11 C
Athens
20/01/2021
Biztech

Microsoft Wireless Display Adapter

Εκτός από βασικό μέσο επικοινωνίας, το smartphone έχει εξελιχθεί πια και σε κέντρο ψυχαγωγίας. Με αυτό φωτογραφίζουμε και βιντεοσκοπούμε τις στιγμές μας και εκεί προβάλλουμε τις εικόνες και τα βίντεό μας. Επιπλέον, το smartphone παίζει ακόμα και το ρόλο μιας φορητή τηλεόρασης χάρη στα apps των καναλιών και λοιπών video on-demand υπηρεσιών.

Όταν βρισκόμαστε στο δρόμο, οι λειτουργίες αυτές εξυπηρετούν μια χαρά. Στο σπίτι όμως; Εκεί η οθόνη του κινητού ή ακόμα και του tablet είναι πολύ μικρή σε σχέση με την τηλεόραση που δεσπόζει στο σαλόνι. Αντί να στριμωχνόμαστε όλοι γύρω από τις 5,5 ίντσες του κινητού, ή ακόμα και από τις 15 ίντσες του laptop μας, γιατί να μην καθόμαστε στον καναπέ μας και να απολαμβάνουμε τις 40 και άνω ίντσες της τηλεόρασης;

 

Το πρόβλημα είναι ότι όλο μας το υλικό βρίσκεται στο κινητό και δεν υπάρχει κάποιος εύκολος τρόπος να το συνδέσουμε στην τηλεόραση, ενώ ακόμα και η σύνδεση του laptop μέσω καλωδίου HDMI δεν είναι και το πιο βολικό πράγμα του κόσμου.

Δεν θα ήταν καλύτερα όλα αυτά να μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ασύρματα;

 

wda_03_persp_small

 

Τι είναι το Microsoft Wireless Display Adapter

 

Το Microsoft Wireless Display Adapter έρχεται να «γεφυρώσει» την τηλεόραση με τις υπόλοιπες φορητές συσκευές, επιτρέποντάς τες να στείλουν εικόνα στη μεγάλη οθόνη ασύρματα. Συνδέεται σε μια θύρα HDMI της τηλεόρασης και λαμβάνει ρεύμα από τη θύρα USB. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι στη συσκευασία θα βρείτε κι έναν μικρό extender, αλλά εάν η τηλεόρασή σας δεν έχει USB, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν φορτιστή κινητού.

Το Microsoft Wireless Display Adapter αξιοποιεί το πρότυπο Miracast, το οποίο υποστηρίζουν τα Windows 8.1, Windows 10 (desktop και mobile) και το Android (από 4.2 και άνω).

Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο το οποίο λειτουργεί μέσω Wi-Fi Direct (δηλαδή η σύνδεση είναι peer-to-peer και δεν χρειάζεται router) και επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση βίντεο υψηλής ευκρίνειας έως 1080p και ήχου 5.1. Η επικοινωνία πραγματοποιείται μέσω WPS που σημαίνει ότι είναι προστατευμένη με WPA2.

 

Το Microsoft Wireless Display Adapter είναι ο ορισμός του plug and play: το συνδέετε και δουλεύει. Δεν έχει κανένα κουμπί και απολύτως καμία ρύθμιση. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να επιλέξετε από το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης την είσοδο HDMI στην οποία το έχετε συνδέσει και κατόπιν να πάτε στη φορητή συσκευή (κινητό, laptop) και να στείλετε την εικόνα της στη μεγάλη οθόνη. Εδώ όταν λέμε «να στείλετε την εικόνα» εννοούμε να κάνετε mirroring.

 

Σύνδεση σε Windows 10

Σε υπολογιστή με Windows 10, η σύνδεση πραγματοποιείται μέσω της επιλογής Προβολή > Σύνδεση σε ασύρματη οθόνη που θα βρείτε στο Κέντρο Ενεργειών. Επιλέξτε το Microsoft Wireless Display και θα δείτε την εικόνα του υπολογιστή σας να προβάλλεται στην τηλεόραση. Αν θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε κατοπτρισμό («αναπαραγωγή» το ονομάζουν τα Windows), επέκταση, ή χρήση της μίας μόνο εκ των δύο οθονών.

 

win10_small

 

Σύνδεση σε Android

Εάν έχετε φορητή συσκευή με Android 4.2 και άνω, μπορείτε να στείλετε ασύρματα την εικόνα του κινητού ή του tablet σας στην τηλεόραση μέσω του Microsoft Wireless Display ως εξής: Ανοίξτε τις Ρυθμίσεις, πηγαίνετε στο Προβολή και πατήστε το Μετάδοση. Η εφαρμογή θα σαρώσει για κοντινές ασύρματες οθόνες και μόλις βρει το Microsoft Wireless Display πατήστε επάνω του για να δείτε την εικόνα του κινητού σας να προβάλλεται στην τηλεόραση.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε, να δείτε ένα βίντεο στο YouTube (σε οριζόντια θέση προφανώς), να προβάλλετε τη συλλογή των εικόνων σας ή να παίξτε ένα παιχνίδι.

 

android_small

 

Κατά τις δοκιμές μας η ασύρματη μετάδοση βίντεο on-demand μέσω YouTube, αλλά και η αναπαραγωγή ταινίας από αρχείο πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα. Μια ελάχιστη καθυστέρηση εντοπίσαμε σε κάποια βαριά τρισδιάστατα παιχνίδια.

Σε γενικές γραμμές πάντως, το Microsoft Wireless Display λειτούργησε απρόσκοπτα χωρίς προβλήματα.

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησαν τα Ericsson Application Awards 2014

Kitriniaris

BEREC: Επιτυχής η ελληνική προεδρία

Kitriniaris

Ψηφιακοί λογαριασμοί στο cloud με τη βοήθεια της SoftOne

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα