“Ψηλα” η ζητηση για τα νεα iPhones στην Ελλαδα

Μπορεί να μην είδαμε ουρές αντίστοιχες με εκείνες του εξωτερικού ή με αυτές για τα εισιτήρια πριν το ντέρμπι των αιωνίων στο ποδόσφαιρο, αλλά η ζήτηση των iPhone 6 και iPhone 6 Plus, των δύο νέων smartphones της Apple, κινείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λοιπόν, στην ελληνική αγορά έφθασαν κατ’ αρχήν περίπου 10.000 τεμάχια, τα οποία αναμένεται να έχουν εξαντληθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο. Όσες αλυσίδες επέλεξαν να δώσουν τη δυνατότητα προπαραγγελιών φέρονται να έχουν ήδη εξαντλήσει τα τεμάχια που της ήρθαν με το πρώτο κύμα. Από την άλλη, οι αλυσίδες (π.χ. Vodafone) που επέλεξαν απλώς να δώσουν τη δυνατότητα για εκδήλωση ενδιαφέροντος φέρονται να έχουν συσκευές προς πώλησης στα καταστήματα τους, αλλά η ζήτηση είναι τέτοια που αναμένεται μέχρι τη Δευτέρα να μην υπάρχει συσκευή ούτε για δείγμα. Από την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένονται πάντως νέες παραλαβές προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των παραγγελιών από τις αλυσίδες και τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας για το πρώτο δίμηνο εκτιμάται ότι φθάνει στις 50.000.

Στελέχη της αγοράς κινητής τηλεφωνίας ανέφεραν ότι ο κύριος όγκος των νέων iPhone που έφθασαν στην Ελλάδα αφορά το iPhone 6, δηλαδή τη συσκευή με την οθόνη των 4,7 ιντσών. Μάλιστα, εκτιμάται ότι περίπου το 80% είναι iPhone 6 και το υπόλοιπο 20% iPhone 6 Plus, στο οποίο η οθόνη είναι στις 5,5 ίντσες. Πάντως, η ζήτηση για το “μεγάλο” iPhone 6 Plus είναι μεγαλύτερη από εκείνη που αναμενόταν.

Επιπλέον, μεγαλύτερη του αναμενομένου είναι η ζήτηση για τα μοντέλα όπου ο αποθηκευτικός χώρος είναι στα 64 GB, τα οποία είναι και περίπου €100 πιο ακριβά από τις εκδόσεις των 16 GB. Πάντως, η πλειοψηφία των συσκευών που ήρθαν με το “πρώτο κύμα” έχουν χωρητικότητα 16 GB. Ο λόγος της αυξημένης ζήτησης είναι ότι πολλοί χρήστες των φορητών συσκευών της Apple είδαν ότι το iOS 8 έχει μέγεθος περίπου 7 GB, κάτι που σημαίνει ότι ο αποθηκευτικός χώρος που απομένει δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες μίας πολύ μεγάλης μερίδας χρηστών.

Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.