Samsung laptops… τελος!

Με μία αιφνιδιαστική, όσο και απολύτως δικαιολογημένη, κίνηση, η Samsung αποφάσισε να διακόψει τη διάθεση των laptops της, θεωρώντας πως τα νέα laptops είναι τα tablets, κατηγορία στην οποία ως γνωστόν… θριαμβεύει. Η απόφαση αυτή φαίνεται να καλύπτει σε πρώτη φάση την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς φυσικά και την ελληνική, και έγινε γνωστή στους άμεσους συνεργάτες της εταιρείας (μεταπωλητές, διανομείς και retailers) πριν λίγους μήνες.

Με βάση αυτήν την απόφαση μαθαίνουμε ότι πραγματοποιήθηκαν ήδη και οι σχετικές εσωτερικές αλλαγές στη δομή του ελληνικού καταστήματος, οπότε η νέα χρονιά αναμένεται να είναι άκρως ενδιαφέρουσα και σε σημαντικό βαθμό διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το τμήμα προϊόντων ΙΤ.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό εάν η διακοπή διάθεσης των laptops αφορά μόνο στα πολύ… “παραδοσιακά” μοντέλα, αλλά δεν θα μας έκανε καμία εντύπωση εάν αυξάνονταν απότομα η γκάμα των υβριδικών συσκευών που συνδυάζουν το formf actor των tablets με τις δυνατότητες των laptops (π.χ. συσκευές με αποσπώμενο ή αναδιπλούμενο πληκτρολόγιο, περιστροφικές οθόνες κ.λπ.).

Η αλήθεια είναι ότι οι Κορεάτες είναι εξαιρετικά επίμονοι σε κάθε τους κίνηση, και όταν πριν λίγα χρόνια ισχυρίζονταν ότι θα βρεθούν σύντομα στις 3 πρώτες θέσεις της αγοράς laptops, όλοι ήμασταν έτοιμοι για μία μεγάλη επίθεση, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε στην περίπτωση των οθονών, των τηλεοράσεων, των smartphones, καθώς φυσικά και των tablets.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε και η εταιρεία παρουσίασε εξαιρετικά μοντέλα που πραγματικά είχαν κάτι διαφορετικό να πουν στον καταναλωτή, χτίζοντας στη φήμη της Samsung για design υψηλής αισθητικής και ανώτερη ποιότητα κατασκευής. Παρ’ όλα αυτά, η τοποθέτησή τους στο premium κομμάτι της αγοράς (εκεί όπου πλέον ούτε η Apple τα καταφέρνει) αλλά και το γεγονός ότι εισήλθε τελευταία σε μία υπέρ-κορεσμένη αγορά με χαμηλά περιθώρια κέρδους, δεν την άφησαν να κατακτήσει τα μερίδια που θα ήθελε. Όχι ότι δεν είχε επιτυχίες, και μάλιστα μεγάλες σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές, απλά οι προσδοκίες και οι απαιτήσεις, ήταν προφανώς ακόμη υψηλότερες. Παράλληλα, η αγορά υπολογιστών συρρικνώθηκε, αυτή των tablets εκτοξεύτηκε, νέα form factors αγνώστου -προς το παρόν- κατηγορίας εμφανίστηκαν, και η απόφαση για τη διακοπή μάλλον διευκολύνθηκε.

Βλέποντας την εξέλιξη αυτή από την πολυτέλεια της θέσης του αναλυτή, θα σημειώναμε δύο στοιχεία:

1ον. Η κίνηση είναι σωστή, και ενδεχομένως να έπρεπε να είχε γίνει ακόμη νωρίτερα.

2ον. Η λογική της Samsung στη λήψη αποφάσεων φαίνεται να αλλάζει ως προς το… δυτικότερον. Παλαιότερα, μία τέτοια απόφαση, μήνες μετά την ανακοίνωση υψηλών στόχων ανάπτυξης, θα φάνταζε αδιανόητη. Σήμερα, όμως, το project που δεν περπατά “σκοτώνεται” με “αμερικάνικη” αποφασιστικότητα, αποφεύγοντας τη σπατάλη επιπλέον πόρων για ένα αμφίβολο αποτέλεσμα.

Προσωπικά, το design και η πρωτοπορία των Samsung laptops, θα μου λείψει. Είμαι φανατικός οπαδός αυτών των χαρακτηριστικών, δεν ικανοποιούμαι με τα περιορισμένων δυνατοτήτων tablets, ενώ το τελευταίο Samsung laptop που δοκίμασα έκανε boot πιο γρήγορα από το iPhone μου! Κρίμα, που (προφανώς) ανήκω στη μειοψηφία!

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.