Πτωση κερδων 79% για την Dell

Καθώς οι πωλήσεις των PC συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές του κλάδου, η Dell, ανακοίνωσε πτώση κερδών 79% για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Για χρόνια η Dell στήριξε την ανάπτυξη και την κερδοφορία της στην ευημερούσα αγορά των PC. Τώρα όμως, σε περίοδο κρίσης, αυτή ακριβώς η μεγάλη εξάρτηση από μία αγορά δημιουργεί προβλήματα στην Dell. Συγκεκριμένα, αν και τα έσοδα της εταιρείας έπεσαν κατά μόλις 2% φτάνοντας $14 δις το πρώτο τρίμηνο του 2013, τα κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα $130 εκατ., συρρικνωμένα κατά 79%.

Τα κέρδη της Dell θα ήταν ακόμα μικρότερα αν δεν είχαν βοηθήσει οι τομείς του enterprise και των υπηρεσιών, οι οποίοι επέδειξαν σταθερή άνοδο. Ωστόσο σε μια εταιρεία όπου το κομμάτι των PC έχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα έσοδα, ήταν αναμενόμενο ότι οι επιτελείς της Dell δεν μπορούσαν να αναμένουν κάτι καλύτερο.

Ο Brian Gladden, CFO της εταιρείας, υποστήριξε ότι ήδη η Dell κάνει μεγάλες προόδους στο κομμάτι του enterprise και η μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο παράξενο και αν φαίνεται, η δραματική συρρίκνωση των κερδών λειτουργεί προς όφελος του Michael Dell και των προσπαθειών του να εξαγοράσει πλήρως την εταιρεία, αφού επιβεβαιώνει την πρόβλεψή του ότι η Dell πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην αγορά προς κατηγορίες πέραν των PC και μάλιστα πρέπει να το κάνει μακριά από τις πιέσεις που ασκούν οι μέτοχοι στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.