11 C
Athens
20/01/2021
Biztech

Philips 27” QHD – μεγάλη επιφάνεια & business προδιαγραφές

Το monitor της Philips (μοντέλο 272B7QPTKEB) που έφτασε στα γραφεία μας, από την πρώτη στιγμή αποκόμισε εγκωμιαστικά σχόλια, τόσο για την εξωτερική εμφάνιση της οθόνης, όσο και για την ποιότητα της εικόνας και, προφανώς, το ίδιο το μέγεθός της. Εξίσου καλά τα πήγε και στις δοκιμές μας.


 

Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στο συγκεκριμένο monitor είναι η ανάλυση. Εδώ έχουμε μια οθόνη 27 ιντσών, η οποία έχει native ανάλυση 2560×1440. Η ανάλυση αυτή ονομάζεται “Quad HD”, για τον απλούστατο λόγο πως είναι διπλάσια (σε κάθε διάσταση) από την απλή HD – 1280×720 – επομένως, τετραπλάσια σε αριθμό pixels. Ταυτοχρόνως, υπερκαλύπτει και την Full HD ανάλυση (1920x1080px).

Το panel της Philips είναι τεχνολογίας IPS, κάτι που εγγυάται σωστή χρωματική αναπαραγωγή και ελάχιστες χρωματικές παραμορφώσεις, ακόμη και υπό υψηλές γωνίες θέασης.

 

Χαρακτηριστικά

Η οθόνη διαθέτει τέσσερις εισόδους σήματος, μια παραδοσιακή αναλογική VGA, μια HDMI και δύο DisplayPort, μια κανονικού μεγέθους και μια mini. Παράλληλα, διαθέτει και μια έξοδο DisplayPort, για σύνδεση και άλλων οθονών σε διάταξη daisy-chain. Προφανώς, προτείνουμε τη σύνδεση είτε μέσω DisplayPort είτε HDMI, μιας και η αναλογική VGA υπάρχει στην οθόνη για σύνδεση με “legacy” υπολογιστές και όχι για τη native ανάλυση, μιας και το αναλογικό σήμα δεν επαρκεί για τέτοιες αναλύσεις.

Μιας και αναφέραμε τις συνδέσεις, υπάρχει η πιθανότητα ο χρήστης να μη δει ανάλυση 2560×1440 ως διαθέσιμη επιλογή στα Windows – κάτι που αντιμετωπίσαμε στις δοκιμές μας. Το “πρόβλημα” αντιμετωπίζεται από τις ρυθμίσεις της κάρτας γραφικών (Nvidia, AMD, Intel). Εκεί αρκεί να οριστεί μια “custom” νέα ανάλυση, βάζοντας στις διαστάσεις 2560 και 1440.

 

 

Αν και, επισήμως, η οθόνη προορίζεται για “business” χρήση, σε καμία περίπτωση αυτό δε σημαίνει πως δεν κάνει για προβολή ταινιών ή gaming. Μάλιστα, το μέγεθός της είναι ιδανικό και για τέτοια χρήση. Ως business monitor, όμως, διαθέτει και κάποια χαρακτηριστικά τα οποία είναι σχεδιασμένα για εργασιακό περιβάλλον. Κατ’ αρχήν, υπάρχει ambient light sensor, ώστε να ρυθμίζεται αυτομάτως η φωτεινότητα, αναλόγως του φωτισμού του χώρου, μειώνοντας την κατανάλωση.

Επίσης, η λειτουργία Power Sensor ανιχνεύει αν κάθεται κανείς μπροστά στην οθόνη και, σε αντίθετη περίπτωση, μειώνει τη φωτεινότητά της.

Εκτός από τα παραπάνω, το monitor ενσωματώνει κι άλλες δύο τεχνολογίες, τη LowBlue και την Flicker-Free, οι οποίες στοχεύουν στη μείωση της κόπωσης των ματιών. Η LowBlue μειώνει το μπλε φως, το οποίο μπορεί να επηρρεάσει την όραση σε βάθος χρόνου, ενώ η Flicker-Free εξασφαλίζει πως, ακόμη και σε χαμηλή φωτεινότητα, το backlight της οθόνης δεν τρεμοπαίζει.

 

Εκτός των καθαρά “οπτικών” χαρακτηριστικών, το monitor της Philips διαθέτει και ενσωματωμένα ηχεία, USB hub με τρεις εξόδους USB 3.0 (και μάλιστα με fast charging για απευθείας φόρτιση φορητών συσκευών), αλλά και ενσωματωμένη webcam (με μικρόφωνο), η οποία κρύβεται μέσα στο σασί, στο πάνω μέρος της οθόνης όταν δεν χρησιμοποιείται.

Δύο ακόμη ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που αξίζει να αναφέρουμε είναι αφενός η βάση της, η οποία επιτρέπει την άνετη ρύθμιση του ύψους αλλά και την περιστροφή της οθόνης κατά 90° και αφετέρου τα πραγματικά μικροσκοπικά περιθώρια σε τρεις πλευρές (δεξιά, αριστερά και πάνω) επιτρέπουν την τοποθέτηση περισσοτέρων οθονών δίπλα-δίπλα, με πολύ μικρά διάκενα.

 

Συμπεράσματα

Συνολικά η Philips φαίνεται να έκανε πάλι το θαύμα της. Έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή οθόνη για all-around χρήση, η οποία μπορεί άνετα να κυμαίνεται από δουλειές γραφείου, μέχρι και gaming, χωρίς κανένα πρόβλημα!

 


 

ΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Διαγώνιος: 27 ίντσες

Panel: IPS

Βάθος χρώματος: 8-bit

Ανάλυση: 2560 x 1440 pixels

Χρόνος απόκρισης: 5ms

Συχνότητα ανανέωσης: 50-76Hz

Λόγος πλευρών: 16:9

Φωτεινότητα: 350cd/m^2

Συνδέσεις: DisplayPort x1, miniDP x1, HDMI 1.4 x1, USB 3.0 x3, VGA, DisplayPort Out, audio in, headphone

Βάρος: 7,86Kg

Ήχος: 2W x2

 

Κατασκευαστής: MMD Europe

Διάθεση: Infoquest, Logicom, Westnet

Προτεινόμενη τιμή λιανικής: € 599

Σχετικά άρθρα

HP Roam από την Active: Ο ορισμός του cloud printing

Giorgos Athanassiadis

Πέντε δις ευρώ ρίχνει η ΕΕ στη βιομηχανία επεξεργαστών

Kitriniaris

Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην κανονιστική συμμόρφωση

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα