10.7 C
Athens
03/03/2021
Biztech

Σε καλό δρόμο δείχνει να κινείται ο ΟΤΕ

Σε εγρήγορση δείχνει να βρίσκεται η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ και επιδιώκει να δώσει άμεσα λύση στη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων αξιοποιώντας σε κάθε περίπτωση και την καλή πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του.

Η περασμένη Παρασκευή ήταν μία αρκετά «γεμάτη» για τη διοίκηση του ΟΤΕ καθώς ανακοινώθηκαν όχι μόνο τα οικονομικά αποτελέσματα αλλά και το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου όπως και η παράταση ενός μεγάλου τμήματος του ομολογιακού που λήγει τον Φεβρουάριο του 2013.

Ξεκινώντας από την εθελουσία, τα δύο προγράμματα μείωσης του προσωπικού που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2012 εκτιμάται πως θα κοστίσουν περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 1200 εργαζόμενοι. Αριθμό που ανέφερε και ο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Εφόσον, εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η αποχώρηση των εργαζομένων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας έως τις 31/12/2012. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος εθελουσίας ανά εργαζόμενο στον ΟΤΕ κατά μέσο όρο θα φτάσει τα 127.000 ευρώ, ανεβαζοντας το κόστος στα 153 εκατ. ευρώ, κάτι που ανατρέπει τις αρχικές προβλέψεις για περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου,  το πρόγραμμα εθελουσίας θα επιφέρει ετήσια εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα μείωσης προσωπικού του ΟΤΕ ουσιαστικά αφορά «διπλή» εθελουσία.

Για  όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα την διετία 2013-2015 και έχουν 25 χρόνια υπηρεσίας με τουλάχιστον 15 χρόνια στον ΟΤΕ προβλέπεται:

-80% ποσοστό αναπλήρωσης των καθαρών αποδοχών που θα λάμβαναν ένα συνέχιζαν να εργάζονται στον Οργανισμό

-έως 25.000 αποζημίωση

-έως 9 μισθούς επιπλέον bonus

– 100% κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου μέχρι να βγει στη σύνταξη

Επίσης, προβλέπεται ενίσχυση έως 11.000 ευρώ για εκείνους που επιθυμούν να προχωρήσουν στην εξαγορά του στρατού (ηλικία 58 ετών – 31/12/2015) και έτσι αποκτούν δικαίωμα άμεσης λήψης σύνταξης (35ετία).

Ακόμη, προβλέπεται πλήρης ιδιωτική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η αποχώρηση θα γίνει με σειρά προτεραιότητας έως τις 31/12/2012.

Το δεύτερο «πακέτο» αφορά σε κίνητρα αποχώρησης με απόλυση για όσους έχουν εργασία πάνω από 15 και ως 32 χρόνια στον ΟΤΕ και δεν υπάγονται σε καθεστώς συνταξιοδότησης.

Αυτοί οι εργαζόμενοι θα λάβουν:

-έως 25.000 αποζημίωση

-έως 9 μισθούς επιπλέον bonus

– επιπλέον έως 25.000 ευρώ κίνητρο αποχώρησης και θα φορολογηθούν με την κλίμακα των αποζημιώσεων.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι παράλληλα με την εθελούσια προχωρά και πρόγραμμα εσωτερικής αναδιάρθρωσης με αλλαγή αντικειμένου και απασχόληση σε νέες δραστηριότητες για περίπου 400 άτομα που σήμερα υποαπασχολούνται, όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ.

Σε αυτές τις δραστηριότητες περιλαμβάνεται η προώθηση των υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, τομέας στον οποίο η διοίκηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση ενώ δεν τίθεται θέμα αλλαγής εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό που θα μετακινηθεί σε νέους τομείς.

Όσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε κέρδη ύψους 520,1 εκατ. ευρώ έναντι των 196,8 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινώσει το εννεάμηνο του 2011 (+164,3%).

Εξαιρουμένων των έκτακτων δαπανών και κεφαλαιακών κερδών (δαπάνες πρόωρης συνταξιοδότησης, κέρδη από την πώληση της Telekom Serbia), τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του Ομίλου το 9μηνο του 2012 ανήλθαν σε 308,8 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 28,1% σε σύγκριση με 241,0 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2011.

Ωστόσο ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 1.178,8 εκατ, ευρώ από  1.312,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2011 παρουσιάζοντας απώλειες -10,2%.

Εκτός από το συνεχόμενα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το οποίο επηρεάζει τις δραστηριότητες τόσο της σταθερής όσο και της κινητής τηλεφωνίας, η μείωση αντανακλά και τις σημαντικές μειώσεις των τελών τερματισμού στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ, οι οποίες υπολογίζονται στα 36 εκατ. ευρώ από τα 133,7 εκατ. ευρώ της μείωσης των εσόδων που σημειώθηκε το τρίμηνο. Επίσης, τα έσοδα της κινητής τηλεφωνίας Ελλάδας είχαν ενισχυθεί το γ’ τρίμηνο του 2011 κατά 23 εκατ. ευρώ από επιπλέον έσοδα λόγω των λήξεων συγκεκριμένων προσφορών στην καρτοκινητή.

Αντιθέτως, η ευρεία αποδοχή των οικονομικών προγραμμάτων double play, τα οποία προωθήθηκαν στην Ελλάδα τον προηγούμενο Μάιο, οδήγησε σε μια περαιτέρω μείωση των απωλειών γραμμών και βοήθησε τον ΟΤΕ να αποσπάσει περίπου το 60% των νέων συνδέσεων της συνολικής ελληνικής αγοράς ADSL το τρίμηνο, μία επίδοση που δεν είχε επιτευχθεί για αρκετά χρόνια.

Τέλος, εξελίξεις είχαμε και στα δάνεια του ΟΤΕ, τα οποία βαίνουν μειούμενα προς τέρψιν των επενδυτών και των αναλυτών. Η πιο ενδιαφέρουσα ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή, όταν ο ΟΤΕ ανακοίνωσε, πως, έχοντας λάβει δεσμευτικές απαντήσεις συναίνεσης παράτασης της λήξης κοινοπρακτικού δανείου ύψους 900 εκατ. ευρώ, από τις τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το ποσό των 500 εκατ. ευρώ του δανείου, εξάσκησε το προβλεπόμενο δικαίωμα μονοετούς παράτασης.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΟΤΕ θα αποπληρώσει το ποσό των 400 εκατ. ευρώ του δανείου στις 11 Φεβρουαρίου 2013, ενώ το εναπομείναν ποσό των 500 εκατ. ευρώ  θα αποπληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2014.

Σχετικά άρθρα

Tα big data φέρνουν big money

Channel-Manager

Wi-Fi4EU με λύσεις από την Professional Services

Giorgos Athanassiadis

Δύσκολο τρίμηνο και πτώση κερδών για την LG

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα