4.5 C
Athens
19/01/2021
Biztech

TP-Link AV2000 – Ενσύρματο δίκτυο χωρίς… καλώδια

Το Wi-Fi δεν είναι πάντα βολικό, ούτε διαθέσιμο σε κάθε σημείο του σπιτιού ή του γραφείου. Η τεχνολογία Powerline εξασφαλίζει πρόσβαση στο δίκτυο και το Internet παντού, αξιοποιώντας την υφιστάμενη ηλεκτρική καλωδίωση. Ας δούμε πώς υλοποιείται με τη βοήθεια της TP-Link.

 

 

To TP-Link AV2000 2-Port Gigabit PassThrough Powerline Starter Kit αποτελεί ένα από τα γρηγορότερα Powerline adapters που έχουμε δοκιμάσει. Υπάρχουν βέβαια και φθηνότερα Powerline πακέτα στην αγορά, αλλά κανένα δεν φτάνει τις δυνατότητες και την ταχύτητα του AV2000. Το πακέτο διαθέτει δύο adaptors, ο καθένας εκ των οποίων έχει ενσωματωμένο switch με δύο Gigabit Ethernet θύρες.

 

Τι είναι το Powerline

 

Τα δίκτυα Powerline μετατρέπουν την εσωτερική ηλεκτρική καλωδίωση των κτηρίων σε ένα τεράστιο δίκτυο, επιτρέποντας τη μεταφορά data (σημειώνουμε ότι το πρωτόκολλο αξιοποιεί συχνότητες που δεν χρησιμοποιούνται από ο ηλεκτρικό ρεύμα). Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι όπου υπάρχει πρίζα ρεύματος, υπάρχει πρόσβαση στο δίκτυο και κατ’ επέκταση στο Internet.

Για να ξεκινήσετε τη δημιουργία του δικού σας Powerline δικτύου, χρειάζεστε δύο adaptors (για αυτό ακριβώς το λόγο υπάρχουν τα starter kits): ο ένας θα συνδεθεί απευθείας στο router μέσω Ethernet και σε μια κοντινή πρίζα και ο άλλος οπουδήποτε μέσα στο σπίτι, το γραφείο ή το κτήριο. Στην τελευταία περίπτωση, η μόνη προϋπόθεση είναι όλο το κτήριο να διαθέτει έναν μετρητή ρεύματος, ενώ το Powerline λειτουργεί κανονικά και σε τριφασικό ρεύμα.

Αυτό είναι όλο. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτε άλλο. Ούτε εφαρμογές, ούτε drivers, ούτε ρυθμίσεις. Το Powerline είναι κυριολεκτικά ο ορισμός του plug and play. Επιπλέον, τα δεδομένα που διακινούνται μέσω των ηλεκτρικών καλωδίων κρυπτογραφούνται, προκειμένου να καλύπτονται και τα ζητήματα ασφάλειας. Το AV2000 της TP-Link χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση 128-bit AES.

 

Αντί λοιπόν να «τραβάτε» καλώδια Ethernet σε όλο το γραφείο ή το σπίτι σας, με μερικά Powerline adaptors το πρόβλημα λύνεται. Μάλιστα, τα AV2000 της TP-Link είναι σε θέση να μεταφέρουν media περιεχόμενο σε υψηλή ανάλυση. Η επέκταση ενός δικτύου Powerline είναι υποδειγματική. Όπου χρειαστείτε πρόσβαση στο Internet, απλά προμηθεύεστε άλλον έναν adaptor και τον τοποθετείτε σε μια πρίζα. Τόσο απλά.

 

20160407123132_7fef8d84

 

Χαρακτηριστικά/δυνατότητες

 

Το συγκεκριμένο kit αποτελείται, όπως προαναφέραμε, από δύο adaptors οι οποίοι διαθέτουν από δύο θύρες Gigabit Ethernet αλλά και πρίζα σούκο.

Τα AV1200 χρησιμοποιούν την τεχνολογία 2×2 MIMO μέσω της οποίας αξιοποιούνται και τα τρία σύρματα που υπάρχουν στα καλώδια του ρεύματος (γραμμή, ουδέτερο και γείωση) εξασφαλίζοντας σταθερότητα, μεγαλύτερο bandwidth και εμβέλεια, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση φτάνει έως τα 300 μέτρα.

 

Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ότι η ονομαστική ταχύτητα κάθε Powerline adaptor διαφέρει από την πραγματική, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοσή του. Η ποιότητα των καλωδίων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, όπως επίσης και ο «θόρυβος» των γραμμών. Συνήθως, οι συσκευές που καταναλώνουν πολύ ενέργεια παράγουν τέτοιο «θόρυβο», αν και τα Powerlines έχουν ειδικά φίλτρα.

 

 


 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Πρίζα: EU

Πρωτόκολλα: HomePlug AV2, HomePlug AV, IEEE 1901, IEEE 802.3, IEEE 802.3u, IEEE 802.3ab.

Ethernet: 2x 10/100/1000 Mbps.

Κατανάλωση: μέγιστη 5,8 W, αναμονή 0,5 W

Εμβέλεια: 300 μέτρα εντός σπιτιού

Ταχύτητα: έως 2000 Mbps

Ασφάλεια: 128-bit AES Encryption

Διαστάσεις: 131x72x42 mm

Εγγύηση: 3 χρόνια

 

Κατασκευαστής: TP-Link

Διάθεση: TP-Link Hellas, www.tp-link.gr

Σχετικά άρθρα

Η Oracle ενσωματώνει χαρακτηριστικά ασφαλείας στον επεξεργαστή!

Channel-Manager

Globo Technologies και AMS στην “υπηρεσία” της Ακαδημίας Αθηνών

Kitriniaris

O δρόμος προς την έξυπνη κοινωνία είναι ψηφιακός

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα