Σε φαση σταθεροποιησης η Vodafone Ελλαδος

Σε πορεία σταθεροποίησης όσον αφορά τα οικονομικά της αποτελέσματα έχει εισέλθει η Vodafone Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος.

Αυτό αποδεικνύουν τα αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο του οικονομικού έτους 2014/2015 (Απρίλιος – Σεπτέμβριος 2014), μέσα από τα οποία προκύπτει ότι η ελληνική θυγατρική είδε τα έσοδα της να μειώνονται στα 275 εκατ. στερλίνες έναντι 313 εκατ. στερλινών (-12,1%) το πρώτο μισό του οικονομικού έτους 2013/2014. Όμως, αν συνυπολογιστεί η συναλλαγματική ισοτιμία που χρησιμοποιεί η Vodafone (1 στερλίνα = 1,24 ευρώ για το α’ εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους και 1,17 ευρώ για το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου), τότε η κατάσταση αλλάζει καθώς τα έσοδα για το πρώτο μισό του έτους διαμορφώνονται στα 341 εκατ. ευρώ από 366,2 εκατ. ευρώ και η μείωση περιορίζεται στο -6,9%.

Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στα έσοδα από υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, το β’ τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2014), τα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν σε 130 εκατ. στερλίνες (από 145 εκατ. στερλίνες πέρυσι), ενώ μετά την εφαρμογή των ισοτιμιών διαμορφώνονται σε 161,2 εκατ. ευρώ φέτος (από 169,65 εκατ. ευρώ πέρυσι). Η Vodafone κάνει λόγο για μείωση 3,5% στα έσοδα από υπηρεσίες στο β’ τρίμηνο του έτους (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) και μείωση 4,7% σε επίπεδο α’ εξαμήνου (Απρίλιος – Σεπτέμβριος), αριθμοί που δείχνουν ότι η αγορά της κινητής τηλεφωνίας έχει αρχίσει να σταθεροποιείται σε σημαντικό βαθμό.

Όσον αφορά τη λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) δείχνουν μία πτώση 9,5% σε επίπεδο α’ εξαμήνου καθώς ανήλθαν σε 76 εκατ. στερλίνες (από 84 εκατ. στερλίνες). Μετά την εφαρμογή των ισοτιμιών, η κατάσταση αλλάζει καθώς τα EBITDA διαμορφώνονται σε 94,24 εκατ. ευρώ έναντι 98,28 εκατ. ευρώ με την πτώση να είναι στο -4,1%.

Μάλιστα, η Vodafone Ελλάδος πέτυχε αύξηση των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών σε επίπεδο ευρώ. Συγκεκριμένα, τα ανακοινωθέντα λειτουργικά κέρδη είναι στα 26 εκατ. στερλίνες έναντι 27 εκατ. στερλινών πριν από ένα χρόνο (-3,7%). Αλλά, μετά την εφαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών διαμορφώνονται σε 32,24 εκατ. ευρώ για το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς έναντι 31,6 εκατ. ευρώ πέρσι, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση.

Αντίστοιχα, τα λειτουργικά ταμειακά διαθέσιμα εμφανίζονται σημαντικά μειωμένα σε επίπεδο στερλινών (35 εκατ. στερλίνες από 38 εκατ. στερλίνες) αλλά η μείωση είναι οριακή σε επίπεδο ευρώ (43,4 εκατ. ευρώ από 44,46 εκατ. ευρώ).

Επίσης, οι επενδύσεις εμφανίζονται να είναι στα ίδια επίπεδα πέρσι (29 εκατ. στερλίνες και φέτος και πέρσι) αλλά όταν εφαρμοστούν οι ισοτιμίες, τότε φαίνεται ότι επενδύσεις φέτος έφθασαν στα 36 εκατ. ευρώ έναντι 34 εκατ. ευρώ πέρσι.

ARPU και πελάτες
Σταθεροποίηση παρατηρείται και στο μέσο έσοδο ανά πελάτη (average revenue per user –A ARPU). Στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου το μικτό ARPU διαμορφώθηκε στα 9,8 ευρώ το μήνα έναντι 9,6 ευρώ του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Το APRU συμβολαίων ήταν στα 23,7 ευρώ (έναντι 23,2 ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο) και το ARPU στην καρτοκινητή στα 3,4 ευρώ έναντι 3,2 ευρώ.

Οι πελάτες αυξήθηκαν κατά 82.000 στο τελευταίο τρίμηνο και έφθασαν στα 5,02 εκατ., ενώ πραγματοποίησαν στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2,75 δισ. λεπτά ομιλίας και απέστειλαν 304 εκατ. μηνύματα (έναντι 329 εκατ. μηνυμάτων πριν από ένα χρόνο).

Τεράστια αύξηση υπήρξε στην διακίνηση δεδομένων λόγω και του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα, διακινήθηκαν  2014 TBs μέσα από το δίκτυο της Vodafone το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2014, όταν το αντίστοιχο νούμερο πέρσι ήταν μόλις 1361 TBs με την αύξηση να φθάνει στο 48%. Βέβαια, ακόμη η Ελλάδα είναι πίσω σε σχέση με άλλες αντίστοιχου μεγέθους χώρες όπως είναι π.χ. η Πορτογαλία.

Το 26,7% των πελατών της Vodafone είχε στο τέλος Σεπτεμβρίου smartphone, έναντι 25,9% στο τέλος Ιουνίου, ενώ μείωση παρατηρήθηκε σε τριμηνιαία βάση (54,6% έναντι 55,8%) όσον αφορά τις συνδέσεις με ενσωματωμένο πακέτο δεδομένων.

Όσον αφορά την hellas online, η Vodafone αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι αναμένει εντός του δ’ τριμήνου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εξαγοράς επιπλέον ποσοστών της εισηγμένης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας που θα έχει ως αποτέλεσμα η συμμετοχή της ελληνικής θυγατρικής να φθάσει στο 91%. Αμέσως μετά θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για την απόκτηση και των υπόλοιπων μετοχών της hellas online. Με βάση την τιμή αγοράς των μετοχών, η εταιρική αξία της hellas online, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Vodafone, διαμορφώνεται στα 311 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Μαλλάς