13.7 C
Athens
17/04/2021
Biztech

Satya Nadella: Ο 3ος CEO της Microsoft

Η αναζήτηση της Microsoft για τον νέο της CEO έφτασε στο τέλος και πλέον ο Satya Nadella είναι ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τις τύχες της εταιρείας. Η επιλογή αυτή σε πρώτη φάση μοιάζει σαν προσπάθεια της εταιρείας να επιλέξει ένα γνώριμο πρόσωπο, που θα συνεχίσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ήδη.

Ο Satya Nadella, αποτελεί το κεφάλι της εταιρείας για το τμήμα των επιχειρηματικών εφαρμογών και του cloud computing. Άλλη μια παράλληλη εξέλιξη με την επιλογή του κ. Nadella στη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου, είναι και η αλλαγή του ρόλου του Bill Gates, συνιδρυτή της εταιρείας. Ο Bill Gates θα κρατήσει τη θέση του στο Δ.Σ. της εταιρείας, αλλά θα αφήσει τη θέση του προέδρου.

Η επιλογή του Satya Nadella ως του επόμενου CEO, του τρίτου στα σχεδόν 40 χρόνια της εταιρείας, ερμηνεύεται ως σημάδι ότι η Microsoft δεν σκοπεύει να πραγματοποιήσει δραματικές αλλαγές στη στρατηγική που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το τι ακουγόταν από τη βιομηχανία, η οποία αποζητούσε σαφώς κάτι πιο ριζοσπαστικό.

Οι εταιρείες που βρίσκονται σε κρίση ή βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, όπως η Microsoft,  συνήθως επιλέγουν ηγέτες εκτός της εταιρείας για να φέρουν ένα νέο όραμα. Η Microsoft σε αυτή τη διαδικασία είδε πάρα πολλούς εξωτερικούς υποψήφιους όπως οι Alan R. Mulally της Ford, John J. Donahoe της eBay και Paul Maritz της Pivotal (πρώην στέλεχος της Microsoft, που δημιούργησε τη Vmware στο παρελθόν). Στο τέλος του δρόμου, όμως, επέλεξε τον Satya Nadella, ο οποίος βρίσκεται 22 χρόνια την εταιρεία και έχει εξαιρετική γνώση της κουλτούρας της – η οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη σε κάποιες περιπτώσεις – ενώ διαθέτει και το απαραίτητο τεχνολογικό υπόβαθρο, στοιχείο που αποτελούσε ένα από τα βασικότερα ζητούμενα του Bill Gates για τον νέο ηγέτη.

Ένας από τους λόγους επιλογής του κ. Nadella από το Δ.Σ., ήταν και το μέγεθος της εταιρείας. Η Microsoft διαθέτει κάπου 100.000 υπαλλήλους, στους οποίους θα προστεθούν άλλοι 32.000, από την εξαγορά του τμήματος κινητών τηλεφώνων της Nokia.

Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη στη διαδικασία μιας τεράστιας αναδιοργάνωσης. Πριν ο Steve Ballmer ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει, είχε εξαγγείλει μια εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας αναδιοργάνωση με στόχο την καλύτερη απάντηση στις νέες προκλήσεις της βιομηχανίας, όπως οι φορητές συσκευές, αλλά και να αποθαρρύνει τις εσωτερικές έριδες ανάμεσα στα τμήματα.

Το συμπέρασμα του Δ.Σ. είναι ότι ο Satya Nadella είναι σε θέση να επισπεύσει την παρουσίαση νέων προϊόντων και καινοτομιών πολύ πιο εύκολα από κάποιον εκτός εταιρείας, ο οποίος θα είχε πιο επιδερμική γνώση για τις “πολιτικές φράξιες” στο εσωτερικό της. Η Microsoft δεν έχει άλλωστε αποδειχτεί και πολύ φιλόξενος χώρος για υψηλόβαθμα στελέχη που έχουν μεταγραφεί από άλλες εταιρείας. Αναλυτής που παρακολουθεί την πορεία της, ανέφερε χαρακτηριστικά και με μια δόση υπερβολής: “Η Microsoft μασάει και φτύνει τα υψηλόβαθμα στελέχη που δεν είχαν προϋπηρεσία σε αυτήν. Από την άλλη ο κος Nadella, γνωρίζει που βρίσκονται θαμμένα τα πτώματα.”

Ωστόσο υπάρχουν αρκετοί αναλυτές οι οποίοι εκφράζουν κάποιες ανησυχίες για τους δεσμούς του Satya Nadella με το παρελθόν της Microsoft και ειδικότερα με τους Bill Gates και Steve Ballmer. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι δεν θέλουν να δουν μια συνέχεια στην κατεύθυνση της εταιρείας, κάτι που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο αν ο κος Nadella έχει πλήρη ελευθερία κινήσεων.

Επενδυτές αλλά και αναλυτές της Wall Street παραπονιούνται εδώ και πολύ καιρό για τα “παραπατήματα” στην αγορά των φορητών συσκευών, όπου η Microsoft έχει χάσει την πρωτοπορία από τις Apple, Google και Samsung. Πέρα από αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εταιρεία έχει χάσει δισεκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια να ανταγωνιστεί τη Google στην αναζήτηση. Πολλοί επικριτές της Microsoft αναφέρουν ότι θα πρέπει να εστιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο και να “κόψει” τμήματα του business της όπως το Bing και το Xbox.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο Bill Gates παύει να είναι πρόεδρος του Δ.Σ. και αναλαμβάνει το ρόλο του τεχνολογικού συμβούλου με τον τίτλο Founder and Technology Advisor, διατηρώντας ταυτόχρονα θέση στο Δ.Σ. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο John Thompson (γνωστός για την πορεία του στη Symantec).

Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για μια εταιρεία που κινδυνεύει. Εξακολουθεί να έχει υψηλή κερδοφορία και εξακολουθεί να διαθέτει δεκάδες δις δολάρια διαθέσιμα. Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία εικόνα των οικονομικών της, φαίνεται ότι βελτιώνεται σημαντικά και στο consumer κομμάτι.

Εν κατακλείδι, δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριζαν ότι ήθελαν έναν άνθρωπο με τεχνολογικό background σε αυτή τη θέση, κάτι που δεν διέθετε ο Steve Ballmer. Από την άλλη θα υπάρξουν αρκετοί που θα ισχυριστούν ότι ο Satya Nadella δεν έχει σχέση με το καταναλωτικό κομμάτι, το οποίο παίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στην πορεία της εταιρείας. Αλλά καλό θα ήταν να μη ξεχνάμε ότι το βασικότερο κομμάτι των εσόδων αυτή τη στιγμή έρχεται από το υπόλοιπο business της εταιρείας και δεν θα έπρεπε να διαταραχθεί για κανένα λόγο.

Από την άλλη η απάντηση του Rick Devine, CEO της TalectSky, που έχει φέρει αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη στη Microsoft αλλά και τον Timothy Cook στην Apple, νομίζουμε ότι βάζει τα πράγματα στη θέση τους: “Η Microsoft διαθέτει ήδη τη σωστή στρατηγική τόσο στο κομμάτι του mobile όσο και σε άλλες αγορές. Ο κος Nadella αποτελεί την πιο καλή απόφαση που θα μπορούσε να πάρει το Δ.Σ. της εταιρείας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που δύναται να διατηρήσει τη σωστή κατεύθυνση”.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Σχετικά άρθρα

Με πολλές προοπτικές οι συμμετέχοντες στο SAP Athens Startup Forum

Kitriniaris

Διπλή διάκριση της Data Communication στα BITE Awards

Στις 7 Νοεμβρίου το Konica Minolta Innovation Day 2019 στο ΚΠΙΣΝ

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα