και να το επιδιορθώσουν, όποτε προκύψει η ανάγκη. Οι εταιρικοί πελάτες αναζητούν λύσεις που να μπορούν να τοποθετηθούν σε χώρους όπου το μέγεθος παίζει σημαντικό ρόλο και κάνει τη διαφορά. Αν και το NUC δεν προσφέρει χαρακτηριστικά διαχείρισης enterprise επιπέδου, κάποια συστήματα OEM όπως τα Tiny της Lenovo και το Elite Slice της HP με τη modular λογική του μπορούν άνετα να καλύψουν το κενό αυτό. Κάποιες επιχειρήσεις, εντούτοις, χρησιμοποιούν κάποια από τα lower-end μοντέλα Mini PCs ως thin clients. Το σημαντικό συμπέρασμα για το κανάλι συνεργατών είναι πως η αγορά αυτή αναπτύσσεται σημαντικά, καθώς οι επιχειρήσεις δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη δυναμική των small form factors και επενδύουν σε αυτά.

 

Η εξέλιξη του desktop

 

Αν και το desktop έχει εδώ και καιρό ξεπεραστεί από το laptop (και στη συνέχεια από το smartphone και, βέβαια, τα tablets) σε δημοτικότητα, και ακόμα μεγάλη μερίδα των desktops που μπορεί κάποιος να βρει στην αγορά σήμερα δεν διαφέρει από εκείνα που θα έβρισκε 10 χρόνια πριν, η άνθηση των μικρών αλλά πανίσχυρων mini PCs ανατρέπει το σκηνικό αυτό. Σημαντικός λόγος γι’ αυτό είναι και το γεγονός πως εταιρείες όπως η Intel έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στα χαμηλής κατανάλωσης chips για laptops και tablets. Κάποια από τα NUC χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια CPU που θα βρούμε στα MacBook Air της Apple ή σε κάποια άλλα Ultrabooks, αν και λίγα χρόνια πριν οι συσκευές αυτές δεν ήταν και τόσο κατάλληλες για το έργο αυτό. Θα λέγαμε πως εκείνα τα mini desktops είχαν περισσότερα κοινά με τα αποτυχημένα εμπορικά netbooks, παρά με τα high-end portable laptops.

 

Εντούτοις, οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές των CPUs που έχουν κυκλοφορήσει με στόχο τα laptops και τα tablets, έχουν αλλάξει το τοπίο: Οι σπουδαιότερες βελτιώσεις έχουν έρθει με τη μορφή της διάρκειας ζωής μπαταρίας και της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και των επιδόσεων (λιγότερο). Στη λογική αυτή, η αγορά των χαμηλής κατανάλωσης desktop επεξεργαστών έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την Intel. Αν και η εταιρεία δεν έχει δώσει ακριβή νούμερα σχετικά με τις πωλήσεις, ο αριθμός και η ποικιλία των διαθέσιμων εκδόσεων είναι τουλάχιστον ενδεικτική για το επίπεδο επιτυχίας.

Ακόμα και με αυτές τις προοπτικές που μεταφράζονται σε εκατομμύρια τεμάχια, σίγουρα μιλάμε για ένα μικρό segment της αγοράς των υπολογιστών. Ως βασικός προμηθευτής chips στην αγορά των PCs, η Intel έχει υποστεί και αυτή πλήγμα από την πτώση αυτή. Αυτό σημαίνει πως η παρουσία των mini PCs ίσως μπορέσει να αντιστρέψει το πλήγμα, καθώς θα διεισδύσει σε νέες αγορές, με σημαντικά αποτελέσματα για την κερδοφορία της.

 

Η Gartner από την πλευρά της κυκλοφόρησε πρόσφατα μια έρευνα στην οποία ισχυρίζεται πως η αγορά των υπολογιστών έχει “πιάσει πάτο”. Με λίγα λόγια, η εταιρεία ισχυρίζεται πως μετά από 5 χρόνια συνεχούς πτώσης για τα PCs, η αγορά θα εμφανίσει και πάλι ανάπτυξη μέσα στο 2017. Συγκεκριμένα, η Gartner δήλωσε πως η αγορά των PCs ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών και μάλιστα έδωσε κάποια παραδείγματα σχετικά με το πώς τα νέα form factors όπως είναι compute sticks, ultra-mini PCs και τα all-in-one desktops βοηθούν στη θετική αυτή εξέλιξη. Κατά πόσον θα αντιστραφεί το αρνητικό για τα PCs κλίμα, βέβαια, είναι μια άλλη ιστορία.

 

Συμπέρασμα

 

Αυτό όμως που παραμένει ως συμπέρασμα και ενδιαφέρει το κανάλι συνεργατών είναι η δυναμική που μόλις περιγράψαμε. Τα mini PCs έχουν έρθει για να μείνουν και μάλιστα διαθέτουν έντονη παρουσία τόσο στο consumer κοινό όσο και σε εκείνο των επιχειρήσεων, πατώντας σταθερά και στα δύο τμήματα της αγοράς. Οι λύσεις που προσφέρει η αγορά αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικές και ποικίλες, καλύπτοντας τόσο τις low-end όσο και τις enterprise level ανάγκες. Τα σημαντικά πλεονεκτήματα των small form factors που ήδη περιγράψαμε, προσφέρουν στους συνεργάτες ένα έτοιμο story πώλησης σε ένα κοινό (consumer και business) που αναζητά λύσεις καινοτομικές, εύχρηστες και ταυτόχρονα οικονομικές. Πέραν αυτού, ο συνεργάτης μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία του στην επιλογή, αλλά και στο after sales, στη συντήρηση και την αναβάθμιση, εδραιώνοντας μια σχέση αμοιβαία επωφελή για τον ίδιο και τον πελάτη.

 

Άρθρο εκ μέρους της Lenovo

Lenovo Tiny M series: Μικρά σε όγκο, μεγάλα σε επιδόσεις!

Τα Tiny M Series desktops της Lenovo προσφέρουν υψηλές επιδόσεις με εντυπωσιακή επεξεργαστική ισχύ και σταθερότητα, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν ενεργειακά αποδοτικά. Αυτά τα μικροσκοπικά desktops τοποθετούνται οριζόντια ή κάθετα, προκειμένου να χωρέσουν σε ράφια, κάτω από ένα γραφείο ή πίσω από την οθόνη σας. Ή προσθέστε το σε ένα από τα Lenovo Tiny-in-One PCs, για να δημιουργήσετε το δικό σας modular all-in-one.

 

lenovo-desktop-thinkcentre-m73sff-tower-main2Όλα ξεκίνησαν το 2011 με το ThinkCentre M92 Tiny, το οποίο ήταν το πρώτο παγκοσμίως full performance desktop, μεγέθους ενός 1 λίτρου (1L), για να φτάσουμε στο τώρα: Πάνω από 17.000 τεμάχια Tiny M Series βρίσκονται ήδη εγκατεστημένα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς οργανισμούς: Στον τραπεζικό, εκπαιδευτικό, ναυτιλιακό κλάδο και στα αεροδρόμια μεταξύ άλλων. Με λίγα λόγια, θα τα συναντήσουμε παντού όπου απαιτείται εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και χώρου, καθώς επίσης και αντοχές στρατιωτικών προδιαγραφών για εγκαταστάσεις σε “αφιλόξενα περιβάλλοντα”.

 

Βασικά πλεονεκτήματα

Εξοικονόμηση χώρου

Χάρη στο συνολικό Tiny οικοσύστημα, το οποίο περιλαμβάνει επιλογές mounting και την καινοτόμα πρόταση Tiny-In-One, θα επιτύχετε σημαντική εξοικονόμηση χώρου:

– Σώμα με όγκο μόλις 1 λίτρου που αντιστοιχεί στο 4% του μεγέθους ενός παραδοσιακού tower

– Ευέλικτες επιλογές mounting (κάτω από το γραφείο, πίσω από την οθόνη, παρεμβαλόμενο μεταξύ οθόνης και βραχίονα τοίχου, ακόμα και κλεισμένο σε ντουλάπα), με δυνατότητα Power on/off, με συνδυασμό πλήκτρων από το USB πληκτρολόγιο

– Επεκτασιμότητα, με δυνατότητα προσθήκης:

 • Πρόσθετου εξωτερικού σκληρού δίσκου 500GB
 • Εξωτερικού οπτικού μέσου DVD-+RW
 • Εξωτερικού I/O box, με επιπλέον θύρες
 • Συμβατότητα με τη μοναδική καινοτομία Tiny-In-One (TIO), για ευελιξία στην αναβάθμιση είτε της οθόνης είτε της υπολογιστικής μονάδας ξεχωριστά

 

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το Lenovo M Series Tiny προσφέρει σαφώς χαμηλότερη κατανάλωση σε σχέση με τα συμβατικά Tower και Small Form Factor desktops, με αποτέλεσμα τεράστια ωφέλεια για τις επιχειρήσεις στους εξής τομείς:

– ατανάλωση/ Κόστος ρεύματος, ανά σταθμό εργασίας

– Ως πραγματική περίπτωση case study αναφέρουμε την εγκατάσταση 2.500 τεμαχίων σε μεγάλο τραπεζικό οργανισμό. Τα οφέλη που προέκυψαν είναι τα εξής:

 • Απελευθέρωση 280 τετραγωνικών μέτρων εργασιακού χώρου
 • 403 λιγότερα λίτρα όγκου εξοπλισμού
 • 000 κιλά λιγότερων εκπομπών καυσαερίων ανά χρόνο
 • 000 ευρώ εξοικονόμηση από το κόστος ρεύματος για την πρώτη τριετία

 

Αντοχή στρατιωτικών προδιαγραφών

Η αντοχή στρατιωτικών προδιαγραφών, καθιστά τα Tiny M Series desktops ιδανικά για εγκαταστάσεις σε αφιλόξενα περιβάλλοντα (π.χ. πλοία, εργασιακούς χώρους με σκόνη, υγρασία, ακραίες θερμοκρασίες κ.ο.κ.)

Σε αυτά να προσθέσουμε και την πιστοποιημένη αντοχή σε πτώση, υγρασία, υψηλή θερμοκρασία, χαμηλή θερμοκρασία, απότομη εναλλαγή θερμοκρασίας, σκόνη, δονήσεις, υψόμετρο κ.ά.).

 

Χαρακτηριστικά και επιδόσεις:

Τα μοντέλα της σειράς Tiny M είναι πλήρως λειτουργικά desktops, τα οποία διαθέτουν εξαιρετικά χαρακτηριστικά, εκ των οποίων ξεχωρίζουν τα εξής:

 • Ως και 32GB DDR4 μνήμη RAM
 • Σύνδεση ως και 3 ανεξάρτητων οθονών ή Quad Mosaic Display
 • Επεξεργαστές ως και i7, με τεχνολογία VPro
 • Ασφάλεια Trusted Platform Module (TPM) /WLAN
 • Επίσης διαθέσιμα, με επιλογή Celeron ThinClient χωρίς ανεμιστήρα (fanless)

 

Ευρεία ποικιλία επιλογών αποθήκευσης:

 • Ως και 1TB HDD ή 500GB SSHD και 512GB SSD
 • Διπλές επιλογές αποθήκευσης που εκμεταλλεύονται τις θύρες SATA3 και M2 (π.χ. 1TB HDD + 128GB SSD)
 • Προαιρετικός εξωτερικός δίσκος 500GB HDD, μέσω mounting εξωτερικού storage box

 

Όλες οι πλατφόρμες είναι σχεδιασμένες με γνώμονα τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητας των χρηστών και των επιχειρήσεων και την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δαπανών χρήσης/ λειτουργίας, ενώ είναι όλες εξοπλισμένες με business εφαρμογές:

 • Smart USB Protection για την προστασία των πολύτιμων εταιρικών δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή. Αυτό επιτυγχάνεται περιορίζοντας τη χρήση (μέσω ρύθμισης BIOS) κάθε μοναδικής USB θύρας μόνο στις περιφερειακές συσκευές και όχι στις συσκευές ανταλλαγής δεδομένων.
 • Ευέλικτες δυνατότητες διαχειρισιμότητας, μέσω της πλατφόρμας Intel vPro, Intel Active Management Technology0 (Intel AMT 11.0) και της τεχνολογίας ICE (Intelligent Cooling Engine)
 • OnSite International Warranty

 

Επιπλέον, η σειρά Tiny M Series προσφέρει πολλές καινοτομίες που συμβάλλουν πολλαπλά στην παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και των τελικών χρηστών και στον περιορισμό του κόστους λειτουργίας, χάρη στα εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και την ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση (για περισσότερες καινοτομίες, μεταβείτε στο www.thisisthinkpad.com).

 

Σχετικά άρθρα

Νέα business monitors από τη Samsung

Giorgos Athanassiadis

Κατακύρωση νέων έργων και υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο για την Q&R

Kitriniaris

Νέα σειρά laser εκτυπωτών Samsung

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα