11.5 C
Athens
26/02/2021
Biztech

Sapphire Toxic: Αποδόσεις “τοξικές” για τον ανταγωνισμό

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρουμε ότι το desktop PC έχει πεθάνει και το κανάλι των συνεργατών θα πρέπει να προχωρήσει σε άλλες αγορές. Αν και κάτι τέτοιο είναι σε μεγάλο ποσοστό αλήθεια υπάρχουν ακόμη τμήματα της αγοράς desktop που πραγματικά έχει νόημα να δραστηριοποιηθείς αφού τα περιθώρια κέρδους είναι σημαντικά ακόμη και αν οι πωλήσεις είναι μικρές σε όγκο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η αγορά των gaming PCs που εξακολουθούν να αποτελούν μια χρυσοφόρο αγορά για το κανάλι. Μπορεί στην αγορά να υπάρχουν έτοιμα και ιδιαίτερα ακριβά gaming συστήματα, το custom PC όμως έχει ακόμη ιδιαίτερη απήχηση σε όσους επιθυμούν απόλυτες λύσεις και σε κάθε περίπτωση μάλιστα είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν.

Στη δημιουργία, λοιπόν, του απόλυτου συστήματος είναι χρήσιμο να υπάρχουν τα καλύτερα “όπλα”. Μια από τις εταιρείες που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια σε αυτή την αγορά και ειδικότερα στο κομμάτι των καρτών γραφικών (αλλά και των mainboards) είναι η Sapphire. Εκμεταλλευόμενη και τις στενές σχέσεις της με την AMD έχει φέρει στην αγορά πραγματικά μοναδικά μοντέλα. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα σε αυτή την κατηγορία είναι η R9 280X Toxic. Πρόκειται βέβαια για την ναυαρχίδα της εταιρείας με το GPU χρονισμένο από “τη μάνα” του στα 1100 MHz, αλλά μπορεί να φτάσει στα 1150MHz. Η βασική συχνότητα λειτουργίας που παρέχει η κάρτα είναι 29% από τη συχνότητα που βγάζει το chip από το εργοστάσιο και 15% στο μέγιστο (Boost). Από τις συχνότητες και μόνο η Sapphire καθιστά σαφές ότι στόχος της εταιρείας είναι η κορυφή. Να σημειώσουμε ότι η κάρτα διαθέτει 3 GB μνήμης GDDR5.

Η κάρτα όπως είναι λογικό διαθέτει και ένα εντυπωσιακό cooler που βοηθά τόσο στην ψύξη όσο και βέβαια και στο μεγάλο της μέγεθος (αν και υπάρχουν μεγαλύτερες υλοποιήσεις στην αγορά). Η σχεδίαση του ανεμιστήρα συνάδει με την εμφάνιση της κάρτας. Ο σχεδιασμός είναι ασύμμετρος, με δύο ανεμιστήρες των 90mm στα άκρα και έναν των 80mm  στο κέντρο.

Οι συνδέσεις της κάρτας είναι πλούσιες, κάτι στο οποίο βοηθά και το μέγεθός της. Έτσι στο πίσω μέρος συναντάμε μία DL-DVI, μία SL-DVI, μία HDMI και δύο θύρες DisplayPort 1.2 ώστε η κάρτα μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε απαίτηση. Σε θέματα απόδοσης η κάρτα ακόμα και στις stock συχνότητες αποτελεί μια από τις πιο γρήγορες λύσεις που υπάρχουν στην αγορά. Με τα περιθώρια overclocking που παρέχει και τα οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί ο κάθε χρήστης με το συνοδευτικό software της εταιρείας, απλά μιλάμε για μια από τις γρήγορες προτάσεις της αγοράς ανεξαρτήτως κατασκευαστή ή chip. 

Το brand Toxic όμως δεν έχει μπει όμως μόνο στη 280x, αλλά και στη 270. Η Sapphire έχει δημιουργήσει την Toxic Edition 270Χ. Πρόκειται για μια κάρτα η οποία δεν ακολουθεί την παραδοσιακή σχεδίαση της AMD. Πρόκειται για μια overclocked έκδοση με συχνότητα λειτουργίας 1150MHz, που συνδυάζεται με 2 GB μνήμης GDDR5. Και στην περίπτωση της 270X συναντάμε τον τριπλό ασύμμετρο ανεμιστήρα. Οι επιδόσεις των εν λόγω κάρτας είναι εξαιρετικές και αν συνυπολογιστεί το κόστος της, δημιουργεί μια πολύ αξιόλογη πρόταση, η οποία απευθύνεται σε gamers, οι οποίοι δεν θέλουν να ξοδέψουν κατ’ ανάγκη τα χρήματα που απαιτούν τα top of the line προϊόντα.

Η προτεινόμενη λιανική τιμή για τη Sapphire R9 280X Toxic είναι 339€ και για τη R9 270X είναι 239€.
 

Σχετικά άρθρα

Ιστορική νίκη για την ουδετερότητα στο Διαδίκτυο

Kitriniaris

H ΙΒΜ Worldwide Object-Based Storage Leader

Microsoft: Και μέσω τρίτων cloud providers η διάθεση hosted υπηρεσιών

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα